Vytlačiť
Kategória: Preview

Program 20. kola Slovenskej basketbalovej ligy sľubuje mimoriadne atraktívne kvarteto zápasov. Top štvorka si zahrá proti sebe, vedúci Inter cestuje do Levíc a druhý Lučenec privíta vo svojom prostredí Prievidzu. O dôležité body sa bude hrať pod Tatrami, Iskra Svit si zmeria sily s Handlovou. "Štvorbodovú" nálepku bude mať konfrontácia Komárna so Spišskou Novou Vsou.

SBL 2019/2020 - 20. kolo:

MBK Rieker COM-Therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, sobota 4. decembra o 16.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Marek Turčin, Martin Hudec

Pokiaľ chcú "obuvníci" ešte pomýšľať na lepšie priečky, tak určite musia oveľa viac zabrať v druhej polovici základnej časti. Náznak zlepšenia prišiel už v predchádzajúcom kole, keď neboli ďaleko od triumfu v Lučenci. Zverenci trénera Józsefa Molnára si však zaknihovali ôsmu prehru v rade. Dobrou správou je, že sa družstvo dostáva po dlhej dobe zdravotne dokopy. Po dlhej dobe bol k dispozícii skúsený rozohrávač Vladimir Djordjevič, debut už má za sebou aj slovinský pivot Igor Tratnik. Pred Komárnom je tak "štvorbodový" zápas, keďže prípadná výhra by ich dotiahla práve na ich najbližšieho súpera a tabuľkového suseda. "Po veľmi dlhom čase sa nám tento týždeň podarilo trénovať v kompletnej zostave. Mužstvo sa nám formuje v pozitívnom smere a verím, že tento pozitívny tímový duch sa prenesie aj do zápasu a pomôže nám k víťazstvu. Pre obe mužstvá to bude nesmierne dôležité stretnutie a očakávam vyrovnaný zápas. Odovzdáme na ihrisku všetko pre víťazstvo," prezradil kouč Komárna József Molnár. 

Spišská Nová Ves má možnosť odpútať sa od rivala a urobiť ďalší významný krok na ceste za miestenkou v play off. "Novovešťania" zároveň majú šancu priblížiť sa siedmemu, respektíve šiestemu miestu. K tomu je však potrebné pretrhnúť štvorzápasové čakanie na triumf. Po vianočných sviatkoch neuspeli v Žiline, kde však bez absentujúceho Erica Nottagea jasne prehrali. Motivácia pre zverencov trénera Ericha Korfantu je jasná, môže sa im podariť konečne zmazať nulu v kolónke výhier vonku. "Čaká nás nevyspytateľné Komárno. Nevieme čo máme od nich čakať, k tímu prišiel nový tréner a sú tam aj noví hráči, takže sa dá povedať, že je to iné družstvo, ako bolo doteraz. Ale na našom pláne to nič nemení. Keď chceme pomýšľať nad play off ana to, aby sme sa v tabuľke posunuli vyššie, tak musíme vyhrať. Je to prvý zápas v novom roku, takže sa na neho veľmi tešíme. Do nového roka chceme vstúpiť najlepšie, ako sa len dá, teda výhrou v Komárne," vyhlásil hráč Spišskej Novej Vsi Lukáš Krajňák.

dsc 31 

Iskra Svit - MBK Baník Handlová

Iskra aréna, sobota 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Michal Perečinský

"Podtatranci" sa mohli na konci kalendárneho roka 2019 postarať o veľké prekvapenie, keďže neboli ďaleko od prekvapivého triumfu na Pasienkoch. Po vynikajúcom obrate však neudržali vedenie a napokon odchádzali z hlavného mesta s 11-bodovou prehrou. Pre Iskru to bola už štvrtá strata bodov za sebou, vedenie klubu sa tak rozhodlo na ňu zareagovať angažovaním 23-ročného amerického rozohrávača Daquiase Andrewsa. Aj s jeho pomocou by sa rád Svit dostal v tabuľke na vyššie pozície, pomôcť by k tomu mal prípadný dvojbodový úspech v Handlovou. "V sobotu nás čaká zápas na domácej palubovke, ktorý chceme určite vyhrať. Rešpektujeme kvalitu súpera, no verím, že budeme dobre nahecovaní a odohráme zápas koncentrovane a s veľkou bojovnosťou. Chceme prelomiť krátku negatívnu sériu a potešiť našich fanúšikov," okomentoval asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Baník mal medzi sviatkami voľno, počas tohto obdobia prišlo k redukcii v rámci družstva. Z Hornej Nitry sa porúčal pre neuspokojivé výkony francúzsky rozohrávač Davy Baltus. "Chcel by som našim fanúšikom, ale aj všetkým priaznivcom slovenského basketbalu popriať všetko dobré v novom roku. Verím, že bude pre handlovský Baník úspešný. Uvedomujeme si, že vo Svite to nebude jednoduché, no my sa opäť musíme zamerať na dôslednú a agresívnu obranu. V útoku si musíme dávať pozor na ľahké straty a zo streleckých pokusov sa pousilujeme vyťažiť maximum," zamyslel sa kouč Handlovej Branko Maksimovič. Ešte pred vianočnou pauzou zvíťazila Handlová v domácom stretnutí nad Spišskou Novou Vsou 83:75, čím poskočila v tabuľke na šiestu pozíciu. Teraz sa môže striasť svojho tabuľkového suseda a o čosi sa dotiahnuť na piatu Žilinu. "Verím, že do nového roku vstúpime úspešne a potešíme tak svojich fanúšikov. Práve im chcem popriať všetko najlepšie a dúfam, že sa spoločne budeme tešiť z víťazstiev a dobrého basketbalu častejšie, ako v kalendárnom roku 2019. Je pred nami veľmi náročný duel proti súperovi, s ktorým máme v aktuálnej sezóne nelichotivú bilanciu zápasov 0-2. Domácim teda máme čo splácať. Medzi sviatkami sme veľa trénovali a myslím si, že sme dobre pripravení. Veľmi sa tešíme na prvý zápas v novom kalendárnom roku," nadviazal jeho zverenec Saša Jankovič.

DSC 4801 

Patrioti Levice - Inter Bratislava 

Športová hala, sobota 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Jakub Izák 

Tri dobre rozohrané zápasy, tri neúspešné konce. Asi tak by sa dala charakterizovať aktuálna trojzápasová séria prehier zverencov trénera Michala Madzina. Naposledy Patrioti neuspeli na palubovke Prievidze, kde tak nezlomili takmer sedemročnú kliatbu. Levice sa v závere roka 2019 prepadli na štvrtú priečku tabuľky a aj na začiatku ďalšieho roka ich nečaká ľahký súper. Proti úradujúcemu majstrovi však už môžu rátať s novou posilou, je ňou americký krídelník Alandise Harris. S jeho príchodom by sa mala zvýšiť palebná sila "žlto-zelených". Pomôže už hneď pri svojej premiére? "Po sviatkoch nás čaká prvý domáci zápas, na ktorý sa veľmi tešíme. Do tréningu sa už zapojil aj náš nový spoluhráč, takže verím, že nám pomôže zlepšiť našu hru. Dúfam, že sa fanúšikom podarí zaplniť našu halu a tým pomôcť k výhre," prezradil krídelník Levíc Martin Bachan.

Bezchybný december a poistenie prvenstva v tabuľke. Taká je aktuálna fazóna basketbalistov Interu Bratislava, už v siedmich stretnutiach po sebe nenašli premožiteľa. Proti Svitu to nebol z ich strany ideálny výkon, ale dva body zostali napokon v Eurovia aréne. Na súpiske "žlto-čiernych" sa objavil domáci odchovanec Matúš Malovec, smerom von by sa podľa našich informácií mal porúčať Domagoj Bubalo. Trénerovi Aramisovi Nagličovi opäť nebol k dispozícii rozohrávač Goran Bulatovič, jeho účasť v sobotňajšom stretnutí 20. kola je otázna. "Levice sú dobrý tím. Odohrali sme s nimi dva veľmi tvrdé vzájomné zápasy. Určite aj tento tretí bude podobný. Majú motiváciu a troška aj tlak po sérii prehier, takže odovzdajú všetko, aby zvíťazili. Ale takisto aj my, chceme predĺžiť víťaznú šnúru," vyjadril sa pred zápasom kouč Interu Aramis Naglič.

DSC 0417 

BKM Lučenec - BC Prievidza 

Športová hala ARENA, sobota 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Tomáš Doušek, Vladimír Karnay

Vydreté dva body a úspešný debut Nenada Miloševiča v drese Lučenca. Tak možno popísať posviatočnú konfrontáciu s Komárnom, ktorú napokon "Novohradčania" vyhrali 77:70. Pre hráčov BKM to bola už tretia výhra po sebe, ktorou si zároveň poistili druhú pozíciu v tabuľke. Teraz sa môžu zbaviť ďalšieho tabuľkového rivala, no proti Prievidzi ich nečaká ľahká úloha. "V sobotu privítame veľmi kvalitného súpera z Prievidze. Tím, ktorý má skúsenosti na rozdávanie a je vedený kvalitným trénerom. Nečaká nás nič ľahké, ale v druhej polovici sezóny budú všetky zápasy veľmi náročné. Pripravovali sme sa ako stále a urobíme všetko pre dobrý výsledok. Tak ako každý domáci zápas, verím v podporu domácich fanúšikov, ktorí sú našim šiestym hráčom," uviedol tréner Peter Jankovič. Do karát im však hrá bilancia pred domácim publikom, v deviatich dueloch našli len v jednom prípade premožiteľa. "Čaká nás veľmi ťažký zápas proti skúsenému tímu, ktorý nám určite nedaruje nič zadarmo, keďže sme nad nimi dvakrát vyhrali. Na zápas sa pripravujeme poctivo a veríme, že fanúšikov na domácej palubovke nesklameme," dodal pivot Lučenca Ján Zorvan.

Prievidza zvládla na konci roka dosť dôležitú konfrontáciu, keď v Niké aréne zdolala Patriotov Levice. Podľa percentuálnej úspešnosti to dostalo zverencov trénera Tihomira Bujana na tretiu pozíciu, so šancou dostať sa pred ďalší tím v tabuľke. Chorvátsky kouč sa musel vysporiadať s absenciou skúseného pivota Nikolu Gačešu, jeho štart v Lučenci je v tejto chvíli otázny. V plnej sile to môže byť zaujímavý súboj jednej z najlepších defenzív súťaže proti jednej z najlepší ofenzív. "Čaká nás zápas v Lučenci, ktorý tento rok podáva kvalitné výkony a hlavne na domácej palubovke je veľmi silný. Verím, že nadviažeme na energiu, s ktorou sme hrali v poslednom zápase s Levicami. Tiež verím, že nás prídu povzbudiť aj naši fanúšikovia," povedal asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Foto: Karol Scholtz, Daniel Faix, Lukáš Droppan, Miloš Paciga