• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Program tretieho kola Slovenskej basketbalovej ligy prináša viaceré atraktívne duely. Na Pasienkoch to bude boj o prvé miesto, v súboji nezdolaných tímov Inter privíta Lučenec. Lákadlom sú aj tri štvrťfinálové reprízy, Prievidza si zmeria sily s Komárnom a Handlová s Levicami. Staronového kouča Svitu Rudolfa Juga čaká premiéra na lavičke, jeho zverenci sa predstavia v Žiline.

3. kolo SBL 2019/2020:

BK Slávia Žilina - Iskra Svit

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 12. októbra o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš, Tomáš Turček

Žilinčania mali v stredu voľno, čo im umožnilo dôkladne odsledovať ich najbližšieho ligového súpera. Hráči Slávie mali v minulom týždni úspešný štart do nového ročníka, keď v domácom prostredí zdolali Spišskú Novú Ves. Teraz je pred nimi ďalší duel pred vlastnými priaznivcami a zároveň aj možnosť ako udržať nulu v kolónke prehier. "Prvé víťazstvo máme za sebou a chceme ďaľšie. Nad Spišskou sme do polčasu vyhrávali a po polčase sme náskok natiahli o 20 bodov. Musíme si udržat koncentráciu. Pozeráme sa len na seba a chceme sa zodpovedne pripraviť. Svit pre nás je a bude stále výzva. Malo by nás prísť podporiť veľké množstvo fanúšikov, takže v Žiline znova vytvoríme pravé basketbalové peklo, na ktoré sa všetci v tíme tešíme," vyjadril sa pred zápasom tréner Žiliny Ivan Kurilla.

Svit zvládol domácu premiéru, no postaral sa aj o prvú trénerskú výmenu sezóny. Trochu nečakane odvolal ešte pred stredajším stretnutím s Handlovou z postu hlavného trénera Chorváta Igora Prtoriča. Uvoľnené miesto zaujal jeho krajan a dobré známy Rudolf Jugo, pod Tatry prichádza už po tretíkrát. Aj bez neho a absentujúceho Isaiaha Johnsona sa podarilo Iskre uspieť, keď nad Baníkom zvíťazila 90:81. "Podtatranci" sa už o niekoľko hodín pokúsia pripraviť Žiline prvú prehru v sezóne, stačí si pri tom spomenúť na štvrťfinálovú sériu z predchádzajúceho ročníka, keď sa im to už podarilo. "V sobotu nás čaká veľmi ťažký zápas, Žilina sa posilnila pred sezónou. My máme svoje ciele v zápase a chceme ho odohrať čo najlepšie," uviedol staronovoý tréner Svitu.

IMG 1452 

BC Prievidza - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Niké aréna, sobota 12. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Tomáš Holländer, Stanislav Bara

Ďalšia atraktívna štvrťfinálová repríza a tiež celkom zaujímavá basketbalová rivalita. Stretnutia Prievidze s Komárnom vždy prinášajú dobrý basketbal a rovnako by malo byť tomu aj teraz. Celok z Hornej Nitry zatiaľ predviedol dva diametrálne odlišné výkony, najskôr si celkom hladko doma poradil s Levicami, aby na palubovke Lučenca následne celkom hladko prehral. Čo prinesie ich ďalší duel, to sa uvidí v sobotu večer. „Čaká nás ďalší náročný súper, s ktorým sme za posledné dva roky odohrali množstvo zápasov. Komárno opäť poskladalo kvalitný tím. Určite si prídu po víťazstvo, ale verím, že my im to nedovolíme," vyhlásil asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Komárno zatiaľ stále nemôže počítať až s dvojicou rozohrávačov, kormidelníkovi "obuvníkov" Aleksandarovi Vržinovi stále chýba slovinská dvojička Boban Tomič a Nini Gabrijel. Aj bez nich však zvládli domácu konfrontáciu so Spišskou Novou Vsou, aj keď sa pomalšie rozbiehali. Bude zaujímavé sledovať, či sa tímu z južného Slovenska podarí po dlhej dobe pravidelnejšie zbierať výhry z palubovky súperov. "Myslím si, že to bude náročný súboj, Prievidza si bude chcieť napraviť chuť po prehre v Lučenci. My na to musíme byť pripravení, byť koncentrovaní 40 minút a hrať svoju hru," zamyslel sa hráč Komárna Matej Marchyn. 

IMG 5669 

Inter Bratislava - BKM Lučenec

Eurovia aréna, sobota 12. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Veronika Obertová

Kto by to bol povedal, že v treťom kole si Inter Bratislava a Lučenec zmerajú sily o prvé miesto v tabuľke. Situácia sa však tak vyvinula, hlavne "Novohradčanov" tento fakt určite teší. "Žlto-čierni" pokračujú v mimoriadne nahustenom programe, v priebehu štyroch dní to bude pre nich už tretí zápas. Zatiaľ túto náročnú sériu zvládajú s bravúrou, po triumfe v Leviciach, uspeli aj proti Spišskej Novej Vsi. Jediným negatívom je zranenie Michala Čekovského, Interu sa tak zranil už druhý pivot. Dlhšia absencia totiž čaká aj Michaela Fuseka. Bratislavský celok zároveň bude hrať o 28. ligové víťazstvo v rade. "Čaká nás veľmi dobrý súper, ktorý začal sezónu výborne. Hrajú dobre, sú rozbehaní. Je to strelecké mužstvo. Neviem, ako bude vyzerať naša rotácia na pivote, ale dúfam, že vydržíme. Sme doma, sme favoriti a skúsime vyhrať aj tento zápas," povedal tréner Interu Aramis Naglič.

Lučenec sa prvýkrát v novej sezóne predstaví na palubovke súpera a do hlavného mesta cestuje s bilanciou 2-0. Najskôr zdolal Komárno a následne na to nadviazal skalpom vicemajstrovskej Prievidze. "Tešíme sa na prvý zápas vonku, čaká nás kvalitné družstvo Interu Bratislava. Cestujeme k ním po skvelom kolektívnom víťazstve doma a chceme toto momentum preniesť aj do najbližšieho stretnutia. Sme veľmi koncentrovaní na tento duel a chceme lige ukázať, že nie sme tím, ktorý by mal byť prehliadaný," prezradil lučenecký Andrew Eudy. Výkony BKM zatiaľ patria k najpríjemnejším prekvapeniam ligy a bez šance nie sú ani na Pasienkoch, keďže pre Inter to bude už tretí zápas v priebehu štyroch dní. "Na ďalší zápas cestujeme na palubovku majstra, kde nás čaká veľmi náročný duel. Inter potvrdzuje kvalitu v každom zápase. Majú skúsený a vyvážený tím, ktorý umne koučuje skúsený tréner. Rozhodne sa ideme pobiť o dobrý výsledok. Zápas nechceme len odohrať, ale pokúsime sa zopakovať výkony z domácej palubovky a potrápiť favorita súťaže," prezradil kormidelník Lučenca Peter Jankovič.

DSC 9339 

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice

Mestská športová hala, sobota 12. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Tomáš Doušek

Na Hornej Nitre sa odohrá tiež ďalšia štvrťfinálová repríza. Séria Handlovej s Levicami sa v predchádzajúcom ročníku natiahla na maximálny počet zápasov, z postupu sa vtedy radovali Patrioti. Ale späť do reality, Baníku nevyšiel vstup do novej sezóny, keď neuspel vo Svite. Zverenci trénera Branka Maksimoviča doplatili na nervozitu, nevydarenú prvú štvrtinu a zlú streľbu za tri body. Všetky tieto faktory Iskra využila. Pred domácimi priaznivcami si však chcú napraviť chuť. "Čaká nás dôležitý zápas, v ktorom sa v premiére novej sezóny predstavíme pred svojim hľadiskom. Veľmi by sme si priali, aby sa handlovská športová hala zaplnila do posledného miesta a aby sme fanúšikov potešili víťazstvom. Levická súpiska je vyskladaná z kvalitných Slovákov, ktorých dopĺňajú výborní legionári. Vieme, že pred nami stojí náročná úloha. Do zápasu musíme vložiť maximálnu koncentráciu a nesmieme produkovať ľahké chyby. Našou výhodou bude domáce prostredie pred skvelými fanúšikmi a pokiaľ sa nám podarí dodržať všetko, na čom sme pracovali, tak verím, že sa budeme tešiť z prvého víťazstva sezóny," zamyslel sa kouč MBK Branko Maksimovič.

Levičania zatiaľ nezažívajú ideálny vstup do sezóny, v oboch doterajších stretnutiach ťahali za kratší koniec a preto im svieti v kolónke víťazstiev nula. V oboch prípadoch prišli o dva body do tabuľky po nevydarenej štvrtine, tak tomu bolo aj proti Interu. Doma to proti majstrovi vychádzalo 20 minút, potom sa podarilo hosťom obrátiť vývoj na svoju stranu a napokon si odniesli z levickej palubovky víťazstvo. Zverenci trénera Michala Madzina by radi prerušil negatívnu sériu práve v Handlovej. "Handlová je nebezpečný súper a musíme si dávať pozor na ich strelcov. Ideme tam s cieľom hrať agresívnu obranu a vyhrať," vyhlásil rozohrávač Patriotov Milan Žiak.

Foto: Vladimír Králik, Jakub Ruman, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan