• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po krátkej prestávke sa opäť rozbieha ligový kolotoč. Štvrté kolo SBL prinesie reprízu finále, Prievidza privíta Inter Bratislava. Na programe je aj tradičné východniarske derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou. V Leviciach prídu na jarmočný zápas basketbalisti Žiliny. Lučenec sa pokúsi natiahnuť domácu sériu víťazstiev proti Handlovej. 

4. kolo SBL 2019/2020:

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 19. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Peter Karniš, Jakub Izák

Pre Iskru prišla po víkendovej prehre v Žiline (81:92) týždňová prestávka vhod. Do Svitu sa totiž opäť vrátil na post hlavného trénera Rudolf Jugo. Premiéra na lavičke mu nevyšla, o to väčšia motivácia bude vytiahnuť sa pred domácim publikom. Viacdňová príprava na duel mu určite prišla vhod, keďže mohol dať družstvu svoj rukopis. Otázny je akurát štart amerického rozohrávač Isiaha Johnsona, ktorý nezasiahol do predošlých dvoch stretnutí. "Duely so Spišskou Novou Vsou sú vždy zaujímavé, pretože tím hrá rýchly basketbal so svojimi kvalitnými medzinárodnými hráčmi. Družstvo si momentálne zaslúži lepšiu pozíciu v tabuľke. Určite prídu pripravení nás prekvapiť. Musíme sa snažiť hrať dobrú hru v našej aréne pred našimi fanúšikmi a získavať body, ktoré sú pre nás veľmi dôležité," vyjadril sa tréner Svitu Rudolf Jugo. 

Spišiaci mali ešte dlhšie zápasové voľno, keďže v predošlom týždni odohrali tzv. "back-to-back" stretnutia. V oboch prípadoch však boli neúspešní, s Komárnom prehrali 73:79 a s Interom 67:95. "Novovešťania" sa tak krčia na poslednom mieste tabuľky, na svoje premiérové víťazstvo v novom ročníku ešte čakajú. Pomôcť by im k tomu mala nová posila, 23-ročný kanadský pivot Selvedin Planinčič. "Opäť hráme na palubovke súpera, no to nič nemení na hlavnom cieli, s ktorým vstupujeme do zápasu, a tým je vyhrať. Vo Svite sa však vyhráva ťažko, no chlapci poctivo a tvrdo cez týždeň pracovali, s čím som spokojný a verím, že sa to konečne premietne aj do výsledku. Jediné, čo potrebujeme, je vyhrať, práve výhra nás zasa posunie o level vyššie a ja dúfam, že sa o ňu v derby zápase pokúsime. Pod košom nám už pomôže aj naša čerstvá posila Selvedin Planinčič, ktorý s nami trénuje od pondelka," uviedol kouč Spišiakov Erich Korfanta.

DSC 5668 

Patrioti Levice - BK Slávia Žilina

Športová hala, sobota 19. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Roman Lamoš

Zverenci trénera Michala Madzina sa dočkali počas uplynulého víkendu prvého víťazstva v novom ročníku, keď po veľkom obrate uspeli na palubovke Handlovej. Krátke ligové voľno navyše využili k ďalšej konfrontácii v rámci Alpsko-jadranského pohára, v rakúskom Gmundene však ťahali za kratší koniec, napokon prehrali 76:85. V Leviciach to bude tzv. jarmočný zápas, čo priláka do miestnej športovej haly veľký počet priaznivcov. "V sobotu hráme proti tímu so skúsenými hráčmi, ktorí idú tvrdo po ofenzívnom doskoku. Musíme preto dobre čistiť priestor pod košom a hrať fyzicky. Inak však musíme hrať našu hru a hrať kolektívne," prezentoval svoj názor rozohrávač Levíc Marty Hill. 

Žilinu čaká v novej sezóne prvý duel na palubovke súpera. "Šošoni" cestujú do Levíc so stopercentnou bilanciou, doma totiž zdolali Spišskú Novú Ves a naposledy aj Svit (92:81). Hráči Slávie zatiaľ predvádzajú ofenzívne ladené výkony, musia sa však vyhnúť stratám koncentrácie. Tie totiž môžu niekedy stáť zápas. "Na zápas do Levíc sa tešíme. Mali sme určité zdravotné problémy, ale verím, že do zápasu to bude v poriadku. Levice patria k najlepším tímom ligy s vysokými ambíciami. V predchádzajúcej sezóne sme tam odohrali dobré zápasy, preto pevne verím, že tak bude aj teraz, s tým rozdielom, že chceme priniesť dva body do Žiliny. V príprave sme až na jeden zápas doma, odohrali všetky ostatné vonku. Aj táto skúsenosť by nám v zápase mohla pomôcť," zamyslel sa tréner Žiliny Ivan Kurilla. 

 

DSC 2066BKM Lučenec - MBK Baník Handlová

Športová hala ARENA, sobota 19. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Michal Perečinský

Lučenec patrí k najpríjemnejším prekvapeniam aktuálneho ročníka, čo dokazuje aj ich tabuľkové postavenie. Doma ešte neokúsil chuť prehry, vonku bol nad ich sily iba úradujúci majster Inter Bratislava. Aj s ním však dokázali zverenci trénera Petra Jankoviča hrať vyrovnanú partiu, čo je určite pozitívom pre družstvo. "V sobotu nás čaká náročný súper, ktorý čaká na víťazstvo a som presvedčený, že ho bude chcieť u nás zobrať. Handlová má skúsený tím, ktorý sa posilnil o reprezentantov Slovenska a vedie ho skúsený tréner. Určite nás nečaká ľahký zápas, ale to pre nás nebude žiaden v tejto sezóne. Ak však zopakujeme výkony z prvých zápasov, tak budem spokojný. Musíme na ihrisku odovzdať zo seba všetko a zabojovať o víťazstvo," vyhlásil Peter Jankovič. Nadviazal na neho rozohrávač Roman Skvašik: "Handlová je skúsený a nepríjemný tím, ale aj napriek tomu sme sa dostatočne pripravili na zápas. Chceme všetkým ukázať na domácej palubovke našu silnú a energickú hru s víťazným koncom. Tešíme sa na hojný počet našich skvelých fanúšikov, ktorí nás dokážu potiahnuť aj v ťažších úsekoch v zápase."

Handlovčania by najradšej zabudli na predchádzajúcu sobotu, keďže sa viac-menej sami obrali o víťazstvo nad Levicami. Tri štvrtiny viedli, ale potom šnúrou 0:26 prenechali dva body a víťazstvo svojmu súperovi. Kratšia prestávka prišla preto určite vhod, prvý triumf v sezóne sa pokúsia vybojovať v Lučenci. "Lučenec vstúpil do sezóny vynikajúco a zaznamenal dve domáce víťazstvá, ktoré boli pre mentálnu pohodu v šatni veľmi dôležité. My sme s nimi odohrali zápas v rámci prípravy a už tam ich hráči naznačili, že majú dobré myslenie v obrane aj v útoku. Dovolím si povedať, že tréner Jankovič odviedol skvelú prácu. Caffey a Basabe patria na svojich pozíciách medzi najlepších hráčov súťaže. Súpiska Lučenca disponuje aj reprezentačným krídelníkom Musilom a všetci ostatní si plnia svoje úlohy tak, ako sa to od nich vyžaduje. To sú dôvody, prečo Lučenec vystupuje ako tím. My sme sa poctivo venovali skautingu a vieme, čo od nášho súpera očakávať. Myslím si, že máme kvalitu a môžeme sa postaviť každému jednému celku v lige. Preto ideme do Lučenca odvážne a s cieľom pripraviť domácich o plný bodový zisk," prezradil tréner Baníka Branko Maksimovič. 

DSC 9455 

BC Prievidza - Inter Bratislava

Niké aréna, sobota 19. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Stanislav Bara

Z programu štvrtého kola rozhodne asi najzaujímavejší a pravdepodobne aj najsledovanejší duel, keďže na nás čaká repríza nedávneho finále SBL. Prievidza nemala počas predošlého víkendu priveľa práce, citeľne oslabené Komárno zdolali 101:73. Teraz majú pred sebou zverenci trénera Tihomira Bujana veľkú výzvu, udržať zatiaľ nezdolané domáce hradby a zároveň prerušiť 17-zápasovú šnúru prehier s bratislavským celkom. "Do Prievidze prichádza určite najlepší slovenský tím, čo je skvelou pozvánkou pre našich fanúšikov. Tak ako my, aj Inter zmenil oproti predchádzajúcej sezóne svoju zostavu, preto je veľmi ťažké porovnávať sa. V každom prípade, Inter má veľmi širokú rotáciu s množstvom skúsených Slovákov. Problém so zranenými podkošovými hráčmi vyriešili podpísaním Körnera, čiže ďalšieho skúseného hráča. Ako som už povedal, máme nový tím, veľa mladých hráčov a doteraz boli naše zápasy ako na hojdačke. Potrebujeme čas, aby sme sa zohrali a prispôsobili nášmu systému. Hráme doma, takže určite bude plná hala. Fanúšikovia sú našim šiestym hráčom, s ich pomocou a obrovskou energiou z našej strany, budeme bojovať o ďalšie víťazstvo," myslí si kormidelník Prievidze Tihomir Bujan. 

Inter čaká záverečný test pred začiatkom skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA. "Žlto-čierni" zatiaľ kraľujú lige, čo potvrdili domácim triumfom nad Komárnom (95:77). Počas týždňa navyše bolo na Pasienkoch rušno, najskôr prišla prestupová bomba v podobe angažovania Richarda Körnera a v Prievidzi pravdepodobne absolvuje premiéru aj chorvátsky pivot Domagoj Bubalo. V Niké aréne tak čaká divákov viacero ťahákov - repríza finále, návrat Körnera, premiéra Bubala, pokus zaznamenať 30. ligové víťazstvo za sebou a zároveň 18. v rade nad Prievidzou. "Určite nás čaká veľmi ťažký zápas. Prievidžania mali celý týždeň čas, aby sa na nás pripravili. Ako všetci vedia, nás postihli nejaké zranenia, máme teraz nového hráča (pozn. Richarda Körnera), ktorého musíme zapojiť. Prievidza bude určite chcieť využiť svoju podkošovú silu, kde má vysokých a silných hráčov. My na to musíme mať odpoveď, pokračovať v našej hre a ako vždy sa snažiť vyhrať," uviedol asistent trénera Interu Danilo Rakočevič. 

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan, Miloš Paciga