Vytlačiť
Kategória: Preview

Šesť hodín basketbalu, to prináša 26. kolo SBL. Ťahákom bude prirodzene súboj Spišských Rytierov s Lučencom, domáci majú šancu odpútať sa svojmu rivalovi v boji o 2. miesto. Inter má šancu pokračovať vo svojej spanilej jazde, ich sériu však plánuje ukončiť odhodlaná Handlová. Zaujímavé bude aj dianie v Prievidzi, kde sa prvýkrát oficiálne v pozícii hlavného trénera Svitu predstaví Róbert Ištvánik.

SBL 2020/2021 - 26. kolo (sobota 9. januára):

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová (16.00 h)

K zápasu: Z doterajšieho priebehu súťaže vieme, že hráčom Interu zápasová prestávka vyhovuje. Mladý kolektív potrebuje trénovať, keďže oproti ligovým konkurentom ešte nemá dostatok skúseností. "Žlto-čierni" však majú v rámci SBL momentálne najlepšiu formu, v domácom prostredí budú hrať už o štvrté víťazstvo za sebou. Naposledy si na Pasienkoch poradili so Spišskými Rytiermi (68:59). "Musíme zostať sústredení. Vyhrali sme 5 z posledných 7 zápasov. To ale stále nič nie je, tento tím má veľký potenciál. Do súboja s Handlovou pôjdeme s rovnakým mindsetom ako do predošlých duelov. Chceme bojovať od úvodného rozskoku až do poslednej sekundy. Vieme, že musíme zastaviť Bulatoviča, aby nemohol tak ľahko tvoriť. A tiež musíme pokryť ich trojkovú streľbu. Nesmieme im umožniť, aby sa dostali do zápasu. Tento týždeň sme dobre pracovali a sme pripravení," prezradil asistent trénera Interu Edgars Jaunzems. 

Handlová sa pokúsi na 9. pokus konečne v tejto sezóne uspieť aj na palubovke súpera. V ideálnom rozpoložení však nie je, keďže prehrala v hornonitrianskom derby s Prievidzou (84:87). Strata na konkurentov sa zväčšuje, "baníci" musia začať bodovať, ak nechcú, aby sa im začalo vzďaľovať účinkovanie v prvom kole play off. Na bratislavský celok už v tejto sezóne našli recept, teraz sa pokúsia v Eurovia aréne prerušiť dvojzápasové čakanie na víťazstvo. "Už nie je čas na výhovorky a akékoľvek obhajovanie. Všetko, čo sme v uplynulom období dosiahli, zlikvidoval náš výkon v baníckom derby. Dostali sme sa do zložitej situácie a jedinou vecou, ktorá nám môže pomôcť je, že začneme vyhrávať. Inter má v súčasnosti najlepšiu formu spomedzi všetkých tímov. Disponuje kvalitnými a s chuťou hrajúcimi hráčmi. My sa musíme pripraviť najmä mentálne a na Pasienkoch zabojovať o víťazstvo," vyhlásil tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Ladislav Bartoš

Na čo sa zamerať: Prirodzene ťahákom bude súboj rozohrávačov - Lautaro Lopez vs. Goran Bulatovič. Potvrdí Argentínčan svoju aktuálnu fazónu alebo sa vráti čiernohorská "double-double" mašina?

Kde sledovať:

krcmarik

BC Prievidza - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Prievidza zažila ideálny návrat po korona prestávke. Dramatický a napínavý súboj s Handlovou doviedla na jej palubovke do víťazného konca (87:84), mohla tak oslavovať prvý vonkajší triumf v sezóne. Teraz sa pre zverencov trénera Maroša Helmecyho začína nahustený program, po zisku dvoch bodov sa im však bude dýchať určite lepšie. Doma majú navyše priaznivú bilanciu, v Niké aréne získali drvivú väčšinu tohtosezónnych výhier. "Svit je veľmi nepríjemný súper, ktorý hrá rýchly a ofenzívny basketbal a má kvalitné individuality. Kľúčom k víťazstvu bude koncentrovaná hra a obrana. Budeme musieť zastaviť ich rýchly protiútok, v obrane si vypomáhať a tiež zvládnuť situácie jedna na jedna. Ak toto splníme, tak verím, že súpera môžeme zdolať," vyjadril sa rozohrávač BC Matej Majerčák. 

Udalosťou č. 1 v družstve Iskry Svit je určite nečakaná trénerská rošáda. Po vzájomnej dohode skončil na lavičke Rudolf Jugo, na jeho miesto sa posunul jeho doterajší asistent Róbert Ištvánik. Hneď v jeho oficiálnej premiére ho nečaká žiadna ľahká úloha, keďže "podtatranci" u súperov zatiaľ pravidelne nebodujú. V stredu to dokázali vo východniarskom derby proti Spišským Rytierom (74:86), kde sa navyše zranil Dominic Green. Jeho štart na hornej Nitre je v tejto chvíli otázny. "Čaká nás ďalší náročný zápas na ihrisku súpera. Prievidza sa dobre naladila výhrou v Handlovej, no my sme už prehru v predchádzajúcom zápase hodili za hlavu a teraz sa pokúsime začať ďalšiu víťaznú sériu. Vieme, že to bude ťažké, ale tímovou hrou na oboch koncoch palubovky budeme chcieť v tomto stretnutí uspieť," uviedol nový tréner Iskry. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Martin Margala, Eduard Uhrin

Na čo sa zamerať: Individuálne výkony budú hrať určite kľúčovú úlohu. Zaberie v tomto smere domáci kolektív alebo prevažne zahraniční hráči na strane hostí?

Kde sledovať:

DSC 4910

Spišskí Rytieri - BKM Lučenec (20.00 h)

K zápasu: "Novovešťania" získali v stredu večer tak veľmi potrebné víťazstvo, keďže ním ukončili trojzápasovú šnúru prehier. Triumf nad Svitom (86:74) je určite psychickou vzpruhou pre zverencov trénera Tea Hojča, vďaka tomu zostávajú na druhom mieste tabuľky a aj v hre o čelo. Taktické zmeny priniesli svoj želaný efekt, teraz zostáva na to nadviazať proti ďalšiemu celku z vrchných poschodí súťaže. "Je to jednoduché, ak chceme proti Lučencu uspieť, musíme hrať tak, ako v tých zápasoch, v ktorých sme boli víťazní. Hrať tvrdo, tímovo a veľmi rozumne na oboch stranách palubovky. Verím, že budeme robiť tie správne rozhodnutia, potrebujeme zlepšiť doskok a keď to všetko dodržíme, máme veľkú šancu uspieť," zamyslel sa rozohrávač Rytierov Delano Spencer. 

Správne naladený však príde aj Lučenec. "Novohradčania" si vyšliapli na Patriotov, lídrovi súťaže uštredili prehru (85:75). Svoj debut v drese BKM má za sebou DeAngelo Isby, na premiéru si ešte musí počkať najnovšia posila tímu - Patrick Šimon. Lučenčania majú šancu priblížiť sa práve Spišiakom a výraznejšie prehovoriť do boja o popredné priečky v SBL. K tomu je však prirodzene potrebné najskôr uspieť v sobotu večer. "Veľmi sa teším, že sa vrátim na palubovky. Proti Spišškej samozrejme chceme vyhrať a byť úspešní. Posledné tréningy som sa cítil skvele, tak urobím maximum," povedal Patrick Šimon. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Peter Karniš, Matúš Čurilla

Na čo sa zamerať: Dianie pod košom môže byť jeden z kľúčových ukazovateľov. Ako si poradí domáce kvarteto Michal Baťka, Michal Čekovský, Marko Stevanovič, Milan Nikolič s lučeneckou zostavou - Konstantin Anikienko, Ján Zorvan, Roydell Brown, James Murray-Boyles a Patrick Šimon?

Kde sledovať:

Foto: Barbora Klorusová, Facebook, Daniel Faix