Vytlačiť
Kategória: Preview

Je tu prvé "negatívne" kolo, na divákov čaká 6-hodinový basketbalový maratón. Ukončiť čakanie na víťazstvo, to bude hlavný cieľ Patriotov v súboji s Handlovou a rovnako aj Interu Bratislava v konfrontácii s Iskrou Svit. Spišskí Rytieri sa pokúsia natiahnuť svoje ťaženie, doma im v ceste bude stáť Prievidza. 

SBL 2020/2021 - 6. kolo:

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová (16.00 h)

K zápasu: Levice mali spomedzi všetkých ligových tímov najdlhšiu pauzu, mali 10 dní na to, aby si rozobrali dve domáce prehry (75:83 so Spišskými Rytiermi a 77:78 s Lučencom) a čo najlepším spôsobom sa pripravili na Handlovú. Vyrovnanosť súťaže im hrá do karát, aj s bilanciou 2-2 im totiž patrí v tabuľke tretia priečka. Otázna je opäť účasť najskúsenejšieho hráča tímu Zorana Vrkiča, no aj bez neho je cieľ jasný - zastaviť dvojzápasovú šnúru prehier. "Po dosť dlhom čase nás čaká zápas. Urobíme všetko pre to, aby sme ho úspešne zvládli. Je potrebné na ihrisku nechať obrovskú energiu a pokryť veci, v ktorých je Handlová nebezpečná," myslí si tréner Levíc Michal Madzin. 

Handlová však bude cestovať motivovaná, v predchádzajúcom kole sa jej konečne podarilo zmazať nulu z kolónky víťazstiev, keď uspela proti Interu Bratislava. Pre "baníkov" určite dostatočná psychologická vzpruha, keďže sami sebe dokázali, že sa dá hrať s akýmkoľvek súperom. Odlepili sa z dna tabuľky a teraz môžu zabojovať o prvý úspech na palubovke súpera. "Je zrejmé, že Levičania majú iba tie najvyššie ambície, a to ako pred sobotným zápasom, tak aj v rámci celej súťaže. Čaká nás ďalší veľmi náročný duel, v ktorom budú domáci favoritom. My ale musíme hrať svoj basketbal, s maximálnym sústredením a energiou. Verím, že podáme dobrý výkon a Patriotov potrápime," uviedol kouč Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Martin Hudec

Na čo sa zamerať: Prekvapivo lepšie čísla v ofenzíve má Handlová, ale markantný rozdiel je pri pohľade na inkasované body. My sme si však vybrali streľbu za tri body, ktorá môže byť dôležitým faktorom tohto zápasu. Levice sa v tomto ukazovateli mierne trápia, Handlovčania patria naopak medzi ligovú špičku. 

Kde sledovať:

DSC 8106 

Inter Bratislava - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Aj mladé družstvo Interu Bratislava má v pláne ukončiť čakanie na triumf, v ich prípade je to už trojzápasové čakanie. Na dosah k dvom bodom boli v Handlovej, ale nedokázali urobiť povestný krôčik naviac k obratu, tak napokon z toho bola prehra (76:83). Už dlhé roky sa pri tom nestalo, aby pri pohľade na tabuľku figurovali "žlto-čierni" na poslednej priečke. Aj z tohto dôvodu budú mať o to väčšiu motiváciu uspieť.

Po úspešnej domácej premiére, čaká Svit ďalší duel u súpera. To je údel "Podtatrancov" v prvej šestine základnej časti, zatiaľ sa s týmto faktorom pasujú dobre. Ako sa hovorí, body od súperov majú vždy dvojnásobnú hodnotu, s týmto nastavením môžu cestovať do hlavného mesta. Pred týždňom mali proti Prievidzi pomalší rozbeh, ale napokon si postrážili cestu za víťazstvom (91:72). Trénerovi Rudolfovi Jugovi by mala opäť chýbať slovenská dvojica Stanislav Baldovský a Adam Monček. "V sobotu hráme na Interi, čo určite nebude ľahký zápas. V tomto tíme momentálne spojili mladícku dravosť so skúsenými Slovákmi, podporenú o dvoch veľmi kvalitných legionárov. Hrajú dostatočne agresívne, na čo si budeme musieť dávať pozor. My sa ale musíme sústrediť v prvom rade na seba. Uvidíme, ako budeme na tom zdravotne v deň zápasu, ale určite chceme zvíťaziť a na ihrisku odovzdáme zo seba všetko, na oboch koncoch palubovky," vyhlásil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Vyberáme zaujímavý súboj rozohrávačov, pozornosť určite bude patriť mladým a dravým playmakerom. Na domácej strane tento post reprezentuje Lautaro Lopez, u hostí Daquaise Andrews. Nemenej atraktívna bude aj konfrontácia strelcov, konkrétne Arnasa Beručka so Sašom Avramovičom. 

Kde sledovať:

22 

Spišskí Rytieri - BC Prievidza (20.00 h)

K zápasu: Spišiaci sa prepracovali na prvé miesto v tabuľke, čo je jav, ktorý sme v lige dlhé roky nevideli. Rytierom sa to podarilo v priamom súboji, Lučencu pripravili v ofenzívnej prestrelke (100:91) prvú prehru v sezóne. Pre "Novovešťanov" to bola zároveň už štvrtá výhra v rade, takže o to väčší dôvod na radosť. Lenže to je už minulosť, teraz je pred nami nový deň, nový súper. A proti Prievidzi je cieľ jasný - rozšíriť víťaznú šnúru a poistiť si prvenstvo. "Máme za sebou týždeň kvalitnej a poctivej prípravy bez stredajšieho zápasu, a tak sa na stretnutie tešíme. Musíme nastúpiť koncentrovaní a hoci máme za sebou sériu víťazných zápasov, musíme byť ostražití, pretože nás čaká nepríjemný a kvalitný protivník. Prievidza ukazuje progres, výborne zvládla derby s Handlovou a určite nepríde k nám v porazeneckej nálade. My sa však chceme v prvom rade zamerať na náš výkon, samozrejme vieme o prievidzských plusoch a sme pripravení ich eliminovať. Ak budú chlapci na palubovke robiť to, čo si povieme v kabíne, tak verím, že na konci zápasu budeme úspešní," vyjadril sa asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Prievidza sa zatiaľ statočne pasuje s údelom, že má jeden z najmladších kolektívov v lige. Práve možno tá neskúsenosť ich oberá o väčšie šance na víťazstvo, čo bol aj prípad stretnutia vo Svite. V ňom sa celok z hornej Nitry statočne držal, až v záverečnej 10-minútovke pustili súpera do výraznejšieho bodového trháku (72:91). Teraz je opäť pred nimi cesta na východ, súper má však oveľa väčšiu kvalitu. "Čaká nás momentálny líder tabuľky, ktorý prehral iba jeden zápas. Určite nás čaká náročný duel. Majú kvalitné družstvo, čiže to nebude nič jednoduché. Vôbec sme nevedeli, či budeme hrať. Opatrenia sa od nedele viackrát zmenili, už sme trénovali na dve skupiny, potom sme trénovali chvíľu normálne. Podľa aktuálneho nariadenia môžeme zase trénovať iba po piatich hráčoch a tréner. Tento týždeň bol veľmi ťažký na prípravu. Verím, že na Spiši odovzdáme minimálne srdce na ihrisku a fanúšikov potešíme našou hrou," povedal tréner BC Maroš Helmecy. 

Kto píska: Anton Šarišský, Zdenko Zubák, Lukáš Životský

Na čo sa zamerať: V súboji pod košom to bude zaujímavé. Prievidza má na svojej strane momentálne lídra v doskokoch - Dragana Bjeletiča, Spišiaci majú vo svojich radoch viacerých "jumperov". Mená ako Michal Baťka, Michal Čekovský a Milan Nikolič majú svoju kvalitu. Rozhodne sa práve v tomto priestore o osude zápasu?

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan, Barbora Klorusová