Vytlačiť
Kategória: Preview

Po takmer mesiaci sa opäť rozbieha ligový kolotoč. SBL-ku čaká 29. kolo, v ktorom sa môže rozhodnúť o účastníkoch play off. Lučenec bude bojovať o udržanie šance proti víťazovi Slovenského pohára Leviciam, Spišská Nová Ves cestuje do Žiliny. Inter sa s novým trénerom predstaví v Handlovej a Komárno si zmeria sily so Svitom.

 

PP & TV Raj Žilina - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 2. marca o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Peter Karniš, Stanislav Bara

Aktuálne informácie: Celkom dôležitý súboj o dva body, zhodne Žilina a aj Spišská Nová Ves ťahajú štvorzápasovú šnúru prehier. Zverenci trénera Ivana Kurillu sa však musia mať na pozore, aktuálne sú síce na piatom mieste tabuľky, ale rovnaký počet bodov má aj šieste Komárno. "Bielo-červení" však nestrácajú nádej na výhodu domáceho prostredia v prvom kole play off, no na štvrtú Prievidzu strácajú aktuálne tri víťazstvá. Motiváciu majú samozrejme aj Spišiaci, ktorí nevzdávajú boj o siedme miesto, čím by sa vyhli víťazovi základnej časti. Na Handlovú majú pri tom stratu len jedinej výhry. "Novovešťania" sa však za istých okolností môžu tešiť aj v momente, keby prehrali, pretože už v sobotu večer môžu mať po dlhom čase zaistené miesto v play off.

Motívy zápasu: Na oboch stranách je to jasné, čím skôr ukončiť čakanie na dvojbodový zásah. V domácom drese si odbije debut Nemanja Karalič. V akom svetle sa bude prezentovať nová posila Žiliny?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Dlhšia pauza nám pomohla k doliečeniu hráčov. V tíme došlo aj k niekoľkým zmenám. V utorok pricestoval Nemanja Karalič, ktorého sme sa snažili zapracovať do nášho systému. Po dlhšom čase hráme opäť doma, tentokrát proti Spišskej Novej Vsi, ktorá má svoju kvalitu. V poslednej časti súťaže chceme zabojovať o každé víťazstvo a postupne sa pripraviť na play off."

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Tento zápas sa od tých predošlých vzájomných bude určite líšiť, pretože oba tímy podstatne obmenili svoje kádre. Pracovali sme počas voľna veľmi tvrdo, na tréningoch sme sa zamerali hlavne na defenzívu, ktorú musíme zlepšiť. Pokúsime sa v Žiline kontrolovať rytmus zápasu, verím, že sa nám to podarí. Počas pohára sme mali zopár zdravotných absencií, no všetky boľačky sú už vyliečené. Kľúčovým bodom bude, ako budú tímy pripravené po dvojtýždňovej pauze."

 

BKM Lučenec - BK Levickí Patrioti

Športová hala ARENA, sobota 2. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Tomáš Kiss, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: Nováčik mal takmer mesačnú zápasovú prestávku, počas ktorej došlo k zmene na poste rozohrávača. Marka Vukoviča nahradil Američan DeAngelo Isby. Aj s jeho pomocou budú Lučenčania bojovať o živenie teoretickej nádeje na účasť v play off. Veci však nehrajú v prospech zverencov trénera Tibora Jányho, na ôsmu Spišskú Novú Ves strácajú priepastných šesť víťazstiev. Pre čerstvého víťaza Slovenského pohára sa začína ťažká séria zápasov, v priebehu siedmich dní odohrajú až štyri stretnutia. Pre "žlto-zelených" však môže hovoriť fakt, že sa konečne dali zdravotne do poriadku a ich rotácia sa citeľne zväčšila príchodom legionárskej dvojice Vincent Council a Nikola Jeftič. K tomu netreba zabúdať na to, že Patrioti stále môžu reálne pomýšľať na prvé miesto, ktoré aktuálne okupuje Inter. No zároveň sa musia mať na pozore, keďže tretí Svit stráca momentálne len dve výhry.

Motívy zápasu: Debut trojice hráčov, u domácich to bude premiérový zápas pre DeAngela Isbyho, u hostí si môžu prvé minúty zaknihovať Vincent Council a Nikola Jeftič. Lučenec sa bude snažiť zastaviť štvorzápasové čakanie na víťazstvo, Levice naopak budú chcieť získať štvrtú výhru v rade.

Povedali pred zápasom:

Ethan Jacobs, hráč Lučenca: "Bude to náročný zápas, ale sme pripravení na túto výzvu. Mali sme dlhú zápasovú prestávku, tvrdo sme sa pripravovali. Musíme zostať koncentrovaní celých 40 minút, hrať dobre a kolektívne, ak chceme pomýšľať na víťazstvo."

Milan Žiak, hráč Levíc: "Po pohári sme si dostatočne oddýchli a tiež sme riadne trénovali, pretože nás v marci čaká veľa zápasov. Očakávam, že domáci budú hrať s veľkou energiou. My musíme zachytiť hlavne začiatok zápasu. Ja osobne chcem vyhrať každý jeden zápas a myslím si, že sme všetci v šatni naladení rovnako."

 

MBK Handlová - BK Inter Bratislava 

Mestská športová hala, sobota 2. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Lukáč, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Handlová bola ďalším celkom, ktorá sa namiesto účinkovania na Slovenskom pohári, mohla zavrieť do haly a naplno trénovať na najdôležitejšiu časť sezóny. "Baník" tak mohol ideálne zakomponovať viaceré nové tváre vo svojom tíme - Vuka Malidžana, Bruca Beckforda a Martina Danieliča. Pri aktuálnej situácii na piatom až ôsmom mieste je vidieť, že všetko je ešte otvorené, preto akýkoľvek zisk dvoch bodov môže byť v tejto fáze základnej časti kľúčový. Neúspech v domácom prostredí na Slovenskom pohári priniesol na Interi zmeny. Tá najdôležitejšia prišla na trénerskej stoliče, Olivera Vidina nahradil Aramis Naglič. Spolu s ním pribudol do kolektívu skúsený Chorvát Jasmin Perkovič. Na Hornej Nitre bude absentovať pre zranenie Nemanja Barač.

Motívy zápasu: Nagliča čaká tretí slovenský debut a opäť proti Handlovej: ako hráč odohral prvý zápas za Pezinok proti Handlovej, ako kouč v roku 2013 viedol Inter v prvom zápase rovnako proti Handlovej. Vždy bol úspešný. Inter zároveň môže natiahnuť víťaznú sériu už na šesť zápasov, Handlová prehrala dve stretnutia po sebe.

Povedali pred zápasom:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Inter má veľmi kvalitný tím, čo potvrdzuje svojimi výkonmi od úvodu sezóny. My sme mali dlhú pauzu, počas ktorej sme sa poctivo pripravovali. V predchádzajúcich troch vzájomných zápasoch to boli jednoznačné záležitosti pre 'žlto-čiernych', no v našom hernom prejave sa veľa zmenilo a ja sám som zvedavý, ako sa tvrdá práca z tréningu odzrkadlí na palubovke. Vyraďovacie boje sú za dverami a my si nesmieme dovoliť žiadne zaváhanie. Je to jednoduchá matematika, v sobotnom stretnutí sa musíme snažiť nastrieľať čo najviac bodov a čo najmenej inkasovať. Ak chceme byť úspešní, musíme siahnuť na samé dno svojich síl. Ja verím v kvalitu handlovského tímu a myslím si, že moji zverenci sú pripravení Inter zdolať."

Aramis Naglič, tréner Interu: "Čaká nás ťažký zápas. Handlová je kvalitný súper, kvalitnejší ako nasvedčuje jej postavenie v tabuľke, čo dokázala aj víťazstvami v posledných zápasoch. Bez Barača budeme mať menší hendikep spočívajúci v užšej rotácii. Otázny je štart Kozlíka, ktorý si odpykáva interný klubový trest. V posledných dňoch sme pracovali dobre a menili sme nejaké veci. Verím, že už tento zápas nám ukáže, ako sa nám podarilo adaptovať na niektoré novinky. Ideme si síce po víťazstvo, ale vieme, že nás čaká ťažký zápas."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 2. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek 

Aktuálne informácie: Zo sobotňajšieho programu ide pravdepodobne o najzaujímavejšiu konfrontáciu. Oba celky totiž neposilnili v závere prestupového obdobia, preto efekt prekvapenia sa asi nebude konať. "Obuvníkom" síce nevyšiel podľa želania Slovenský pohár, ale v lige majú aktuálne dobrú fazónu, o čom svedčia tri výhry v rade. O jedno víťazstvo menej má momentálne na konte Svit. Pre Iskru však prišla dvojtýždňová prestávka v najlepšom možnom čase, na Slovenskom pohári totiž chýbali trénerovi Michalovi Madzinovi až štyria hráči z užšej rotácie - Saša Avramovič, Maurizio Galata, Goran Vučičevič a Chris Washburn.

Motívy zápasu: "Medvede" to na svojho súpera v tejto sezóne vedia, v doterajších meraniach síl boli víťazmi totiž vždy oni. Komárno bojuje momentálne o piatu pozíciu, ktorú okupuje Žilina. Svit si drží tretie miesto, ale na chrbát im dýcha štvrtá Prievidza.

Povedali pred zápasom:

Dayon Goodman, hráč Komárna: "Pôjde určite o veľmi náročný zápas, so Svitom máme v tejto sezóne negatívnu bilanciu a nie je ideálnejší spôsob, ako to napraviť práve doma pred našimi fanúšikmi. Určite oni, tak isto aj my, sa už po dlhej prestávke nevieme dočkať tohto zápasu. Určite pôjde o dobrý basketbal, na stretnutie sme pripravení a verím, že to pretavíme aj do výkonu. Jednoznačne chceme vyhrať aj napriek tomu, že proti nám bude stáť silný súper, čo ukazuje aj tabuľka."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa, že po prestávke už pokračuje liga. Čas sme využili na doliečovanie a tréning, no predsa len zápasy sú to, na čo sa pripravujeme. Samozrejme, že nás čaká hneď ťažký zápas, ale také sú už všetky. Verím, že nasadenie bude maximálne a že sa bude hrať vo výbornej atmosfére."

Foto: Karol Scholtz