• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tri kolá pred koncom základnej časti Slovenskej basketbalovej ligy sa môže rozhodnúť o niektorých pozíciách. V Žiline to bude priamy súboj o piatu priečku, "bielo-červených" čaká Komárno. Prievidzu čaká na diaľku boj o tretie miesto, v Niké aréne sa predstaví Inter. Svit čaká dôležitý duel s Handlovou. Levice si môžu za istých okolností zaistiť druhú pozíciu, potrebujú však uspieť v Spišskej Novej Vsi. 

Iskra Svit - MBK Handlová

Iskra aréna, sobota 23. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Ladislav Bartoš

Aktuálne informácie: Svit čaká ešte náročný záver základnej časti, ak si plánuje udržať tretiu pozíciu. Do karát im totiž nezahralo víťazstvo Prievidze v Leviciach, čím sa družstvo z Hornej Nitry na nich bodovo dotiahlo. Aktuálne hrá v prospech zverencov trénera Michala Madzina lepšia bilancia zo vzájomných zápasov (2 výhry a 1 prehra). Treba povedať, že Iskra mala v stredu na dosah cenný úspech, keď aj bez Sašu Avramoviča siahala na víťazstvo proti Interu. Napokon prehrala o päť bodov - 68:73, ale výkon zo zápasu môže byť dobrým odrazovým mostíkom do ďalších dní. Do ich domácej arény zavíta Handlová, ktorá mala v stredu voľno. "Baníci" môžu byť pokojní, o siedme miesto ich už nepripraví nik. Stále však majú na dosah šiestu priečku, k tomu však potrebujú mať výborný finiš v zostávajúcich kolách základnej časti. 

Motívy zápasu: "Podtatranci" sa musia spoliehať hlavne na seba, ak chcú udržať tretiu pozíciu, tak musia ukončiť krátke čakanie na víťazstvo a bezpodmienečne proti Handlovej uspieť. Hostia nemajú čo stratiť, svoje víťazné ťaženie môžu natiahnuť už na tri stretnutia. Úspech by ich zároveň udržal v hre o šieste miesto. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Zápasy s Handlovou boli doteraz vždy veľmi vyrovnané. Je potrebné dať si pozor na veľa vecí a budeme musieť odohrať maximálne koncentrovaní, aby sa nám podarilo pokryť všetkých hráčov. Verím, že bude Iskra aréna plná a že si zápas užijeme v super atmosfére."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "V sobotu odohráme ďalší náročný zápas, tentoraz proti silnému Svitu. Náš súper má vynikajúcu domácu bilanciu a disponuje kvalitnou obranou. Aj my ale máme svoje prednosti, ktoré by na Svit mohli platiť. Celý týždeň sme sa na zápas pripravovali a verím, že budeme úspešní."

 

PP & TV Raj Žilina - MBK Rieker Com-Therm Komárno 

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 23. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Obe družstvá v predchádzajúcom kole zvíťazili, čo znamená, že sobotňajší duel v meste pod Dubňom bude priamou konfrontáciou o piate miesto. Začneme pohľadom na domáci celok, Žilinčania totiž odzbrojili nebezpečný Lučenec, keď dokázali na jeho palubovke uspieť po výsledku 90:79. V stretnutí síce stratili 20-bodový náskok, ale v záverečnej štvrtine mali finiš, ktorý ich doviedol k zisku možno najdôležitejších dvoch bodov. Tromfy tak majú vo svojich rukách. Komárnu sa tiež podarilo v stredu zvíťaziť, doma nemali výraznejšie problémy s oslabenou Spišskou Novou Vsou. Výhru zaknihovali po výsledku 105:76 a ukončili tak čakanie na víťazstvo.

Motívy zápasu: Motivácia je jasná, víťaz bude po sobote na piatej pozícii. Prípadný úspech Žiliny by znamenal istotu piatej pozície, bez ohľadu na výsledok Handlovej vo Svite. Bilancia zo vzájomných zápasov hovorí síce v prospech domácich (2 výhry a 1 prehra), ale paradoxne, skóre je na strane Komárna (+ 9 bodov). Zverenci trénera Ivana Kurillu navyše u seba len tak nepúšťajú body (10 výhier a 4 prehry), zatiaľ čo Komárno sa u súperov trápi (3 výhry a 11 prehier). Zavážia práve tieto faktory v samotnom zápase?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Komárno je v mojich očiach veľmi rešpektovaný tím, ktorý má skúsených hráčov a kvalitného trénera, ktorí vedia, ako spraviť dobré rozhodnutia. My sme na rozdiel od nich, mladým tímom, preto musíme hrať s veľkou energiou. Tú nám určite dodalo aj víťazstvo z horúcej palubovky Lučenca. Verím, že nás v domácom zápase prídu podporiť naši fanúšikovia, za ktorých budeme na palubovke bojovať."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Levickí Patrioti 

Mestská športová hala, sobota 23. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Peter Gacík

Aktuálne informácie: Spišská Nová Ves má za sebou náročné dni, vedenie klubu najskôr odvolalo trénera Georgiosa Bitzanisa, následne sa porúčal aj prvý rozohrávač tímu Gabriel Belardo. Šťastím v nešťastí je, že "Novovešťanom" už neujde miestenka v play off. Družstva sa tak ujal staronový kouč Erich Korfanta, ktorý sa posunul z pozície asistenta. Ani on však nerobí zázraky na počkanie, s citeľne oslabeným družstvom prehral na komárňanskej palubovke hladko 76:105. Levice sú po strede v novej pozícii, prvýkrát v sezóne sa im totiž stalo, aby prehrali tri stretnutia po sebe (vrátane semifinále Alpsko-jadranského pohára). Zverenci trénera Tea Hojča prekvapujúco zakopli doma, kde doteraz prehrali iba jediné stretnutie v sezóne. S dvoma bodmi odchádzala Prievidza, po príkladnom taktickom výkone zvíťazila v metropole Tekova 75:55. 

Motívy zápasu: Obe družstvá čakajú na víťazstvo, Spišiaci prehrali osem stretnutí po sebe, Patrioti dva ligové zápasy v rade. Na domácej strane je motiváciou pozdvihnúť mentalitu v družstve, ktorá je pravdepodobne na nízkej úrovni. Hostia si za istých okolností môžu zaistiť druhé miesto po základnej časti, potrebujú k tomu vyhrať na Spiši a zároveň potrebujú, aby Prievidza doma prehrala s Interom. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Musíme nadviazať na druhopolčasový výkon, ktorý sme ukázali v Komárne. Predovšetkým musíme eliminovať straty, hlavne skúsenejší hráči ich nesmú robiť. Budem rád, ak chlapci na palubovke odovzdajú všetko, je to ich práca, sú za ňu platení a ak pôjdu naplno a zabavia divákov, tak budem spokojný. Samozrejme vieme, kto bude stáť na druhej strane, Levice prekvapivo doma padli s Prievidzou a iste to budú chcieť u nás napraviť. Budeme sa snažiť zo všetkých síl im to sťažiť, verím, že už aj s Florveusom pod košom."

Martin Bachan, hráč Levíc: "Po prehratom domácom zápase s Prievidzou si chceme napraviť chuť a vrátiť sa na víťaznú vlnu. Vieme, že sa v tíme Spišskej Novej Vsi udialo niekoľko zmien, no neznamená to, že nás čaká jednoduchý zápas. Ak sa budeme sústrediť na našu hru, verím, že sa nám podarí dotiahnuť zápas do víťazného konca."

 

BC Prievidza - BK Inter Bratislava

Niké aréna, sobota 23. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Milan Brziak, Michal Perečinský

Aktuálne informácie: Na diaľku to bude súboj o tretiu pozíciu. Prievidza v závere základnej časti chytila dych, výrazne si pomohla hladkým víťazstvom v Leviciach (75:55). Dva body môžu mať pre zverencov trénera Tihomira Bujana cenu zlata, v stredu sa totiž bodovo dotiahli na tretí Svit. Každé zaváhanie, respektíve výhra sa preto počíta. Do Niké arény však pricestuje celok, ktorý má momentálne najlepšiu fazónu spomedzi účastníkov SBL. Inter Bratislava si udržal pod taktovkou Aramisa Nagliča stopercentnú bilanciu, Svit zdolal po nemastnom-neslanom výkone 73:68, ale podstatné je, že to bola pre nich už desiata výhra za sebou. "Žlto-čierni" sa už v podstate v pokoji pripravujú na play off, z prvého miesta ich už totiž nik nemôže zosadiť. 

Motívy zápasu: Prievidza si môže pomôcť, respektíve sťažiť boj o tretie miesto. Všetko záleží od toho, ako dopadne ich súboj s Interom a zároveň ako si bude počínať Svit s Handlovou. Pre bratislavský celok hovorí história zo vzájomných súbojov, v predchádzajúcich 8 duelov sa totiž z víťazstva radovali oni. Tím z Hornej Nitry uspel naposledy pred takmer dvoma rokmi, na Pasienkoch vtedy vyhral 97:82. 

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás ťažký zápas s lídrom tabuľky. Na Inter sa pripravujeme rovnako, ako na každého jedného súpera. Verím, že predvedieme dobrý výkon, ktorý poteší všetkých a hlavne našich fanúšikov, ktorí nám vytvárajú neskutočnú atmosféru. Verím, že nás prídu podporiť a vytvoria nám atmosféru, akú vedia vytvoriť len oni." 

Aramis Naglič, tréner Interu: "Určite nás čaká motivovaný súper, ktorý v minulom kole vyhral veľký zápas vonku v Leviciach. Prievidžania bojujú o pozíciu, prežívajú dobré obdobie, hrajú dobrý basket, sú tvrdí. Veľmi dobre poznám kouča Bujana, tak viem, ako sú organizovaní. Čaká nás ťažký zápas. Dosť sme toho povedali po minulom stretnutí so Svitom a som si istý, že sa nám rovnaké veci nestanú aj v Prievidzi. Ideme tam so serióznym prístupom a rovnako ako každý iný, aj tento zápas sa pokúsime vyhrať."

Foto: Jakub Ruman