Vytlačiť
Kategória: Preview

Program štvrtého kola Slovenskej basketbalovej ligy je mimoriadne nadupaný, keďže všetky tri stretnutia majú nálepku derby. Revanšuje sa Prievidza v súťažnom nasadení Handlovej za debakel v príprave? Zopakujú si Spišskí Rytieri proti Svitu úspech z domáceho prípravného turnaja? A dočkáme sa v stretnutí Levíc s Lučencom, ako to už býva tradíciou, dramatickej koncovky?

SBL 2020/2021 - 4. kolo (streda 7. októbra o 18.00 h):

Spišskí Rytieri - Iskra Svit

K zápasu: Spišiaci sa postupne rozbiehajú, jednotlivé dieliky zapadajú do seba. Výsledkom toho bolo, že po 661 dňoch si "Novovešťania" pripísali víťazstvo u súpera. Úspech o to cennejší, keďže sa to podarilo v Leviciach (83:75), kde dlhé roky pôsobil aktuálny kormidelník Rytierov Teo Hojč. Na víťaznej vlne by radi pokračovali aj doma, kde ich však nečaká určite jednoduchý súper. "Som veľmi prekvapený, ako nás médiá, či stávkové kancelárie pasujú do úlohy favorita, vôbec sa takto necítime. Chceme ísť od zápasu k zápasu, opäť hrať poctivý basketbal a ak splníme to, čo si pred zápasom povieme, tak budeme spokojní. Čaká nás tradičné derby, v ktorom vždy padalo veľa bodov. Nemyslím si, že história sa bude opakovať, družstvá sú skoro úplne nové, očakávam pravé derby a zaujímavý basketbal. Vieme, čo máme robiť, poznáme kľúčových hráčov Svitu, avšak až výkon na palubovke ukáže, či sme sa na nich dobre pripravili. Mrzí nás, že nás nemôže podporiť náš skvelý fanúšik, no dúfam, že mu radosť napokon aj tak urobíme," vyhlásil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta.

Svit pokračuje v dueloch u súperov, v sobotu si pripísal cenný úspech. V Handlovej predviedli "Podtatranci" vynikajúcu koncovku, po výsledku 89:81 zaznamenali prvé víťazstvo v sezóne. Od neho sa môžu odraziť na Spiši, kde dokázali v nedávnej minulosti nie raz uspieť. Na prípravnom turnaji sa však radoval z výhry ich rival (57:70). "Po výhre v Handlovej sme dobre nabudení a tešíme sa na ďalší zápas. Spišská zatiaľ ukazuje, že je právom ašpirantom na popredné priečky, no my sa určite chceme pobiť o dobrý výsledok. Budeme sa snažiť o rozumnú hru, s minimom chýb na útočnej, aj obrannej polovici. Potrebujeme mať energiu v obrane a na doskokoch a ak sa budeme toho držať, čo sme trénovali, tak verím, že potešíme našich verných fanúšikov," prezradil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: Z hľadiska ofenzívy nemá ani jedno družstvo problém, čiže kľúčovou otázkou bude, kto predvedie lepšiu obranu. Tréner Rytierov Teo Hojč je známy tým, že si zakladá práve na tejto činnosti. Jeho náprotivok Rudolf Jugo naopak nemá problém so stretnutiami s vyšším počtom bodov. Dočkáme sa útočnej prestrelky, ako tomu bolo v predchádzajúcom ročníku, alebo príde k zmene?

Kde sledovať:

d5

BC Prievidza - MBK Baník Handlová

K zápasu: Na hornej Nitre sú poslední čakatelia na víťazstvo v novom ročníku SBL. Jeden sa v stredu večer dočká, druhý si bude musieť minimálne do ďalšieho kola počkať. Prievidza mala počas víkendu voľno, čo umožnilo dôkladnejšiu prípravu na svojho tradičného rivala, ktorému má čo vracať. Otvorený je štart novej posily BC Zaca Seljaasa. "Zápas s Handlovou bude určite iný z pohľadu opatrení, pre ktoré nie je povolená účasť divákov. Čo sa týka zápasu samotného, derby s Handlovou je vždy špecifické. Všetci v tíme si uvedomujeme, že im máme čo vrátiť po nepodarenom prípravnom zápase, kde sme koncentrovane odohrali iba prvú štvrtinu zápasu. Príprava na stretnutie je však rovnaká ako na každého súpera. Kľúčové bude odohrať koncertovane 40 minút a hrať to, čo si na tréningoch a pred zápasom povieme. Aj keď nastanú chyby, musíme si ako tím navzájom pomôcť," myslí si rozohrávač Prievidze Jakub Pasovský.

Handlová si konečne odbila svoj debut v súťažnom ročníku 2020/2021, aj keď premiéru si určite predstavovala inak. Fyzicky náročný domáci zápas so Svitom totiž nedotiahla do víťazného konca (81:89). "Baníkov" stál tento duel určite obrovské množstvo síl, ale proti svojmu dlhoročnému sokovi budú mať určite veľkú motiváciu, aby si napravili chuť. "V stredu nás čaká nesmierne náročný zápas, pretože derby nikdy nemá favorita. Oba tímy zabojujú o prvé víťazstvo sezóny, preto je motivácia v tomto stretnutí veľmi veľká. Ide v ňom aj o klubovú prestíž, veď banícke derby bolo vždy oboma stranami fanúšikov považované za basketbalový sviatok. Z nášho pohľadu bude dôležité, aby sme nastúpili hneď od úvodu agresívne, zodpovedne a s energiou bojovať o každú loptu. Ak sa budeme týchto zásad držať, tak verím, že pod prievidzskými košmi zvíťazíme. Som si istý, že pôjde o diametrálne odlišný zápas ako v príprave. Prievidžania sa zohrali, utužili šatňu a na súpisku im pribudla ďalšia posila. Preto si myslím, že to na palubovke Prievidze nebude mať jednoduché žiadny celok," vyjadril sa kouč MBK Danilo Rakočevič.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Pavel Fuska, Martin Margala

Na čo sa zamerať: Určite na to, kto bude mať väčší hlad po víťazstve. Keďže oba celky sú zatiaľ bez výhry a na konci tabuľky, tak zisk dvoch bodov môže byť významný efekt na dané družstvo. A samozrejme netreba zabudnúť na prípravu, v ktorej Handlovčania dominantným spôsobom (105:52) uspeli na palubovke tradičného rivala. Na domácej strane bude motív revanšu, na hosťujúce chuť zopakovať podobný úspech aj v ostrom nasadení. 

Kde sledovať:

DSC 4427

Patrioti Levice - BKM Lučenec

K zápasu: Zápasy Levíc s Lučencom sú v poslednej dobe mimoriadne atraktívne, či už z pohľadu súboja slovenských trénerov, nasadenia oboch tímov, hráčskej kvality a samozrejme aj patričnej dramatičnosti. Patrioti neuspeli v predchádzajúcom kole, v ostro sledovanej predohrávke prehrali so Spišskými Rytiermi, na čele s ex-trénerom Levíc Teom Hojčom 75:83. Duel nedohrala najskúsenejšia tvár v bielo-zelenom drese Zoran Vrkič, jeho účasť v stredajšom stretnutí je tak otázna. "Čaká nás tím, kde je veľa skúsených hráčov a skúsený tréner. Hrajú výborný a rýchly basketbal, takže sa musíme na nich dobre pripraviť. Bude to samozrejme ťažký zápas, musíme zabojovať, keďže sa bude hrať o každý bod. Verím, že stretnutie dotiahneme do víťazného konca. Vzhľadom na túto situáciu by som chcel všetkých pozvať k obrazovkám, aby si užili zápas," prezradil krídelník Patriotov Samuel Volárik.

"Novohradčania" sú naproti tomu momentálne jediným tímom v SBL, ktorý ešte neokúsil chuť prehry. Ich útočnú silu si naposledy zlízli hráči Interu, z ich palubovky napokon odchádzali s prehrou 77:98. "V nasledujúcom kole sa predstavíme v Leviciach, ktoré majú vždy najvyššie ciele. Čaká nás náročný zápas a pevne verím, že sme sa dôkladne pripravili. Levice hrajú vždy doma veľmi tvrdo a agresívne. Veľmi dôležité bude ako vstúpime do stretnutia. Musíme hrať veľmi koncentrovane a nedovoliť súperovi ľahké koše," vyjadril sa tréner Lučenca Peter Jankovič. So svojimi predzápasovými dojmami nadviazal na neho jeho zverenec Dominique Hawkins: "V Leviciach nás čaká ťažké stretnutie. V predchádzajúcom kole prehrali doma, čo znamená, že urobia všetko pre to, aby v stredu na svojej palubovke zvíťazili. Ako tím musíme byť preto koncentrovaní, aby sme sa pokúsili uspieť u súpera. Musíme hrať s energiou, tvrdo, kolektívne a to po celých 40 minút, ak chceme vyhrať."

Kto píska: Peter Ženiš, Marek Kúkelčík, Ladislav Bartoš

Na čo sa zamerať: Samozrejme na koncovku zápasu, predchádzajúcich päť konfrontácií sa totiž neskončilo viac ako 5-bodovým rozdielom. Odolnejší sú v tomto smere Lučenčania, víťazstvo si v záverečných sekundách získali na svoju stranu v troch prípadoch. V príprave na túto sezónu však uspeli Levice, súčasne s klaksónom rozhodoval na turnaji vo Svite Šimon Krajčovič. Natiahne sa táto divácky atraktívna séria koncoviek na číslo 6?

Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla, Daniel Faix, Lukáš Droppan