Vytlačiť
Kategória: Preview

Dianie v Slovenskej basketbalovej lige sa dramatizuje, preto aj v 27. kole možno očakávať zaujímavý basketbal. Prievidza si to so Spišskými Rytiermi rozdá o pokračovanie víťaznej série. Po prehrách sa ostatné tímy budú chcieť naladiť na pozitívnu vlnu. Súboj tabuľkových susedov, to je motív duelu Svitu s Interom Bratislava. Opačné póly tabuľky, to prinesie zápas Handlovej s Levicami. 

SBL 2020/2021 - 27. kolo (streda 13. januára):

Iskra Svit - Inter Bratislava (17.00 h)

K zápasu: Róbertovi Ištvánikovi ani zďaleka nevyšla oficiálna premiéra na poste hlavného trénera Iskry Svit. Od Prievidze inkasovali na jej palubovke najvyšší počet bodov v sezóne (88:106). Teraz však budú hrať v prostredí, v ktorom dosiahli drvivú väčšinu tohtosezónnych výhier. Cieľ je jasný - prvýkrát v aktuálnom ročníku zdolať "žlto-čiernych" a opäť im v tabuľke mierne odskočiť. "Po nevydarenom zápase v Prievidzi hráme doma ďalší ťažký zápas proti Interu, ktorý má momentálne veľmi dobrú fazónu a nosných hráčov vo výbornej forme. To však nič nemení na skutočnosti, že sa ideme pobiť o víťazstvo. Musíme sa prezentovať hlavne agresívnou obranou a v útoku veľkou trpezlivosťou. Vieme, na čo si musíme dať pozor a verím, že dokážeme podať výkon, ktorý nám prinesie víťazstvo," vyjadril sa kormidelník "medveďov".

Interisti prišli o svoje víťazné ťaženie na hornej Nitre, s Prievidzou prehrali po vyrovnanej a dramatickej koncovke (80:86). Strata bodov však nič nemení na tom, že zverenci trénera Olega Meleščenka budú hrať o to, aby poskočili na štvrté miesto tabuľky a preskočili tak svojho stredajšieho súpera. Nahráva im k tomu fazóna z predchádzajúcich dní a týždňov, plus to, že v tejto sezóne majú so Svitom stopercentnú bilanciu. "Čaká nás zápas proti atletickému tímu, ktorý rád hrá jeden na jedného, rád behá do rýchlych protiútokov, takže musíme dbať na obranu jeden na jedného a zlepšiť našu bojovnosť oproti poslednému zápasu v Prievidzi, pretože sme nehrali tak dobre ako v predošlých stretnutiach. Všetko máme vo svojich rukách. Musíme zastaviť ich najlepších strelcov, dvoch Američanov a Avramoviča a plniť pokyny trénera," prezradil krídelník Interu Richard Körner.

Kto píska: Zdenko Zubák, Tomáš Doušek, Jakub Izák

Na čo sa zamerať: Na jednej palubovke sa stretne aktuálne najlepšia trojica strelcov SBL. V domácom drese je to De'Sean Parsons, v hosťujúcom duo Arnas Beručka a Lautaro Lopez. 

Kde sledovať:

IMG 9229

BC Prievidza - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Popísaného bolo toho v uplynulých dňoch už veľa, čiže len v skratke. Forma Prievidze po návrate do zápasového kolotoča je skvelá, tri zápasy = tri víťazstvá. Pevne upevnené šieste miesto, s pozitívnym výhľadom na vyššie priečky. Nahustený program sa zatiaľ na zverencoch trénera Maroša Helmecyho neprejavuje, teraz však k nám pricestuje súper iného rangu. "Čaká nás súper, u ktorého sme dvakrát prehrali a jednoznačne mu máme čo vracať. Spišská Nová Ves má kvalitný káder, čo dokazujú aj jej výsledky. Kľúčom k úspechu by mala byť energia a sústredenie počas celých 40 minút. Bude to náročný zápas a verím, že s úspešnou koncovkou pre nás," vyhlásil domáci Patrik Lukáč. 

Do Niké arény však pricestujú povzbudení "Novovešťania". Za sebou majú dve dôležité víťazstvá, najskôr Svit a následne na to Lučenec (91:87). Zisk štyroch bodov znamenal udržanie druhého miesta a veľmi tvrdé stíhanie postu lídra súťaže. Rytieri by navyše radi zlepšili bilanciu na palubovkách súperov, vonku nevyhrali päť stretnutí v rade. "Oba tímy ťahajú víťazné minisérie, je jasné, že jedna sa skončí a urobíme všetko preto, aby to bola tá prievidzská. Máme rešpekt pred tým, ako hrá Prievidza po prekonaní korony, máme s tým vlastnú skúsenosť a tá je odlišná od ich, asi to riešili inak. To však nie je podstatné, musíme sa pozerať len a len na seba. Máme dobrý pocit z toho, že sa krôčik po krôčiku zasa posúvame dopredu, verím, že to v ťažkom zápase, ktorý nás určite čaká, potvrdíme," vyhlásil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Kto píska: Peter Ženiš, Artjoms Ribakovs, Martin Hudec

Na čo sa zamerať: Prievidza zdvihla po korona prestávke svoju ofenzívnu formu. Spišská Nová Ves je pod trénerom Teom Hojčom prirodzene defenzívnym špecialistom. Ktorá taktika bude teda úspešná?

Kde sledovať:

6

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Náročný program a obdobie Handlovej pokračuje. "Baníkov" rozhodne neteší fakt, že ich hornonitriansky rival - Prievidza, zbiera výhry ako na bežiacom páse. Práve s týmto tímom totiž zvádzajú súboj o 6. miesto. Prehra s Interom Bratislava (74:82), v kombinácii s ostatnými okolnosťami znamená, že na šiestu pozíciu strácajú hráči MBK už teraz dve výhry. Povinnosť velí vyhrať a priblížiť sa svojmu súperovi. K dispozícii ešte nebude nová posila Handlovej, ktorá oficiálne nebola odprezentovaná. "Opäť sa postavíme proti lídrovi tabuľky a je preto jasné, čo nás čaká. Je pre mňa ťažké hovoriť pred každým jedným zápasom to isté, pretože nepodávame konštantné výkony a veľa vecí nám na palubovke chýba. Najviac trpíme v obrane a práve v tejto činnosti musíme veľa zmeniť. Tak, ako pred každým zápasom, očakávam od svojho tímu energiu a bojovnosť. Nikdy som od mužstva nič iné nechcel. Keď ukážeme tieto dve veci, môžeme pomýšľať na víťazstvá. Nesmieme sa vzdávať a do zápasu treba dať absolútne všetko, čo v sebe máme. Musíme konečne všetkým ukázať, že vieme bojovať až do konca," uviedol tréner "baníkov" Danilo Rakočevič. 

Patrioti mali počas víkendu voľno, mohli tak zabudnúť na prehru z Lučenca (75:85). Momentálne situácia na čele je taká, že ich opäť začala stíhať Spišská Nová Ves. Aj z tohto dôvodu je potrebné na hornej Nitre uspieť. Levice sú po 26. kole jediným tímom, ktorý má pozitívnu bilanciu zo zápasov u súperov. S Handlovou sa im v tejto sezóne darí, ešte neokúsili proti ním chuť prehry. "Z nášho pohľadu kľúčom k zápasu je hrať dobre v defenzíve a zastaviť individuality v hre 1 na 1. Je potrebné vyhrať bitku o doskoky a kontrolovať doskoky," zamyslel sa rozohrávač Levíc Henri Wade-Chatman.

Kto píska: Anton Šarišský, Martin Margala, Peter Gacík

Na čo sa zamerať: V tomto prípade vyberáme súboj rozohrávačov, ktorí patria k lídrom svojich kolektívov. Handlovčania sa môžu oprieť o Gorana Bulatoviča s Daliborom Hlivákom, Levičania majú v tomto smere Šimona Krajčoviča s Henri Wade-Chatmanom. 

Kde sledovať:

Foto: Facebook, Vladimír Dorňák, Barbora Klorusová