• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvýkrát v novom ročníku čaká Slovenskú basketbalovú ligu v jeden deň plná porcia zápasov, v sobotu je na programe 2. kolo. Do akcie sa dostanú už aj hráči Interu Bratislava, doma privítajú Handlovú. Úradujúceho majstra z Levíc čaká nováčik, zaujímavý duel možno očakávať pod Tatrami, Svit si zmeria sily s Komárnom a Spišiaci si pokúsia napraviť reputáciu proti Žiline.

Iskra Svit - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Iskra aréna, sobota 13. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Peter Karniš

Aktuálne informácie: "Medvede" si asi ani v najtajnejších snoch nepredstavovali taký štart do sezóny, ako si v sobotu odkrútili. V podtatranskom derby deklasovali svojho rivala zo Spišskej Novej Vsi na jeho palubovke 35-bodovým rozdielom - 109:74. Povzbudení cenným triumfom si teraz trúfajú na bronzový celok z predchádzajúcej sezóny. Víťazný vstup zaznamenal aj ich najbližší súper - Komárno. "Obuvníci" sa však o čosi viac vytrápili, u nováčika zvíťazili 71:59. Po väčšinu času to však bola vyrovnaná partia, zverenci trénera Andrása Vavru zabrali až v samotnej koncovke. Ani tentoraz ich nečaká ľahký súper, šance na dva body však majú oba celky.

Motívy zápasu: Iskra predviedla výraznú ofenzívnu silu, v rámci základnej zostavy zaznamenal každý z hráčov minimálne 14 bodov. Komárno sa predviedlo najlepším defenzívnym výkonom kola, svojmu súperovi povolili len 59 bodov. Presadí sa pod Tatrami ofenzívna sila alebo zaberú obranné rady?

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na prvý domáci zápas v novej sezóne. Dúfame, že bude plná Iskra aréna a výborná atmosféra. Komárno má vo svojom tíme viacero skúsených hráčov, na ktorých si budeme musieť dať pozor. Budeme bojovať o čo najlepší výsledok, aby sme boli spokojní my a aj naši fanúšikovia."

 

BK Levickí Patrioti - BKM Lučenec

Športová hala, sobota 13. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Marek Turčin, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Levickí Patrioti využili voľnú stredu na to, aby v rámci Alpsko-jadranského pohára odohrali ďalšie stretnutie. Zverencom Tea Hojča sa podarilo dosiahnuť cenný výsledok, v česko-slovenskom derby vyprevadili Děčín s prehrou 67:95. Spolu s víťazstvom v Handlovej tak úradujúci majster ukázal, že na začiatok sezóny je pripravený veľmi dobre. Nováčik vo svojej premiére v SBL nesklamal, favorizovanému Komárnu bol viac ako vyrovnaným súperom takmer celý zápas, nebyť nevydarenej koncovky, tak Lučenec mohol pomýšľať aj na zisk dvoch bodov. "Jugovci" pokračujú v neľahkom žrebe, po bronzovom tíme na nich čaká úradujúci šampión.

Motívy zápasu: Rozhodne skúsenosť na strane Levíc alebo dravá mladosť na strane ich súpera? Patrioti majú zatiaľ horšie vstupy do zápasov, ale v ďalšom priebehu ich výkony gradujú. Lučenec drží krok väčšinu času, ale v závere im dochádza para. X-faktorom by mohla byť produkcia hráčov z lavičky.

Povedali pred zápasom:

Boban Tomič, hráč Levíc: "Lučenec hrá rýchly a agresívny basketbal. Nemôžeme im dovoliť, aby sa začali na palubovke cítiť komfortne. Zápas proti Děčínu môže byť našou výhodou, hlavne z pohľadu sebavedomia, ale musíme ísť od zápasu k zápasu a nepoľaviť, keď vyhráme stretnutie."

Tihomir Vranjes, hráč Lučenca: "Levice majú veľmi dobrý tím, v predchádzajúcej sezóne vyhrali titul, majú excelentné nové tváre v družstve. Hrajú veľmi dobre v defenzíve, sú viac skúsení ako my, ale my sa budeme snažiť odovzdať naše maximum. Očakávam z oboch strán dobrý basketbal a ako vždy v každom zápase, ideme ho s cieľom vyhrať."

 

BK Inter Bratislava - MBK Handlová

Hant aréna, sobota 13. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Martin Hudec

Aktuálne informácie: Do akcie sa už dostane aj posledný tím, ktorý ešte nemá na svojom konte odohraný súťažný zápas - Inter Bratislava. "Žlto-čierni" využili víkendové voľno na odohranie prípravných duelov so slovinským Laškom, v oboch prípadoch zvíťazili - 94:58 a 76:73. Teraz ich už však čaká ostrá previerka, hneď na úvod sa na Pasienkoch predstaví ambiciózna Handlová. "Baník" v prvom kole potvrdil, že v novom ročníku treba s ním určite rátať. Doma potrápil Levice, nebyť zlého druhého polčasu, tak mohli zverenci trénera Petra Tordu pomýšľať na víťazný vstup. Napokon však prehrali tesne 72:77, chuť si môžu ale napraviť u bronzového tímu zo sezóny 2017/2018.

Motívy zápasu: Proti sebe nastúpia viacerí reprezentanti. Pod košom to bude duel Michaela Fuseka a Michala Baťku s Michalom Čekovským a Jakubom Petrášom. Určite zaujímavý súboj sa črtá aj na rozohrávke, Jamesa Kinneyho vyzve Nikolas Skouen. Duel Interu s Handlovou tak sľubuje kvalitný zážitok na oboch stranách.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Koniec prípravy prebieha veľmi dobre. Sme kompletní, až na zraneného Riša Grznára. Dúfam, že na prvý ligový zápas budeme maximálne pripravení."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Čaká nás zápas proti favoritovi súťaže. Chceme pokračovať v dobrom výkone z prvého polčasu proti Leviciam a eliminovať chyby, ktoré sme urobili v druhom polčase. Samozrejme, sme si vedomí kvalít súpera, ale ideme bojovať a chceme ukázať, že náš výkon v prvom zápase nebol náhodný. Chceme sa vyvarovať chýb, ktoré sme urobili a poučiť sa z nich. Po zdravotnej stránke sme všetci v poriadku. Ideme odohrať dobré stretnutie."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 13. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Smelé ambície Spišskej Novej Vsi dostali hneď na úvod studenú sprchu, "Novovešťania" prehrali v derby so Svitom 74:109. Dobrou správou pre nich určite bolo, že na ďalší zápas sa mohli dôkladne pripraviť. Opäť hrajú pred domácim publikom, teraz by však fanúšikov nechceli opäť sklamať. Na Spiš prídu hráči Žiliny, ktorí odohrali dobrý zápas s Prievidzou, aj keď nemal víťaznú koncovku. Prehra 73:83 naznačila, že zverenci trénera Ivana Kurillu majú oveľa silnejšie družstvo, ako tomu bolo v nováčikovskej sezóne a tento fakt by radi potvrdili práve u súpera.

Motívy zápasu: Americký duel na rozohrávke, zaujímavá bitka pod košom. Podľa kvality tímov by sa práve na týchto postoch mohol rozhodnúť zápas. Všetko sa však rozhoduje na ihrisku, preto bude zaujímavé sledovať, ktorý faktor bude rozhodujúci.

Povedali pred zápasom:

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Po veľmi zlom vstupe do sezóny, v ktorom sme sklamali seba aj našich fanúšikov, si uvedomujeme vážnosť zápasu zo Žilinou. Máme za sebou ťažký týždeň, hlavne po mentálnej stránke, ale verím, že sme na súpera pripravení. Čaká nás určite náročný zápas, Žilina má kvalitný tím. Musíme udržať energiu počas celého stretnutia a podať diametrálne odlišný výkon ako proti Svitu. Dlžíme to našim fanúšikom."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Mali sme týždeň na dôslednú prípravu na súpera. Zápas s Prievidzou ukázal naše plusy, na ktorých chceme stavať. Verím, že v Spišskej Novej Vsi predvedieme kvalitný výkon, ktorá nás poženie na ceste k víťazstvu."

Foto: Jakub Ruman