Vytlačiť
Kategória: Preview

Aj program 31. kola Slovenskej basketbalovej ligy sľubuje mimoriadne atraktívne zápasy. Pozornosť sa bude sústrediť na dve konfrontácie, o druhé miesto si to rozdajú Levice so Svitom, o siedmu pozíciu Handlová so Spišskou Novou Vsou. Netreba zabudnúť ani na tradične zaujímavý súboj Komárna s Interom. V Lučenci sa predstaví Prievidza.

 

BK Levickí Patrioti - Iskra Svit

Športová hala, sobota 9. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Roman Lamoš, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Z tabuľkového pohľadu najzaujímavejší zápas sobotňajšieho programu. V hre je totiž druhé miesto, ktoré aktuálne okupujú Levickí Patrioti. Víťaz Slovenského pohára sa zatiaľ zdatne pasuje s nabitým programom, v stredu si po veľkom boji poistil svoje tabuľkové postavenie víťazstvom 81:78 nad Komárnom. Ťažkú sériu štyroch zápasov počas siedmich dní ukončí pred svojimi fanúšikmi, kde môže urobiť výrazný krok na ceste za druhou pozíciou po základnej časti. Basketbalisti Svitu však určite neprídu s bielou vlajkou, zverenci trénera Michala Madzina totiž ťahajú štvorzápasovú šnúru výhier. V predchádzajúcom kole si už definitívne zaistili výhodu domáceho prostredia v prvom kole play off, keď zvládli dôležitý duel so Žilinou. "Podtatranci" ho vyhrali 87:73, vďaka čomu neskončia v základnej časti horšie ako štvrtí. V hre je však teraz nielen tretia, ale aj druhá pozícia.

Motívy zápasu: Priama konfrontácia o druhé miesto, tohtosezónna bilancia zo vzájomných zápasov hovorí v prospech Levíc - 2 výhry, 1 prehra a +21 v skóre. "Žlto-zelení" navyše doma v tejto sezóne prehrali len v jednom prípade, s Interom. Pre Svit hovorí aktuálne lepšia ligová forma a tiež fakt, že nemajú čo stratiť, môžu len získať.

Povedali pred zápasom:

Boris Bojanovský, hráč Levíc: "Čaká nás zápas proti kvalitnému tímu zo Svitu, ktorý môže rozhodnúť o druhom mieste do play off. Bude to pre nás veľmi dôležitý zápas, ktorý musíme vyhrať."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Čaká nás neskutočne silný súper a ťažký zápas. Navyše, na ihrisku Levíc v sezóne nie je veľa príležitostí na zbieranie výhier. Vieme, že presadiť sa môžeme, len keď budeme robiť všetko na hranici možností a v maximálnom nasadení. S týmto cieľom chceme pristúpiť k zápasu."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Inter Bratislava 

Mestská športová hala, sobota 9. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Milan Brziak, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Ďalší atraktívny súboj, v ktorom sa stretnú odvekí rivali. Nech je totiž tabuľkové postavenie akékoľvek, tak zápasy Komárna s Interom prinášajú vždy atraktíny basketbal. To by malo platiť aj v tomto prípade, keďže "žlto-čierni" majú svojmu súperovi čo vracať. V predchádzajúcich dvoch dueloch sa totiž radovali z triumfu "obuvníci". Hlavne nateraz posledný vzájomný zápas si Inter určite pamätá, keďže prišiel po prehre 63:69 o domácu neporaziteľnosť. Pre bratislavský celok aktuálne hovorí lepšia fazóna, v lige neprehrali už v siedmich stretnutiach po sebe a sú tak na dobrej ceste, aby si zaknihovali ďalšie prvenstvo po základnej časti. Komárno naproti tomu nevstúpilo ideálne do ťažkej série zápasov, momentálne čakajú na dvojbodový zásah už dve stretnutia. V stredu prehrali zverenci trénera Miljana Čuroviča v regionálnom derby s Levicami 78:81, Inter zaknihoval bezproblémový triumf 109:73 nad nováčikom z Lučenca.

Motívy zápasu: Domáci sa budú snažiť prelomiť čakanie na víťazstvo a zároveň sa posnažia ešte prehovoriť do boja o piate, respektíve štvrté miesto. Hostia budú chcieť natiahnuť víťazné ťaženie a opäť sa priblížiť o čosi bližšie k prvenstvu po základnej časti. Motiváciou je tiež zlepšenie bilancie v tohtosezónných vzájomných konfrontáciách, momentálne vyznieva lepšie pre "obuvníkov".

Povedali pred zápasom:

Liam O'Reilly, hráč Komárna: "Myslím, že motivovať nás na zápas je zbytočné. Vieme, proti komu hráme, takže motivácie je viac ako dosť. Už v predchádzajúcich zápasoch proti silným súperom sme mali veľmi kvalitné úseky a verím, že práve teraz nastal čas, aby sme to pretavili do víťazstva. Bude to mimoriadne náročné, ale pre víťazstvo urobíme všetko."

Aramis Naglič, tréner Interu: „Myslím, že tento rok je Inter dosť dlžný Komárnu. Hráme proti mužstvu, ktoré je skúsené, má dobrú geometriu útoku, má dobrého trénera a je tam vrelé basketbalové prostredie. Je to aj derby. My aj ďalej pracujeme na našich veciach, nebudeme sa pripravovať výlučne na Komárno a niečo meniť presne preňho. Pripravujeme sa totiž už na play off. Aj tak je jasné, že našim cieľom je pokúsiť sa o víťazstvo. Vieme, že to nebude ľahké. Rešpektujeme súpera a verím, že aj súper rešpektuje nás. Očakávam jeden dobrý pravý basketbalový zážitok. “

 

BKM Lučenec - BC Prievidza 

Športová hala ARENA, sobota 9. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Vladimír Karnay

Aktuálne informácie: Nováčik už prišiel aj o teoretickú šancu na play off, preto zostávajúce duely môžu byť testom na ďalšiu sezónu, respektíve ladenie novej zostavy. "Novohradčania" zlepšili evidentne pod vedením trénera Tibora Jányho herný program, no výhier prišlo menej, ako sa očakávalo. Ich nádeje na boj o ôsmu pozíciu ukončil Inter, na ich palubovke prehrali v 30. kole 73:109. To Prievidza má ešte o čo hrať, momentálne okupuje štvrtú pozíciu a nie je ďaleko ani od tretieho miesta. Kolektív okolo trénera Tihomira Bujana má navyše aj dobrú ligovú formu, čo dokumentú štyri víťazstvá po sebe. Naposledy zvládli pred televíznymi obrazovkami hornonitrianske derby, keď triumfovali nad odvekým rivalom z Handlovej 77:67. 

Motívy zápasu: Lučenec môže zatopiť ďalšiemu papierovému favoritovi, ako sa im to podarilo doma proti Leviciam. Prievidza má jasný cieľ - natiahnuť šnúru výhier a opäť sa o čosi priblížiť tretiemu Svitu.

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás Lučenec, ktorý dokázal v poslednom domácom zápase poraziť Levice. Musíme sa však sústrediť na seba a podať zodpovedný výkon. Ak budeme hrať 40 minút zodpovedne v obrane aj útoku, tak verím, že vyhráme."

 

MBK Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Mestská športová hala, sobota 9. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Nielen súboj o druhé miesto, ale sobotňajší program prináša priamu konfrontáciu o siedmu pozíciu. Oba celky ťahajú sériu prehier, preto v sobotu večer bude určite jeden celok spokojnejší viac. Začneme najskôr pohľadom na domáci celok. Handlovčania po štyroch výhrach po sebe, ťahajú teraz sériu štyroch prehier. Hlavne v baníckom derby si verili na svojho odvekého rivala z Prievidze, ale napokon mu podľahli 67:77. To znamená, že v hornonitrianskom derby neboli úspešní už viac ako dva roky. Spišská Nová Ves mala v stredu voľno, čo umožnilo zverencom trénera Georgiosa Bitzanisa lepšiu prípravu na kľúčovú bitku v rámci základnej časti. "Novovešťania" nevyhrali už pri tom päť stretnutí po sebe.

Motívy zápasu: Priamy duel o siedme miesto, to je hlavný motív tohto duelu. Zároveň jeden z tímov ukončí čakanie na víťazstvo. Čo vraví doterajšia bilancia zo vzájomných zápasov? Dve výhry pre Handlovú, jedna pre Spišskú Novú Ves a štvorbodový náskok domácich v celkovom skóre z týchto zápasov.

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, asistent trénera Handlovej: "Spišiaci, podobne ako my, bojujú o tabuľkový posun, ktorým by sme sa v prvom kole play off chceli vyhnúť súbojom s Interom či Levicami. Sú veľmi náročný súper, ktorého hra sa príchodom nového rozohrávača Gabriela Belarda zlepšila. Po jeho príchode sú omnoho kolektívnejší a nebezpečnejší. Nesmieme podceniť ale ani podkošový priestor, kde operujú Florveus s Juríčkom. Do tohto stretnutia ešte stále ideme s ambíciou dosiahnutia šiesteho miesta."

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Čaká nás veľmi zaujímavý zápas, pretože jeho víťaz bude mať veľkú výhodu v boji o siedme miesto. Pracovali sme celý týždeň veľmi tvrdo, očakávam, že chlapci to na všetkých pozíciách ukážu. Predpokladám, že to bude veľmi tesný zápas."

Foto: Lenka Molnárová