• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Výsledky zo stredajšieho kola nám pravdepodobne zodpovedali otázku o účastníkoch tohtoročného play off. Boj o čo najlepšiu pozíciu sa však zďaleka neskončil, sobotňajšie 35. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy môže priniesť ďalšie odpovede.

KB Košice - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Angels aréna, sobota 25. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Michal Perečinský, Martina Mekelová

Čo je potrebné vedieť: Košičania nekompromisne kráčajú za prvenstvom po základnej časti. V stredajšom dôležitom stretnutí ich nezastavil ani Inter, v repríze finále Eurovia Slovenského pohára zvíťazili hladko rozdielom až dvadsiatich bodov. Teraz ich čaká opäť doma druhý bratislavský celok. Karlovka nemá čo stratiť proti papierovému favoritovi, v predchádzajúcom zápase prekvapivo zakopla doma s Nitrou, čím sa ich šance na účasť v play off presunuli už len do teoretickej roviny. 

Kto proti komu: Košičania ťažia z efektívneho podkoša, kde operuje v prvom rade dvojica Michal Baťka a Stefan Matovič. V drese hostí vyšiel predchádzajúci zápas Jurajovi Hašanovi s Ivanom Židzikom.

Čísla, čísla, čísla: S príchodom Richarda Leška na trénerskú lavičku ťahajú "býci" aktuálne sedemzápasovú sériu víťazstiev. Karlovka naproti tomu čaká na výhru vonku už tri stretnutia. 

Povedali pred zápasom:

Michal Baťka (hráč Košíc): "V prvom rade musíme ostať pri zemi a nepripustiť nejaký ľahkovážny výkon. Vieme, že sa od nás čaká jasné víťazstvo, ale napríklad náš domáci zápas proti Spišskej Novej Vsi ukázal, že ľahký nie je žiadny zápas. Musíme podať zodpovedný výkon a hrať tak, aby si mohli zahrať všetci chalani z lavičky."

Michal Kožár (hráč Karlovky): "Košice sú momentálne najlepší tím na Slovensku, líder ligy aj víťaz Slovenského pohára. My sa však nepozeráme na to, s kým hráme, ale chceme sa sústrediť na náš výkon. Oproti poslednému zápasu s Nitrou sa musíme zlepšiť. Povedal by som, že je to jeden z tých zápasov, keď môžeme hrať bez tlaku a ukázať skutočné zlepšenie."

 

BK Inter Bratislava - MBK Handlová

Hant aréna, sobota 25. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Tomáš Holländer, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: "Žlto-čierni" nezvládli kľúčový súboj s Košicami, na prvé miesto strácajú po strede už tri víťazstvá. Šanca však stále žije, potvrdiť ju musia domácou výhrou nad Handlovou. "Baníci" aj naďalej bojujú o piate až ôsme miesto, svoje ambície preukázali výhrou v hornonitrianskom derby nad Prievidzou. Handlovčanom pomohla dlhšia zápasová pauza, proti Interu siahali na víťazstvo už aj v predchádzajúcom vzájomnom súboji.

Kto proti komu: Podľa očakávania bude najväčšou hrozbou Handlovej slovenský reprezentant Nenad Miloševič, ktorý bol ocenený za svoj stredajší výkon cenou pre najlepšieho slovenského hráča kola. Domáci majú vo svojich radách skúseného Aleksandara Vlahoviča či Jamesa Kinneyho.

Čísla, čísla, čísla: Ak nerátame pohárového zaváhanie, tak Inter našiel v domácom prostredí premožiteľa len v jednom prípade. Handlovčania majú z predchádzajúcich štyroch stretnutí vonku bilanciu troch výhier a jednej prehry (kontumácia v Lučenci).

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Nie sme až takí vzdialení od našej víťaznej vlny, ale prehrali sme v Košiciach a doma finále pohára. Bohužiaľ, nepodarilo sa nám vyhrať a hrať tak, aby nám zápasy vyšli podľa našich očakávaní. V jednom zápase nám chýbal Barač, v druhom Mrviš – to sú dvaja hráči na obvod, čo by mali brániť súperových krídelníkov, ako sú v Košiciach Žiak a White. Tým pádom nám stále čosi chýbalo. V stretnutí proti Handlovej budeme, verím, kompletní a zvládneme ho odohrať na maximum. Chýba vlastne len Bulatovič, ktorého návrat očakávame v najbližších týždňoch. Ostatní sú v poriadku a určite podajú lepší výkon než v posledných dvoch zápasoch.“

Luboš Stria (hráč Handlovej): "Na zápas sa pripravujeme rovnako ako na všetky ostatné. Sústredíme sa na našu hru a budeme sa snažiť, aby sme tempo hry udávali my. Inter je doma veľmi silný, určite je favoritom, ale my sa budeme snažiť potvrdiť víťazstvo nad Prievidzou, ktoré nám dodalo sebavedomie. Každý zápas je pre nás v boji o šieste miesto dôležitý, tak k tomu budeme pristupovať."

 

BC Prievidza - Iskra Svit

Niké aréna, sobota 25. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Podľa nás bude najzaujímavejší duel 35. kola televízny zápas Prievidze so Svitom. V hre je totiž veľa. Nejde len o reprízu štvrťfinálového súboja Eurovia Slovenského pohára, v ktorom Iskra zvíťazila nad aktuálnym majstrom 93:75, ale aj o dôležitý zápas z hľadiska ambícií. Prievidžania totiž ťahajú negatívnu sériu, na ktorú si dlho ich fanúšikovia nepamätajú. Aktuálne majú vrátane pohára na konte už päť prehier za sebou. Naposledy zakopli v hornonitrianskom derby, v ktorom podľahli Handlovej 67:75. V snahe prelomiť toto nepríjemné čakanie, sa rozhodli hráči a realizačný tím zaplatiť fanúšikom vstup na stretnutie so Svitom. Podtatranci majú oproti tomu príjemnejšie starosti, na Hornú Nitru prídu so sériou troch triumfov za sebou. Doma si bez väčších problémov poradili s Levicami. 

Kto proti komu: Pri otáznej účasti pivota Svitu Antona Šoutvina sa zamierame na súboj rozohrávačov. V dobrom svetle sa prezentuje v drese Prievidze Omar Krayem, hostia sa už dlhšie môžu spoliehať na služby Javiera Gonzaleza. 

Čísla, čísla, čísla: Aj napriek aktuálnej sérii prehier stratila Prievidza zatiaľ len dvakrát body doma. Svit čaká na štvrtý triumf z palubovky hostí od 7. januára. 

Povedali pred zápasom:

Samuel Hupka (hráč Prievidze): ,,Svit hrá momentálne v dobrej forme, keď porazil doma Levice a počas Slovenského pohára prehral v semifinále s Košicami len o jediný bod. My sa vraciame na domácu palubovku po viac ako dvoch týždňoch. Je to pre nás ideálna príležitosť ukončiť sériu prehier práve pred našimi fanúšikmi."

Michal Madzin (tréner Svitu): "Čaká nás veľmi ťažký zápas s motivovaným súperom. S Prievidzou sme sa stretli nedávno na Slovenskom pohári, ale teraz to bude opäť iný zápas. V Prievidzi je potrebné podať extra výkon, aby sa tam dalo hrať. Vieme, akú kvalitu a skúsenosti ich družstvo má. Musíme bojovať a na ihrisku nechať všetko."

 

BK Levickí Patrioti - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Mestská športová hala, sobota 25. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Miroslav Matejčík, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Zabrať potrebujú aj Levickí Patrioti, ak chcú pomýšľať na tretie miesto po základnej časti. Prehra so Svitom bola zdvihnutým varovným prstom, proti Spišskej Novej Vsi môžu odčiniť svojim fanúšikom zaváhanie a ukázať to, čo ich zdobí po väčšinu sezóny. Sobotňajšiemu súperovi Levíc nevyšla domáca rozlúčka s Viktorom Juríčkom, aj napriek mohutnému finišu v závere prehrali napokon s Lučencom o päť bodov - 72:77. 

Kto proti komu: Spišiaci sa boria s problémami pod košom. Okrem už dávnejšie známeho odchodu Viktora Juríčka je otázna tiež účasť Phila Henryho, ktorého trápi zranenie členka. Domáci pivoti na čele so Žarkom Djuričom môžu z tejto absencie vyťažiť. 

Čísla, čísla, čísla: Patrioti majú aktuálne na konte pred domácim publikom dve zaváhania za sebou. Spišská Nová Ves sa konečne dočkala víťazstva vonku, ale v tomto ročníku majú na konte zatiaľ len jediné. 

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Nečaká nás jednoduchý zápas, potrebujeme ho však zvládnuť a dostať sa opäť do hernej pohody. Všetci v klube vidíme, že momentálne to herne ani výsledkovo nejde tak, akoby sme si predstavovali. Debatovali sme o tom aj s hráčmi, tréneri si s nimi ešte raz prešli stredajší nevydarený zápas vo Svite, aby poukázali na množstvo individuálnych chýb, ktorých sme sa dopustili. Verím, že v sobotu vstúpime do zápasu s oveľa väčšou energiou a o to ľahšie sa nám potom bude hrať."

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): „Levice budú veľkým favoritom, ale my by sme si chceli napraviť basketbalovú chuť po domácom zápase s Lučencom, v ktorom sme nehrali dobre. Pivot Phil Henry má problémy s členkom. Zatiaľ nie je isté, či nastúpi. Rozhodne sa o tom až tesne pred zápasom.“

 

MBK Lučenec - MBK Rieker COM-therm Komárno

Športová hala ARENA, sobota 25. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Ján Kovalčík 

Čo je potrebné vedieť: Zaujímavý súboj sa dá očakávať aj v Lučenci, kde pricestujú hráči Komárna. Nováčik sa dokázal v stredu vysporiadať s absenciou svojho kľúčového rozohrávača Strahinju Stojačiča, na Spiši si zverenci trénera Ivana Kurilla zapísali dôležité víťazstvo, ktoré im výrazne zvýšilo šance na účasť v play off. Dobrý výkon by radi potvrdili doma proti "obuvníkom", ľahké to však nebudú mať. Komárno zvíťazilo v troch predchádzajúcich ligových stretnutiach za sebou, dobré výkony podávali aj na pohári a vzpruhou pre nich bola určite aj výhra v semifinále Alpsko-jadranského pohára, kde zdolali lídra slovinskej ligy Zlatorog Laško 80:68. 

Kto proti komu: Aj v tomto stretnutí očakávame zaujímavý súboj na poste rozohrávača. Na jednej strane je to Rashun Davis so Strahinjom Stojačičom, na tej druhej Boban Tomič, Farad Cobb a Vuk Djordjevič. 

Čísla, čísla, čísla: Lučenčania neprehrali doma už päť stretnutí za sebou, Komárno z predchádzajúcich troch stretnutí vonku bilanciu dvoch víťazstiev a jednej prehry. 

Povedali pred zápasom:

Richard Drábik (podpredseda Lučenca): "Výhra v Spišskej Novej Vsi a domáca prehra Karlovky nás výrazne posunula smerom k play off. Máme však šancu na lepšie ako ôsme miesto, preto pôjdeme do každého zápasu s cieľom vyhrať. Veď okrem Prievidze a Levíc sme už aspoň raz zdolali každého súpera. Komárno sa zlepšuje každým zápasom, ale my sme doma silní. Ak budeme hrať zodpovedne v obrane, môžeme zažiť ďalší zápas, ktorý sa bude rozhodovať v koncovke."

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "V Lučenci nás čaká určite náročný zápas. Pristupujeme k nemu s najväčšou vážnosťou a veríme, že sa nám na horúcej lučeneckej pôde podarí uspieť. Všetci hráči sú zdraví a verím, že sa divákom zápas bude páčiť."

Foto: Daniel Faix