• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po predohrávke Levíc s Interom sa v tradičnom termíne odohrajú zostávajúce stretnutia 23. kola SBL. Šlágrom je nepochybne duel v Komárne, kam pricestuje Prievidza. Zaujímavé duely však budú aj v ostatných halách, Handlová si zmeria sily so Žilinou a Lučenec so Spišskou Novou Vsou. 

MBK Handlová - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 19. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Jakub Izák

Aktuálne informácie: Nová "trénerská metla" zatiaľ zametá v Handlovej dobre, Brankovi Maksimovičovi sa podarilo zvíťaziť hneď v prvom dueli pri návrate na lavičku "Baníka". Výhra 88:84 nad Spišskou Novou Vsou bola nesmierne dôležitá, jeho zverenci môžu ešte pomýšľať na postup v tabuľke smerom nahor. Potvrdiť vzostup formy môžu teraz opäť doma, kde bude ich súperom Žilina. Zverenci trénera Ivana Kurillu prišli počas uplynulého víkendu o domácu sériu víťazstiev, Svit sa stal len druhým celkom, ktorý uspel v Športovej hale na Rosinskej ceste. Prehra 67:73 zároveň znamená, že na priebežné štvrté miesto "bielo-červených" opäť dýchajú viacerí konkurenti. Aj z tohto pohľadu sú v hre cenné dva body. 

Motívy zápasu: Domáci basketbalisti zlepšujú svoj herný prejav, pred svojim publikom sa zároveň dostavujú aj lepšie výsledky. Žilina naposledy zvíťazila u súpera 5. decembra, v Lučenci triumfovala 66:57. Bude teda zohrávať úlohu tabuľkové postavenie alebo doterajšia bilancia tímov doma a vonku?

Povedali pred zápasom:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Veľký rešpekt pred Žilinou, ktorá v aktuálnej sezóne dokázala zdolať najsilnejšie celky tabuľky a drží sa v prvej štvorke súťaže. Pripisujem to kvalite na trénerskom a manažérskom poste. Vieme, v čom je náš súper nebezpečný a celý týždeň pracujeme na tom, aby sme jeho najväčšie prednosti eliminovali. Zameriavame sa najmä na obranu a doľaďujeme niektoré veci v útoku. Dôležité z môjho pohľadu je, že na chalanoch vidím dobrú energiu, ktorú vkladajú do každého tréningu a ktorú si musia preniesť aj do sobotného zápasu. V ňom bude dôležitá taktiež vysoká koncentrácia, ale aj podpora zo strany našich fanúšikov. Preto by som ich aj touto cestou chcel pozvať do handlovskej športovej haly."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Voľno pred zápasom s Handlovou nám padlo vhod. Snažili sme sa doliečiť menšie zdravotné problémy, ktoré sme mali. Aj napriek tejto snahe nemôžeme ešte stále počítať s Bojanom Stanojevičom. Vieme, čomu budeme v Handlovej čeliť a pripravujeme sa na to celý týždeň. Verím, že v zápase odvedieme kvalitnú obranu tak, aby sme sa v závere mohli tešiť z víťazstva."

 

BKM Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Športová hala ARENA, sobota 19. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Ďalší nesmierne zaujímavý duel. Nováčik robí vo svojom tíme všetko možné, aby skončil už 13-zápasovú šnúru prehier, no zatiaľ nepomáha nič. Teraz však má pred sebou dosť veľkú šancu na zlomenie čiernej série a zároveň zisk premiérového domáceho víťazstva v SBL. K tomu však bude potrebná plná koncentrácia, v Prievidzi ušla "Novohradčanom" prvá štvrtina a napokon z toho bola prehra 66:92. Spišská Nová Ves sa totiž nachádza v neľahkej situácii, v Handlovej prehrala 84:88 a v družstve trénera Georgiosa Bitzanisa nastali viaceré zmeny. Na vlastnú žiadosť odišiel Kanaďan Matt Marshall, na dlhšiu dobu vypadol zo zostavy jeden z kľúčových Slovákov na súpiske Adam Antoni. Do tímu naopak pribudol srbský krídelník Miloš Vraneš, jeho účasť v sobotňajšom stretnutí však bude otázna. 

Motívy zápasu: Najhoršia ofenzíva proti najhoršej defenzíve. O všetko môže rozhodnúť koncentrácia a väčšia chuť po zisku dvoch nesmierne dôležitých bodov. 

Povedali pred zápasom:

Tibor Jány, tréner Lučenca: "Je pred nami ďalší ligový zápas a ďalší pokus na úspech. Spišská Nová Ves je silný súper a my sa musíme vyvarovať výpadkom koncentrácie. Keď budeme pozorní, odvážni a sústredení, tak môžeme pomýšľať na úspech."

Erich Korfanta, asistent trénera Spišskej Novej Vsi: "Do Lučenca ideme s jediným cieľom - vyhrať. Musíme však byť ostražití, pretože domáci nám napriek nepriaznivej sérii určite výhru nedarujú. Lučenec už nemá čo stratiť, môže hrať uvoľnene, musíme vedieť na to reagovať. Určite musíme premieňať otvorené strely, naposledy sme v Handlovej práve v tejto činnosti vyhoreli a preto sme tam prehrali. Máme za sebou turbolentný týždeň, v tíme nastali určité zmeny, verím, že sa to na výkone odrazí len v pozitívnom zmysle."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BC Prievidza 

Mestská športová hala, sobota 19. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Marek Turčin

Aktuálne informácie: Jednoznačný ťahák sobotňajšieho programu 23. kola, v ktorom zároveň pôjde o piate miesto v tabuľke. Komárnu sa podaril predchádzajúci týždeň husársky kúsok, v priebehu 48 hodín dokázali doma hladko zdolať úradujúceho majstra z Levíc (87:67) a následne pripraviť prvú domácu prehru Interu v aktuálnom ročníku (69:63). Hlavne výkon na Pasienkoch bol hodný pozornosti, "obuvníci" sa totiž nenechali zlomiť veľkým nástupom "žlto-čiernych". Koncovku duelu uzatvorili vo veľkom štýle, bodovou šnúrou 17:3. Rukopis trénera Miljana Čuroviča začína dostávať reálne kontúry, herný vzostup by tak radi potvrdili treťou výhrou po sebe. Dve výhry po sebe má však na konte aj ich súper. Prievidza prechádza postupne zmenami, ktoré prišli s príchodom Tihomira Bujana na trénerskú lavičku. Triumf v tradičnom hornonitrianskom derby, následne bezproblémové víťazstvo 92:66 proti Lučencu. Taká je zatiaľ bilancia pod novým kormidelníkom. Na juhu Slovenska sa premiérovo v bielo-čiernom drese predstaví skúsený rozohrávač Bojan Bakič. Aký dopad bude mať na svojich spoluhráčov? 

Motívy zápasu: V hre je piata pozícia v tabuľke a tiež natiahnutie víťaznej série u jedného družstva. Potvrdí Komárno nedávne výhry s ašpirantmi na titul alebo sa Prievidzi podarí striasť ďalšieho rivala a bude tak môcť pomýšľať na vyššie méty?

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Veľmi si ceníme víťazstvo na Interi, avšak ho bude treba doma potvrdiť, ak chceme v tabuľke stúpať nahor. Vieme, že aj v Prievidzi nastali personálne zmeny, preto s určitosťou môžem povedať, že nás čaká ťažký zápas, keďže ich hráči budú nabudení. My sa však budeme spoliehať na dobrú hru vychádzajúcu z kvalitnej obrany, sústredeného výkonu počas viac ako štyridsiatich minút a na našich fanúšikov, ktorí verím, že na tento náročný zápas prídu vo veľkom počte a poženú nás k víťazstvu."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Cestujeme na horúcu pôdu Komárna, kde sa nikdy nehrá ľahko. Komárno ukazuje svoju silu, keď dokázalo doma jednoznačne zdolať Levice a následne vyhrať aj na Interi. Je to silný súper a stretnutie bude pre nás ťažkou skúškou, v ktorej musíme dokázať, že aj my sa posúvame dopredu. Každý zápas chceme hrať bojovnejšie a podať lepší výkon. Verím, že k zápasu pristúpime všetci spoločne zodpovedne a odvedieme na ihrisku aj mimo neho maximum našich možností."

Foto: Jozef Mikuš