• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

24. kolo Slovenskej basketbalovej ligy prinesie konfrontáciu tímov z prvej štvorky, líder súťaže Inter Bratislava cestuje na horúcu pôdu Svitu a úradujúci majster z Levíc sa predstaví v Prievidzi. Zaujímavý bude aj duel tabuľkových susedov - Spišskej Novej Vsi s Komárnom. Žilina sa pokúsi zastaviť sériu prehier doma, kde na ňu čaká Lučenec.

Iskra Svit - BK Inter Bratislava 

Iskra aréna, streda 23. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Lukáč, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Súboj tretieho tímu tabuľky s lídrom sľubuje opäť raz atraktívny basketbal. Svit je totiž družstvom, ktoré doma len tak ľahko nerozdáva body. Z Iskra arény odišli v tejto sezóne víťazne len dva hosťujúce celky, jeden je práve ich najbližším súperom. Výhodou "medveďov" môže byť fakt, že na prípravu a doliečenie drobných šrámov mali dlhšiu dobu, keďže počas víkendu nemali na programe súťažný zápas. Voľno však mali aj "žlto-čierni", stretnutie 23. kola s Levickými Patriotmi sa totiž predohrávalo v dôsledku prítomnosti televíznych kamier. Inter si v kľúčovej bitke poistil prvé miesto v tabuľke, úradujúcemu majstrovi pripravil prvú domácu prehru v sezóne, keď zvíťazil 72:66.

Motívy zápasu: Motívom je pre oboch zisk dvoch bodov. Svit má na dostrel druhé Levice, v tabuľke majú v porovnaní s nimi o jednu výhru menej. Inter si zase musí dávať pozor, keďže prípadná prehra by mohla ešte viac zamotať boj o prvenstvo. Predchádzajúca konfrontácia v Iskra aréne priniesla výsledok 79:88 v prospech hostí. Podarí sa Interu zvíťaziť aj do tretice v tejto sezóne alebo sa konečne dočkajú "podtatranci"?

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Inter predstavuje veľkú silu. Hrajú extrémne fyzicky a agresívne hlavne v obrane. S tým sa musíme vedieť vysporiadať, ak chceme byť v zápase. Veríme, že nás príde podporiť plná Iskra aréna. Budeme bojovať 40 minút."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Čaká nás ďalší náročný súper, ktorý s Levicami zápolí o druhú priečku. Určite musíme k tomuto stretnutiu pristúpiť aspoň tak zodpovedne, ako k prvému vzájomnému zápasu. Musíme hrať po celých štyridsať minút zodpovedne v obrane a maximálne koncentrovane v útoku. Celkovo očakávam od mojich hráčov koncentráciu na vysokej úrovni. Toto je jediná cesta k úspešnému výsledku vo Svite."

 

BC Prievidza - BK Levickí Patrioti 

Niké aréna, streda 23. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Stanislav Bara

Aktuálne informácie: Bitka medzi štvrtým a druhým tímom tabuľky. Ďalší zaujímavý duel zo stredajšieho programu. Prievidza chytila pod taktovkou nového trénera Tihomira Bujana druhý dych, svedčí o tom aktuálne séria troch výhier po sebe. Tá posledná navyše mohla tím ešte viac povzbudiť, v Komárne totiž zvíťazili 77:74, keď sa stal hrdinom zápasu Jahmal Jones. Trojkou s klaksónom rozhodol rozohrávač o výhre BC. Levičania mali počas víkendu voľno, s Interom si totiž predohrali stretnutie už v stredu. Prehra 66:72 znamenala prvú stratu bodov na domácej palubovke v tejto sezóne. Tréner Teo Hojč nebude môcť počítať už s Brianom Williamsom, vedenie klubu sa rozhodlo ukončiť spoluprácu s americkým krídelníkom.

Motívy zápasu: Pre domácich je možnosť navýšiť sériu víťazstiev už na štyri zápasy a zároveň sa priblížiť k tretiemu Svitu. U Levičanov je motivácia jasná, po niekoľkých rokoch si odniesť z Niké arény oba body. Podarí sa im zvrátiť túto šnúru alebo potvrdí Prievidza víťazný trend?

Povedali pred zápasom:

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Levice budú pre nás veľmi ťažkým súperom. Okrem toho, že sú úradujúcimi šampiónmi, sú aj druhí v aktuálnej tabuľke a navyše podpísali nového hráča, čo im zväčšuje rotáciu. V tíme máme určité zdravotné problémy, ale v každom prípade môžem sľúbiť, že v zápase odovzdáme všetko. Rovnako verím, že nás príde povzbudiť množstvo fanúšikov."

Milan Žiak, hráč Levíc: "Musíme byť koncentrovaní od začiatku zápasu, aby sme mohli pomyslieť na víťazstvo. Prievidza hrá dobre posledné stretnutia a preto čakám, že to bude ťažký zápas. Cieľom bude hrať tímový basketbal a vyhrať."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Mestská športová hala, streda 23. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: Spišiaci doplatili na zlú zhodu okolností, priveľké množstvo zmien si vyžiadalo daň v podobe prehry na palubovke Lučenca - 85:90. Situácia by sa však mala postupne stabilizovať, tím trénera Georgiosa Bitzanisa posilnila v krátkom čase dvojica legionárov - Miloš Vraneš a Gabriel Belardo. Aj s ich pomocou by radi doma uspeli a o čosi bližšie sa dotiahli na ich tabuľkového suseda a zároveň stredajšieho súpera - Komárno. "Obuvníci" mali na svojej palubovke výborne rozohraný zápas s Prievidzou, ale v záverečných momentoch sa nevyvarovali chybám, ktoré hostia využili k cennej výhre. Nakopne práve táto tesná prehra zverencov Miljana Čuroviča?

Motívy zápasu: Spišská Nová Ves je doma oveľa nebezpečnejším tímom. Bude zaujímavé sledovať aj to, ako sa bude dariť novým posilám. Zlepšia práve oni ofenzívne a defenzívne čísla? A čo Komárno, ktoré u súperov zatiaľ skôr prehráva, ako zbiera body?

Povedali pred zápasom:

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Poznáme Komárno veľmi dobre, je to však už úplne iný tím, s ktorým sme sa stretli. Prišli doň hráči s kvalitou. My sa snažíme zabudovať nových hráčov do tímu, Vraneša a Belarda a vytvoriť novú chémiu. Dúfam, že budeme hrať s entuziazmom a pohodou, s ktorou dokráčame k výhre. Očakávame aj podporu od našich fanúšikov, je to pre nás stále šiesty hráč na palubovke."

Liam O'Reilly, hráč Komárna: "Odčiniť domácu prehru s Prievidzou bude náš jediný cieľ v tomto zápase. Prišli sme už o deň skôr, aby sme sa na zápas pripravili čo najlepšie a verím, že nám to pomôže. Spišská Nová Ves je silný súper, ktorý sa navyše v poslednom čase posilnil, ale my sem ideme vyhrať, takže aj dúfam, že sa nám to podarí."

 

PP & TV Raj Žilina - BKM Lučenec

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 23. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Roman Lamoš, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Žilina v novom kalendárnom roku ešte nezvíťazila, preto majú zverenci trénera Ivana Kurillu motív jasný. Cez víkend neuspeli na handlovskej palubovke, pod vplyvom veľkej maródky podľahli svojmu súperovi 83:96, čím sa po dlhom čase zosunuli v tabuľke o priečku nižšie. Na začiatku týždňa sa menežment klubu odhodlal k hráčskej rošáde, červeno-biely dres vyzliekol Milič Blagojevič a na jeho miesto prišiel dobre známy Vuk Djordjevič. Lučenec cez víkend oslavoval, nielenže ukončil dlhú 13-zápasovú šnúru prehier, ale dočkal sa aj premiérového domáceho víťazstva v sezóne. Družstvo trénera Tibora Jányho potvrdilo svoj herný progres, keď zdolalo Spišskú Novú Ves 90:85. Boj o poslednú play off miestenku tak ešte nie je stratený, no dôležité bude začať pravidelne zbierať body.

Motívy zápasu: Ak chce nováčik pomýšľať na ďalší cenný úspech, tak musí minimálne zopakovať soboňajší výkon - vyvarovať sa chýbam a hluchým minútam. U Žiliny bude záležať od aktuálneho zdravotného stavu v tíme, ale v domácom prostredí sú "červeno-bieli" mimoriadne silným celkom.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Lučenec odohral na domácej palubovke dobrý a z ich pohľadu hlavne víťazný zápas. My sme opäť na rozcvičke pred zápasom s Handlovou nemohli počítať s DeAndre Dicksonom, čo nebola ľahká situácia. Z týchto problémov sa snažíme dostať, aby sme mohli nastúpiť, ako sa hovorí, v našej zostave. Lučenec má predovšetkým v amerických hráčoch silné individuality, ktoré musíme v zápase pokryť. Veríme, že nás naši fanúšikovia prídu povzbudiť, aby nám v tomto zápase tiež pomohli."

Roman Skvašik, hráč Lučenca: "Do Žiliny prichádzame naladení a odhodlaní uhrať dobrý zápas po sobotňajšej výhre, ktorá nás nakopla. Aj napriek tomu, že Žilina je silná pred svojim publikom, tak pevne verím, že ukážeme svoj potenciál, ktorý v nás je a prinesieme si domov cenné body."

Foto: Jakub Ruman