Vytlačiť
Kategória: Preview

Pred nekompletným 33. kolom Niké SBL sú vo vzduchu dve otázky. Podarí sa Lučencu bodovo dotiahnuť na 3. miesto alebo odskočia opäť Spišskí Rytieri? Priblíži sa Svit k najlepšej štvorke alebo urobí Prievidza ďalší krok na ceste za miestenkou v prvom kole play off?

Niké SBL - 33. kolo (streda 3. marca o 18.00 h):

BKM Lučenec - Spišskí Rytieri 

K zápasu: Jedno je isté, v stredu večer sa u jedného z tímov skončí čakanie na dvojbodový úspech. Lučenec odohral počas víkendu mimoriadne náročné stretnutie s Levicami, o víťazovi museli rozhodnúť až dve predĺženia. "Pelikáni" nevyužili ponúknuté možnosti a napokon u Patriotov neuspeli (102:111 pp). Teraz sú späť doma, kde majú motiváciu jasná - je pred nimi šanca priblížiť sa späť k 3. miestu, ktoré momentálne okupuje práve ich najbližší súper. 

Spišskí Rytieri si museli v sobotu poradiť vo východniarskom derby bez dvojice Slovákov - Michala Čekovského a Mária Ihringa. Ich štart v stredajšom stretnutí je momentálne otázny. No aj bez nich mohli proti Svitu uspieť, napokon však stratili doma body (65:71). Teraz budú zverenci trénera Tea Hojča bojovať hlavne o to, aby sa im Lučenec bodovo nevyrovnal a prelomili aktuálne slabšiu fazónu. "Čaká nás mimoriadne dôležitý a ťažký zápas s kvalitným súperom. Samozrejme, chceme uspieť, no musíme sa vyvarovať lacných chýb, ktoré nás stoja zápasy. Bol by som rád, ak by sme preniesli energiu na doskoku z ostatného zápasu so Svitom, no musíme zlepšiť koncentráciu a mať oveľa menej strát. Čaká nás ťažká bitva, no chlapcom verím," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

Kto píska: Peter Ženiš, Zdenko Zubák, Ján Kurpaš

Na čo sa zamerať: Kľúčom k úspechu bude pravdepodobne post rozohrávača. V domácich radoch plní túto funkciu hlavne dvojica Dominique Hawkins a Róbert Rožánek. Hostia sa museli v sobotu spoľahnúť primárne na Delana Spencera, ktorému sekundoval Lukáš Krajňák. 

Kde sledovať:

DSC 4993

Iskra Svit - BC Prievidza 

K zápasu: Iskra mala na dosah mimoriadne cenné víťazstvo, ktoré ho mohlo o čosi viac priblížiť k top štvorke. S Levicami však nezvládla koncovku podľa predstáv, preto prehrala najtesnejším možným rozdielom (89:90). Podobný scenár sa zopakoval aj v Handlovej, preto v domácom prostredí urobí Svit všetko pre to, aby v ideálnom prípade zvíťazil bez väčšej drámy. K dispozícii by už mohol byť podľa našich informácií aj Saša Avramovič, preto bude zaujímavé sledovať, kto z legionárov sa napokon na súpisku "medveďov" nezmestí. "Po nezvládnutej koncovke v Leviciach si chceme určite napraviť chuť proti Prievidzi. Konečne hráme doma a verím, že zápas odohráme s veľkou energiou a chuťou. Vieme, na čo sa musíme sústrediť, aby sme súpera zastavili a zároveň musíme zlepšiť organizáciu hry, ktorá nám stále robí problémy. Máme stále o čo bojovať a verím, že chalani urobia pre víťazstvo maximum," povedal kouč Róbert Ištvánik.

Prievidza má za sebou úspešný víkend, zvládli skončiť čakanie na víťazstvo a zároveň si vybojovať postup do semifinále Slovenského pohára. To všetko sa im podarilo v jednom stretnutí, keď v hornonitrianskom derby zdolali Handlovú (95:76). Teraz môžu Prievidžania urobiť ďalší významný krok na ceste za miestom v prvom kole play off. Pravda, zatiaľ vonku uspeli len v jednom z dvanástich doterajších zápasov. "Svit je náročný súper, ktorý nás dokázal zdolať aj doma. Hrajú špecifický štýl basketbalu, na ktorý sa musíme pripraviť. Verím, že podáme zodpovedný výkon, budeme bojovať a tímovou hrou zastavíme ofenzívu nášho súpera. Keď sa nám to podarí, budeme mať vždy šancu na úspech," vyjadril sa tréner Maroš Helmecy. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Peter Karniš, Roman Lamoš

Na čo sa zamerať: Vyberáme si americký súboj medzi hráčmi, ktorí môžu hrať na viacerých postoch a sú preto mimoriadne nebezpeční. Vo Svite plní túto funkciu najnovšia akvizícia Robert Baker, v Prievidzi je takýmto hráčom Grant Sitton. 

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix