• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Play off Eurovia SBL pokračuje druhými štvrťfinálovými zápasmi. Pre nižšie postavené tímy to je možnosť, ako vyrovnať sériu. Prievidza bude bojovať v Komárne o to, aby si prinavrátila výhodu domáceho prostredia v sérii.

 

MBK Handlová - BK Inter Bratislava

/stav série - 0:1/

Mestská športová hala, streda 28. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Ján Kovalčík, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: Zo sobotňajšieho programu priniesol duel Interu s Handlovou najjednoznačnejší výsledok. Oklieštená zostava "žlto-čiernych" nemala väčšie problémy s rovnako oslabenou súpiskou "Baníku". Handlová však už preukázala pred svojim publikom svoju kvalitu, o podobný kúsok sa isto pokúsi aj v stredajšom stretnutí. Inak bude visieť nad priepasťou hrozby predčasného konca sezóny. Inter sa pomaly dáva zdravotne dokopy, v prvom zápase bol k dispozícii už Aleksandar Vlahovič, na maródku však pribudol Richard Grznár. Ten sa tak pridal k absentujúcej dvojici Stefan Matovič a Goran Bulatovič.  

Kto proti komu: Rozohrávači Handlovej musia zabrať, pretože tvorcovia hry Interu predviedli v sobotu vysokú bodovú produkciu. Až traja hráči mali na svojom konte dvojciferný počet bodov. 

Čísla, čísla, čísla: "Žlto-čierni" jasne dominovali streľbe za tri body, v prvom stretnutí zaznamenali až o deväť úspešných pokusov viac ako ich súper. Trestali aj straty, Handlová musí v čo najväčšom počte tento ukazovateľ eliminovať. 

Povedali pred zápasom:

Djordje Tresač, hráč Handlovej: "Aj keď výsledok prvého zápasu vyzeral jasne, druhý zápas bude vyzerať inak. Stále máme zranených hráčov, tým je naša rotácia menšia, ale necháme na ihrisku všetko. Budeme bojovať pre Handlovú."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Kade by mohla viesť cesta? Čo nám môže pomôcť k stavu 2:0? Obrana! V play off je najdôležitejšia obrana. Preto verím, že tak, ako v sobotnom zápase, ani v Handlovej nepovolíme súperovi, aby dal cez osemdesiat bodov. Ak sa nám toto podarí, verím, že sa presadíme a bez problémov dáme my cez osemdesiat."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Levickí Patrioti

/stav série - 0:1/

Športová hala prof. Rovného, streda 28. marca o 19.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavol Fuska, Igor Pipíška, Stanislav Bara 

Čo je potrebné vedieť: "Vysokoškoláci" síce predviedli proti Leviciam najlepší výkon z doterajších súbojov, ale ani tento fakt nestačil na výhru. Vývoj prvého stretnutia však naznačil, že Patriotom vedia "podkúriť". Práve o toto by sa radi posnažili pred domácim publikom. Patrioti zvládli prvý krok bez výraznejších starostí, druhý zápas ich môže opäť bližšie priblížiť k účasti v semifinále. Momentálnou výhodou zverencov trénera Tea Hojča je širšia a kvalitnejšia lavička. 

Kto proti komu: Úvodné meranie síl ukázalo, že veľká časť úspechu vedie cez priestor pod košom. Karlovka získala až 15 útočných doskokov, o čosi viac bodov z tohto priestoru však vyťažili hráči Levíc.

Čísla, čísla, čísla: Využívanie streľby za dva body a trestných hodov. To bola cesta k výhre Patriotov, tiež aj väčšia bodová produkcia hráčov z rotácie. 

Povedali pred zápasom:

Dalibor Hlivák, hráč Karlovky: „Všetkých nás mrzí prvý zápas série v Leviciach. Nebyť dvoch výpadkov v druhej a na začiatku tretej štvrtiny, mohol byť výsledok iný, alebo minimálne mohol vyzerať výrazne lepšie. Sobotňajší zápas sme už hodili za hlavu a plne sa koncentrujeme na stredu. Tešíme sa, že hráme pred našimi fanúšikmi, ktorí si prídu verím v čo najväčšom počte užiť play off basketbal. V stredu máme jediný cieľ a tým je vyrovnať sériu.“

Martin Bachan, hráč Levíc: "Do druhého zápasu ideme určite s víťaznými ambíciami. Chceme zlepšiť náš výkon, keďže prvý duel bol trochu nervózny. Najväčší pozor by sme si mali dávať hlavne na trojkovú streľbu a útočné doskoky, pretože v tom nám Karlovka robila najväčšie problémy."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BC Prievidza

/stav série - 1:0/

Mestská športová hala, streda 28. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vedieť: Strhujúci finiš v záverečnej štvrtine vyniesol Komárno k zisku prvého bodu v štvrťfinálovej sérii, ale tiež aj k dôležitej výhode. Prievidzi totiž zobrali domáce prostredie. Lenže tím z Hornej Nitry si určite bude chcieť zobrať túto výhodu späť, najlepšie výhrou na juhu Slovenska. U "obuvníkov" sa však ľahko nevyhráva, len dva tímy uspeli na ich palubovke v tejto sezóne. Prievidžania boli zatiaľ v oboch prípadoch blízko, prehra prišla až po predĺženiach. Otázny je zdravotný stav v tíme Ryana Pannoneho, v stopercentnom stave nebol v sobotu Jaytornah Wisseh a na súpiske stále absentoval zranený Jarquez Smith. 

Kto proti komu: Komárno sa na úvod opieralo o produkciu Bobana Tomiča a Milesa Bowmana. Spoločne sa postarali o 44 z celkových 78 bodov tímu, pre svoj tím získali až 18 z celkových 27 faulov. Ak sa ich produkciu podarí výraznejšie znížiť, tak má Prievidza šancu na úspech.

Čísla, čísla, čísla: Stratené lopty, Prievidza ich mala na svojom konte o šesť bodov viac, ale bodov po stratách dostala o 17 viac. Tiež disciplína, Komárno mohlo hádzať 30 trestných hodov, Prievidza o desať menej. 

Povedali pred zápasom:

Miles Bowman, hráč Komárna: "Veľmi nás teší prvé víťazstvo na prievidzskej palubovke, ale nie je čas oslavovať, veď sme ešte stále nič nedokázali. Vyhrali sme len jeden zápas, no nás čaká ešte nesmierne náročná séria a ešte absolútne nie je nič rozhodnuté. Prievidza má kvalitný tím, určite k nám prídu s cieľom zobrať si víťazstvo späť. Preto musíme byť sústredení, ostražití a vyvarovať sa herným výpadkom počas zápasu, lebo nás môžu stáť víťazstvo. Verím, že bude plná hala a naši diváci nás poženú k druhému víťazstvu v sérii. My preto urobí­me všetko, čo bude v našich silách."

Grant Sitton, hráč Prievidze: "Pre úspech v zápase musíme byť schopní zlepšiť našu hru a premieňať šance proti zónovej obrane Komárna. Na stretnutie sa chystá aj početná skupina našich fanúšikov, ktorí sú pre mňa tí najlepší, pred ktorými som hral. Ďakujem im, že nás podporujú aj za nepriaznivého stavu série."

 

Iskra Svit - KB Košice

/stav série - 0:1/

Iskra aréna, streda 28. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: "Medvede" bojovali bez zraneného rozohrávača A. J. Waltona, ale košických snajperov nechali páliť s veľkou úspešnosťou. Aj preto ako jediný tím inkasovali na úvod play off viac ako sto bodov. Teraz pred nimi stojí dôležitá skúška, vyvarovať sa niektorým chybám a vyrovnať stav série v Iskra aréne. Košiciam získali po nepresvedčivom závere základnej časti potrebné sebavedomie, výkon z prvého zápasu by radi preniesli aj do druhého dejstva. Otázkou tak zostáva, či bude Svitu už Walton k dispozícii. S jeho prítomnosťou sa šanca na úspech výrazne zvýši. 

Kto proti komu: Zverenci Michala Madzina dominovali pod košom, výrazne však zaostávali na krídelníckých postoch. Ak tieto dva faktory vybalansujú, tak môžu hrať s Košicami vyrovnanú partiu. 

Čísla, čísla, čísla: Sedemnásť úspešných pokusov za tri body, 15 ziskov a o 16 bodov viac po stratách. Tieto tri čísla nasmerovali Košice k prvému bodu v sérii. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Pre nás je to zápas sezóny. Vieme o čo ide a v akej sme situácii. Pre takéto zápasy sa to však všetko robí, treba si to užiť a bojovať za hranicou možností. Verím, že nám pomôže plná Iskra aréna. Nech to má emócie, nasadenie a všetko, čo k tomu patrí. Tešíme sa."

Richard Körner, hráč Košíc: "Po vydarenom vstupe do série chceme doladiť detaily, ktoré nám v prvom zápase ušli. Verím, že ak podáme koncentrovaný výkon a nesplnené veci vylepšíme ešte o 30 percent, tak vyhráme aj vo Svite. Radi by sme si vybojovali možnosť ukončenia série už v treťom súboji na domácej palubovke, ale ak sa tak nepodarí, tak sa nič nedeje. Sme mentálne silní a pôjdeme si trpezlivo za svojim cieľom. Tým je určite postup do ďalšieho kola. Vieme, že sme favoritmi a chceme si to postrážiť."

Foto: Daniel Faix