• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V poradí už 21. kolo základnej časti Slovenskej basketbalovej sľubuje opäť zaujímavý program. Na Pasienkoch bude atraktívny televízny duel, prvý Inter privíta druhý Lučenec. V Žiline sa bude hrať o piate miesto, do mesta pod Dubňom pricestuje Svit. Komárno sa pokúsi získať prvú výhru u súpera, v Prievidzi to však nebude mať jednoduché. A Levice sa budú snažiť proti Handlovej zastaviť šnúru prehier. 

SBL 2019/2020 - 21. kolo:

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová

Športová hala, streda 8. januára o 17.30 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Ladislav Bartoš

Na prelome rokov si Patrioti Levice prechádzajú ťažkou skúškou, keďže v štyroch stretnutiach po sebe odišli zo zápasu ako zdolané družstvo. Vo všetkých prípadoch sa pri tom zopakoval rovnaký scenár, "žlto-zelení" mali dobre rozohraný duel, ale v koncovke sa radoval zo zisku dvoch bodov súper. Proti úradujúcemu majstrovi Interu Bratislava (77:92) nezmenila nič na tom ani nová posila Alandise Harris, pri svojom debute sa prezentoval 4 bodmi, 4 doskokmi a 2 asistenciami. Aj z tohto pohľadu čaká zverencov trénera Michala Madzina mimoriadne dôležitý týždeň, počas ktorého privítajú doma Handlovú a Žilinu. Levice si totiž môžu tabuľkovo polepšiť, ale aj pohoršiť. Ktorý scenár sa naplní? "Musíme hrať proti Handlovej počas celých 40 minút, ak chceme uspieť. Handlová je veľmi dobrý tím, má mnoho nebezpečných hráčov, ktorí vedia strieľať za tri body. Potrebujeme podporu našich fanúšikov. Dúfam, že budeme po zápase môcť s nimi oslavovať," myslí si pivot Levíc Marko Perovič. 

Handlovej uškodila dlhá zápasová prestávka, čo sa napokon odzrkadlilo na výkone Baníku vo Svite. V priamom súboji o šieste miesto totiž ťahala za kratší koniec, po ich najhoršom ofenzívnom výkone sezóny odchádzala po výsledku 64:72 ako zdolané družstvo. Do Levíc cestujú s menším tlakom ako bude mať ich súper, čo môže byť pre tím z Hornej Nitry mierna výhoda. Podarí sa im uchmatnúť cenné dva body od Patriotov? "Musíme ustrážiť ofenzívne ladených hráčov Levíc, ktorí nám v posledných dvoch zápasoch robili najväčšie problémy. Preto aj v tomto prípade platí, že zárukou úspechu bude agresívna obrana a uvedomelé riešenia situácií v útoku. Patrioti majú za sebou štyri zápasy, v ktorých ťahali za kratší koniec, preto budú pod veľkým tlakom," vyhlásil kormidelník Handlovej Branko Maksimovič. 

DSC 2073 

BC Prievidza - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Niké aréna, streda 8. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Holländer, Peter Gacík

Prievidza musí opäť rýchlo zabudnúť na víkendový nezdar, ak nechce prísť o priebežné tretie miesto v tabuľke. Zverencom trénera Tihomira Bujana absolútne nevyšiel duel v Lučenci, kde v podstate už počas prvej štvrtiny prišli o nádej na výhru. Nič sa totiž nezmenilo ani v ďalšom priebehu, vicemajster tak odchádzal s porážkou 66:86. Víkendy na hojdačke tak stále pokračujú, no doma im velí jasná povinnosť - vyhrať. "Komárno vymenilo mnoho hráčov a aj trénera. Ide o takmer úplne nový tím, ako ten, s ktorým sme sa stretli v predchádzajúcich stretnutiach, takže na naše dve výhry musíme zabudnúť a na 110% sa sústrediť len na tento zápas. Máme určité zdravotné problémy, takže to bude pre nás ťažký duel, ale hráme doma a musíme to ukázať aj na palubovke," povedal pred zápasom kouč BC Tihomir Bujan.

V Komárne sa postupne menia veci k lepšiemu. Najskôr sa začal stabilizovať káder, neskôr sa k tomu pridala zlepšujúca sa zdravotná stránka tímu a počas víkendu sa podarilo ukončiť aj dlhú sériu prehier. V "štvorbodovom" zápase uspeli nad Spišskou Novou Vsou (87:78), vďaka čomu sa podarilo "obuvníkom" konečne odlepiť z dna tabuľky. Teraz je pred nimi ďalšia veľká výzva - zmazať nulu v kolónke výhier vonku. Prípadný úspech na Hornej Nitre by ich mohol držať v hre o čo najlepšie umiestnenie po základnej časti. "Myslím si, že to bude náročný zápas, avšak na súpera sme pripravení. Postupne sa zlepšujeme ako tím a nadobúdame sebavedomie, teším sa na zápas," uviedol krídelník Komárna Miles Bowman jr.

IMG 8942 

Inter Bratislava - BKM Lučenec

Eurovia aréna, streda 8. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: RTVS 2 a Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Tomáš Doušek, Eduard Uhrin

Úradujúceho majstra čaká ďalší dôležitý zápas, v ktorom chce potvrdiť povesť najlepšieho ligového družstva. Na Pasienky príde otestovať ich víťaznú sériu momentálny druhý celok súťaže Lučenec. "Žlto-čierni" už neprehrali osem stretnutí po sebe, naposledy si po vynikajúcej koncovke odnášali oba body z palubovky Levíc (92:77). Navyše majú zverenci trénera Aramisa Nagliča extra motiváciu, keďže práve proti tomuto súperovi naposledy prehrali na jeho palubovke. "Máme s nimi bilanciu 1-1. Doma chceme samozrejme vyhrať. Chceme im vrátiť prehru z Lučenca. Určite to nebude jednoduché. Viem, že Lučenec má veľmi silný tím. Pre mňa ich postavenie v tabuľke nie je prekvapujúce. Myslím, že to môže byť aj vyrovnaný zápas. Ale opäť poviem, ideme vyhrať," zaznielo z úst trénera Interu Aramisa Nagliča. 

Výhry ako na bežiacom páse majú aj "Novohradčania", aktuálne ich majú štyri v rade. V predchádzajúcom kole takmer okamžite zmarili nádeje Prievidze na úspech, doma nad ňou triumfovali celkom hladko a jasne 86:66. Lučenčania sa postupne zohrávajú s novou posilou Nenadom Miloševičom, do hlavného mesta necestujú bez šance na víťazstvo. Je však jasné, že v stredu večer sa jedna séria skončí. Ktorá to bude? "V stredu nás čaká veľmi náročný zápas proti lídrovi tabuľky. Inter potvrdzuje svoju kvalitu v každom zápase a zúročuje svoje skúsenosti z európskych pohárov. Budeme sa snažiť urobiť všetko, čo bude v naších silách, aby sme mu boli dôstojným súperom. Nejdeme len na zájazd, ale ideme sa pobiť o dobrý výsledok. Verím, že našou hrou potešíme našich priaznivcov," vyhlásil kouč BKM Peter Jankovič. 

IMG 2005 

BK Slávia Žilina - Iskra Svit

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 8. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Veronika Obertová

Žilina už dávno nechala zabudnúť na nevydarenú druhú štvrtinu základnej časti, aktuálne ťahá trojzápasovú sériu výhier a zároveň si robí zálusk aj na štvrté, respektíve tretie miesto. Musí sa mať však na pozore, keďže momentálne je pred "šošonmi" priamy súboj o piatu pozíciu v tabuľke. Žilinčania mali počas víkendu voľno, čo využili na kvalitný tréning a lepšie naskautovanie "Podtatrancov". "Čaká nás Svit. Hráme doma a chceme pokračovať v našej hre. Svit má individuálne sily, ktoré musíme eliminovať, či už je to Nesbitt, Carr, Johnson, ale aj Avramovič.  Musíme byť agresívni počas 40 minút v útoku, aj v obrane. Naposledy doma sme mali perfektnú divácku kulisu, čo bolo výborné. Veríme, že fanúšikovia prídu na zápas so Svitom a pomôžu nám k ďalšiemu víťazstvu. Budeme bojovať za nich na ihrisku," prezradil kouč Slávie Ivan Kurilla. 

Sviťania v správnom čase bodovali, čím zastavili tabuľkový prepad a čakanie na víťazstvo. Proti Handlovej (72:64) si napokon uhájili šieste miesto a určite pomýšľajú aj na lepšiu priečku. Už teraz je pred nimi ďalší dôležitý duel, vďaka ktorému by sa mohli dostať opäť o pozíciu vyššie. Uvidíme, aký priestor dostane nová posila Iskry Daqauise Andrews, keďže počas víkendu vybehol na palubovku iba symbolicky. "V stredu nás čaká mimoriadne dôležitý zápas na palubovke Žiliny. Tento tím má kvalitných Slovákov a aj legionárov, no my sme po víťazstve s Handlovou dobre naladení a ideme podať maximálne bojovný a odhodlaný výkon. Ak udržíme koncentráciu počas celých 40 minút a budeme dodržiavať náš herný plán, tak verím, že po zápase budeme my tí spokojnejší," zamyslel sa asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Foto: Jakub Ruman, Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla, Vladimír Dorňák