• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Program 39. kola Niké SBL sľubuje atraktívne a nesmierne zaujímavé súboje. Čaká Lučenec a Levice ďalšia vyrovnaná bitka? Východniarske derby, medzi prvými Rytiermi a štvrtým Svitom sľubuje ofenzívnu bitku. A čo hornonitrianske derby, priblížila sa Handlová v boji o 6. miesto Prievidzi? To všetko zodpovie tradičný sobotňajší basketbalový maratón.

Niké SBL - 39. kolo (sobota 27. marca):

BKM Lučenec - Patrioti Levice (16.00 h)

K zápasu: "Pelikánom" opäť nevyšla koncovka duelu, tentoraz podobne ako v semifinále Slovenského pohára, tak aj v lige neuspeli s Interom Bratislava (75:80). Čo to znamená pre Lučenec? Pri pohľade na tabuľku je momentálne v najmenej výhodnej pozícii, oproti súperom tabuľkovo vyššie, má na konte o dve prehry viac. Pokojne sa teda môže stať, že prvé kolo play off začnú u súpera, čo by určite nebola výhodná pozícia. Z tohto ohľadu musia bezpodmienečne doma zbierať body a k tomu ešte niečo pridať aj vonku. "Levice celú sezónu dokazujú, že majú veľkú kvalitu a bojujú o čelo tabuľky. Ak ešte chceme pomýšľať na lepšie postavenie pred play off, tak musíme zvíťaziť. Bude to náročný zápas, ale dáme do toho všetko," vyjadril sa kouč BKM Peter Jankovič. 

Levice nie sú v tomto smere na tom o moc lepšie, akurát ich tabuľkové postavenie je o čosi lepšie. Zverenci trénera Michala Madzina však prišli o prvé miesto v Niké SBL, keď v priamom súboji prehrali so Spišskými Rytiermi (73:86). Dianie na druhom až piatom mieste je nesmierne vyrovnané, Patriotov tak čaká ešte tuhý boj o udržanie aktuálneho postavenia alebo výhody domáceho prostredia v prvom kole play off. Pomôcť by im v tomto smere mohol fakt, že zatiaľ majú najlepšiu bilanciu vonku zo všetkých tímov v lige. "Pre nás začína play off už teraz, zostáva nám päť zápasov do konca základnej časti a keď chceme splniť náš cieľ, tak si už nemôžeme dovoliť zaváhať. Musíme hrať s energiou, či už v útoku, alebo v obrane a držať spolu ako tím. Potom máme šancu uspieť," prezradil rozohrávač Levíc Martin Danielič. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Rozhodovať sa môže na poste rozohrávača, čo sa už ukázalo aj v niektorých vzájomných meraniach týchto dvoch celkov. 

Kde sledovať:

DSC 3085 

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Svit zvládol po týždňovej prestávke návrat do ligového diania, keď doma zdolal Handlovú (90:79). Tento výsledok pre "medveďov" znamená, že sa mierne priblížili výhode domáceho prostredia v prvom kole play off a tiež, že zostávajú v prípadnej hre o preskočenie tejto fázy. Kľúčom k tomu je najmä ich bilancia v Iskra aréne, v ktorej doteraz prehrali len v troch prípadoch. Práve ich sobotňajší súper si v jednom prípade dokázal uchmatnúť výhru. "V sobotu odohráme doma derby zápas proti Spišskej Novej Vsi. Vieme, akým kvalitným kádrom disponuje náš súper a aj to, že momentálne sú v 'laufe' a právom na prvej priečke tabuľky, nič to ale nemení na tom, že ideme bojovať na maximum a chceme si postrážiť domácu palubovku. Musíme hrať maximálne agresívne a zodpovedne na oboch koncoch palubovky a verím, že výsledok sa dostaví," povedal kormidelník Iskry Róbert Ištvánik. 

Najlepšiu formu v lige majú momentálne Spišskí Rytieri, spolu so Slovenským pohárom neokúsili chuť prehry už v šiestich stretnutiach po sebe. Zverenci trénera Tea Hojča nemajú nakročené len k priamemu postupu do semifinále play off, ale aj k celkovému prvenstvu po základnej časti. Pri letnom rebrandingu klubu by asi len málokto očakával takýchto rýchly progres. Naposledy si "Novovešťania" poradili v priamom súboji o prvé miesto s Levicami (86:73). Jediným otáznikom pred východniarskym derbym je, či bude k dispozícii niekto z absentujúceho dua Michal Čekovský a Delano Spencer. "Musíme sa pripraviť na ďalší intenzívny duel. Vieme, ako hrá Svit, doma má neskutočnú bilanciu, veď prehral len 3 zápasy. Našim cieľom je, aby prehral aj štvrtýkrát, no bude to nesmierne náročné. Uspieť môžeme len vtedy, ak dodržíme náš herný plán, ak budeme bojovať jeden za druhého. Vo Svite nikdy neviete, ktorý hráč im pozitívne 'vybuchne', tá individuálna kvalita tam je, to je niečo, čo berieme ako fakt. Čaká nás ťažký duel, no v derby určite kožu lacno nepredáme," uviedol asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Kto píska: Pavel Fuska, Zdenko Zubák, Vladimír Karnay

Na čo sa zamerať: Ofenzívny potenciál majú oba tímy veľký, ale rozhodujúce bude to, kto predvedie kvalitnejšiu defenzívu. Tromfy majú v rukách Rytieri, keďže majú v rámci celej súťaže najlepšiu obranu. Priemerne inkasujú necelých 77 bodov na zápas. 

Kde sledovať:

 DSC 4764

MBK Baník Handlová - BC Prievidza (20.00 h)

K zápasu: V poradí už 134. hornonitrianske derby má rozhodne o náboj postarané. "Baníci" totiž bojujú o udržanie ako-takej nádeje na preskočenie svojho rivala a získania miesta v prvom kole play off. Zaváhať si už rozhodne nemôžu dovoliť, pretože by tým de facto spečatili svoj osud. Handlová v stredu neuspela vo Svite (79:90) a aj naďalej má tak len jedno víťazstvo v tejto sezóne vonku. "Štvorbodový" náboj musí byť pre hráčov dostatočnou motiváciou, aby sa im už v polke apríla neskončila sezóna. "Náš cieľ je jasný. Chceme zvíťaziť a vylepšiť dojem pri pohľade na vzájomné zapasy s Prievidzou. Ak nadviažeme na nasadenie a agresivitu z posledných domácich vystúpení, tak verím, že sa budeme tešiť z víťazstva," myslí si kouč MBK Danilo Rakočevič. 

Prievidza má v tom jasno, prípadný úspech v Handlovej by ich už takmer oboma nohami dostal k vytúženej miestenke do play off. Všetko je stále v ich rukách, navyše majú so svojim regionálnym rivalom priaznivú bilanciu a dokonca už dokázal zvíťaziť v jeho domovskom stánku. Na začiatku týždňa predviedli takmer dokonalú stíhaciu jazdu, ale v Lučenci im to napokon nevyšlo (90:97). "Čaká nás derby. Bez ohľadu na to, o čo sa hrá, je to vždy prestížny zápas. Nemá papierového favorita a každý ho chce vyhrať. Úspešný bude ten, kto dá do stretnutia viac energie a ukáže väčšie chcenie. Tento duel je veľmi dôležitý pre oba tímy z pohľadu účasti v play off. Na zápas sa pripravíme zodpovedne a verím, že aj podáme zodpovedný výkon. Ideme sa pobiť," vyhlásil tréner BC Maroš Helmecy. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Martin Margala, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: V tomto je to jednoduché ako facka, rozhodne vôľa po víťazstve, keďže oba tímy majú rozhodne o čo hrať. 

Kde sledovať:

Foto: Facebook, Lukáš Droppan, Daniel Faix