• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Druhé kolo Slovenskej basketbalovej ligy bude mať určite horkú príchuť, to by však nemalo ubrať na atraktivite tria zápasov. Do hry sa dostane konečne už aj Handlová, ktorá cestuje na Spiš. Ťahákom kola bude určite konfrontácia Interu s ďalším ašpirantom na popredné priečky - Levicami. Prievidzu čaká náročná skúška v podobe Lučenca.

SBL 2020/2021 - 2. kolo:

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová

Mestská športová hala, streda 30. septembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Zdenko Zubák, Vladimír Karnay

Rytieri si určite predstavovali odlišný vstup do nového ročníka, aký zažili na bratislavských Pasienkoch. Proti Interu mali po prvom polčase nakročené k víťazstvu, ale v druhej polovici zápasu vrátili súpera do diania a napokon po dráme odchádzali s prehrou (86:90). Revanšovať sa budú chcieť určite pred domácim publikom, kde ich však nečaká ľahká skúška. "Na Interi sme odohrali solídny prvý polčas, potom sme však stratili koncept aj disciplínu a preto to takto dopadlo. Verím, že sme sa z toho poučili a že dokážeme 40 minút hrať to, čo vieme a chceme. Čaká nás ťažký súper, s Handlovou sme odohrali vyrovnaný prípravný zápas. Dosť veľa sa písalo o tej našej prehre a my musíme ukázať, že sa vieme z toho otriasť a ísť ďalej. Pre oba tímy bude dôležité, ako sa nastavia na zápas, ako sa dokážu skoncentrovať len na hru a nie na to všetko, čo sa okolo nás v súvislosti s vírusom deje," prezradil pred zápasom tréner Spišiakov Teo Hojč.

Do ich domovského stánku totiž príde namotivovaná Handlová. Pre Baník to bude súťažná premiéra v novom ročníku SBL. S podobnou situáciou sa konfrontovali aj pred rokom, takže pre nich to nie je nič nové. Proti svojmu ligovému rivalovi už hrali v príprave, vtedy sa skončil duel nečakanou remízou (75:75). Teraz však možno určite očakávať stretnutie s úplne iným a určite väčším nábojom. "Na Spiš cestujeme s cieľom odovzdať čo najlepší výkon. Žiaľ, ešte stále nevieme, v akom zložení nastúpime. To bude jasné až pred samotným duelom. Napriek tomu verím, že domáceho favorita potrápime a nepredáme mu svoju kožu lacno. Spišiaci urobia všetko, aby pred svojimi fanúšikmi odčinili prehru z prvého kola na Pasienkoch. My musíme byť pripravení a snažiť sa ich cieľ prekaziť. Zostáva však otázne, či v súčasnej situácii má vôbec tento zápas nejaký zmysel. Nedokážem odhadnúť, s akou motiváciou nastúpia do stretnutia hráči, tréneri a rozhodcovia. Nálada v našej šatni nie je lichotivá a myslím si, že je to podobné aj vo zvyšných šiestich tímoch. Napriek tomu dúfam, že náš prvý a zároveň zrejme posledný zápas sezóny, odohráme najlepšie ako sa bude dať. Po ňom sa uvidí, čo nastane ďalej," vyjadril sa kouč Handlovej Danilo Rakočevič. 

handlova pred snv 

BC Prievidza - BKM Lučenec 

Niké aréna, streda 30. septembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Jakub Izák

Prievidza nemá ľahký štart do novej sezóny, po Leviciach si zmeria sily s ďalším klubom, ktorý pomýšľa na najvyššie pozície - Lučencom. Na úvod hrala s Patriotmi celkom vyrovnanú partiu, o to viac môže mrzieť nezvládnutá posledná štvrtina, ktorá napokon rezultovala vo vysokú prehru (46:78). Ani v domácej premiére by nemal byť k dispozícii Zac Seljaas, preto to bude určite ťažká skúška pre mladý kolektív trénera Maroša Helmecyho. "Aby sme boli úspešní, musíme ukázať náš charakter, väčšiu energiu a celkovo hrať lepší basketbal ako v Leviciach," vyhlásil krídelník BC Miha Vašl.

Ideálny štart do zápasového kolotoča má za sebou Lučenec. "Novohradčania" nadelili súperovi prvú stovku sezóny (104:80), navyše si užil svoje minúty každý hráč na súpiske BKM. Čiže ideálny scenár, na ktorý mienia nadviazať aj na hornej Nitre. Tentoraz však budú v pozícii favorita, čo môže mierne zväzovať ruky. Presvedčiť sa o tom mohli v prvom kole napríklad Spišskí Rytieri. "V druhom zápase novej sezóny sa predstavíme na horúcej palubovke v Prievidzi. Vieme, že Prievidza omladila káder, ale to neznamená, že nás čaká ľahký zápas. My sa musíme pozerať hlavne na seba a sústrediť sa od prvej do poslednej minúty. Mali sme kratšiu pauzu, verím, že budeme dostatočne pripravení na tento zápas," uviedol kormidelník Lučenca Peter Jankovič. Nadviazal na neho jeho zverenec Ján Zorvan: "Čaká nás prvý vonkajší zápas proti súperovi, ktorý určite bude chcieť ukázať lepší výkon, ako v ich prvom zápase, ale myslím si,  že máme veľkú šancu získať prvú výhru na vonkajšom ihrisku."

IMG 4019 

Inter Bratislava - Patrioti Levice

Eurovia aréna, streda 30. septembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Martin Margala, Peter Gacík

V sobotu večer to bol "poprask" v Eurovia aréne. Omladina Interu si totiž vyšliapla na skúsený kolektív Spišských Rytierov. Obrat v druhom polčase, ktorý rezultoval do úspechu (90:86), nezostal bez odozvy v basketbalových kruhoch. "Žlto-čierni" sa opäť predstavia doma a opäť proti celku s najvyššími ambíciami. Otázny je štart kapitána Richarda Körnera, ale ako to už sobota ukázala, mladíci sa dokázali s týmto faktom nad mieru vyrovnať. "Máme taký špeciálny deň. Čakajú nás Levice. Zápasy s týmto súperom sú v posledných rokoch pre nás oslavou basketbalu. Verím, že si zápas užijú hráči, tréneri, fanúšikovia – všetci, čo majú náš basketbal radi. Popritom čakáme – a to je zrejme ešte dôležitejšia téma než výsledky ligových zápasov – ako sa vyvinie rokovanie vlády, ktorá buď potvrdí rokovania krízového štábu, ktoré sú devastačné pre celý slovenský šport, alebo sa snáď dožijeme nejakého zmiernenia. Verím, že po stredajšom zápase to nebude na istý čas goodbye party, ale budeme sa môcť koncentrovať na ďalšie ligové kolo," zamyslel sa generálny manažér Interu Michal Ondruš.

Patrioti sa proti Prievidzi postupne rozbiehali, v druhom polčase jasne naznačili svoj potenciál (78:46). Rola papierového favorita sa ukázala ako ošemetná vec, ale do hlavného mesta môžu už cestovať bez takého tlaku, s akým vstupoval do nového ročníka. Domácu premiéru zvládli, teraz by si radi zaknihovali dva body aj u súpera. Ako však ukazuje nedávna história, proti Interu ťahajú Levice už dlhší čas sériu prehier, vrátane nedávnej prípravy na turnaji vo Svite. Zlomia to práve v posledný septembrový deň? "Odohrali sme s nimi duel vo Svite, teda vieme, čo môžeme očakávať. Tím sa oproti minulým rokom omladil, čakáme teda družstvo, ktoré hrá s veľkou energiou a agresivitou v obrane a útoku. Musíme byť pripravení a vyrovnať sa energii, s ktorou na nás vybehnú," uviedol pivot Levíc Viktor Juríček. 

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla