• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Počas víkendu sa začína štvrťfinále Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Z pozície jednotky do nej vstúpia basketbalisti KB Košice, na úvod narazia na nevyspytateľný a skúsený tím Handlovej. 

Informácie k prvému zápasu štvrťfinále:

KB Košice - MBK Handlová

Angels aréna, nedeľa 2. apríla o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Ján Kovalčík, Peter Karniš

 

Pohľad na tímy:

Košice: Dá sa povedať, že "býci" prešli doterajším priebehom sezóny až príliš hladko. Čo je však hlavné, tímu sa doteraz podarilo napĺňať predsezónne ambície. Víťazstvo v základnej časti Eurovia SBL prišlo niekoľko kôl pred koncom, na Eurovia Slovenskom pohári mali najlepšiu formu, čo sa odzrkadlilo do zisku trofeje pre víťaza. V základnej časti prehrali len v šiestich zápasoch (z toho dvakrát doma), nikdy si nepripísali dvakrát po sebe stratu bodov. Košičania mali v celej súťaži najlepší útok aj obranu. Vedeniu klubu sa podarilo pred sezónou poskladať mimoriadne kvalitný káder, do ktorého počas sezóny zasahovali len minimálne. Z hráčskeho kolektívu skončil predčasne Nikola Vasojevič, Anthony Lee a Emir Zimič. Zmena na trénerskom poste pomohla družstvu, po Draženovi Brajkovičovi prebral taktovku nad tímom jeho doterajší asistent Richard Leško. 

Handlová: Tím z Hornej Nitry si asi predstavoval úplne odlišný návrat do najvyššej súťaže po ročnej prestávke. Turbulentné zmeny v hráčskom i realizačnom tíme sa podpísali na kolísavých výkonoch tímu. Družstvu výrazne uškodila aj kontumácia stretnutia v Lučenci, dlhšiu dobu sa totiž museli zaobísť bez svojho trénera Marka Cvetkoviča, tím tiež dlhodobo trápili zdravotné problémy. Nakoniec z toho bolo pre Handlovú ôsme miesto. "Baníci" predstavujú veľkú hrozbu hlavne doma, kde nazbierali 10 z celkových 17 víťazstiev. Počas sezóny sa porúčala až osmička legionárov, zmena bola aj na trénerskom poste. Predsezónnou ambíciou klubu bol postup medzi najlepšiu štvorku. Šanca stále žije, keďže v play off sa začína od nuly. 

 

Kto proti komu: 

Kľúčom k celej sérii môže byť ubránenie dvojice slovenských reprezentantov v drese Handlovej - Petra Sedmáka a Nenada Miloševiča. Práve oni mali počas celej základnej časti najstabilnejšiu fazónu a často boli pomyselným "x-faktorom" pri konečnom výsledku stretnutia. Košičania môžu na nich nasadiť nemenej skúsených reprezentačných kolegov - Michala Baťku a Milana Žiaka. 

 

Bilancia vzájomných zápasov:

Tá hovorí jasne v prospech košických "býkov". V domácom prostredí si pripísali na svoje konto hladké víťazstvá - 93:67 a 96:73. Vonku tiež prišiel v úvodnom stretnutí hladký triumf Košíc - 105:71, ale v stretnutí 1. marca to bola dráma až do záverečných sekúnd. Zverenci trénera Richarda Leška ju zvládi, po výsledku 90:88 si brali dva body. 

 

Pohľad štatistík:

Porovnanie základných zostáv: Zo štatistického pohľadu sa pozrieme na jednotlivých členov základnej päťky. V prehľade vychádzame z najčastejšej zostavy tímu v doterajších stretnutiach. Za menom a priezviskom hráča sú jeho priemery na zápas v základnej časti Eurovia SBL 2016/2017.

KB Košice:
  • Stefan Matovič - 13,6 bodu, 7,7 doskoku, 2,9 asistencie, 1,2 zisku, 2,1 strát, 2,9 faulov, 4,4 získaných faulov
  • Radenko Pilčevič - 13,9 bodu, 3,5 doskoku, 6,6 asistencie, 1,7 zisku, 3,7 strát, 2,5 faulov, 3,8 získaných faulov
  • LaDarius White - 14,2 bodu, 4,1 doskoku, 1,5 asistencie, 1,2 zisku, 1,6 strát, 1,7 faulov, 2,4 získaných faulov
  • Milan Žiak - 17,2 bodu, 3,2 doskoku, 3,4 asistencie, 1,3 zisku, 1,8 strát, 2,0 faulov, 3,8 získaných faulov
  • Michal Baťka - 13,3 bodu, 6,2 doskoku, 1,3 asistencie, 1,2 strát, 1,1 bloku, 2,8 faulov, 2,5 získaných faulov
 
MBK Handlová:
  • Nenad Miloševič - 14,9 bodu, 2,6 doskoku, 4,4 asistencie, 3,2 strát, 3,0 faulov, 4,7 získaných faulov
  • Pedja Stamenkovič - 10,4 bodu, 3,7 doskoku, 5,0 asistencie, 1,1 zisku, 1,9 strát, 2,4 faulov, 2,6 získaných faulov
  • Peter Sedmák - 17,1 bodu, 6,4 doskoku, 1,5 asistencie, 2,0 strát, 2,9 faulov, 3,3 získaných faulov
  • Luboš Stria - 7,8 bodu, 2,9 doskoku, 2,3 asistencie, 1,9 strát, 3,1 faulov, 2,0 získaných faulov
  • Nemanja Gudžič - 10,2 bodu, 5,4 doskoku, 2,9 asistencie, 1,0 zisku, 2,1 strát, 2,7 faulov, 1,3 získaných faulov

 

Porovnanie štatistických ukazovateľov: Kto je lepší v danom štatistickom ukazovateli? V prehľade vychádzame z priemerov na jeden zápas v základnej časti Eurovia SBL 2016/2017. Lepšie mužstvo je označené oranžovou farbou.

  • priemerný počet bodov v zápase - 91,5 Košice/80,5 Handlová
  • priemerný počet inkasovaných bodov v zápase - 77,0 Košice/85,3 Handlová
  • úspešnosť streľby za 2 body - 61,6% Košice/60,2% Handlová
  • úspešnosť streľby za 3 body - 36,0% Košice/34,3% Handlová
  • úspešnosť trestných hodov - 75,4% Košice/72,4% Handlová
  • doskoky - 34,7 Košice/30,3 Handlová
  • asistencie - 19,8 Košice/17,7 Handlová
  • zisky - 7,6 Košice/6,4 Handlová
  • straty - 13,8 Košice/15,6 Handlová
  • bloky - 2,9 Košice/1,6 Handlová
  • fauly - 18,9 Košice/21,4 Handlová
  • získané fauly - 19,7 Košice/19,1 Handlová

 

Povedali pred sériou:

Košice:

Richard Leško, tréner Košíc: "Play off predstavuje novú súťaž a to sa potvrdilo už tisíckrát. Pripravujeme sa teda veľmi poctivo. Handlová má dobrý tím so skúsenými hráčmi. Podcenenie by mohlo mať fatálne následky a my preto nič nepodceníme. Chceme hrať so srdcom, dať do toho maximálnu energiu a nepozerať sa na to, čo bude ďalej. Na palubovke musíme hrať a žiť len pre daný moment. Z pohľadu kádra nás teší, že chlapci sú v poriadku a nastúpiť by sme mali v plnej sile. Za skvelú myšlienku považujem rozhodnutie nášho vedenia venovať výťažok z prvého zápasu na konto detskej onkológie. Verím teda, že hala bude v nedeľu večer krásne zaplnená a spoločne vykročíme do play off víťazstvom."

Michal Baťka, kapitán Košíc: "Vyhrali sme Slovenský pohár i základnú časť. Myslím si, že sme si tým vybojovali rešpekt súperov, ale zároveň platí, že teraz sa body vymažú a všetko začne opäť od nuly. Handlová má skúsené mužstvo s množstvom kvalitných hráčov. Takýchto sérií už odohrali veľmi veľa. Do série vstúpime s pokorou, ale aj s veľkou chuťou uspieť. Ideálne by bolo postúpiť bez prehry, ale v prvom rade si musíme udržať výhodu domácej palubovky."

Handlová: 

Marko Cvetkovič, tréner Handlovej: "Záver sezóny nám nevyšiel podľa predstáv. Viacerí kľúčoví hráči sa nám zranili a veľa tréningov sme absolvovali v počte 6 - 7. Aj keď sa na to nechcem vyhovárať, tak sa to samozrejme odzrkadlilo aj na našej hre. Aby toho nebolo dosť, tak nám v poslednom kole nedohrali dvaja hráči. Božovič si vykĺbil rameno a Haviar má narazené rebrá. Ale teraz je pred nami play off, a to je nová súťaž. Hráme proti najlepšiemu tímu po základnej časti, to znamená, že my nemáme čo stratiť. Všetci sme odhodlaní odovzdať na ihrisku svoje maximum, bez toho to nepôjde. Ak neukážeme srdce a nebudeme bojovať ako jeden tím, nemáme šancu. Ale ak budeme hrať našu najlepšiu hru a dostaneme Košice pod tlak, máme šancu v sérii uspieť. V športe je všetko možné."

Luboš Stria, kapitán Handlovej: "Po nie veľmi vydarenej dlhodobej základnej časti, ktorá pre nás skončila sklamaním v podobe ôsmeho miesta, sa začína nová súťaž v podobe play off. Pre nás hráčov je veľkou výzvou dokázať, že nie sme zlý tím, tak ako sme sa prezentovali v základnej časti. Ako kapitán dúfam, že sa v tých najdôležitejších zápasoch dokážeme zomknúť a dať dohromady. Aby sme mohli premýšľať nad dobrým výsledkom, tak musíme predviesť absolútne tímový výkon a na chvíľu zabudnúť na osobné ambície. Na Slovensku nie je hráč, ktorý by sám dokázal doviesť tím cez celú sériu play off, a preto záleží na všetkých v tíme, ako sa s danou situáciou vysporiadajú. Povedal by som, že máme veľmi skúsený tím a bude záležať na tom, ako nám to spoločne pôjde. Musíme hrať omnoho lepšie ako v posledných zápasoch, ktoré boli tímovo veľmi zlé. Košice sú veľký favorit nie len tejto série, ale celého play off. Za dlhú športovú kariéru som však zažil veľké prekvapenia na úkor papierových favoritov a verím, že táto séria môže byť jedna z nich."

Foto: Peter Jesenský