• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Do konca základnej časti Niké SBL nezostáva už veľa kôl, každý duel bude z tohto ohľadu dôležitý. To platí aj o programe 38. kola, v ktorom sa bude opäť na čo pozerať. Lákadlom bude rozhodne duel medzi čerstvým víťazom Slovenského pohára - Spišskými Rytiermi a aktuálnym ligovým lídrom - Patriotmi Levice. Čaká nás aj repríza pohárového semifinále, keďže sa opäť stretnú Inter Bratislava a Lučenec. Do Svitu pricestuje Handlová, ktorá chce ešte zabojovať o účasť v play off.

Niké SBL - 38. kolo (streda 24. marca o 18.00 h):

Spišskí Rytieri - Patrioti Levice

K zápasu: Tabuľkoví susedia a potenciálny duel o víťaza základnej časti, aj tak možno charakterizovať stretnutie Rytierov a Patriotov. Spišiaci sa vracajú do ligového diania po účinkovaní na Final Four Slovenského pohára, ktoré sa pre nich skončilo trofejou pre víťaza. Najskôr triumf nad Prievidzou (93:62) a potom nad Interom Bratislava (95:66). Keď si k tomu prirátame ešte dva ligové duely, tak "Novovešťania" ťahajú aktuálne šnúru štyroch výhier v rade. V lige  majú s Levicami zatiaľ negatívnu bilanciu, aj keď v poslednom meraní síl, ktoré však bolo ako štvrťfinále Slovenského pohára, tohto súpera zdolali (89:86). "Bol by som veľmi rád, ak by sme nadviazali na parádne výkony, ktoré nás zdobili na pohári. Každý zápas je však iný, nesmierne zaspať na vavrínoch, čaká nás posledných 5 kôl základnej časti, v ktorých vieme, o čo chceme hrať. Čaká nás líder tabuľky, s ktorým sa nám túto sezónu na domácej palubovke nedarí, tak sa treba správne namotivovať, dôkladne sa sústrediť a pokúsiť sa zvíťaziť," povedal asistent trénera Erich Korfanta.

Pre Levičanov prišla neúčasť na Final Four Slovenského pohára vhod, keďže za sebou mali mimoriadne nahustený program zápasov a mohli tak doliečiť aj mierne boľačky v rámci družstva. Pred týždňom si udržali pozíciu lídra v Niké SBL, keď dokázali zvíťaziť nad Svitom najtesnejším možným rozdielom (94:93). Práve Spišská Nová Ves im však najvýraznejšie dýcha na chrbát, je možné, že medzi týmito dvoma tímami sa rozhodne o prvenstve po základnej časti. "Cestujeme do Spišskej Novej Vsi, ktorá je určite nabudená po úspešnom pohárovom vystúpení. My sa chceme pozerať na seba a zlepšovať veci v našej hre, aby sme boli spokojní so svojim prejavom a nasadením," uviedol tréner Michal Madzin.

Kto píska: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: Ako to už býva pravidlom v týchto stretnutiach, tak veľká pozornosť sa bude sústrediť na konfrontáciu rozohrávačov. V domácom tíme ide o Mária Ihringa s Delanom Spencerom, u hostí je to Šimon Krajčovič a Henri Wade-Chatman.

Kde sledovať:

 15

Inter Bratislava - BKM Lučenec

K zápasu: Od ich semifinálového zápasu uplynuli len štyri dni, ale teraz ich čaká konfrontácia na ligovej scéne. "Žlto-čierni" na Slovenskom pohári prerušili čakanie na výhru, keď zdolali "pelikánov" po predĺžení (89:85). V lige si aktuálne držia zverenci trénera Olega Meleščenka tretiu pozíciu, ale práve Lučenec a Svit nie sú od nich ďaleko vzdialení. V tomto smere si tak nemôžu dovoliť domáce zaváhanie a tiež musia rýchlo hodiť za hlavu prehru z pohárového finále. "Nemá zmysel vyplakávať, aké problémy stoja za našimi nie najlepšími výkonmi z posledného obdobia. Či už to bola dlhá herná pauza alebo čokoľvek, je to absolútne nepodstatné. Sami sme sa do toho dostali a dostať sa z toho musíme zas len my sami. S Lučencom hráme druhý zápas v priebehu necelého týždňa. V piatkovom semifinále pohára sme ho zdolali po predĺžení po nie príliš presvedčivom výkone. Nevidím dôvod na prílišné obavy pre ďalším zápasom, tento raz ligovým, keďže pevne verím, že náš výkon bude lepší. Tešíme sa na zápas a ja pevne verím, že moje slová a môj odhad sa napokon stretnú s realitou," ozrejmil generálny manažér klubu Michal Ondruš.

Lučenec pricestuje po zvládnutom stretnutí s Prievidzou (97:90), aj keď koncovka tohto duelu je pre zverencov trénera Petra Jankoviča miernym varovaním. Počítajú sa však dva body do tabuľky, vďaka čomu zostáva tím v hre o výhodu domáceho prostredia v prvom kole play off, respektíve šanci na priamy postup do semifinále. Okrem toho majú aj dobrú bilanciu u súperov, čo je určite dobrým signálom pred stretnutím na Pasienkoch. "Čaká nás náročný zápas na Interi. V poslednom zápase sa nám skoro podarilo u nich zvíťaziť, rozhodli maličkosti. Verím, že sa nám podarí zopakovať výkon a pokúsime sa o víťazstvo," vyjadril sa kormidelník Peter Jankovič.

Kto píska: Peter Ženiš, Martin Margala, Ján Kurpaš

Na čo sa zamerať: Rozhodovať môže produkcia podkošových hráčov, ktorá mala vplyv v semifinálovom stretnutí Slovenského pohára.

Kde sledovať:

 DSC 5493

Iskra Svit - MBK Baník Handlová

K zápasu: Svit nevyužil možnosť v Leviciach, strata bodov (93:94) a kombinácia ostatných výsledkov ich v tabuľke zosunula na piatu priečku. Nič však nie je stratené, hlavne keď Iskra hrá vo svojom domovskom stánku. Účasť v prvom kole play off už majú istú, teraz zostáva otázka, či začnú doma, vonku alebo rovno si to namieria do bojov o medaily. Prvý krok môžu urobiť proti Handlovej, s ktorou majú priaznivú bilanciu v tejto sezóne. "Po dlhšej dobe odohráme zápas na domácej palubovke. Vieme, v čom je Handlová nebezpečná a verím, že sme pripravení to zastaviť. Ide im o všetko, no my hráme tiež o veľa a sme odhodlaní urobiť maximum pre výhru, ktorá nás môže držať v hre o čo najvyššie priečky pred play off," vyhlásil kouč Róbert Ištvánik.

Handlová naproti tomu rieši iné starosti, a to, či sa pre nich neskončí sezóna už v apríli. Stratu na šiestu Prievidzu sa im podarilo mierne skresať, keď pred Slovenským pohárom zvíťazili nad Interom Bratislava (79:63). Na svojho rivala z hornej Nitry však aj naďalej strácajú dve víťazstvá, preto každý duel má pre "baníkov" kľúčový význam. Ak chcú pomýšľať na účasť v prvom kole play off, tak musia jednoznačne bodovať aj vonku, doteraz sa im to podarilo v jednom prípade v tejto sezóne. "Vo Svite nás čaká veľmi ťažký zápas, v ktorom bude jednoznačným favoritom domáci tím. My si uvedomujeme, o čo hráme a pokiaľ chceme postúpiť do blížiaceho sa play off, tak musíme vyhrávať bez ohľadu na kvalitu súpera. Pre oba celky bude tento duel nesmierne dôležitý. Domáci bojujú o tretiu priečku tabuľky, ktorá im zabezpečí lepšiu východiskovú pozíciu v prvom kole play off. Myslím si ale, že udržať sa v sezóne je podstatne vyššia motivácia, preto musíme pod Tatrami nechať absolútne všetko," prezradil krídelník Nikola Rakočevič.

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Na čo sa zamerať: Alfou a omegou môže to, ako sa bude dariť strelcom za tri body. Silnejší perimeter má v tomto smere Handlová, ale keď majú hráči Svitu svoj deň, tak sú tiež nebezpeční.

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Barbora Klorusová, Daniel Faix