• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Je to takmer dva mesiace, kedy sa naposledy odohralo v Niké SBL kompletné kolo v podstate jednom termíne. Všetko štartuje už o 16.00 h, Inter bude hostiť Svit. Lučenec si to s Komárnom rozdá o druhé miesto v tabuľke. Spišskí Rytieri hrajú s Handlovou o dôležité body a Levice privítajú Prievidzu.

Niké SBL - 26. kolo (sobota 5. marca):

/hrá sa v režime základ/

Inter Bratislava - Iskra Svit (hrá sa v Pezinku o 16.00 h)

K zápasu: Inter hrá v priebehu 48 hodín ďalší domáci zápas, v tomto prípade proti nižšie tabuľkovo postavenému súperovi. "Žlto-čierni" mali aj v užšej rotácii na dosah triumf proti Leviciam, ale napokon neuspeli vo svojom prechodnom domove v Pezinku (68:79). To by rozhodne v sobotu chceli napraviť, stále sú v hre o 4. miesto, no zároveň si musia dávať pozor aj na šiestu Handlovú. "V rýchlom slede hráme obdeň ďalší zápas. Síce máme užšiu rotáciu, ale na nič sa nevyhovárame. Ideme do stretnutia s tým, že chceme vyhrať. Musíme sa vyvarovať hluchých momentov, ktoré sme mali napríklad v zápase s Levicami. Striedame dobré a zlé momenty, treba to limitovať. Myslím si, že máme šancu na víťazstvo a určite sa oň pobijeme," zamyslel sa manažér tímu Interu Miroslav Páleník. 

Svit má momentálne spomedzi všetkých účastníkov Niké SBL najhoršiu fazónu, v lige čaká na víťazstvo už šesť zápasov. Naposledy prehral ešte pred reprezentačnou prestávkou v Leviciach (70:86). No možno už v sobotu sa môže upokojiť, keďže za istých okolností si môže zabezpečiť miestenku v tohtoročnom play off. V prvom rade by však chcel získať dva body do tabuľky. "V sobotu odohráme vonkajší zápas proti Interu. Vieme v čom spočíva ich sila a verím, že sme pripravení ich zastaviť. Chceme konečne zastaviť negatívnu sériu a s blížiacim sa play off predvádzať lepšie výkony. Myslím, že je najvyšší čas, aby sme to prelomili a dobre sa naladili na najbližšie domáce zápasy," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Kto píska: Peter Ženiš, Marek Turčin, Peter Macura

Kde sledovať: 

IMG 2377 

BKM Lučenec - BC Komárno (18.00 h)

K zápasu: Lučenec má naproti tomu najlepšiu formu v rámci súťaže, od februára sa vezie na víťaznej vlne. "Pelikáni" zvládli ďalší dramatický duel, z ktorého si odnášali triumf. V Handlovej (88:83) zaznamenali už piaty triumf za sebou. A teraz ich čaká možno najdôležitejší duel základnej časti, hrá sa totiž o druhé miesto. "Po dvoch veľmi nekonzistentných výkonoch, sa mienime zamerať na to, aby sme ako kolektív hrali koncentrovane a disciplinovane na oboch stranách palubovky. Toto presne potrebujeme od zápasu s veľmi silným súperom. Tešíme sa na podporu od našich skvelých fanúšikov, očakávame zápas s play off intenzitou a atmosférou," povedal tréner Lučenca Daniel Sokolovsky. 

Hráči Komárna si počas reprezentačnej prestávky mohli oddýchnuť, lepšie sa spoznať s novým rozohrávačom v tíme - Aleksandarom Vlahovičom, a samozrejme dôkladne sa pripraviť na záver základnej časti a následné play off. Dokonca stihli odohrať aj prípravný duel, s maďarským Szombathely tesne prehrali (68:71). A hneď v prvom zápase po návrate ich čaká priama bitka o druhú priečku. "Po prestávke sa vraciame do hry hneď proti Lučencu, ktorý je ašpirantom na titul, najmä po zisku Slovenského pohára. Je to mužstvo, ktoré už neraz ukázalo charakter, majú kvalitného trénera, ktorý zas vedie tím tou správnou cestou. Trikrát sa nám ich podarilo poraziť v tejto sezóne, avšak v každom zápase to bol bol boj, fyzicky náročné súboje. Lučenec hrá rýchly basketbal, s držaním lopty a s vysokým nasadením. Od mojich hráčov očakávam maximum, aby do zápasu dali všetko, niektorí hráči nám budú chýbať, musíme sa s tým vysporiadať. Ideme od zápasu k zápasu, čakajú nás posledné tri duely pred play off a každé stretnutie bude náročné," ozrejmil kormidelník Komárna Zlatko Jovanovič.  

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Eduard Uhrin

Kde sledovať: 

LC 52 

Patrioti Levice - BC Prievidza (18.00 h)

K zápasu: Patrioti sú už síce istým víťazom základnej časti, ale k zostávajúcim zápasom aj naďalej pristupujú zodpovedne. Presvedčiť sa mohla o tom vo štvrtok defenzíva Interu, ktorá nezastavila sériu triumf v podaní Levíc (79:68). Pred domácimi fanúšikmi sa premiérovo predstaví aj nová posila - Donte Clark. Aj s jeho prispením budú mať domáci jasný cieľ - uspieť proti poslednému tímu tabuľky. "V krátkom slede nás čaká druhý zápas. Pripravíme sa zodpovedne a budeme chcieť od začiatku do konca podať koncentrovaný výkon. Verím, že si to spolu s našimi divákmi užijeme," vyjadril sa rozohrávač Patriotov Šimon Krajčovič. 

Prievidza ešte stále žije svoj sen o účasti v tohtoročnom play off, ale nádeje sa postupne čoraz viac presúvajú do teoretickej roviny. Pred reprezentačnou prestávkou im rozhodne nepomohla jasná prehra s Interom (67:94). Teraz sa pokúsia prekvapiť lídra súťaže a pokúsiť sa ešte vzkriesiť nádeje o účasti vo "vyraďovačke". Dôležité tiež bude, či už bude k dispozícii Alonzo Walker, ktorý chýbal BC v predošlých dvoch stretnutiach. "Určite musíme byť maximálne koncentrovaní celých 40 minút, keďže Levice majú veľmi kvalitný a skúsený tím. Musíme dodržať všetky veci, ktoré si dohodneme pred zápasom a vtedy môžeme pomýšľať na niečo viac s tímom, ako Levice," myslí si asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Martin Margala, Jozef Stopka

Kde sledovať: 

DSC 1944 

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Spišskí Rytieri sa od prehry v semifinále Slovenského pohára herne a výsledkovo hľadajú. V tabuľke sa im vzdialila vidina tretieho miesta a podľa všetkého ich čaká ešte tuhý boj o aktuálnu štvrtú priečku. Úradujúci majster má aktuálne na konte dve prehry po sebe, predošlú sobotu neuspel s Lučencom (74:77). V domácom prostredí ale už rozhodne neplánuje rozdávať body, o čom by sa mohla najbližšie presvedčiť Handlová. "Vieme akú máme s Handlovou v tejto sezóne bilanciu a jednoznačne ju chceme konečne zlomiť. No v hre nie sú len vzájomné zápasy, kde prehrávame 0-3, v hre je predovšetkým boj o umiestnenie v prvej štvorke, čo je pred play off pre nás kľúčové. Vieme, v čom je Handlová silná, budeme sa snažiť eliminovať jej hlavné zbrane. Čaká nás posledných 5 zápasov základnej časti, súperov v nich máme ťažkých, no verím, že prekážku číslo jeden na tejto ceste zvládneme," vyhlásil asistent trénera Spišských Rytierov Erich Korfanta. 

"Baníci" však majú totožné plány a tiež rovnako neuspeli v dvoch stretnutiach po sebe. Handlová momentálne okupuje šiestu priečku a do konca základnej časti má tiež o čo bojovať. Každý bod môže rozhodovať v čo najlepšej pozície pred play off. O to viac môže mrzieť tesná domáca prehra s Lučencom (83:88). "Postavíme sa kvalitnému súperovi, ktorý určite bude na nás vynikajúco pripravený. Motiváciou domácich bude bez pochýb fakt, že v prebiehajúcej sezóne ešte nad nami nezvíťazili. Sme si vedomí, že poraziť Rytierov po štvrtý raz v rade a to dokonca na ich palubovke, bude nesmierne ťažké. Spišiakov už bude hnať domáce hľadisko, čo je ich ďalšou výhodou. My ale musíme vybehnúť s dobrou energiou a s cieľom naplno bodovať. Ak eliminujeme chyby, ktoré nás pripravili o víťazstvo nad Lučencom, myslím si, že šanca na úspech žije," prezradil kouč Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Vladimír Karnay

Kde sledovať: 

Foto: Barbora Klorusová, Vladimír Dorňák, Branislav Gúgľava, Lukáš Droppan