• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predposledné kompletné kolo pred vianočnými sviatkami a koncom prvej polovice základnej časti SBL prináša opäť zaujímavý program. Pozornosť bude pútať duel o 6. miesto, Žilina v ňom privíta Handlovú. Levice sa pokúsia natiahnuť víťaznú sériu v tradičnom derby s Komárnom. Podobný cieľ bude mať aj Inter Bratislava, líder cestuje do Spišskej Novej Vsi. Atraktívny basketbal sľubuje duel Svitu s Lučencom.

SBL 2019/2020 - 17. kolo:

Patrioti Levice - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Športová hala, streda 11. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Stanislav Bara, Richard Sirocký

Levičania idú do najťažšieho týždňa v aktuálnom ročníku so znamenitou formou, chuť prehry totiž neokúsili už v siedmich stretnutiach po sebe. Víkendový triumf Patriotov sa však nerodil ľahko, ale po náročnom boji zdolali v domácom prostredí Svit 80:75. Pred dvoma duelmi na palubovkách súperov sa pokúsia naladiť ziskom dvoch bodov proti svojmu tradičnému rivalovi. "Najbližších pár dní máme ťažký program, preto v každom zápase musíme byť maximálne koncentrovaní. V stredu nás čaká Komárno so skúsenými hráčmi. Musíme hrať dobre v obrane, koncentrovať sa od úvodu a vydať zo seba 100 percent. Verím, že budeme pokračovať v našej dobre hre a postrážime si domácu palubovku," povedal rozohrávač Levíc Amin Hot.

Komárno pokračuje v krokoch, ktoré by mali dostať tím z dna tabuľky. Počas týždňa prišlo k zmene na poste hlavného trénera, tesne pred zápasom v Handlovej sa ujal kormidla Dušan Kasum. Ani skúsený Srb však nevie robiť zázraky na počkanie, s oklieštenou zostavou prehral proti svojmu bývalému zamestnávateľovi 75:94. Pre "obuvníkov" to bola už piata prehra po sebe, navyše sa opäť o čosi zväčšila maródka, keďže v nedeľu absentovala dvojica Vladimir Djordjevič a Svetozar Stamenkovič. Okrem nich dlhodobo chýba duo Lukáš Bolek a Boban Tomič. "Čaká nás ďalší ťažký zápas. Levice majú dobrú formu, ťahajú niekoľkozápasovu sériu výhier. Stále sa trápime so zraneniami, ale do zápasu dáme určite všetko, čo je v našich silách a budeme bojovať celých 40 minút," prezradil rozohrávač Komárna Branislav Pipíška. 13

Iskra Svit - BKM Lučenec

Iskra aréna, streda 11. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Tomáš Doušek, Lukáš Životský

Iskra počas víkendu nepochodila v Leviciach, ale nebola ďaleko od cenného víťazstva. Chýbal tomu povestný kúsok, keďže šancí na obrat bolo viac ako dosť. Dobrou správou však je, že sa po absencii vrátil skúsený krídelník Stanislav Baldovský. Aj s jeho pomocou chcú Sviťania udržať vynikajúcu bilanciu pred domácimu publikom a zdolať tak ďalšieho ligového rivala. Pomôcť by k tomu mala hlavne najlepšia ofenzíva súťaže. "Po týždni sa opäť predstavíme doma a určite budeme chcieť uspieť. Nečaká nás nič ľahké, Lučenec disponuje silnými individualitami. Budeme musieť hrať koncentrovane počas celého zápasu a musíme eliminovať silné stránky nášho protivníka. Verím, že ak dodržíme náš herný plán, tak budeme úspešní a potešíme fanúšikov dobrým výkonom a aj výsledkom," vyjadril sa asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

"Novohradčania" mali počas víkendu menšiu ligovú prestávku, čo určite prišlo po tesnej prehre v Spišskej Novej Vsi vhod. Lučenec sa tak mohol dôkladnejšie pripraviť na svojho najbližšieho súpera. Zverenci trénera Petra Jankoviča sú stále na skvelom treťom mieste, určite by však radi zlepšili bilanciu vonku, keďže v tomto smere sa im až tak nedarí. "Čaká nás veľmi náročný zápas vo Svite. Svit je špecifické miesto a hrá sa tam veľmi ťažko. Domáci tím je veľmi silný v útoku a musíme byť koncentrovaní celý zápas na obrannej polovici. Určite sa nejdeme len zúčastniť zápasu, ale chceme urobiť všetko pre dobrý výsledok a hlavne, aby sme boli spokojní s predvedenou hrou," prezradil kouč BKM Peter Jankovič.

IMG 0370 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Inter Bratislava 

Mestská športová hala, streda 11. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Turček, Michal Perečinský

Spišiaci sa mohli cez víkend priblížiť k siedmemu miestu tabuľky, ale v domácom stretnutí s Prievidzou zaváhali. Mrzieť ich mohol hlavne druhý polčas, v ktorom sa nechali zničiť pod košom. To už by mohlo byť v najbližšom stretnutí oveľa lepšie, do družstva trénera Ericha Korfantu pribudol ukrajinský pivot Oleksandr Kušnirov. Dva príchody v krátkom čase by mali dodať "Novovešťanom" ešte väčšiu silu, čo by radi potvrdili proti úradujúcemu majstrovi. "Ideme hrať v tomto období proti najlepšiemu družstvu na Slovensku, takže to samo o sebe vraví za všetko. Na druhej strane, sú to len ľudia a videli sme, že ostatné družstvá hrali s nimi vyrovnaný zápas, takže v stredu chceme ísť naplno a pokúsiť sa dosiahnuť čo najlepší výsledok. Menšou výhodou je, že hráme doma, do každého zápasu ideme vyhrať a v stredu to nebude inak," vyhlásil hráč Spišskej Novej Vsi Lukáš Krajňák.

Inter Bratislava sa zatiaľ asi aj nad vlastné očakávania pasuje s maródkou v družstve. "Žlto-čierni" sa totiž opäť naladili na víťaznú vlnu, tretí triumf po sebe prišiel proti Žiline po výsledku 77:73. Koučovi Aramisovi Nagličovi chýbal v tomto stretnutí Mário Ihring a Richard Körner, v stopercentnom stave nebol David Abrhám. Dobrou správou je, že sa pomaly, ale isto blíži návrat Michaela Fuseka do priestoru pod košom. Potvrdí majster prvú pozíciu a priblíži sa k potvrdeniu tohto postu po polovici základnej časti? "V poslednom období máme vlastné starosti. Nemôžeme sa dostať do situácie, aby sme na tréningu mohli skúšať aj hru päť na piatich. Ale to nie je alibi. Ako každý zápas, aj tento chceme vyhrať. Spišská hrá doma, musíme utlmiť jej veľkú energiu našou energiou a agresívnou hrou. Zachytiť musíme už úvod, nepustiť súpera príliš do hry a nedovoliť, aby sa chytil nejakými ľahkými košmi, trojkami. Uvidíme ešte, v akom zložení vycestujeme, ale aj tak ideme do Spišskej Novej Vsi s cieľom vyhrať," vyjadril sa asistent trénera Interu Danilo Rakočevič.

IMG 0341 

BK Slávia Žilina - MBK Baník Handlová

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 11. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Martin Hudec

Výsledková forma Slávie v druhej štvrtine základnej časti straší asi všetkých fanúšikov Žiliny. "Šošoni" sú stále totiž v tejto fáze súťaže bez víťazstva, aj keď na Pasienkoch boli proti majstrovi k tomu už blízko. Nebyť nevydarenej koncovky, tak sa mohli radovať zo zisku mimoriadne cenných dvoch bodov. Takto prehrali šieste stretnutie po sebe a teraz ich pred domácim publikom čaká priamy súboj o šiestu pozíciu tabuľky. "Pevne veríme, že nadviažeme na výkon, ktorý sme predviedli s majstrom u neho na palubovke. Je konečne vidieť, že náš tréning má energiu a zároveň verím, že aj naše výkony pôjdu hore. Rešpektujem Handlovú, no doma chceme uspieť. Poznáme ich prednosti a tie musíme eliminovať tak, ako tomu bolo na ich palubovke. Ak tak spravíme, tak sa budeme tešiť z víťazstva. Po dlhšej dobe hráme doma a verím, že nás naši fanúšikovia prídu podporiť," uviedol tréner Slávie Ivan Kurilla.

Handlovčania sa výsledkovo nedávno zdvihli, dôkazom toho je fakt, že do Žiliny budú cestovať s cieľom preskočiť svojho najbližšieho súpera. Paradoxne, práve u súperov sa Baníku viac darí ako je tomu doma. Potvrdili to aj v dohrávke 16. kola, keď zvíťazili v Komárne 94:75. "V zápase so Žilinou bude veľmi dôležitým faktorom prístup a myslenie všetkých hráčov na palubovke. Svojim priaznivcom od úvodu súťaže ukazujeme dve tváre. Tou prvou je odovzdanosť, nekoncentrovanosť a bezmocnosť. Naopak, druhou tvárou je herný prejav plný energie, túžby po víťazstve a bojovnosti. Ak sa budeme držať druhej spomínanej varianty, tak o našom víťazstve nepochybujem ani na okamih. Niekoľkokrát sme dokázali, že pokiaľ sa zomkneme a siahneme na dno svojich síl, tak súperi príliš veľké šance nemajú. Verím, že tomu bude tak aj v stretnutí proti Žiline," vyhlásil rozohrávač Handlovej Stefan Mitrovič. Nadviažu na to v meste pod Dubňom? "Žilina je v miernej výhode, pretože na prípravu mala o dva dni viac. Napriek tomu si myslím, že domáci budú v nezávideniahodnej situácii a po šesťzápasovej sérií prehier, sa od nich očakáva víťazstvo. My ale chceme do stretnutia vložiť maximálnu energiu a koncentráciu. Prvý vzájomný zápas sme poctivo rozanalyzovali a vieme, kde sme sa dopúšťali chýb. A práve tie v musíme z našej hry odstrániť, aby sme sa tešili z víťazstva," uzatvoril tréner MBK Branko Maksimovič.

Foto: Lukáš Droppan, Ján Šnúrik, Vladimír Dorňák, Lenka Molnárová