• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tri atraktívne zápasy, to je basketbalové menu 12. kola Niké SBL. Veľká pozornosť bude patriť zápasu Lučenca s Komárnom, v hre je druhé miesto v tabuľke. Nemenej zaujímavé to bude na Spiši, Rytieri si zahrajú s Handlovou o štvrtú pozíciu. A v neposlednom rade, v Pezinku to bude duel tabuľkových susedov, Inter Bratislava nastúpi proti Iskre Svit.

Niké SBL - 12. kolo (streda 8. decembra o 18.00 h):

BKM Lučenec - BC Komárno

K zápasu: Lučencu pomohla reprezentačná prestávka, už aj s novou posilou Taylorom Johnsom, ukončili krátku šnúru prehier. V Handlovej navyše predviedli jeden z najlepších výkonov sezóny, čo dokumentoval aj konečný výsledok - 97:70. Teraz majú šancu k návratu na druhé miesto tabuľky, aj keď je jasné, že proti Komárnu to ľahké mať nebudú. V domácej ARENE už v tejto sezóne body dvakrát pustili, tento scenár si však určite nik v stredu večer nepraje. "Náš tím sa sústredí na dôsledné vykonávanie našich základných princípov na oboch stranách palubovky. Zápas proti Handlovej bol v tomto smere pozitívnym krokom. Sme nadšení z možnosti pokračovať v pozitívnom napredovaní proti tímu ako Komárno, ktorý hrá v súčasnosti výborný basketbal. Bude to veľká výzva, ale tešíme sa na obranu našej domácej palubovky a chceme, aby boli naši fanúšikovia hrdí, aj keď to bohužiaľ bude musieť byť bez nich," prezradil tréner BKM Daniel Sokolovsky. 

Komárno pokračuje v rozbehnutej jazde, počas týždňa zaznamenal dve víťazstvá - nad Spišskými Rytiermi (84:71) a nad Interom Bratislava (81:71). Proti "žlto-čiernym" to bol upracovaný zápas, v ktorom si napokon postrážili koncovku. Celkovo tak číta ich víťazná séria šesť zápasov, no aj tak budú v stredu na palubovke súpera obhajovať druhé miesto. Proti sebe nastúpia "Peak hráči mesiaca", bude to aj súboj Kyla Castlina s Lukom Gašičom. "Čaká nás opäť náročný zápas, ideme na palubovku tímu, ktorý začal sezónu so štyrmi víťazstvami a práve my sme boli tí, kto túto sériu prerušil. Ale aj v tom zápase sa ukázalo, v čom spočíva sila Lučenca. Očakávam fyzickú hru, súper je určite namotivovaný po víťazstve nad Handlovou, bude to náročné, máme aj nejaké problémy so zraneniami. Chcem, aby moji hráči nastúpili s energiou a pripravení na 100%," vyhlásil kouč BC Zlatko Jovanovič. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Pavel Fuska, Vladimír Karnay

Kde sledovať:

 H0I1167 

Inter Bratislava - Iskra Svit 

K zápasu: "Žlto-čierni" stále striedajú v sezóne lepšie momenty s horšími. Interistom nevyšiel návrat po zápasovej prestávke podľa predstáv, v Komárne neuspeli po výsledku 71:81. V tomto stretnutí citeľne absentoval rozohrávač Trevor Blondin, jeho účasť v stredajšom zápase je otázna. Bratislavský celok by v tomto "štvorbodovom" súboji potreboval nutne uspieť, aby si udržal kontakt s hornou polovicou tabuľky. 

Bronzový tím z predchádzajúcej sezóny pokračuje v hernej a výsledkovej kríze, stále nedokáže nájsť svoju tvár. S Levicami hrali v sobotu 20 minút vyrovnanú partiu, no potom v obrane odišli a napokon doma prehrali až 35-bodovým rozdielom - 91:126. Na súpiske Iskry už chýbal pivot Ty Walker, klub sa s ním dohodol na predčasnom ukončení kontraktu. Svit musí zabrať, prípadný neúspech v Pezinku by totiž znamenal navýšenie rozdielu práve na úkor stredajšieho súpera. "Čaká nás ťažký zápas vonku s Interom. Rád by som konečne videl koncentrovaný výkon počas celých 40 minút a boj o každú loptu, len v tom prípade môžeme pomýšľať na víťazstvo, ktoré veľmi potrebujeme," vyhlásil tréner Svitu Róbert Ištvánik.

Kto píska: Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Peter Gacík

Kde sledovať:

 1

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová

K zápasu: Spišskí Rytieri zvládli v predchádzajúcom kole mimoriadne ťažký duel v Prievidzi, celku z hornej Nitry nedovolili zaknihovať prvé víťazstvo v sezóne (71:58). V dobrom svetle sa navyše ukázala nová posila "Novovešťanov" Channel Banks. Teraz by rád na to úradujúci majster nadviazal doma a zároveň si tak poistil štvrté miesto v tabuľke. Bude opäť z toho dráma, ako je v tejto sezóne zvykom? "Čaká nás ďalší náročný súper, ktorému máme čo vracať, keďže na jeho palubovke sme prehrali. Handlová síce v ostatnom zápase podľahla Lučencu, no na to sa nemôžeme pozerať, určite k nám hostia prídu s víťaznými ambíciami. No tie máme aj my a hoci máme problém s úzkou rotáciou, jednoznačne pôjdeme po výhre. Musíme si dať pozor na silné stránky Handlovej, potrebujeme 'utesniť' perimeter, pretože vieme, akých nebezpečných trojkarov Handlová má. Každopádne nás čaká zaujímavý zápas v ktorom túžime uspieť a urobíme pre to všetko," okomentoval najbližšieho súpera asistent trénera Rytierov Erich Korfanta. 

Handlovčania chceli pokračovať v dobrých výsledkoch v prvej štvrtine základnej časti, ale proti Lučencu to bol z ich strany absolútne nevydarený duel (70:97). Ako odznelo od "baníkov", prehra ich vrátila na zem a opäť sa musia tak vrátiť k svedomitej robote. Tím má opäť pred sebou motiváciu, v tabuľke môže poskočiť na štvrté miesto. Premiérový zápas má za sebou v drese MBK Deng Riak, na prvé body si však ešte musí počkať. "Spišiaci sa po zlom období trocha prebrali a chuť si napravili sobotným víťazstvom v Prievidzi. Preto niet pochýb, že nálada v ich tíme je lepšia a budú chcieť na víťazstvo vonku nadviazať aj pod svojimi košmi. Všetci dobre vieme, aký zápas sme odohrali v uplynulom kole a preto bude dôležité sa rýchlo zomknúť a dokázať, že sobotný duel bol iba zlý deň. Chceme odohrať lepší zápas a zabojovať o víťazstvo. Na Spiši to určite jednoduché nebude, pretože aj domáci majú pred týmto stretnutím vysoké ambície. Ak chceme pomýšľať na úspech, musíme hrať lepšiu obranu a viac posúvať loptu v útoku," myslí si kormildeník Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Anton Šarišský, Peter Karniš, Michal Perečinský

Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Karol Scholtz, Barbora Klorusová