Vytlačiť
Kategória: Preview

Program 5. kola Niké SBL sľubuje zaujímavé súboje. Aktuálne tri najlepšie tímy súťaže sa predstavia vonku, kde sa pokúsia vylepšiť svoje víťazné série. Líder z Lučenca cestuje do Komárna, Levice sa predstavia v Prievidzi a Spišskí Rytieri hrajú v Handlovej. Svit sa pokúsi ukončiť šnúru prehier, v domácom prostredí sa postaví Interu Bratislava.

Niké SBL - 5. kolo (sobota 23. októbra o 18.00 h):

BC Komárno - BKM Lučenec

K zápasu: Komárno síce malo úspešný vstup do sezóny, ale odvtedy čaká na ďalší úspech. Nováčik pri tom nepodáva zlé výkony, len vždy tomu niečo chýba. To presne bol aj prípad duelu s Interom Bratislava (73:87). Tréner Zlatko Jovanovič sa navyše musel vyrovnať so zraneniami dvoch rozohrávačov - Martina Danieliča a K.C. Ross-Millera. Ich stav a prípadná účasť v sobotňajšom zápase je v tejto chvíli otázny. "Myslím si, že máme celkom šancu uspieť. Výsledky tomu nenasvedčujú, prechádzajúce tri stretnutia sme prehrali, avšak na tento zápas sme sa tvrdo pripravovali. Vieme proti komu nastúpime, ideme sa však pobiť o víťazstvo," vyhlásil rozohrávač Jorden Duffy. 

Lučenec má pred sebou šancu získať piate víťazstvo za sebou a pokračovať zatiaľ v stopercentnej bilancii v doterajšom ročníku. Predchádzajúci dvojbodový zápis sa podaril doma bez výraznejších problémov proti Handlovej (93:70). V tomto zápase chýbal "Novohradčanom" Chris Cokley, jeho status na duel s Komárnom je tiež otázny. "Tešíme sa na veľmi zaujímavý zápas s tvrdým a húževnatým súperom v Komárne. Majú pekný mix mladosti a skúseností a hrajú agresívne v oboch smeroch. Je to nebezpečný tím, ktorý mal v posledných troch zápasoch smolu, ale vo všetkých týchto zápasoch bol veľmi konkurencieschopný. Pokiaľ ide o nás, keď nám pre zranenie chýba jeden kľúčový hráč, náš tím ukázal charakter, že ostatní nastúpia a doplnia to, čo chýba, ako sme to urobili proti Handlovej. V sobotu sa pripravujeme na veľmi tvrdý a náročný zápas," vyjadril sa tréner Daniel Sokolovsky. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Zdenko Zubák, Peter Macura

Kde sledovať:

DSC 2511 

Iskra Svit - Inter Bratislava

K zápasu: Svit zatiaľ nezažíva ideálny začiatok do nového ligového ročníka. Podobne ako Komárno, tak aj "medvede" vyhrali v úvodnom kole a potom prišla trojzápasová šnúra prehier. Svoj dopad mali na tom aj zranenia, proti Interu by mal ešte absentovať Jakub Mokráň. V stredu sa vrátil do zostavy Iskry Saša Avramovič, ale ani on nezabránil po veľkej dráme, tesnej prehre so Spišskými Rytiermi (68:72). "Čaká nás ďalší domáci zápas, do ktorého musíme dať všetko, čo v nás je. Chceme konečne zlomiť negatívnu sériu a verím, že predvedieme výkon, po ktorom budeme môcť byť spokojní. Ideme bojovať ako tím," prezradil tréner Róbert Ištvánik.

Inter má aktuálne na konte dve víťazstvá za sebou, ak rátame aj vystúpenie v Alpsko-jadranskom pohári. Počas uplynulého víkendu uspel v Pezinku proti nováčikovi (87:73) a úspešne dopadla aj premiéra v Alpsko-jadranskom pohári. Síce to bola proti Děčínu dráma až do konca, ale "žlto-čierni" ju napokon zvládli (88:81). Jedinou starosťou trénera Olega Meleščenka je absencia Michaela Fuseka, ktorý možno vypadne z rotácie Interu na dlhšiu dobu. "Chceme ich donútiť, aby hrali basketbal piati na piatich. Oni chcú behať, vyrážať do rýchlych brejkov, hrať jeden proti jednému, len jednoduchý pick and roll. No a my ich chceme zastaviť, primäť ich, aby hrali útoky na 20 či 24 sekúnd a to bude kľúč. A potom doskakovanie. Sú agresívni, majú viacerých Američanov, ktorí chodia po doskoky. Bude dôležité ustrážiť si doskakovanie v obrane aj útoku," myslí si asistent trénera Edgars Jaunzems. 

Kto píska: Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Róbert Cibulka

Kde sledovať:

DSC 6310 

BC Prievidza - Patrioti Levice

K zápasu: Prievidza aj naďalej zostáva jediným tímom, ktorý v aktuálnom ročníku Niké SBL ešte neokúsil, ako chutí víťazstvo. Zverenci trénera Maroša Helmecyho boli opäť k tomu blízko, ale nie práve ideálne zvládnutá koncovka ich stála úspech u úradujúceho majstra, Spišských Rytierov (86:92 po predĺžení). Debut má za sebou nová posila BC Alonzo Walker. Stretnutie s Levicami bude zároveň posledným pre Marka Batinu, ktorý doteraz zastával funkciu generálneho manažéra a tiež asistenta trénera. "Čaká nás jeden z ašpirantov na finále - Levice. Verím, že budeme bojovať a predvedieme zodpovedný výkon proti náročnému súperovi, akým Levice sú," uviedol tréner Maroš Helmecy. 

Patrioti sa vezú na víťaznej vlne, ktorú dokumentoval počas týždňa významný a cenný triumf v Alpsko-jadranskom pohári. Levičania doslova sfúkli z palubovky úradujúceho šampióna tejto súťaže a aktuálne druhý najlepší tím českej ligy - Pardubice (101:71). Celkovo to bolo pre tím okolo trénera Michala Madzina už piate víťazstvo za sebou. Teraz sa pokúsia uspieť na palubovke súpera, u ktorého dlhé roky nevedeli nájsť úspešný recept. "Musíme pristúpiť k zápasu, ako tomu bolo v utorok, čo bude pre nás určite dobrý test. Prievidza má možno zlú bilanciu, mohla byť však úplne iná, keďže majú svoju kvalitu. My však musíme hrať našu hru a byť koncentrovaní 40 minút," prezradil pivot Viktor Juríček. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Eduard Uhrin

Kde sledovať:

 DSC 6490

MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

K zápasu: Handlová v sobotu večer nemala nárok u lídra súťaže z Lučenca (70:93). Ako uviedol tréner Danilo Rakočevič, tak jeho zverenci boli psychicky a fyzicky unavení po úspechu s Prievidzou. Chuť si teraz môžu napraviť pred domácim publikom, aj keď je jasné, že prekážka v podobe úradujúceho majstra, nie je jednoduchá. Navyše im podľa dostupných informácií bude pod košom chýbať Peter Vojtek. "Čaká nás veľmi ťažký zápas so súperom, ktorý disponuje kvalitnou súpiskou. Rytieri sú jedným z favoritov na zisk majstrovského titulu. Na ich čele stojí úspešný a skúsený tréner. Napriek kvalite súpera, máme všetko vo vlastných rukách. Je iba na nás, ako sa na stretnutie pripravíme a ako k nemu pristúpime na palubovke. Pokiaľ dodržíme v rámci obrany a útoku to, čo si povieme, budeme mať pred našimi fanúšikmi reálnu šancu zvíťaziť," prezradil tréner Danilo Rakočevič. 

Spišskí Rytieri sú totiž vo výsledkovej forme, čo dokazujú tri výhry po sebe a ešte jeden ďalší úspech v Alpsko-jadranskom pohári. Síce prichádza v ich stretnutiach už tradične k zdramatizovaniu boja o dva body do tabuľky, ale vo veľkej väčšine prípadov "Novovešťania" uspejú. To bol aj prípad východniarskeho derby so Svitom (68:72). "Samozrejme, že by sme radi predĺžili našu víťaznú šnúru, no čaká nás náročný súper. Duel bude o to pikantnejší, že za Handlovú nastúpia dvaja hráči z našej minuloročnej majstrovskej zostavy a ako 'Čeko', tak aj 'Mrvo' majú svoje nesporné kvality, čo vo svojom novom tíme aj dokazujú. Ak chceme uspieť, musíme sa vyvarovať hluchých minút, ktoré zatiaľ prichádzajú v každom zápase. Verím, že level našej hry opäť posunieme o trošku vyššie a budeme úspešní," povedal asistent trénera Erich Korfanta. 

Kto píska: Peter Ženiš, Martin Margala, Peter Gacík

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Marcus Poliak, Daniel Faix