• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aj piate kolo Slovenskej basketbalovej ligy prinesie viacero lákavých súbojov. V Lučenci sa skončí jedno čakanie na víťazstvo, nováčik si totiž zmeria sily so Spišskou Novou Vsou. Úradujúci majster z Levíc privíta tabuľkového lídra z Bratislavy, do Komárna pricestuje zatiaľ stopercentná Prievidza. Postúpiť tabuľkou smerom nahor môže Handlová, doma však na ňu čaká nebezpečná Žilina.

MBK Handlová - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, streda 24. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Ladislav Bartoš, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Z "Baníkov" konečne opadol veľký tlak, po sérii troch prehier za sebou sa dočkali totiž premiérového triumfu v novej sezóne. "Tordovci" zvládli náročný duel na Spiši, "Novovešťanov" zdolali po dobrej koncovke 93:79. Teraz by na to radi nadviazali aj doma, prípadné druhé víťazstvo za sebou by znamenalo zisk väčšie pohody v rámci tímu. Lenže na hornú Nitru pricestuje oddýchnutá Žilina. Zverenci trénera Ivana Kurillu zatiaľ patria k príjemným prekvapeniam, na konte už majú dve víťazstvá, čo znamená priebežné piate miesto v tabuľke. Krátke voľno riešili v meste pod Dubňom riešením doliečením drobných zdravotných starostí.

Motívy zápasu: V Handlovej to môže to byť zaujímavá prestrelka spoza trojkového oblúka, do dobrej fazóny sa dostáva Djordje Tresač, v predošlom kole sa prezentoval 31 bodmi. V žilinskom drese má skvelý štart Róbert Rožánek, po troch stretnutiach má priemer 21,0 bodu na zápas.

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Chceme nadviazať na úspešný zápas zo Spišskej Novej Vsi. Sme pozitívne naladení a víťazstvo chceme potvrdiť domácim triumfom."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Handlová má vysoké ambície v tejto sezóne. My sme vo všetkých doterajších zápasoch ukázali naše napredovanie, v tom chceme pokračovat. Verím, že opäť predvedieme dobrý vykon, po ktorom budeme spokojní."

 

BKM Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala ARENA, streda 24. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Lukáš Životský, Jakub Izák

Aktuálne informácie: Súboj predposledného s posledným, v ktorom ide o dva dôležité body. Jeden z celkov sa dočká premiérového dvojbodového zásahu, pre druhého sa opäť o čosi viac vzdiali kontakt s poprednými pozíciami tabuľky. O čosi horšie je na tom aktuálne nováčik, keďže ten prehral už štyri stretnutia za sebou. Zverencom trénera Rudolfa Juga zatiaľ chýba konzistentnosť, v Prievidzi odohrali dve dobré štvrtiny, po ktorých prišiel výpadok, ktorý bol nemilosrdne potrestaný. Spišiaci majú na konte tri zaváhania, mrzieť ich môže hlavne to s Handlovou. V domácom zápase mali šancu dokonať víťazný obrat, ale body po výbornej koncovke brala Handlová. Kto zostane po strede posledným tímom bez víťazstva?

Motívy zápasu: Súboj najhoršej ofenzívy a defenzívy. Tak hovoria čísla pre Lučenec a Spišskú Novú Ves. Kto zaberie viac a v akej činnosti?

Povedali pred zápasom:

Johnny Griffin, hráč Lučenca: "Pristupujeme k tomu ako ku každému zápasu, chceme získať prvé víťazstvo pred našim publikom. Vieme, že to nebude ľahký zápas, pretože Spišská Nová Ves má dobrý tím, ale my sme pripravení hrať tvrdo celých 40 minút, aby sme zvíťazili. Snažíme sa každým dňom a zápasom zlepšovať bez ohľadu na to, proti komu hráme. Máme skvelé publikum a urobíme všetko pre to, aby sme ich potešili víťazstvom."

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Zásadne musíme urobiť dve veci. Výrazne pridať v defenzíve a robiť lepšie rozhodnutia v koncovkách zápasov. Potrebujeme si viac pomáhať, byť trpezliví a posúvať loptu tým najskúsenejším, ktorí musia rozhodovať zápasy. Ak dodržíme tieto veci, výsledok sa dostaví. K dispozícii budeme mať už Juríčka i Presuttiho, verím, že nám pomôžu."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 24. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos: Arena Sport a Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Marek Turčin, Martin Hudec

Aktuálne informácie: "Obuvníci" nezažívajú ideálny štart, na úvod síce zdolali nováčika z Lučenca, ale aktuálne natiahli sériu bez víťazstva už na tri zápasy. Naposledy sa predstavili na Pasienkoch, kde mohli predviesť skvelý návrat do zápasu, ale "žlto-čierni" opanovali koncovku, výsledkom bola možno až krutá prehra o 24 bodov. Ani tentoraz ich nečaká nič ľahké, keďže Prievidza je jeden z dvoch tímov, ktorý ešte neokúsil chuť prehry. Basketbalisti BC si užívajú skvelý vstup, trojzápasová šnúra výhier je skvelou náplasťou na náročné leto, ktoré si na hornej Nitre prežili. O motivácii ani nemusí byť reč, keďže v pamäti je nedávna štvrťfinálová séria play off, v ktorej Komárnu podľahli hladko 0:3 na zápasy.

Motívy zápasu: Jeden chce ukončiť čakanie na výhru, druhý ju zase chce natiahnuť. Komárno musí zabrať hlavne na rozohrávke, na Pasienkoch totiž viacerí playmakeri zaostali za svojimi číslami. Prievidza môže ťažiť pod košom, aj keď nateraz nemôže počítať so službami Marka Popoviča, u ktorého nepreukázali prvotné informácie o vážnom zranení.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Naše tri prehry po sebe nás nenechávajú pokojnými a určite to v stredu chceme zmeniť. Aj keď vieme, že nás čaká veľmi ťažký súper s kvalitnými hráčmi, no verím, že na rozdiel od domáceho zápasu s Levicami, tentoraz udržíme našu výkonnosť a koncentráciu na našej strane počas celých štyridsiatich minút. V lige dokáže súper každý výpadok potrestať, preto sa musíme hlavne vyvarovať dekoncentrácie a odovzdať pred našimi fanúšikmi maximum. Verím, že sa to podarí."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás zápas na horúcej pôde Komárna. Ide o súpera, ktorý hral v posledných rokoch vždy v najlepšej štvorke. Majú skúsený tím, doplnený o mladých hráčov. Ak chceme byť úspešní, musíme podať sústredený výkon a plniť taktické pokyny."

 

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava

Športová hala, streda 24. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Doušek, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Šláger kola je jasný, v metropole Tekova sa stretne tretí celok tabuľky s lídrom. Úradujúci majster prišiel počas víkendu o sériu triumfov, v dramatickej koncovke prehrali najtesnejším možným rozdielom so Svitom. Patriotov navyše trápi početná maródka, pod Tatrami sa síce vrátil do zostavy Boris Bojanovský, ale duel nedohral ďalší podkošový hráč - Nikola Gačeša. Trénerovi Teovi Hojčovi okrem toho chýba dvojica Martin Bachan a Luka Katura. Jedno je jasné, Levičania to budú mať ťažké. Inter totiž vzbudzuje rešpekt, dôkazom je toho aj dohrávka štvrtého kola s Komárnom. "Žlto-čierni" si nechali v nej takmer ujsť zápas, v jednom momente viedli iba o štyri body, aby napokon predviedli sebavedomý záver, ktorý sa premietol do víťazstva o 24 bodov. Inter má okrem stopercentnej bilancie zatiaľ aj najlepší útok v rámci ligy.

Motívy zápasu: S každou ďalšou absenciou sa zužuje rotácia Levíc, navyše si k tomu treba prirátať aktuálne nabitý program. Ich súper má príjemné starosti, síce majú niektorí jednotlivci zdravotné problémy, no i tak má tréner Oliver Vidin k dispozícii oveľa širšiu lavičku. Prejaví sa tento faktor na palubovke?

Povedali pred zápasom:

Boris Bojanovský, hráč Levíc: "Určite to nebude ľahký zápas. V poslednej dobe nás trápia zranenia. Čaká nás kvalitný súper, ale tešíme sa, pretože pred domácim publikom sa nám vždy hrá lepšie. Diváci by si tak mali prísť na svoje. Ideme vyhrať."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Vidíme pred sebou ďalší mančaft, ktorý nám stojí v ceste za titulom. Poznáme silné stránky i slabiny Levíc. Tento zápas nám ukáže, kde sme zatiaľ my aj oni, čo sa týka herného prejavu. Je pred nami ešte dosť zápasov, takže teraz je ten správny čas, aby sme videli, čo treba zlepšiť a na čom ešte popracovať."

Foto: Karol Scholtz