• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Okrem štvrťfinále Slovenského pohára, je v tradičnom režime na programe neúplné 34. kolo Niké SBL. Spišskí Rytieri sa pokúsia zastaviť sériu prehier, v ceste im bude stáť Prievidza. Levice sa naopak budú chcieť aj naďalej viesť na víťaznej vlne, prekaziť im tieto plány plánuje Handlová.

Niké SBL - 34. kolo (sobota 6. marca):

Spišskí Rytieri - BC Prievidza (16.30 h)

K zápasu: Absencia Mária Ihringa na rozohrávke sa na Spišiakoch podpísala viac, ako by možno všetci očakávali. V druhom stretnutí po sebe sa "Novovešťania" strelecky trápili, keď neprekočili ani hranicu 60 bodov. Tentoraz neuspeli na palubovke Lučenca (60:66) a zaknihovali si tak tretiu prehru v rade. Slová o kríze nie sú podľa nás na mieste, ale je jasné, že playmakera našej reprezentácie potrebuje tím urýchlene. "Čaká nás dôležitý zápas, v ktorom chceme jednoznačne uspieť. Proti nám však bude stáť kvalitný súper, no my chceme odčiniť ostatné nepresvedčivé výkony a zvíťaziť. Musíme však počas celých 40 minút hrať koncentrovane a hlavne tímovo, pretože ak nás zdobí kolektívna hra, tak vieme hrať s každým," myslí si tréner Teo Hojč. 

Prievidza mala na dosah mimoriadne dôležitý triumf, ktorý im vo veľkej miere mohol pomôcť do zostávajúcich bojov základnej časti. Na diaľku totiž neustále súperí s Handlovou o to, kto si vybojuje záverečné miesto do prvého kola play off. Lenže pod Tatrami im absolútne nevyšiel záver podľa predstáv, napokon vo Svite prehrala (79:84). Prichádza tak ďalší pokus vonku a ďalšia šanca vzdialiť svojmu hornonitrianskemu rivalovi. "Po náročnom stretnutí vo Svite nás čaká ďalší ťažký zápas v Spišskej Novej Vsi. Náš protivník patrí k najkvalitnejším tímom ligy a tak aj k duelu pristupujeme. Musíme sa poučiť z chýb, ktoré nás v predchádzajúcom dueli stáli víťazstvo. Do stretnutia nejdeme odovzdane, ale naopak bojovať a pokúsiť prekvapiť. To sa nám môže podariť, len keď budeme hrať zodpovedne celých 40 minút. Ak bojujeme a hráme zodpovedne celý zápas, tak vždy máme šancu," uviedol kouč Maroš Helmecy. 

Kto píska: Anton Šarišský, Peter Karniš, Michal Perečinský

Na čo sa zamerať: Dôležitú úlohu bude zohrávať streľba za tri body a priestor pod košom. V prvej činnosti sú na tom lepšie domáci, v druhej zase o čosi hostia. 

Kde sledovať:

 DSC 9292

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová (18.30 h)

K zápasu: Tri stretnutia po sebe veľká dráma, no vždy s víťazným koncom. Taká je aktuálna bilancia Patriotov v Niké SBL, vďaka čomu sú na čele súťaže a pomaly, ale isto si budujú náskok na svojich prenasledovateľov. V pondelok to dokonca zvládli aj bez predĺženia, ale proti Svitu (90:89) to bol boj doslova do poslednej sekundy. Teraz je pred Levičanmi náročný týždeň, počas 7 dní odohrajú až 4 zápasy. Určite by ho radi odštartovali víťazstvom s hladším priebehom. "Nič nepodceňujeme, lebo zápasy sú vyrovnané a každá malá chybička môže rozhodnúť. Pokiaľ chceme udržať prvé miesto, tak takýto zápas musíme doma vyhrať," vyhlásil pivot Boris Bojanovský. 

Handlová sa vracia po zápasového diania po týždňovej prestávke, keďže jej stredajší súboj s Interom Bratislava musel byť odložený pre karanténu v kádri bratislavského tímu. "Baníci" si mierne zavarili počas uplynulého víkendu, keď prehrali v hornonitrianskom derby s Prievidzou (76:95). Na svojho rivala totiž opäť strácajú jedno víťazstvo, čo by najradšej zmazali práve v Leviciach. Ako však informuje oficiálny klubový web, na tejto palubovke sa im už hodne dlhú dobu nedarí. Naposledy na nej zvíťazili ešte 16. novembra 2011, odvtedy ťahajú neuveriteľnú šnúru 21 prehier. "Verím, že v Leviciach odohráme zápas s agresívnou obranou a pôjdeme do kontaktu s domácimi hráčmi. Pretože v tréningovom procese to dokážeme realizovať dokonale, čoho výsledkom sú pravidelné zranenia. Akonáhle príde zápas, kontaktný basketbal je pre nás veľkou neznámou. V súčasnosti už nemáme čo stratiť, preto treba so cťou bojovať až do samého záveru stretnutia. Šanca na postup do vyraďovacích bojov stále žije a my urobíme všetko čo je v našich silách, aby sme sa do play off dostali," povedal kormidelník tímu Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Jakub Izák

Na čo sa zamerať: Oba tímy sa môžu oprieť o silnú rozohrávačsku dvojicu. V domácom drese plní túto funkciu Šimon Krajčovič a Henri Wade-Chatman, u hostí Goran Bulatovič a Dalibor Hlivák. Bude sa rozhodovať práve na tomto poste? 

Kde sledovať:

Foto: Barbora Klorusová, Lukáš Droppan