• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jubilejné 40. kolo Niké SBL môže dať definitívu o účastníkoch tohtoročného play off. Handlová má pred sebou poslednú šancu, potrebuje k tomu uspieť na palubovke Interu Bratislava. Prievidza môže doma proti Svitu spečatiť predĺženie sezóny. A náboj má aj duel Spišských Rytierov s Lučencom, "Novovešťania" môžu totiž urobiť ďalší krok na ceste za účasťou v semifinále. 

Niké SBL - 40. kolo (streda 31. marca o 18.00 h):

Spišskí Rytieri - BKM Lučenec

K zápasu: Pred tímom s momentálne najlepšou formou v rámci Niké SBL stojí ďalšia náročná skúška. Zverenci trénera Tea Hojča sa pokúsia natiahnuť svoju víťaznú sériu na osem zápasov proti tímu, s ktorým pred necelým mesiacom naposledy prehrali. Rytieri počas víkendu zvládli mimoriadne ofenzívne východniarske derby so Svitom (103:95), vďaka čomu si udržali prvú priečku v Niké SBL. Teraz sa vo svojej domáce aréne môžu opäť o čosi viac priblížiť k miestenke do semifinále play off. "V krátkom slede nás čaká ďalší kvalitný súper, ktorý síce má výkyvy formy, ale na to sa nemôžeme a samozrejme, ani nebudeme spoliehať. Pozeráme sa sami na seba, ak dodržíme všetky dohodnuté postupy, tak verím, že sa pobijeme o ďalšie víťazstvo," prezradil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Lučenecká fazóna nie je ideálna, hlavne čo sa týka vyrovnaných koncoviek. "Pelikáni" pustili v sobotu perím vo svojej ARENE, s dvoma bodmi odchádzali hráči Levíc (92:85). Čo to znamená pri pohľade na momentálnu tabuľku? Horšie ako na piatej priečke už neskončia, ale métou je určite minimálne získanie domácej výhody v prvom kole play off. Na to potrebujú zvládnuť zostávajúce dva zápasy základnej časti a dúfať v zaváhanie niektorého tabuľkovo vyššie postaveného tímu. "Cestujeme k tímu s najlepšou formou. Spišská Nová Ves hrá momentálne veľmi dobre a bude to veľmi náročný zápas. Nám sa už nepodarí posunúť v tabuľke a tak máme možnosť pripraviť sa na play off. Zostávajú nám dva zápasy do konca základnej časti a vieme ich využiť ako prípravu na play off. Verím, že pristúpime k zápasu maximálne zodpovedne a pobijeme sa o dobrý výsledok," vyjadril sa kouč Lučenca Peter Jankovič. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Peter Karniš

Na čo sa zamerať: Na ofenzívnu silu Rytierov a defenzívne možnosti Lučenca. "Novohradčania" dokázali nájsť v tejto sezóne recept na svojho rivala, pred blížiacim sa play off by mali mať obe strany rozhodne veľkú motiváciu. 

Kde sledovať: 

IMG 4302

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová

K zápasu: "Žlto-čierni" majú všetko vo svojich rukách, výhoda domáceho prostredia v prvom kole play off by im nemala ujsť, v hre je však aj možnosť priameho postupu do semifinále. Nový tréner slovenskej reprezentácie Oleg Meleščenko môže so svojimi zverencami potvrdiť vynikajúcu formu doma, ktorú nepokazil pred týždňom ani Lučenec (80:75) a zároveň ukončiť handlovské nádeje na účasť vo vyraďovacej fáze. "V tejto sezóne nie je žiadny tím slabý a žiadny príliš silný. Zápasy bývajú vyrovnané, môžu sa skončiť víťazstvom jedného i druhého družstva. My, ak máme záujem skončiť po základnej časti čo najlepšie, tak musíme tento zápas vyhrať. Uvedomujú si to všetci hráči a verím, že od začiatku bude na ihrisku jasné, kto viac chce a kto má väčšiu kvalitu," uviedol vedúci družstva Miroslav Páleník.

"Baníci" majú totiž pred sebou poslednú šancu, ako ešte prehovoriť do boja o 6. miesto. K tomu nevyhnutne potrebujú uspieť na Pasienkoch a zároveň dúfať, že Prievidza nezvíťazí nad Svitom. Šance zverencov trénera Danila Rakočeviča sa po prehre s hornotrianskym rivalom (74:80) totiž dostali už len do teoretickej roviny. Bez tlaku sa tak pokúsia získať len druhé tohtosezónne víťazstvo u súpera. "V Bratislave nás čaká veľmi náročný zápas. Inter má veľkú motiváciu, pretože stále bojuje o tretie miesto tabuľky a pod svojimi košmi je najlepším celkom súťaže. My si uvedomujeme, že po sobotnej prehre s Prievidzou nám zostali už iba teoretické šance na postup do play off. Pokiaľ tu ale ešte aj tá najmizivejšia šanca je, my sa jej nevzdáme a budeme bojovať najmä pre našich fanúšikov. S úcty a rešpektu voči nim, chceme sezónu dohrať so cťou," povedal hrajúci asistent trénera Saša Jankovič. 

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Na to, či sa na strane Handovej ešte nájde odhodlanie zabojovať o 6. miesto a miestenku do play off. Inter hrá o to, aby si minimálne udržal aktuáne postavenie v tabuľke. 

Kde sledovať: 

IMG 8139

BC Prievidza - Iskra Svit

K zápasu: Pred Prievidzou je už posledný krok, aby sa definitívne ocitla v tohtoročnom play off Niké SBL. Kolektív okolo trénera Maroša Helmecyho si výrazne pomohol už v hornonitrianskom derby, ked zvíťazil počas víkendu v Handlovej (80:74). Teraz mu teoreticky stačí aj prehrať, ak rovnaký výsledok dosiahne aj Handlová na Interi. Lenže celok z hornej Nitry plánuje pokračovať v dobrých výsledkoch doma. "V stredu nás čaká tím Svitu, ktorý hrá rýchly, ofenzívny basketbal a preto bude dôležité, aby sme si dali pozor hlavne na rýchle protiútoky, v ktorých je náš súper veľmi silný. Musíme byť koncentrovaní celých 40 minút. Verím, že zápas dopadne so šťastným koncom pre nás," uviedol hráč Prievidze Patrik Lukáč. 

Svit má stále o čo hrať, v hre totiž nie je len prvé kolo play off, ale aj prípadná priama účasť v boji o medaily. K tomu si mohol pomôcť vo východniarskom derby so Spišskou Novou Vsou, ale ofenzívnu prestrelku napokon vyhrali hostia (95:103). Nič však nie je stratené, len v zostávajúcich dueloch si už nemôže dovoliť výraznejšie zaváhanie. "Po zbabranom zápase proti Spišskej sme sa dúfam vrátili nohami pevne na zem. V Prievidzi musíme ukázať predovšetkým disciplínu na oboch stranách palubovky, bez toho nemáme žiadnu šancu na úspech. Prievidza hrá doma dobre, no my sa budeme sústrediť na svoj výkon a verím, že po zápase budeme odchádzať spokojní," vyhlásil tréner Iskry Róbert Ištvánik. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Richard Sirocký

Na čo sa zamerať: Prievidza má pred sebou jasný cieľ - zastaviť ofenzívny potenciál Svitu. Len vtedy môže pomýšľať na zisk dvoch bodov do tabuľky. 

Kde sledovať: 

Foto: Barbora Klorusová, Vladimír Dorňák, Ladislav Szibilla/BC Prievidza