• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, po vyše štyroch mesiacoch sa rozbieha dianie v Niké SBL. Nový ročník štartuje aj s účasťou divákov, tešiť sa na úvod môžu v Komárne, vo Svite a v Leviciach.

Niké SBL - 1. kolo (sobota 2. októbra):

BC Komárno - MBK Baník Handlová (16.00 h)

K zápasu: Nováčika čaká ostro sledovaný vstup do Niké SBL a hneď na úvod sa predstaví pred svojimi fanúšikmi proti tímu, ktorý v predchádzajúcom ročníku chýbal v play off. Zverenci trénera Zlatka Jovanoviča pred týždňom zvládli víťaznú previerku pred novou sezónou, keď doma zdolali Viedeň Timberwolves. Ešte pred duelom s Handlovou sa navyše posilnili, na post rozohrávača angažovali ex-hráča "baníkov", K.C. Ross-Millera. Aj s jeho pomocou si chcú hneď pri prvej príležitosti zaknihovať dva body do tabuľky. "Začiatok sezóny, každý sa už nevie dočkať a je namotivovaný. Handlová je skúsené družstvo, avšak aj toto nás viac nakopáva pred vzájomným zápasom. Pokúsime sa hrať našu hru, hrať energicky a aj touto cestou pozývam fanúšikov, aby nás prišli podporiť do haly. Želám obom tímom veľa šťastia a najmä zdravia počas celej sezóny," uviedol tréner Komárna Zlatko Jovanovič. V podobnom duchu to vidí aj kapitán tímu Martin Danielič: "Prvý zápas v sezóne je vždy veľmi dôležitý, chceme úspešne vstúpiť do sezóny. Na to, aby sa nám to podarilo, musíme hrať tvrdo v obrane a s rozumom v útoku. Každý z nás musí odovzdať všetko, čo môže, ak to splníme, tak si myslím, že sa nemáme čoho báť."

V predchádzajúcom ročníku boli achillovou pätou Handlovčanov stretnutia na palubovkách súperov. Tie napokon mimo iného stáli celok z hornej Nitry účasť vo vyraďovacích bojoch. Na lavičke zostal Danilo Rakočevič, počas leta totálne obmenil tím a vo svojej druhej sezóne v Handlovej by určite rád vylepšil konečné postavenie družstva. Prvým krokom k tomu môže byť  úspech na juhu Slovenska. Pozitívom je, že na záver prípravy jeho zverenci dvakrát uspeli proti maďarskému Vesprému. 

Kto píska: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Artjoms Ribakovs

Kde sledovať:

 bc komarno preview 2

Iskra Svit - BC Prievidza (18.00 h)

K zápasu: Repríza minulosezónnej série prvého kola play off sľubuje zaujímavú konfrontáciu. Vo Svite by radi nadviazali na bronzové umiestnenie, tréner Róbert Ištvánik sa rozhodol poskladať káder iným štýlom, ako tomu bolo v minulosti. K dispozícii má viac skúsenejších hráčov, dopĺňa ich mladé slovenské jadro. "Podtatranci" už naznačili svoj potenciál napríklad na Baťovom pohári, kde skončili až za nimi hráči Interu Bratislava a Lučenca. Iskra aréna môže byť aj v tomto ročníku Niké SBL opäť miestom, kde sa nebude tak ľahko vyhrávať. "V sobotu to konečne vypukne. Absolvovali sme tvrdú prípravu a odohrali kvalitné zápasy. Budeme chcieť hrať celých 40 minút koncentrovane a s veľkou energiou. Tešíme sa po roku na fanúšikov a dúfam, že spoločne zvládneme úvod sezóny," uviedol hráč Svitu Jakub Mokráň. 

Prievidza už má za sebou dva súťažné zápasy, konkrétne v Alpsko-jadranskom pohári. "Bielo-čierni" neuspeli v Slovinsku, keď prehrali s Ilirijou (74:83) a nad ich sily bolo aj chorvátske Škrljevo (70:83). Kolektív okolo kouča Maroša Helmecyho však ukázal svoje silné zbrane, o ktoré sa plánuje opierať aj na ligovej scéne. V predchádzajúcom ročníku nechýbali Prievidžania v play off a rovnaký cieľ majú aj v tejto sezóne. Prípadný triumf pod Tatrami tak môže byť pre nich dôležitou vzpruhou. "Čaká nás ťažký súper. Svitu sa podarilo udržať väčšinu slovenských hráčov z minuloročnej sezóny, ktorých doplnili zaujímaví legionári. Verím, že je všetko v našich rukách. Svit má kvalitne mužstvo, preto musíme hrať agresívne, bojovne a koncentrovane od začiatku zápasu," myslí si kouč Prievidze Maroš Helmecy. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Michal Perečinský

Kde sledovať:

DSC 1900 

Patrioti Levice - BKM Lučenec (20.00 h):

K zápasu: Patrioti vstupujú do ďalšej kapitoly svojho fungovania s nálepkou vicemajstra. Ako jediný zo slovenských tímov majú za sebou úspešný vstup do nového ročníka Alpsko-jadranského pohára, keď uspeli proti chorvátskej Šibenke (79:64). Svojmu súperovi majú navyše čo vracať, keďže ich zdolal na ich palubovke v rámci Tipsport Federálneho pohára. Súboje Levíc s Lučencom boli ozdobou predchádzajúcej sezóny, podobný scenár sa očakáva aj v nasledujúcich mesiacoch. "Vieme, čo zhruba od Lučenca očakávať. Musíme sa pripraviť na trošku iný štýl basketbalu, bude to viac o behaní a hre 1 na 1, ako o nejakých postupných útokoch. Určite chceme začať sezónu doma s víťazstvom," vyhlásil pivot Patriotov Viktor Juríček. 

V Lučenci sa udiali počas leta výrazné zmeny, ale príchod amerického trénera Daniela Sokolovskeho sa ukazuje ako dobrá voľba. "Novohradčania" potešili svojich priaznivcov na Tipsport Federálnom pohári, kde sa umiestnili na 3. pozícii. Na turnaji vo Svite však prehrali s oboma ligovými konkurentmi - Interom Bratislava a Svitom. Ako sme však písali vyššie, na Levice dokázali nájsť v príprave recept a rovnaký scenár by radi uvítali aj na začiatku sezóny 2021/2022. "Tešíme sa na úvodný zápas sezóny proti favoritovi na titul. Je to skvelá možnosť ukázať, akú sme mali prípravu. Je jasné, že v októbri ešte nebudeme na maxime našich možností. Sme mladý tím, ktorý sa musí ešte individuálne zlepšovať. V sobotu sa začína maratón, do ktorého ideme spolu ako tím. Tešíme sa na túto cestu, sme skvelá skupina, ktorá je pripravená na spoločný boj," povedal tréner BKM Daniel Sokolovsky. Na jeho slová nadviazal Simeon Jackuliak: "Samozrejme, chceli by sme vstúpiť do novej sezóny víťazstvom. Bude to ťažké, to si všetci uvedomujeme, ale máme sebavedomie a chceme vyhrať. Spravíme pre to všetko."

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Jakub Izák

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Karol Scholtz, Daniel Faix