Vytlačiť
Kategória: Preview

Pred záverečným kolom základnej časti Niké SBL je tu ešte kompletné "kolo" dohrávok. Sú tri a v každej je o čo hrať. Rozhodnúť sa môže napríklad o víťazovi základnej časti, ale aj o tom, ako to bude vyzerať na 1. až 4. mieste. Levice sa pokúsia opäť raz odkliať palubovku Prievidze a zostať v boji o víťaza základnej časti. Na Pasienkoch to bude priamy duel o 3. miesto, Svit sa tiež pokúsi zlomiť negatívnu sériu na ihrisku Interu. Spišských Rytierov čaká v Handlovej záverečný zápas základnej časti.

Niké SBL - 22. kolo (streda 7. apríla o 18.00 h):

BC Prievidza - Patrioti Levice

K zápasu: Prievidza má ako jeden z mála tímov ešte pred koncom základnej časti jasno, bude šiesta a môže sa bez tlaku pripravovať na prvé kolo play off. Môže však prehovoriť do boja na čelných poschodiach tabuľky. Takú príležitosť má teraz doma proti Leviciam, ktoré majú o čo hrať. Zverenci trénera Maroša Helmecyho si zároveň budú chcieť napraviť reputáciu po víkendovej prehre so Spišskými Rytiermi (69:96). "Verím, že si po nevydarenom zápase so Spišskou Novou Vsou napravíme svoju chuť. Levice u nás už takmer 8 rokov nevyhrali a verím, že to tak aj zostane," uviedol hráč Prievidze Maxim Matuška. 

Patrioti už majú jasnú účasť v semifinále play off, ale nie je momentálne jasné, z akého miesta do tejto fázy súťaže pôjdu. Stále sú totiž v hre aj o to, aby sa stali víťazom základnej časti Niké SBL. K tomu však potrebujú vyhrávať a to znamená, minimálne sa pokúsiť o to, aby po viac ako 8 rokoch uspeli v Niké aréne. Na hornú Nitru pôjdu pozitívne naladení, keď zvládli dôležitý súboj s Interom Bratislava (82:66). "V každom zápase sa bojuje o víťazstvo. Vieme, čo nám tieto prípadné víťazstvá môžu doniesť. Je krátky čas na regeneráciu, ale verím, že sa nám bude trochu ľahšie dýchať. Nastavenie v hlave a koncentrácia musí zostať. Od začiatku sezóny mám ako keby v hlave sériu Levíc v Prievidzi, teraz by mohol nastať správny čas, aby sme zlomili túto niekoľkoročnú vec, ktorú by sme radi dali do zabudnutia," povedal tréner Levíc Michal Madzin. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Tomáš Doušek, Peter Gacík

Na čo sa zamerať: Rozhodovať budú defenzívne schopnosti, ale aj samotná chuť vybojovať si dva body do tabuľky. 

Kde sledovať:

DSC 5923

Niké SBL - 34. kolo:

Inter Bratislava - Iskra Svit 

K zápasu: V krátkom čase sa tieto tímy stretnú opäť, len v opačnom garde, ale stále pôjde o tretie miesto. Najskôr sa pozrieme na celok z Pasienkov, ktorý nemá momentálne ideálnu fazónu. Najskôr prehrala pod Tatrami (71:87), potom v Leviciach (66:82). V druhom menovanom zápase navyše citeľne chýbal pod košom Michael Fusek. "Žlto-čierni" však majú všetko vo svojich rukách, stačí zdolať "medvede" a tretie miesto po základnej časti bude definitívou. "Pre nás bude dôležité vrátiť sa k tomu, čo sme hrali predtým. To je rýchlejší pohyb lopty, ale najskôr sa musíme vrátiť k tej obrane, ktorú sme mali. Neviem, prečo všetko rozoberáme, robíme, makáme na tréningoch, ale keď príde zápas, tak jednoducho stratíme všetko. To je veľký problém," zamyslel sa kouč Interu Oleg Meleščenko. 

Svit je v podobnej situácii ako Levice, aj on nedokáže už príliš dlhú dobu uspieť na jednom ihrisku, konkrétne v Bratislave nevyhral už viac ako 9 rokov. Lenže má tiež o čo hrať, motiváciou je práve preskočiť svojho tabuľkového suseda. Počas víkendu ho dokázal zdolať (87:71), vonku však víťazstvá nezbiera pravidelne. Kocky sú teda hodené, tomuto duelu rozhodne patrí nálepka - ťahák stredajšieho programu. "Po pár dňoch hráme opäť proti Interu, teraz však na jeho palubovke. Vieme, že nás čaká extrémne náročný zápas, nakoľko ide o priamy boj o postavenie pred play off. My sme pripravení odovzdať maximum a chceme sa prezentovať rovnakou hrou, ako v poslednom zápase. Ak dáme do toho dostatok energie, tak verím, že budeme úspešní," vyhlásil kormidelník Svitu Róbert Ištvánik.  

Kto píska: Peter Ženiš, Eduard Uhrin, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Všetko sa bude odvíjať od toho, či nastúpi v domácom drese pod košom Michael Fusek. Inak môžu mať "žlto-čierni" veľký problém s mimoriadne vysokou zostavou Svitu, ktorá môže alternovať na viacerých postoch. 

Kde sledovať:

image006

Niké SBL - 37. kolo:

MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

K zápasu: Pre Handlovú to bude tohtosezónna derniéra v domácej hale. "Baníci" už totiž vedia, že v sobotu sa pre nich končí účinkovanie v aktuálnom ročníku Niké SBL. Aj napriek tomuto faktu, dokázali počas víkendu viac ako statočne bojovať s Levicami. Oklieštená zostava siahala na veľký triumf, napokon nešťastne prehrala najtesnejším možným rozdielom po predĺžení (94:95). Teraz môžu zavariť ďalšiemu papierovému favoritovi. "Myslím si, že je stále o čo hrať. Aj keď sme sa s play off predčasne rozlúčili, stále vystupujeme v najvyššej basketbalovej súťaži a pred nami sú ešte dva zápasy. Určite nie sme tím, ktorý nemá kvalitu na účasť v play off. Mali sme skrátka len menej šťastia ako iné celky. A preto musíme ukázať, že vo vyraďovacích bojoch bude naša účasť chýbať. Záver sezóny chceme dohrať so zdvihnutými hlavami a budeme bojovať najmä z úcty k našim fanúšikom," vyjadril sa rozohrávač Handlovej Adam Krčmárik. 

Pre "Novovešťanov" to bude posledný duel základnej časti, ešte však nevedia, či sa umiestnia na prvom alebo druhom mieste. Pod tlakom až tak nie sú, keďže ich rival - Levice, musí vyhrať oba zostávajúce duely. Sami si však určite nemôžu dovoliť zaváhať, keďže ťahajú 9-zápasovú šnúru výhier. V sobotu to ukázali v neďalekej Prievidzi (96:69) a s rovnakým pocitom by najradšej odchádzali aj z Handlovej. "Sme veľmi radi, že sme postúpili priamo do semifinále, to, či budeme prví alebo druhí, nemáme vo vlastných rukách, pretože Levice majú pri rovnosti bodov lepšie vzájomné zápasy. Na tabuľku sa však budeme pozerať až po zápase s Handlovou a hoci navonok to vyzerá, že o nič nejde, stále je o čo hrať. Chceme podať zodpovedný výkon, nič nepodceniť a veríme, že si v poslednom zápase základnej časti pripíšeme ďalšiu výhru. K nej nám určite nepomôže Marko Stevanovič, ktorý si pred najdôležitejšou fázou sezóny doliečuje drobné šrámy," uviedol generálny manažér Michal Búza. 

Kto píska: Pavol Fuska, Anton Šarišský, Ján Kurpaš

Na čo sa zamerať: Motiváciu majú obe družstvá, rozhodovať bude podľa všetkého basketbalová kvalita a to, kto v akej zostave nastúpi. 

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan, Facebook