• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Desiate kolo SBL pokračuje v klasický hrací deň. Iskru Svit čaká ďalší domáci duel, svoju bilanciu sa pokúsi zlepšiť proti oslabenej Handlovej. Spišskí Rytieri budú hrať o predĺženie svojho víťazného ťaženie, v ceste im budú stáť Levice. Bude patriť sobota domácim alebo hosťom?

SBL 2020/2021 - 10. kolo (sobota 31. októbra):

Iskra Svit - MBK Baník Handlová (16.00 h)

K zápasu: "Podtatranci" mali v stredu voľno, čo im umožnilo zabudnúť na prehru s Lučencom (84:94), no samozrejme sa aj dôkladnejšie pripraviť na tento zápas. Bilancia zatiaľ nie je určite podľa ich predstáv, ale séria domácich stretnutí im môže výrazne pomôcť k posunu v tabuľke a tiež k zdvihnutiu sebavedomia. "Po týždni nás čaká doma ďalší náročný zápas. Handlová v posledných stretnutiach ukazuje svoju silu. Musíme hrať zodpovedne od začiatku do konca a s energiou na oboch koncoch palubovky. Vieme o silných stránkach súpera a veríme, že sa nám ich podarí eliminovať. Uvidíme, v akej zostave nastúpime, nakoľko sa trápime so zdravotnými problémami, ale na to sa nemôžeme vyhovárať," prezradil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Zdravotné problémy sú témou č. 1 aj v Handlovej. Už v stredu chýbalo trénerovi "baníkov" Danilovi Rakočevičovi duo Lukáš Bolek a Dušan Vicentič, pred sobotou sa ešte k ním pridal Adam Stehlík. Druhý menovaný je podľa klubového webu len dočasne mimo zápasové nasadenie, no klub zaplnil uvoľnené legionárske miesto mimoriadne kvalitným hráčom - Nikolom Rakočevičom. Oslabená Handlová však má stále svoju silu, o čom sa mohla naposledy presvedčiť Spišská Nová Ves (76:78). "Svit je veľmi nepríjemný súper, ktorý hrá rýchlo a disponuje individuálnou kvalitou. V prvom rade musíme dobre a agresívne brániť, tak ako v posledných dvoch zápasoch. Taktiež bude dôležité mať pod kontrolou hru v útoku. Iba tak môžeme pomýšľať na to, že odohráme dobrý zápas. Napriek tomu, že nás sužujú zdravotné problémy a do Svitu cestujeme oslabení o troch hráčov, tak očakávam, že zabojujeme o víťazstvo," myslí si kormidelník Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Pavel Fuska, Michal Perečinský

Na čo sa zamerať: V tomto smere je to jasné, proti sebe budú stáť ligoví lídri v asistenciách. "Medvede" majú vo svojich radoch Daquaisea Andrewsa, celok z hornej Nitry diriguje Goran Bulatovič.

Kde sledovať:

DSC 1915 

Spišskí Rytieri - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Rytieri zubami-nechtami natiahli svoju víťaznú sériu o ďalší duel, v Handlovej sa však museli na to riadne nadrieť. S oslabeným súperom mali veľké problémy, o všetkom sa rozhodlo až v úplnom závere. Počíta sa však konečný výsledok (77:71) a fakt, že to bolo už siedmy triumf za sebou. Doma zostali "Novovešťania" jediným tímom v lige so stopercentnou bilanciou, a to by si radi aj po sobote udržali. "Napriek nie príliš ideálnemu vstupu do sezóny, považujem Levice za horúceho kandidáta na vrchné priečky tabuľky. Teraz im navyše odišiel Vrkič , ale niekedy práve takéto momenty môžu zomknúť tím. My musíme byť maximálne ostražití, aby to Levice 'nezlomili' práve u nás. V Handlovej sme totiž vôbec nepredviedli výkon, s ktorým by sme mohli byť spokojní. Samozrejme, víťazná séria, prvé miesto v tabuľke s tímom 'máva', no musíme ostať koncentrovaní, poučiť sa z chýb a hrať náš tímový a poctivý basketbal, ktorý nás zatiaľ katapultoval tam, kde sme. Musíme však ostať pokorní a tvrdo pracovať, bez toho sa nedostaví žiaden výsledok," vyhlásil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Mohla to byť hladkejšia cesta za dva bodmi, ale napokon z toho bola dráma v podaní Levíc. Mala však úspešný koniec, aj keď Inter Bratislava na ich palubovke mimoriadne hrýzol (88:80). Pre Patriotov to bol cenný úspech, tím sa potreboval zostaviť po sérii nie práve ideálnych výkonov a po nečakanej strate Zorana Vrkiča. Na Spiš tak môžu cestovať s odhodlaním vrátiť prehru z predchádzajúceho merania síl a pokúsiť sa ukončiť ich víťazné ťaženie. "Verím, že sa nám po víťazstve v stredajšom zápase bude hrať ľahšie. Čaká nás však líder tabuľky a preto musíme dať do zápasu maximum a obrovskú bojovnosť," povedal kouč Levíc Michal Madzin. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Peter Gacík

Na čo sa zamerať: Voľba padla na slovenský súboj pod košom. Vo farbách Spišiakov hrá skúsený Michal Baťka a s energiou hrajúci Michal Čekovský. Istotou v levickom drese je Boris Bojanovský, proti svojmu bývalému klubu by sa opäť mohol naštartovať Viktor Juríček. 

Kde sledovať:

Foto: Lenka Molnárová, Lukáš Droppan