• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvýkrát pod hlavičkou Niké sa po reprezentačnej prestávke rozbieha kolotoč SBL, konkrétne svojím 32. kolom. Všetky tri zápasy sú atraktívne, na čelných poschodiach si to rozdajú medzi sebe Levice s Lučencom a Spišskí Rytieri so Svitom. Basketbalový maratón uzatvorí možno jeden z kľúčových súbojov o miestenku v play off, hornonitrianske derby medzi Prievidzou a Handlovou. 

Niké SBL 2020/2021 - 32. kolo (sobota 27. februára):

Patrioti Levice - BKM Lučenec (16.00 h)

K zápasu: Patrioti sa stali pred povinnou prestávkou staronovým lídrom súťaže, proti Spišským Rytierom to však bola dráma až do posledných sekúnd (88:85). Teraz ich čaká ďalšia bitka s tímom, ktorý tiež bojuje o to, aby sa minimálne vyhol prvému kolu play off. V dobrej forme sa z reprezentačného okna vrátila dvojica David Abrhám a Šimon Krajčovič. Štart Cvetomira Černokojeva je v tomto momente neistý, bulharský basketbalista sa kvôli zraneniu nemohol ani pripojiť k svojmu reprezentačnému tímu. Po korona pauze prišla Levičanov dlhšia pauza pravdepodobne vhod. "Po reprezentačnej prestávke sa to opäť rozbehne. Tešíme sa, že opäť nabehneme do zápasového kolotoča. Je dobré, že sme mohli spoločné trénovať týchto pár dní a verím, že už v zápase s Lučencom sa nám podarí podať poctivý tímový výkon. Proti Lučencu musíme pokryť viacero silných stránok súpera a byť pripravení na fyzickú hru v maximálnom nasadení," prezradil tréner Michal Madzin.  

"Pelikáni" naposledy nečakane doma zaváhali, keď doslova ponúkli výhru Interu Bratislava (76:77). V boji na čelných pozíciách Niké SBL však nie je nič stratené, keďže k takýmto bodovým stratám prichádza aj u ich rivalov. S Patriotmi je to pravidelne mimoriadne vyrovnaná a dramatická partia, preto bude zaujímavé, či táto basketbalovo atraktívna rivalita napíše svoju ďalšiu kapitolu. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Vyberať sa dá z rôznych mikrosúbojov, my sa však zameriame na duel reprezentačných kolegov - Šimona Krajčoviča a Róberta Rožánka. Kto z nich viac potiahne svoj tím na ceste za výhrou?

Kde sledovať: 

DSC 8000

Spišskí Rytieri - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Rytieri prišli pred viac ako dvoma týždňami nielen o prvé miesto v tabuľke, ale aj pod vplyvom ďalších okolností sú momentálne až na tretej pozícii. Trénerovi Teovi Hojčovi navyše muselo prirobiť starosti zranenie rozohrávača Mária Ihringa v reprezentačnom stretnutí s Kosovom. Či jedna z opôr tímu v sobotu nastúpi, to je v tejto chvíli otázne. Aj prípadne bez neho však "Novovešťania" musia bodovo zabrať, aby sa strata na čelo nezvýraznila a tiež, aby sa práve Svit nepriblížil. "Veľmi sa tešíme, že si po 17-dňovej pauze zahráme súťažný zápas. Naviac to bude tradičné derby so Svitom, tie stretnutia majú vždy svoj náboj. Hostia sa posilnili, o novom hráčovi idú dobré preferencie. My sa ako vždy však chceme sústrediť na seba a svoju hru, cez prestávku sme kvalitne potrénovali. Z repre zrazu prišiel s drobnými zdravotnými šrámami Ihring, no či už s ním, alebo bez neho, chceme domáce hradby uhájiť," vyhlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Svit si nechal ešte pred reprezentačnou prestávkou ujsť dva body z palubovky Handlovej (103:106), čím sa pre "medveďov" trochu zvýšila strata na top štvorku. To však môžu dohnať vo východniarskom derby, aj keď z vonkajších zápasov zatiaľ nenosia pravidelne body. Do akcie by sa premiérovo mohol dostať Američan Robert Baker, ktorý prišiel pod Tatry na začiatku mesiaca. "V sobotu sa predstavíme po dlhšej pauze v derby zápase na palubovke Spišskej. Vieme, že Spišská bojuje stále o prvé miesto tabuľky, no my musíme takisto bojovať a ukázať, že dokážeme zahrať dobrý zápas na palubovke akéhokoľvek súpera. Vieme, v čom je Spišská silná, no budeme sa sústrediť predovšetkým na svoj výkon a verím, že po zápase budeme s predvedenou hrou spokojní," uviedol tréner Iskry Róbert Ištvánik. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: Práve rozohrávka môže byť v tejto konfrontácii dôležitá, všetko záleží aj od toho, či sa v domácom drese objaví Mário Ihring. Inak to bude mať Delano Spencer náročné proti dvojici Daquaise Andrews a Saša Avramovič. 

Kde sledovať: 

12

BC Prievidza - MBK Baník Handlová (20.00 h)

K zápasu: Výraznejšia mediálna pozornosť sa sústreďuje na duel, ktorý môže vo výraznej miere prehovoriť do boja o poslednú miestenku v prvom kole play off. Tréneri hornonitrianskych celkov sa dokonca prezentovali aj vo videopodcaste Niké. Poďme však k samotnej fazóne tímov, Prievidza má aktuálne najhoršiu formu spomedzi všetkých družstiev, na víťazstvo už čaká päť zápasov. Výkony zverencov trénera Maroša Helmecyho sa postupne pred prestávkou zlepšovali, ale naposledy neuchmatli body z palubovky Interu (73:83). "Po dlhšej prestávke od súťažných stretnutí, nás čaká ťažký zápas. Túto pauzu sme sa snažili využiť čo najlepšie na to, aby sme sa zlepšili v herných činnostiach. Verím, že to v derby aj ukážeme a pretrhneme sériu prehier," vyjadril sa hráč Prievidze Patrik Lukáč. 

To Handlová si výrazne pomohla, keď po jednom z najväčších obratov aktuálneho ročníka, zdolala v domácom prostredí po ofenzívnej prestrelke Svit (106:103). Vďaka zisku dvoch bodov sa v počte víťazstiev dotiahla práve na svojho najväčšieho rivala, akurát, že "baníci" majú na svojom konte o dva zápasy viac. Z tohto pohľadu si obe strany uvedomujú, že sú v hre mimoriadne dôležité body. "Po reprezentačnej prestávke sa na zápas v Prievidzi tešíme. Opäť nás čaká náročný duel proti regionálnemu susedovi, v ktorom musíme byť maximálne sústredení celých 40 minút. Rozhodujúca bude mentálna pohoda a verím, že ukážeme charakter. Som presvedčený, že pokiaľ odovzdáme všetko, čo je v nás, tak zabojujeme o víťazstvo," myslí si tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Peter Ženiš, Marek Kúkelčík, Ján Kurpaš

Na čo sa zamerať: O motiváciu je postarané na oboch stranách, keďže sa hrá o 6. miesto v Niké SBL a tento zápas je zároveň vedený aj ako štvrťfinále Slovenského pohára. Prievidza sa pokúsi uchmatnúť miestenku na Final Four turnaj, bodovo opäť odskočiť svojmu súperovi a zároveň ukončiť čakanie na triumf. Handlová by rada konečne preskočila svojho súpera a nadviazala tiež na víťazný zápas so Svitom.  

Kde sledovať: 

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza, Lukáš Droppan, Barbora Klorusová