Vytlačiť
Kategória: Preview

Jubilejné 30. kolo Slovenskej basketbalovej ligy prináša opäť kvarteto zaujímavých konfrontácií. V Lučenci to bude repríza televízneho zápasu, na jeho palubovku pricestuje už istý víťaz základnej časti Inter Bratislava. O dôležité body sa bude hrať vo Svite, kam príde Žilina. Taký istý motív bude mať aj duel Levíc s Handlovou. Komárno sa pokúsi vo svojom prostredí zastaviť víťaznú sériu Prievidze. 

SBL 2019/2020 - 30. kolo:

MBK Rieker COM-Therm Komárno - BC Prievidza 

Mestská športová hala, streda 4. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Jakub Izák

Strata dvoch hráčov v priestore pod košom sa veľmi výrazným spôsobom odzrkadlila na hre Komárna. Na Spiši bola evidentná strata kíl a centimetrov v tomto priestore, čo súper využil k hladkej výhre o 29 bodov. "Obuvníkov" viedol v tomto mimoriadne náročnom období nehrajúci kapitán Boban Tomič. Boj o miestenku v play off však nie je stále stratený, na dvojicu prenasledovateľov strácajú len jedno víťazstvo. To by chceli zaknihovať už teraz v domácom prostredí. "Prievidza ma dobrú formu, čo potvrdzujú od príchodu nového trénera. My budeme hrať doma, pred našimi fanúšikmi a budeme sa snažiť podať kvalitný výkon a dať do zápasu všetko, čo bude v našich silách," povedal rozohrávač "obuvníkov" Branislav Pipíška. 

Prievidza má v tejto fáze sezóny vynikajúcu fazónu, celkovo dokázala vyhrať už päť stretnutí v rade. Nebyť kontumácie zápasu s Interom, tak by boli teraz zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča na druhom mieste tabuľky. Chýbajúci bod môže zohrávať pri konečnom poradí dôležitú úlohu, preto si celok z Hornej Nitry nemôže len tak strácať body. Po ligovej prestávke vyšla Prievidžanom repríza finále Slovenského pohára, Lučenec opäť zdolali v Niké aréne a zase raz 12-bodovým rozdielom. "Čaká nás zápas v Komárne, kde sú zápasy vždy veľmi náročné a preto sa musíme zodpovdne pripraviť ako na každý zápas. Hlavné bude, aby sme zostali koncentrovaní, hrali spolu ako tím a ideme zabojovať o ďalšie dôležité víťazstvo," vyhlásil rozohrávač BC Jakub Pasovský. 

IMG 8942

BKM Lučenec - Inter Bratislava 

Športová hala ARENA, streda 4. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: RTVS 2, Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Vladimír Karnay

Po takmer dvoch mesiacoch si Inter s Lučencom zopakujú zápas pred televíznymi kamerami, tentoraz však v opačnom garde. "Novohradčania" nevyužili v sobotu večer možnosť poskočiť na druhé miesto tabuľky a získať mierny náskok, v repríze finále Slovenského pohára druhýkrát po sebe neuspeli proti Prievidzi. Teraz však hlásia návrat do svojho domovského stánku, v ktorom prehrali len v dvoch prípadoch. Motivácia dostať sa na druhé miesto, prítomnosť televíznych kamier a zaplnené publikum bude určite hráčov BKM hnať dopredu. "V ďalšom kole doma privítame súpera najťažšieho kalibru. Tím z hlavného mesta je veľmi skúsený, so širokou rotáciou, pod vedením výborného trénera. Bude to pre nás veľmi náročný zápas, ale určite nenastúpime v porazeneckej nálade. Urobíme všetko pre to, aby sme potešili našou hrou našich vynikajúcich fanúšikov. Obzvlášť v stredu ich budeme potrebovať čo najviac a preto verím, že sa nám opäť podarí vypredať halu a spoločnými silami pôjdeme od prvej do poslednej sekundy naplno," vyhlásil pred zápasom tréner Lučenca Peter Jankovič. 

Už šesť kôl pred koncom základnej časti si Inter Bratislava poistil najvyššiu pozíciu do play off. Obhajoba prvenstva je len čiastkovým cieľom "žlto-čiernych", teraz sa môžu bez výraznejšieho tlaku pripravovať na súboje vo vyraďovacej časti. Bratislavský celok však nemieni "vypúšťať" zostávajúce zápasy, okrem dobrého načasovania formy môžu prehovoriť aj do bojov o 2. - 6. miesto. Svojmu najbližšiemu oponentovi majú čo vracať, keďže predchádzajúce meranie síl v ARENE prinieslo triumf Lučenca. "Lučenec v tejto sezóne ukázal, že je dobré družstvo, že dobre trénuje i dobre hrá. Určite ho ovplyvnili dve zmeny v kádri, keď odišli dvaja lídri. Miesto nich však prišli dvaja schopní hráči. Lučenec tak má celkom dobrú rotáciu, má v nej desať hráčov. Navyše hrá doma. A vieme, ako hrá: s energiou, s tranzíciami, rýchly basketbal. My sa pokúsime nastaviť sa tak, aby sme mali dobrú energiu a hneď na začiatku, aby sme ukázali, že sme prišli vyhrať. Jasne, sme prví, a tak chceme ešte čosi vyskúšať pred začiatkom play off, ale samozrejme, chceme v každom zápase hrať naplno a vyhrať," uviedol asistent trénera Interu Danilo Rakočevič. 

3

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová

Športová hala, streda 4. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Martina Margala, Tomáš Doušek, Roman Lamoš

Forma momentálne druhého najlepšieho tímu SBL má ďaleko od ideálu. Nič na tom nezmenila ani ligová prestávka, keďže v súboji prvého s druhým prehrali s Interom o 23 bodov. Patrioti si aj napriek tomu udržali svoje súčasné postavenie, keďže Lučenec zaváhal tiež a Prievidza má v tabuľke o bod menej za kontumáciu. Teraz je pred "žlto-zelenými" ideálna možnosť vrátiť sa späť na víťaznú cestu, keďže so svojím najbližším súperom majú v aktuálnom ročníku bilanciu 3-0. "Čaká nás Handlová, ktorá má v družstve skúsených hráčov a taktiež skúseného trénera. My sa však musíme sústrediť na seba, na svoju hru, náš doskok a hrať rýchlo dopredu a aj dozadu. Verím, že nás tiež príde podporiť veľa fanúšikov a spoločneme potiahneme zápas do víťazného konca," vyjadril sa krídelník Patriotov Samuel Volárik. 

Ani príchod dvoch výrazných posíl nezastavil handlovskú sériu prehier. Baník potvrdil povesť družstva s najhoršou bilanciou doma, Svitu však podľahol až po dvojnásobnom predĺžení. Pre zverencov kouča Tihomira Bujana to bola v poradí už siedma prehra v súťažnom zápase v rade. "Náš tím sa posilnil o dvojicu kvalitných Američanov. V stretnutí proti Svitu sme to ešte nedokázali využiť, pretože nebol prakticky žiaden čas sa poriadne zoznámiť, nie to ešte zohrať. Cítim, že každým dňom naša sila narastá a som si istý, že v Leviciach to už bude o niečom inom. Nie je predsa možné, aby sa kvalita súpisky neprejavila aj na palubovke. Uvedomujeme si, že napĺňanie predsezónnych ambícií sme si nechali na hodinu dvanástu, no ja v tento tím verím. Všetci si uvedomujeme, že si nemôžeme dovoliť žiadne zaváhanie a preto ideme do Levíc zvíťaziť. Pokiaľ budeme hrať tímovo, odovzdane a s energiou, tak sa o výsledok neobávam," prezradil krídelník Handlovej Tomáš Mrviš. Boj o ôsme, respektíve siedme miesto tak bude ešte mimoriadne náročný a dramatický. MBK sa však viac darí vonku ako doma, ukáže sa to práve v Leviciach? "Proti Leviciam je vždy veľmi ťažké hrať, navyše keď v predchádzajúcich dvoch stretnutiach prehrali a pred domácim hľadiskom budú chcieť tieto zaváhania napraviť. My sme v zápase proti Svitu stratili veľa síl a energie, napriek tomu sme pripravení Patriotov potrápiť. Nových hráčov zapájame do herného systému a už na tréningu sa to pozitívne odzrkadľuje. Do stretnutia proti Leviciam musíme vložiť minimálne takú energiu, akú sme ukázali v súboji so Svitom, no musíme sa vyhnúť ľahkým stratám, školáckym chybám a v závere musíme byť koncentrovanejší a presnejší. A to sa netýka iba duelu s Levicami, ale každého zápasu, ktorý je pred nami," dodal tréner Tihomir Bujan. 

DSC 1078 

Iskra Svit - BK Slávia Žilina 

Iskra aréna, streda 4. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Michal Perečinský

Žiaden Nesbitt, žiaden problém. Asi tak možno s troškou nadhľadu charakterizovať výsledky Iskry Svit v predchádzajúcich dňoch. "Podtatranci" sa s veľkou pravdepodobnosťou zbavili tímov na 7. - 9. mieste a s pokojným pocitom môžu dokonca bojovať aj o druhé miesto. Družstvo spod Tatier má dobrú formu, čo potvrdilo veľmi dôležitým triumfom v Handlovej po dvojnásobnom predĺžení. K tomu si treba prirátať dobré výsledky v domácej Iskra aréne a "medvede" určite mienia pomýšľať na štvrtý triumf v rade. "V stredu nastúpime doma proti Žiline, ktorej kvalitu plne rešpektujeme. Chceme určite nadviazať na ťažko vybojované víťazstvo v Handlovej. Naším fanúšikom sa chceme odmeniť agresívnou hrou na oboch koncoch palubovky a verím, že ich potešíme nielen hrou, ale aj pozitívnym výsledkom," okomentoval najbližšieho súpera asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

K tomu je potrebné preskočiť tabuľkového suseda, ktorý si tiež robí zálusk na vyššie méty. Žilinčania sa nezúčastnili Final Four Budiš Slovenského pohára, navyše oproti ostatným mali ešte o čosi dlhšiu prestávku. Ten sa im určite hodil, pretože mohli lepšie zakomponovať novú tvár vo svojom družstve - Justina Hurtta. S jeho pomocou by chceli pod Tatrami uspieť a ešte zvýrazniť svoj náskok práve pred Svitom. "Po reprezentačnej pauze sa dostávame do záverečných zápasov. Čaká nás Svit, na ktorého palubovke sme naposledy odohrali dobrý zápas. Svit sa spolieha predovšetkým na individuálne výkony hráčov. Dôležité bude pokrytie týchto hráčov z pozície individuálnej obrany. Súťaž je veľmi vyrovnaná a preto ideme do Svitu bojovať o víťazstvo," zamyslel sa kormidelník Slávia Ivan Kurilla. 

Foto: Daniel Faix, Ladislav Szibilla, Igor Cibula, Lukáš Droppan