• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v 25. kole Slovenskej basketbalovej ligy bude o čo hrať. Podarí sa Prievidzi predĺžiť víťaznú sériu na Interi? Splní rovnaký cieľ aj Handlová doma proti Svitu? Zaznamená Žilina aj do tretice v tejto sezóne triumf proti Komárnu? Nakopnú sa Levickí Patrioti v stretnutí so Spišskou Novou Vsou?

 

MBK Handlová - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 26. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Holländer

Aktuálne informácie: "Baník" sa vyhrabal podľa všetkého z najhoršieho von, trénerská zmena priniesla želaný efekt a boj o vyššie pozície tak je stále otvorený. K tomu sa pre fanúšikov pridali ďalšie dobré správy, Michal Čekovský bude aj naďalej nosiť bielo-zelený dres a po zranení by sa mal do zostavy vrátiť Lukáš Hoferica. To všetko dodáva Handlovej nádej na tretiu výhru po sebe, tá by znamenala udržanie v boji o siedme a šieste miesto. Proti však bude aktuálne tretí celok tabuľky - Svit. Ten si totiž stále brúsi na druhú pozíciu a zároveň by rád ukončil dvojzápasovú sériu prehier. V stredu podľahol vo veľmi nervóznom a vypätom zápase doma Interu 72:85. Nielen strata bodov, ale aj vynútená absencia Gorana Vučičeviča. Krídelník Iskry si totiž musí za svoj zákrok na Tomáša Mrviša odpykať dvojzápasový trest. Pre rotáciu "medveďov" citeľná strata, s ktorou sa tréner Michal Madzin musí popasovať. Zaznamenajú domáci tretiu výhru po sebe alebo sa podarí hosťom ukončiť dvojzápasovú šnúru prehier?

Motívy zápasu: Handlová môže stále pomýšľať na siedme, respektíve šieste miesto, no musí naplno bodovať hlavne doma. Svit nemá ďaleko od druhej pozície, ale tiež si musí dávať pozor na štvrtú Prievidzu, ktorá začína byť na dostrel. V prospech hostí hovorí väčšia ofenzívna sila, ale domáci dosť výrazne zlepšili pod novým trénerom obranu.

Povedali pred zápasom: 

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Svit je veľmi silný tím, o čom svedčia jeho doterajšie výsledky. V súčasnosti obsadzuje tretie miesto v tabuľke a darí sa mu aj na palubovkách súperov, kde z desiatich zápasov dokázal naplno bodovať až šesťkrát. Myslím si ale, že v sobotu budeme dobre pripravení. Som rád, že sa na našu súpisku vrátili už aj doliečení hráči a môžeme sa opierať o väčšiu rotáciu ako v predchádzajúcich dvoch zápasoch. Verím, že k víťazstvu nám pomôže aj skvelé handlovské hľadisko."

Michal Madzin, tréner Svitu: "V Handlovej sa hrá vždy ťažko, je tam búrlivé prostredie. Budú pravdepodobne už zase v plnej sile a preto sa musíme pripraviť na všetky varianty. Ich nového hráča nepoznáme, uvidíme, čo do hry prinesie. V každom prípade sa musíme sústrediť hlavne na seba. Chceme podať taký výkon, aby sme šli z Handlovej spokojní."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 26. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Ján Kurpaš

Aktuálne informácie: Ako sme prednedávnom Komárno chválili, tak opäť musíme konštatovať, že ich výkony sú ako na hojdačke. Po výhrach nad majstrom a lídrom totiž prišla tesná prehra s Prievidzou a nezvládnutá ofenzívna prestrelka so Spišskou Novou Vsou (100:105). "Obuvníci" sú síce stále na šiestom mieste tabuľky, ale siedma Spišská Nová Ves a ôsma Handlová si na ich pozíciu už brúsia zuby. Pred zverencami trénera Miljana Čuroviča je tak jasná povinnosť, zabrať v domácom stretnutí. Otázna je však účasť Jamala Huntera, ktorý absentoval v stredajšom stretnutí. Žiline sa konečne podarilo v novom roku zvíťaziť, "bielo-červení" potvrdili rolu favorita, keď zdolali Lučenec 84:67. V dobrom svetle sa ukázala nová posila Vuk Djordjevič, ktorý sa už v sobotu vráti do dôverne známeho prostredia. Tréner Ivan Kurilla to navyše na svojho najbližšieho súpera zatiaľ v tejto sezóne dobre vie, v oboch meraniach síl totiž bol jeho celok úspešný. 

Motívy zápasu: Aj keď ide o súboj tabuľkových susedov, tak čísla hovoria mierne v prospech hostí, majú lepšiu ofenzívu, ale hlavne aj defenzívu. Komárno zatiaľ zozbieralo doma veľkú väčšinu výhier, Žilina uspela u súperov len v troch z desiatich prípadov. Čo bude napokon v sobotu rozhodujúce?

Povedali pred zápasom: 

Jamal Hunter, hráč Komárna: "Aj keď som kvôli chorobe nemohol nastúpiť na zápas v Spišskej Novej Vsi, veľmi ma mrzela táto prehra, rovnako ako všetkých chalanov. O to viac sme motivovaní, aby sme pred našimi fanúšikmi dokázali, že sme na správnej ceste dosahovať úspešné výsledky. Verím v naše víťazstvo, iný výsledok si nik z nás nepripúšťa, aj napriek tomu, že nás čaká veľmi silný súper, ktorý sa pohybuje na vrchných priečkach tabuľky. Veríme vo svoje schopnosti a v naše víťazstvo."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Komárno ukázalo po príchode nového trénera zmenu v hernom štýle a napreduje. Určite to bude iný zápas ako ten, ktorý sme hrali v Komárne naposledy. Opäť nemáme čo stratiť. Djordjeviča spoločne s hráčmi, ktorí sa vrátili po chorobách, zapracovávame do našej zostavy. Na zápas sa tešíme."

 

BK Levickí Patrioti - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Športová hala, sobota 26. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Roman Lamoš, Martin Hudec

Aktuálne informácie: Úradujúci majster zatiaľ nezažíva ideálny vstup do nového roka, svedčia aj o tom tri prehry z predchádzajúcich štyroch zápasov. "Žlto-zeleným" to začalo škrípať hlavne v ofenzíve, kde inak patria k najlepším tímom súťaže. Stále to síce stačí na druhé miesto v tabuľke, ale vedúci Inter začína získavať väčší náskok a tretí Svit sa naopak doťahuje. Patrioti v stredu potvrdili, že v Prievidzi sa im už dlhodobo nedarí, tentoraz podľahli BC 56:68. Šanca načať novú sériu výhier tak bude opäť doma, kde sa im do cesty postaví Spišská Nová Ves. "Novovešťania" sa rýchlo spamätali z hráčskych rošád, hlavne rozohrávač Gabriel Belardo sa pri svojom debute vyznamenal viac ako solídnym výkonom. Spolu so spoluhráčmi prispel k cennej výhre 105:100 nad Komárnom. Na levickej palubovke tak bude zaujímavé sledovať, ako zareaguje úradujúci majster a či sa podarí Spišskej Novej Vsi nadviazať na stredajší výkon. 

Motívy zápasu: "Žlto-zelení" stratili v aktuálnom ročníku body doma iba v jedinom prípade, Spišská Nová Ves uspela vonku len dvakrát. Čo sa týka ofenzívy, tak sa oba tímy môžu rovnať, ale priepastný rozdiel je v defenzíve, kde hostia inkasujú v priemere o 14 bodov viac na zápas. 

Povedali pred zápasom: 

Steven Davis, hráč Levíc: "Spišská Nová Ves je veľmi dobrým ofenzívnym tímom, ktorý vie strieľať za tri body a dokáže sa pod košom rovnať s kýmkoľvek v lige. My musíme hrať výborne v defenzíve, získavať doskoky a nedovoliť súperovi, aby dostal ďalšie šance na skórovanie. Treba zlepšiť doskakovanie a ísť do rýchlych protiútokov, aby sme získavali ľahké body. Tiež je potrebné zlepšiť pohyb lopty v útokoch, robiť extra prihrávky, aby sme si uľahčili možnosť na zisk bodov."

Lukáš Krajňák, hráč Spišskej Novej Vsi: "Bude to veľmi náročný zápas. V Leviciach sa hrá ťažko, tento rok tam vyhral iba Inter. Musíme zahrať dobre v obrane a potom môžeme rozmýšľať o víťazstve. O útok sa nebojím, verím, že zaberieme ako tím a že nám pomôžu aj posily. Vidno, že predovšetkým Belardo má odohraných zopár sezón ako profesionál. Rýchlo posúva loptu, má dobrý cit pre prihrávku a doniesol myšlienku do našej hry. Nerobí zbrklé veci a zbytočné straty."

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza 

Hant aréna, sobota 26. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Stanislav Bara

Aktuálne informácie: V rámci sobotňajšieho programu najzaujímavejšia konfrontácia z pohľadu tabuľky. Inter je totiž jednoznačným lídrom, Prievidza sa rýchlo vyšvihla na štvrté miesto. Začneme najskôr domácim tímom, ten zvládol v krátkom čase ďalší nesmierne dôležitý súboj, keď uspel vo Svite po výsledku 85:72. Vzhľadom na zaváhanie druhých Levíc, sa náskok "žlto-čiernych" opäť o čosi zväčšil. Do karát im hrá aj fakt, že v Hant aréne prehrali zatiaľ len v jedinom prípade. Lenže tím z Hornej Nitry má znamenitý vstup do nového kalendárneho roka, nový tréner Tihomir Bujan ťahá s družstvom sériu štyroch výhier. Badateľný herný progres prináša nielen zlepšené výsledky, ale aj postup tabuľkou smerom nahor. Naposledy neuspeli Levice, hráči BC ich v domácom prostredí pustili len k 56 bodom, pri čom sami dali o dvanásť bodov viac. Zdolá Prievidza tak v krátkom čase ďalšieho favorita na zisk najcennejšej trofeje?

Motívy zápasu: Súboj najlepších ligových obrán sľubuje bitku o každú loptu a o každý koš. Pre Inter hovorí ofenzívna sila a tiež bilancia pred domácim publikom. Prievidza nemá čo stratiť, môže len získať. 

Povedali pred zápasom: 

Oliver Vidin, tréner Interu: "Musíme zahrať tak, ako v minulých zápasoch proti Prievidzi: koncentrovane v obrane a zlepšiť náš výkon v útoku. Vieme, že nad Prievidžanmi nie je ľahké vyhrať, keďže na každom poste majú kvalitného hráča. Poslednými výhrami získali dosť sebavedomia. Na druhej strane, musíme ísť za svojim cieľom od zápasu k zápasu a vždy sa snažiť vyhrať."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás líder tabuľky. Vieme, proti komu nastúpime a urobíme všetko pre to, aby sme na palubovke podali výkon hodný BC Prievidza a potešili našich fanúšikov predvedenou hrou. Verím, že nás prídu povzbudiť, pretože to v tomto zápase určite budeme potrebovať."

Foto: Lukáš Droppan