Vytlačiť
Kategória: Preview

Pred krátkou prestávkou je na programe 16. kolo Slovenskej basketbalovej ligy. Šlágrom sobotňajšieho programu bude stretnutie Prievidze s Interom, zaujímavú konfrontáciu možno očakávať aj v zápase Žiliny s Komárnom. Spišská Nová Ves privíta úradujúceho majstra z Levíc a pod Tatrami sa Svitu postaví Handlová.

PP & TV Raj Žilina - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 8. decembra o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Stanislav Bara, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Žilina sa aj naďalej drží v pokojnom strede tabuľky a je tak na dobrej ceste za účasťou na Slovenskom pohári. Spolu s Prievidzou a Svitom má rovnaký počet bodov, preto by prípadné víťazstvo mohlo posunúť zverencov trénera Ivana Kurillu v tabuľke smerom nahor. Počas týždňa zaznamenali hráči z mesta pod Dubňom druhé víťazstvo po sebe, v Lučenci triumfovali 66:57. Dôležité dva body si pripísal v stredu aj ich súper, Komárno zdolalo po dramatickej koncovke rozbehnutú Spišskú Novú Ves 95:92.

Motívy zápasu: Zaujímavý pohľad prináša domáca bilancia Žiliny a bilancia Komárna u súperov. Žilinčania majú pred svojim publikom päť výhier a len jednu prehru, "obuvníci" naproti tomu uspeli u súpera len raz a päťkrát prehrali. Potvrdia sa tieto čísla aj vo vzájomnej konfrontácii?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Komárno má vo svojom tíme viacero skúsených hráčov, pred ktorými musíme byť na pozore. Hráme doma a proti kvalitnému súperovi môžeme byť úspešní, len keď zo seba vydáme maximum. Verím, že naši fanúšikovia nás prídu podporiť a dať nám energiu z tribúny, ktorú potrebujeme."

 

Iskra Svit - MBK Handlová

Iskra aréna, sobota 8. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Tomáš Kiss, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Súboj dvoch čakateľov na víťazstvo. Pravda, v oveľa lepšej situácii je momentálne domáci celok, ktorý síce prehral dvakrát po sebe, ale stále mu patrí štvrté miesto v tabuľke. Bez zraneného Sašu Avramoviča v Bratislave statočne vzdorovali, ale zlá záverečná štvrtina ich pripravila o šancu na triumf. S Interom napokon prehrali 58:69. Handlová mala v stredu voľno, krátka zápasová prestávka prišla pre "Baník" v správnom čase. Sériu siedmich prehier v rade sa pokúsia zlomiť pod Tatrami už aj s dvojicou nových posíl - Ericom Bikim a K.C. Ross-Millerom.

Motívy zápasu: Aj tu je zaujímavý pohľad na bilanciu doma - vonku. Svit prehral v Iskra aréne len v jedinom prípade, Handlová uspela vonku tiež len jedenkrát. Kto teda ukončí v sobotu čakanie na zisk dvoch bodov?

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Handlová je veľmi silný súper, ktorý už určite príde aj s novými posilami. Preto je veľmi ťažké odhadnúť, v čom to zmení ich hru. My sa musíme zaoberať sebou a svojou hrou a do domáceho zápasu dať všetku energiu. Veríme, že bude opäť plná hala a že si zápas užijeme."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Po prvýkrát sme využili výhodu, že sme mali voľno a mohli sme sa pripravovať. Zapojili sme už aj nových hráčov, ktorí priniesli novú energiu do družstva, zvýšili kvalitu v tíme. Viem, že nastupujeme na palubovke ambiciózneho družstva, ktoré hrá doma agresívny basketbal, ale sme na to pripravení a ideme bojovať o víťazstvo."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, sobota 8. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Spišská Nová Ves potvrdzuje, že v tíme konečne veci zapadli do seba. Družstvu sa začalo výsledkovo dariť a postupne sa derie tabuľkou smerom nahor. O to väčšia škoda je, že v Komárne prehrali po dramatickom rozuzlení 92:95. Doma je však ich sila väčšia, čo by radi ukázali proti úradujúcemu majstrovi. Levice zvládli v priebehu siedmich dní dvakrát priamy súboj o druhé miesto v tabuľke, tentoraz zdolali doma Prievidzu po obrovskej dráme najtesnejším možným rozdielom 87:86. Stretnutie však nedohral Boris Bojanovský, čo môže byť pre Patriotov citeľná strata pod košom.

Motívy zápasu: Základom bude defenzíva, ktorá hrá jednoznačne v prospech hostí, z pohľadu útočnej sily to môže byť totiž vyrovnaný súboj. Ktorý faktor napokon bude rozhodujúci?

Povedali pred zápasom:

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Levice sú veľmi dobrý tím s veľkými skúsenosťami. Čaká nás ťažký zápas, potrebujeme hrať veľmi dobre v defenzíve, zastaviť rýchle brejky Levíc a nepustiť ich k druhým šanciam. Verím, že hlavne mentálne sme sa na tento zápas pripravili, veľmi chceme proti Leviciam uspieť a urobíme preto maximum. Chcem poprosiť našich fanúšikov, aby nás prišli podporiť, aj oni zceľujú tím a verím, že v čo najväčšom počte uvidia dobrý zápas."

Nikola Gačeša, hráč Levíc: "Spišská Nová Ves hrá v posledných stretnutiach dobrý basketbal, určite sa cítia doma lepšie a bude tak na nás, aby sme sa im vyrovnali v intenzite a koncentrácii. Pre nás je veľmi dôležité hrať kolektívne a sústredene po celých 40 minút. V každom zápase máme rovnaký cieľ, hrať lepšie ako v predchádzajúcom stretnutí. Presne tak isto to platí aj v tomto súboji."

 

BC Prievidza - BK Inter Bratislava

Niké aréna, sobota 8. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Marek Kúkelčík, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Duel prvého s tretím, z tohto pohľadu ide o najatraktívnejší súboj sobotňajšieho programu. Prievidza pokračuje v náročnom programe, v stredu odchádzala z Levíc s prehrou 86:87. V bielo-čiernom drese už debutovala staronová tvár Mike Rostampour. Inter si naproti tomu udržal domácu neporaziteľnosť, Svit zdolal pred svojim publikom 69:58. "Žlto-čierni" si tak poistili prvé miesto v tabuľke aj bez viacerých zranených hráčov. S rovnakým úmyslom cestujú aj na hornú Nitru.

Motívy zápasu: Kľúčová môže byť produkcia viacerých jednotlivcov, v prievidzskom drese určite Tima Derksena a Richarda Körnera. Ich súper sa naproti tomu viac spolieha na kolektívne poňatie hry. Čo napokon rozhodne?

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Po stretnutí v Leviciach nás čaká nás ďalší ťažký súper. V Bratislave sme rovnako ako v Leviciach v dramatickej koncovke prehrali, z čoho sa potrebujeme poučiť.  V prípade vyrovnaného zápasu, potrebujeme aj my dokázať, že vieme takýto priebeh zvládnuť. Verím, že bude plná Niké aréna a my sa odvďačíme výborným basketbalom a zo zápasu budeme všetci odchádzať spokojní."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Do Prievidze ideme s cieľom odovzdať naše maximum. Jediná cesta k spokojnosti s výsledkom vedie cez koncentrovaný výkon počas celých štyridsiatich minút, pozornú obranu a fokusovanie sa na určitých jednotlivcov v tíme súpera. V útoku nesmieme hrať zbrklo a musíme sa rýchlo prispôsobovať zmenám obrany. Ak sa nám to podarí a ak nedovolíme súperovi útočný doskok, máme s naším štýlom hry veľkú šancu uspieť aj v Prievidzi."

Foto: Vladimír Dorňák