• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slovenská basketbalová liga uzatvorí 27. kolom tretiu štvrtinu základnej časti. Ťahákom bude priamy súboj o druhé miesto medzi Levicami a Lučencom. Zaujímavý duel sa očakáva v dolnej časti tabuľky Spišská Nová Ves privíta Handlovú, ktorú povedie po odvolaní trénera dvojica hráčov. Zápas Žiliny s Komárnom prinesie stopku pre jednu víťaznú sériu a pod Tatrami sa stretnú tabuľkoví susedia - Svit a Prievidza.

SBL 2019/2020 - 27. kolo: 

BK Slávia Žilina - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 1. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Michal Perečinský

Po Lučenci prebrali post majstrov obratov v Žiline. O ďalší a s úspešným koncom sa postarali v Handlovej, kde zmazali 19-bodové manko, aby dokázali zvíťaziť v predĺžení a poskočiť v tabuľke už na štvrté miesto. Teraz je pred nimi šanca natiahnuť sériu triumfov a potvrdiť fakt, že doma nepúšťajú body ľahko. Otázny je štart dvojice Oliver Tot a Tony Woods, obaja hráči absentovali v stredajšom dueli na Hornej Nitre. "Čaká nás Komárno, ktoré spravilo veľký progres od predchádzajúceho zápasu. Víťazstvo nad Levicami utvrdzuje, aká je tohtoročná liga vyrovnaná. Komárno sa stabilizovalo. Vyskladalo tím, ktorý predovšetkým pod košom disponuje hráčmi, ktorí dokážu strieľať za tri body, a tým na seba viažu hráčov. Predchádzajúci zápas sme odohrali bez Olivera Tota a dlhšie pauzuje Tony Woods. Verím, že Oliver už na zápas nastúpi a tak budeme stabilnejší na rozohrávke. Je to zápas, v ktorom potrebujeme potvrdiť víťazstvá, ale tiež viem, že budeme musieť bojovať o každú loptu. Čaká nás ťažké stretnutie. Chcem však doma uspieť a napredovať ďalej," vyhlásil kouč Slávie Ivan Kurilla. 

Do mesta pod Dubňom pricestuje aktuálne sebavedomé a povzbudené Komárno. Družstvo z juhu Slovenska sa herne a výsledkovo zdvíha, dôkazom toho je fakt, že prvýkrát zvíťazilo v dvoch stretnutiach po sebe. Ich poslednou "obeťou" sa stali Levice, ktoré nemali na nich v predĺžení nárok. "Obuvníci" sú razom oveľa nebezpečnejší tím so záluskom na siedmu pozíciu, od ktorej nie je ďaleko. Bude tiež zaujímavé sledovať, ako sa bude dariť čerstvému hráčovi mesiaca Milesovi Bowmanovi jr.: "V prvom rade, je mi veľkou cťou byť hráčom mesiaca. Ideme na zápas do Žiliny, vieme, akí vedia byť nepríjemní v domácom prostredí. Musíme byť koncentrovaní počas celých štyridsiatich minút a hrať našu najlepšiu hru."

IMG 8193

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Baník Handlová

Mestská športová hala, sobota 1. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Kiss, Tomáš Holländer

Spišská Nová Ves nezanechala na Pasienkoch zlý dojem aj napriek tomu, že prišla v oslabenej zostave. Prehra o 16 bodov je prijateľná, ale stále je to prehra. Pre "Novovešťanov" je teraz potrebné v najlepšom prípade okamžite zbierať víťazstvá, keďže ich tabuľkový sused a rival v boji o ôsme miesto - Komárno, sa naštartovalo k výhram. Aktuálne je strata na "obuvníkov" nízka, no to sa môže pokojne zmeniť k lepšiemu aleho horšiemu. Jedno je isté, jeden celok pretrhne v sobotu večer sériu prehier. "Nehráme vôbec zle a dokážeme s každým hrať vyrovnané partie, no častokrát tomu chýba niečo, čím by sme dokázali vyhrať zápasy. Musíme hrať konštantne v obrane aj v útoku, musíme sa vyvarovať hluchých miest. Stále veríme, že by sezóna mohla byť úspešná, navzájom sa podporujeme. Dúfam, že v stretnutí s Handlovou predvedieme dobrú hru s víťazným koncom," zamyslel sa pivot Spišiakov Ramel Thompkins. 

O čosi horšie je ešte na tom Handlová. Chuť víťazstva neokúsila v štyroch stretnutiach po sebe. Strata 19-bodového vedenia so Žilinou a následná prehra po predĺžení bola pre Správnu radu klubu poslednou kvapkou, z postu hlavného trénera sa porúčal Branko Maksimovič. Situácia nie je ružová, šiesty Svit sa mierne vzdialil a ôsme Komárno sa priblížilo. "Situácia, v ktorej sme sa ocitli, nie je jednoduchá, no musíme sa s ňou vyrovnať. Nie je čas zaoberať sa kto nám chýba a že sme momentálne bez trénera. Musíme sa sústrediť na zápas, ktorý je pre nás nesmierne dôležitý. Na Spiši to určite nebude jednoduché, ale v aktuálnej sezóne sa nám tam už raz podarilo bodovať. Mňa okrem štandardných povinností na palubovke, čaká aj zodpovednosť na lavičke. So spoluhráčmi sa navzájom dobre poznáme, vieme čo treba dodržať, ak chceme byť úspešní a myslím si, že pokiaľ budeme hrať tímovo, tak získame dôležité dva body," vyhlásil krídelník MBK Tomáš Mrviš. Baníku sa však oveľa viac darí vonku ako doma. Družstvo povedie v tomto dueli dvojica skúsených hráčov - Saša Jankovič a Tomáš Mrviš. "Čaká nás veľmi náročný duel pod košmi Spišskej Novej Vsi, ktorej výkony išli v poslednom období hore. Som si vedomý, že ako Tomášovi, tak aj mne bola v tomto zápase zverená zodpovednosť za vedenie mužstva. Sme jeden tím a navzájom si dôverujeme. Ak spojíme toto konštatovanie s maximálnym nasadením, chuťou a bojovnosťou, tak verím, že Spišiakov do tretice zdoláme," dodal kapitán Handlovej Saša Jankovič. 

47

Iskra Svit - BC Prievidza

Iskra aréna, sobota 1. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Peter Gacík

Svitu nevyšiel pred televíznymi obrazovkami duel s Lučencom podľa predstáv, výsledkom bola prehra o 27 bodov. Na nezdar u "Novohradčanov" treba čo najskôr zabudnúť, pretože v domácej Iskra aréne sa môžu priblížiť svojmu tabuľkovému susedovi a zároveň aj najbližšiemu súperovi. "Podtatranci" musia hrať koncentrovane, ak nechcú, aby sa z ich pevnosti stalo miesto, z ktorého si budú brať súperi body a výhry. "Po nezvládnutom stretnutí v Lučenci sa už sústredime na domáci zápas proti silnej Prievidzi. Po zmene trénera je ťažké odhadnúť, s čím novým na nás vybehnú. Musíme čo najskôr zabudnúť na stredajšiu prehru a podať diametrálne odlišný výkon. Potrebujeme sa naštartovať v defenzíve a dúfam, že potom to pôjde aj v útoku. Musíme si viac posúvať loptu, hrať kolektívnejšie a bojovať jeden za druhého. Verím, že zabojujeme a potešíme našich verných fanúšikov," povedal asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Úspešná premiéra Krunoslava Krajnoviča na lavičke Prievidze priniesla na Spiši výhru a tiež určite oveľa väčšiu chuť do práce. Krátka zápasová prestávka určite prišla vhod, keďže nový kouč BC chce aplikovať nové prvky do hry svojich zverencov. Situácia v strede tabuľky je nabitá, preto každá výhra, respektíve zaváhanie môže byť dôležité. O to viac, keďže Prievidzi chýba jeden bod za kontumačnú prehru. "Zápas vo Svite nebude jednoduchý. Nemôžeme pozerať na to, ako sme hrali predchádzajúce stretnutie na domácej palubovke. Svit má už úplne iné družstvo a ak chceme zvíťaziť, tak musíme podať koncentrovaný výkon od začiatku až do konca," okomentoval najbližšieho súpera asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

DSC 0055

Patrioti Levice - BKM Lučenec

Športová hala, sobota 1. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Richard Sirocký

Oplatiť prehru z poslednej sekundy, stratu bodov po predĺžení a vrátiť sa späť na druhé miesto tabuľky. O motivácii v levických radoch pred duelom s Lučencom asi nie je potrebné zbytočne hovoriť, keďže sa k tomu pridala aj nešťastná prehra v Komárne, kde Patrioti nezvládli predĺženie. Náročný program Levíc pokračuje, v čase písania článku nebolo jasné, či bude v sobotu večer k dispozícii Američan Chris Flemmings, ktorý dostal na juhu Slovenska diskvalifikačnú chybu. Aj bez neho však nechcú určite zverenci trénera Michala Madzina pustiť pred svojimi fanúšikmi perie a prísť o cenné body v boji o druhú pozíciu. "Náš nabitý program zápasov pokračuje po pokazenom zápase v Komárnu. Lučencu máme čo oplácať, keďže nás zdolali doma v poslednej sekunde a vonku po predĺžení. Tešíme sa na tento dôležitý duel a verím, že sa vrátime na víťaznú vlnu," povedal hráč Levíc Boris Bojanovský. 

Lučenec príde do Levíc po hladkom a bezproblémovom triumfe nad Svitom za účasti televíznych kamier. Zisk dvoch bodov a zaváhanie ich najbližšieho súpera znamenal zároveň návrat na druhú priečku. "Novohradčania" to v tejto sezóne na Patriotov vedia, aj keď obe výhry sa zrodili po veľkej dráme. Zopakuje sa tento scenár aj do tretice? Ako sa bude dariť novej posile Russellovi Woodsovi? Zlepšia si hráči BKM bilanciu vonku? To všetko sa dozvieme v sobotu večer. "V sobotu sa predstavíme v Leviciach, kde nás určite čaká veľmi náročný zápas. Domáci tím prešiel miernou obmenou a nabral ešte na kvalite. Vieme, kde sú silné stránky domácich a budeme sa ich snažiť eliminovať, aj keď to bude veľmi náročné. Máme rešpekt pred súperom, ale nebojíme sa. Na zápas sa tešíme a verím, že si ho užijú všetci," uviedol kormidelník Lučenca Peter Jankovič. 

Foto: Barbora Klorusová, Jakub Ruman, Dominika Bodyová, Lukáš Droppan