• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Trináste kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy je zároveň posledným kolom pred reprezentačnou prestávkou. Zaujímavý duel čaká fanúšikov na Pasienkoch, kde príde Komárno. Na Hornej Nitre je na programe tradičné derby Prievidze s Handlovou. Do Svitu pricestuje Karlovka, na Spiš prídu Košičania. Žilina sa pokúsi prekvapiť Levice.

 

BK Inter Bratislava - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Hant aréna, sobota 18. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Ján Kurpaš

Čo je dôležité vedieť: "Žlto-čierni" mali v stredu nečakané voľno, keďže ich súper Iskra Svit musel odložiť zápas pre rozsiahlu maródku v tíme. Sériu domácich duelov a šancu na ôsme víťazstvo za sebou budú mať proti Komárnu. Vicemajster sa pod vedením nového trénera Miloša Šporara začína štverať tabuľkou smerou nahor, dôkazom toho bol víťazný súboj s Prievidzou. Na zisk dvoch bodov síce potrebovali predĺženie, ale výhra o osem bodov môže mať pozitívny dopad na psychiku tímu.

Kto proti komu: Pod košom sa očakáva zaujímavý súboj medzi Radoslavom Rančíkom a Milesom Bowmanom. Kto z nich bude lepší v tomto dôležitom priestore?

Čísla, čísla, čísla: Domáca a vonkajšia bilancia tímov hovorí jasnou rečou. Inter nenašiel zatiaľ doma premožiteľa, na konte má sedem víťazstiev. Úplne opačne na tom je Komárno, zo siedmich zápasov vonku uspel len v jedinom prípade. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Budeme čeliť družstvu, ktoré nás v lige ako dosiaľ jediné dokázalo zdolať. Musíme si uvedomiť, že nemôžeme pripustiť, aby sa hralo na náhodu. Musíme hrať s vysokým nasadením a s vysokou úrovňou koncentrácie. Stále hovorím, že keď po našim košom uzavrieme hrušku a budeme dobre doskakovať v útoku, môžeme pomýšľať na dobrý výsledok. Ak budeme uvažovať inakšie, bude zle. Tak, ako v Komárne, kde náš prístup k zápasu nebol seriózny, súper si rýchlo utvoril náskok, nás stalo veľa síl, kým sme sa dotiahli, ale tie sily nám potom chýbali v závere, aby sme otočili v náš prospech."

Saša Jankovič, hráč Komárna: "Po ťažkom domácom zápase proti Prievidzi nás čaká opäť náročný duel proti úradujúcemu majstrovi. Po niekoľkých našich dobrých zápasoch, čo máme za sebou, sa posnažíme aj v sobotu urobiť pokrok v našej hre pod novým trénerom. Ale nebudeme to mať ľahké, pretože Inter nám určite bude chcieť vrátiť a oplatiť jedinú prehru, čo má v sezóne. Na zápas sa poctivo pripravujeme a za pomoci našich fanúšikov očakávam, že sa ukážeme v dobrom svetle. Nech vyhrá lepší...!"

 

Iskra Svit - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 18. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Vladimír Karnay, Jozef Špirka

Čo je dôležité vedieť: Početné absencie donútili vedenie Svitu k odloženiu stredajšieho stretnutia proti Interu. Zdravotná situácia sa však zlepšila, zápas proti Karlovke by zverenci trénera Michala Madzina už mali absolvovať. "Vysokoškoláci" predvádzajú sympatické výkony, len zatiaľ tomu chýbajú víťazstvá. Proti Košiciam prehrali o 12 bodov, čo bola už štvrtá prehra v rade, ktorá zároveň znamenala zosun na predposledné miesto tabuľky. Ak nechcú stratiť kontakt na play off miesta, tak musia pod Tatrami jednoznačne čiernu sériu zlomiť.  

Kto proti komu: Debut v drese "medveďov" by mal absolvovať americký rozohrávač A.J Walton. Aké čísla mu v premiére dovolí obrana Karlovky?

Čísla, čísla, čísla: Tromfy sú v rukách Svitu, doma prehrali len dvakrát a majú oveľa lepšiu ofenzívu a defenzívu. Karlovka sa stále trápi hlavne strelecky, v rámci súťaž má najnižší priemerný počet strelených bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Maurizio Galata, hráč Svitu: "Je to zápas, kde po posledných výsledkoch musíme bodovať. Karlovka má kvalitný tím, ale je to jedno z družstiev, s ktorými priamo bojujeme o umiestnenie, preto sú body veľmi dôležité. Očakávame rýchly a behavý basketbal. Na to sa musíme pripraviť a hrať svoju hru. My hráme doma a dúfame, že sa budeme môcť spoľahnúť na našich fanúšikov, ktorí nás vždy ťahajú dopredu."

Dalibor Hlivák, hráč Karlovky: "Do Svitu ideme odohrať zápas s maximálnym nasadením, koncentráciou a s cieľom vyhrať. Neočakávame ľahký duel, budeme sa musieť sústrediť a vychádzať z dobrej obrany a v útoku hrať zodpovedne bez zbytočných strát." 

 

BC Prievidza - MBK Handlová

Niké aréna, sobota 18. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Tradičné hornonitrianske derby, v ktorom pôjde o veľa. Nebude to len česť a zisk dvoch bodov do tabuľky, ale aj zdvihnutie sebavedomia. Prievidžania stratili v tejto sezóne už tretí dobre rozohraný zápas, v Komárne mali šancu zvíťaziť, ale napokon odchádzali s prehrou po predĺžení. Handlovčania sa predstavili v predohrávke na palubovke Levíc, kde držali krok s favorizovaným súperom len necelé tri štvrtiny. Konečný výsledok však bola prehra o 27 bodov. 

Kto proti komu: Rozhodovať sa môže pod košom, kde Handlovej často chýbajú kilá a centimetre. Prievidza sa môže v tomto smere opierať o väčšiu rotáciu na pozícii štyri a päť. 

Čísla, čísla, čísla: Len jedna prehra doma, naproti tomu len jedno víťazstvo vonku. S takou bilanciou idú do sobotňajšieho duelu Prievidžania a Handlovčania.

Povedali pred zápasom:

Grant Sitton, hráč Prievidze: "Milujem derby zápasy. Už v Handlovej bola elektrizujúca atmosféra. Verím, že doma v Prievidzi to bude ešte lepšia. Ak chceme byť úspešní, musíme pokračovať v hre, ktorú sme ukázali v Handlovej. Byť agresívni na oboch stranách palubovky a využívať rýchle protiútoky."

Ondrej Haviar, hráč Handlovej: "Na tento zápas sa veľmi tešíme. Derby Handlovej s Prievidzou je vždy pre obe strany špeciálne, má osobitú príchuť a skvelú atmosféru."

 

BK Levickí Patrioti - PP & TV Raj Žilina

Športová hala, sobota 18. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš 

Čo je dôležité vedieť: Piaty zápas za desať dní. Taký je momentálny zápasový program Levických Patriotov. Zatiaľ sa im však darí až nad očakávania, počas týždňa prišiel triumf o 27 bodov s Handlovou a víťazstvo nad Grazom v Alpsko-jadranskom pohári s prevažne juniormi. Tréner Levíc Teo Hojč využil možnosti širšej zostavy a dobrých výsledkov ŠBK Junior Levice na to, aby si mohli oddýchnuť viac vyťažení hráči. Plán mu vychádza podľa predstáv, proti nováčikovi môže získať už piate víťazstvo v rade zo súťažných duelov. Proti však bude Žilina, tá totiž pricestuje povzbudená triumfom nad Spišskou Novou Vsou. Síce vyhrali len rozdielom jediného bodu 77:76, ale dokázali zvíťaziť aj bez jedinej úspešnej trojky. 

Kto proti komu: Na strane Žiliny hovorí individuálna kvalita štvorice Conley, Holcomb, Rožánek a Wright. K akým číslam sa dopracujú na levicej palubovke? Bude to stačiť na úspech?

Čísla, čísla, čísla: Žilinčania zaostávajú mierne v defenzíve, ale čo sa týka útoku, tam sa môžu Leviciam vyrovnať. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Žilina má veľmi špecifický tím. Príprava na zápas by mala byť pomerne jednoduchá, no opak je pravdou. Ich hra je založená na individuálnej kvalite hráčov. Majú v tíme veľa dobrých a atletických typov. Pokúsime sa obmedziť ich hru čo najviac. Máme nejaké problémy so zraneniami v tíme, no som si istý, že každý kto nastúpi, vydá zo seba maximum a pomôže tímu k čo najlepšiemu výsledku."

Branislav Ďurčík, hráč Žiliny: "Po vydretej výhre proti Spišskej Novej Vsi sme nabudení vyhrať ďalší zápas. Sme plní prekvapení, chceme v tom pokračovať a potrápiť aj Levice, ktoré sú na druhom mieste."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - KB Košice 

Mestská športová hala, sobota 18. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Gacík, Lukáš Životský

Čo je dôležité vedieť: Dobre rozohraný zápas so zbabranou koncovkou. Asi tak by sa dal charakterizovať duel Spišiakov so Žilinou. Prehra o jeden bod mrzela zverencov trénera Ericha Korfantu, stále totiž nezlomili čakanie na víťazstvo. Proti Košiciam ich čaká už desiaty pokus na zisk dvoch bodov. "Býci" sa ladia na víťaznú vlnu, kríza z prvej štvrtiny základnej časti sa zdá byť definitívne zažehnaná. Dôkazom toho je tretie víťazstvo v rade, na Karlovke uspeli po výsledku 93:81.

Kto proti komu: Vo výbornom svetle sa prezentovala nová posila Spišiakov Vladimir Bulatovič. Ako sa mu bude dariť premiérovo pred domácim publikom?

Čísla, čísla, čísla: Najväčším problémom "Novovešťanov" je defenzíva, v priemere inkasujú viac ako 96 bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Richard Körner, hráč Košíc: "Uvedomujeme si, že sme favoritom zápasu a mali by sme v ňom vyhrať. Nikoho však nepodceňujeme a Spišská Nová Ves je dosť nevyspytateľná. V takýchto zápasoch jej o nič nejde a môže iba prekvapiť. Vonku sa hrá každému ťažšie a hlavne v Spišskej Novej Vsi, kde majú výborných fanúšikov. Tí ich poženú dopredu, ale my nechceme nič podceniť a pred reprezentačnou prestávkou sa chceme naladiť víťazstvom."

Foto: Vladimír Dorňák