Vytlačiť
Kategória: Preview

Čaká nás 31. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Prvý zápas sa odohral v sobotu, 31. decembra. Tri zápasy však boli preložené, z toho jeden sa už uskutončil, a to v pondelok. V stredu, 4. februára, nás čakajú ďalšie dva zápasy 31. kola, medzi Bratislavou a hornou Nitrou.

BK Inter Incheba Bratislava – MBK Handlová

Hant aréna, streda 4.2. od 18:00

Zápas Inetru s Handlovou sa mal pôvodne uskutočniť už v sobotu, 31. januára. Kvôli masívnym snehovým zrážkam, ktoré zaťažili strechu bratislavskej Hant arény, sa však zápas musel odložiť. Bratislavčania si po domácej prehre s Prievidzou minulý týždeň pripísali ďalšiu prehru, keď neuspeli v Banskej Bystrici o jediný bod. „Máme pred sebou náročný ligovo – pohárový týždeň. Ideme od zápasu k zápasu, teraz sa preto sústredíme na Handlovú, ale veríme, že v nedeľu večer budeme mať plné ruky práce s regeneráciou po štvorzápasovom programe,“ povedal Michal Ondruš, manažér bratislavského Interu. V pondelok sa k tímu Olega Meleščenka pridal nový hráč, Justin Ward, ktorý si ešte nedávno obliekal dres MBK SPU Nitra.

Aj Handlovčania sa však posilnili, a takisto hráčom z nitrianskeho kádra. Najnovšou posilou handlovského „baníka“ je Roman Vido, ktorý zaň už raz hrával, a to pred dvoma rokmi. V stredu nás tak čaká aj súboj dvoch bývalých spoluhráčov. „Inter stále patrí k najlepším tímom ligy a neoplatí sa ho podceňovať. Očakávam kvalitný zápas, ktorý pre nás bude predohrou Budiš Slovenského pohára. Som veľmi rád, že sa k nám pridal Roman Vido a dúfam, že nám jeho ľudské vlastnosti a hráčske schopnosti prispejú k splneniu našich cieľov,“ konštatuje handlovský tréner, Branko Maksimović.

Inter Bratislava – Handlová v sezóne 2014/2015:83:79(v),81:73(d), 79:89 (v)

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BC Prievidza

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 4.2. od 18:30

V troch doterajších stretnutiach Karlovky s Prievidzou boli vždy úspešní basketbalisti prievidzského „baníka“, ktorí nováčika dvakrát zdolali doma a raz vonku. V stredu čaká tieto dva tímy ich posledný zápas v základnej časti, na domácej pôde Karlovky. „Tento týždeň náš čakajú dva náročné zápasy s top tímami ligy. V stredu hostíme Prievidzu a v piatok si zmeriame sily s Interom vo štvrťfinále Slovenského pohára,“ hovorí asistent trénera Karlovky, Peter Ivanović, ktorý zároveň dodáva: „Favoritom prvého duelu bude samozrejme Prievidza, ktorá ťahá víťaznú šnúru, má kvalitných hráčov a širokú lavičku. Dôležité bude udržať koncentráciu a nasadenie počas celého zápasu. My nebudeme mať čo stratiť, chceme hrať s chuťou a nebojácne.“ Milanovi Černickému v tomto zápase bude, okrem dlhodobo zraneného Filipa Lehmana, chýbať aj Róbert Bečarik.

Prievidžanov nevie nikto poraziť už desať zápasov. Svoje posledné víťazstvo si pripísali v 30. kole, keď na domácej palubovke porazili basketbalistov Svitu o 22 bodov. Už túto stredu si na Karlovke budú môcť pripísať aj to jedenáste, ak sa im zverencov Milana Černického podarí poraziť aj štvrtýkrát v tejto sezóne. „Najdôležitejší bude náš prístup. Máme kvalitu, máme rotáciu, dobre sa na nich pripravíme. Ak budeme hrať agresívne, nebudeme mať problém. Sú to mladí chalani, ktorí hrajú rýchlo, ale my máme kvalitu a rotáciu, čiže je to na nás, ako pristúpime k zápasu,“ povedal Igor Marić.

Karlovka Bratislava – Prievidza v sezóne 2014/2015:47:76(d),44:87(v), 62:84 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – MBK SPU Nitra

ŠH, sobota 31.1. od 18:00

Levice s Nitrou sa v tejto sezóne stretli zatiaľ len dvakrát, v 4. a 13. kole. Zápas 22. kola sa odohrá až v dohrávke, a to 25. februára. Práve tento neodohratý zápas nám skresľuje celkové poradie v tabuľke. Žlto-zelení sa momentálne nachádzajú na nepostupovej, deviatej, pozícii, keď im na ôsmu Spišskú chýbajú dva body. V boji o play-off im eapomohla ani stredajšia prehra v Handlovej. „Ak chceme ostať v hre o play-off aj po Slovenskom pohári,  musíme v derby vyhrať. Nečaká nás ľahký zápas,  Nitra je veľmi nepríjemný súper. Do hry nezasiahne Jurjević. Výkon tímu v Handlovej bol pre nás, aj napriek veľkým zdravotným problémom, sklamaním, o play-off sa bojuje, inak ako sme to predviedli v stredu,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Nitrania boli proti Levickým Patriotom v oboch prípadoch neúspešní, keď najprv prehrali doma, a následne aj na Tekove. „Levice nehrajú moc dobre oproti začiatku sezóny, no aj napriek tomu majú kvalitných hráčov, na ktorých, keď si dáme pozor a budeme dobre brániť, tak máme šancu proti nim vyhrať,“ povedal Roman Vido, hráč Nitry. S tromi víťazstvami a 32 bodmi už zverenci Ľubomíra Urbana nemajú šancu na postup do play-off, čo bude prvýkrát po niekoľkých rokoch.   

Levice – Nitra v sezóne 2014/2015: 83:74 (v), 86:80 (d)

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Zápas je odložený

Komárňania v prvých dvoch stretnutiach zdolali Spišskú Novú Ves takmer rovnakým rozdielom, 105:76 a 104:77. V ich poslednom zápase sa však domáci hráči Spišskej Novej Vsi postarali o prekvapenie kola, keď silné Komárno porazili 6-bodovým rozdielom. Ich posledný zápas v základnej časti sa uskutoční na komárňanskej palubovke, kde nás už o týždeň čaká aj Budiš Slovenský pohár. „Naším hlavným cieľom v tomto zápase je hrať koncentrovane, agresívne a dostať sa do nášho herného rytmu. Hlavne nemôžeme nášho súpera podceniť, pretože v poslednom čase ukázal dobrú formu, hlavne vonku vo Svite, potom aj proti Leviciam a s Handlovou, takže poriadne bojujú o play-off. Pevne však verím, že aj my na domácej palubovke ukážeme svoju silu a pred našimi vernými fanúšikmi nedostane súper žiadnu šancu na výhru, a že dva body zostanú doma,“ vyjadril sa pred zápasom Saša Janković.

Spišiaci vytrvalo bojujú o postup do najlepšej osmičky, no po víťazstvách v Handlovej a nad Nitrou prišla porážka na Karlovke. V nasledujúcich týždňoch ich čakajú rozhodujúce zápasy, keď vycestujú ku všetkým trom adeptom na titul a doma privítajú svojich súperov o postupovú pozíciu. „Do Komárna cestujeme s pokorou, no v basketbale je možné všetko, určite nepredáme kožu lacno. Začíname mať zdravotné problémy, určite s nami na zápas nevycestuje Osvald a, bohužiaľ, ani Mandić, čo bude pre nás tvrdá rana pod košom. Brown bude pod košom osamotený a ešte sa rozhodneme, ako to budeme riešiť. Bude to pre nás určite ťažký zápas, Komárno má veľmi silný tím,“ konštatuje Ivan Kurilla, tréner Spišskej Novej Vsi.

Komárno – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 105:76 (v), 104:77 (d), 68:74 (v)

BK Iskra Svit – ŠKP Banská Bystrica

Iskra aréna, streda 25.2. od 18:00, dohrávka 31. kola

V 31. kole sa kvôli zlým snehovým podmienkam museli odložiť až tri z piatich zápasov Eurovia SBL. Dva z nich sa odohrali do piatich dní a ten tretí nás čaká túto stredu. Banská Bystrica v ňom privíta basketbalistov Svitu. Oba tímy, spolu s Karlovkou, majú ešte stále šancu na obsadenie piatej pozície pred play-off. V poslednom kole si aj Bystričania, aj Svitania pripísali dva body, keď „policajti“ doma zvíťazili nad Nitrou a Svit zase vo veľmi dôležitom zápase nad Komárnom.

„Zajtra hráme proti silnému Svitu, ktorý potvrdil stúpajúcu formu víťazstvom nad Komárnom. Bude to ťažký zápas. Budeme si musieť dať pozor hlavne na dvojicu hráčov Smajlagić – Jackson, ale, samozrejme, aj na zvyšok tímu, kde je každý hráč schopný skórovať a zobrať na seba zodpovednosť,“ hodnotí svojho stredajšieho súpera banskobystrický asistent trénera, Richard Grznár. Na Štiavničkách nás tak zajtra čaká určite vyrovnaný zápas, v ktorom sa družstvá budú chcieť pobiť o víťazstvo, a čo najlepšie miesto po základnej časti. „Situácia je jasná. Máme dva pokusy na jedno víťazstvo, ktoré nám zaručí piate miesto. Chceme vybrať u zajtra v Banskej Bystrici a potvrdiť stúpajúcu formu. Nastúpime kompletní,“ hovorí Ján Drobný, prezident Svitu. 

Svit – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015 :84:77(d), 76:81 (v), 92:70 (v)