• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná časť speje k svojmu záveru, na programe je neúplné 27. kolo. Ťahákom je súboj tabuľkových susedov, Spišskí Rytieri sa popasujú s Lučencom. O dôležité body hrajú aj ďalšie domáce tímy, Handlová sa pokúsi zastaviť Levice a Svit prekvapiť Komárno.

Niké SBL - 27. kolo (sobota 12. marca o 18.00 h):

Spišskí Rytieri - BKM Lučenec

K zápasu: "Novovešťania" stále dúfajú v tretiu priečku, ale nemajú všetko vo svojich rukách. Prvý krok však môžu urobiť sami, keďže ich čaká súboj s tabuľkovým susedom. K tomu samozrejme bude potrebné podať úplne iný výkon, ako tomu bolo proti Leviciam (65:70). Doma si však stále držia pozitívnu bilanciu, pred blížiacim sa play off a Final Four Alpsko-jadranského pohára by triumf bol určite veľkou morálnou vzpruhou. "Čaká nás štvrtý zápas za sedem dní. Ten, kto hrával profi basket, vie o čom hovorím. Musíme sa však totálne sústrediť, ide o veľa. Verím, že zlomíme únavu a buldočou vôľou aj veľmi kvalitného súpera, ktorý nás čaká. Vieme o jeho silných stránkach, tie sa budeme snažiť eliminovať a vnútiť mu náš štýl hry," prezradil asistent trénera Rytierov Erich Korfanta. 

"Pelikáni" nemali v stredu výraznejšie problémy s oslabeným Interom (74:51), zostali tak v hre o druhé miesto. Bodovo sa dotiahli na Komárno, teraz musia dúfať v zaváhanie svojho tabuľkového rivala, ak ho chcú v tabuľke preskočiť. Lučenec určite pocestuje na Spiš s veľkým odhodlaním, len oni a Levice majú pozitívny rekord na palubovkách súperov v tejto sezóne. "Naša posledná cesta do Spišskej Novej Vsi bola veľmi ťažká. Vieme, že nás čaká náročné prostredie. V posledných zápasoch súper ukázal skvelú formu a je veľmi nebezpečný, ak sa dostanú v ofenzíve do svojho rytmu. My máme jasný plán, je potrebné byť 40 minút koncetrovaní na exekúcii na oboch stranách palubovky, ak chceme uspieť," povedal kouč Lučenca Daniel Sokolovsky. 

Kto píska: Anton Šarišský, Peter Karniš, Peter Gacík

Kde sledovať:

DSC 9858 

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice

K zápasu: Nabitý program "baníkov" nemá konca, po 48 hodinách ich čaká ďalší zápas. Čakanie na víťazstvo sa predĺžilo, Handlová v baníckom derby s Prievidzou premrhala 18-bodový náskok, aby pred domácim publikom prehrala (75:79). Aby zlých správ nebolo málo, tak pravdepodobne do konca sezóny prišli o Jamesa Kinneyho. Z neľahkej situácie sa musia dostať sami, fanúšikov by určite na "uzmierenie" potešil úspech nad lídrom súťaže. "Až na piatkovom večernom tréningu sa dozvieme, aká je v tíme situácia. Môže sa stať, že nastúpime oslabení, nakoľko sme po náročnom programe fyzicky vyčerpaní. Za prehry z posledných zápasov nesieme plnú zodpovednosť, na nič sa nevyhovárame a môžeme si za ne len a len sami. Musíme nájsť spôsob, ako sa z tejto situácie dostať. Možno že sa nám na to naskytne príležitosť v zápase proti Patriotom, v ktorom nemáme čo stratiť a v ktorom to nik neočakáva. Musíme sa uvoľniť a odohrať čo najlepší zápas," vyjadril sa kormidelník Handlovej Danilo Rakočevič. 

Levice cestujú na hornú Nitru bez akéhokoľvek tlaku, v Handlovej ich čaká previerka pred Final Four Alpsko-jadranského pohára, ktoré sa uskutočnia v ich domovskom stánku. Na ligovej scéne stále víťazia, posledný úspech prišiel v repríze finále proti Spišským Rytierom (70:65). Pre Patriotov to bolo šieste víťazstvo za sebou, pred medzinárodnou konfrontáciou budú chcieť pridať určite siedme. "V sobotu nás nečaká nič jednoduché. Handlová má nejaké svoje problémy a navyše to bude pre nich ďalší zápas v krátkom čase, ale my sa musíme pozerať hlavne na seba a zodpovedne k tomu pristúpiť," vyhlásil krídelník Levíc David Abrhám. 

Kto píska: Peter Ženiš, Martin Margala, Marek Turčin

Kde sledovať:

DSC 8094 

Iskra Svit - BC Komárno

K zápasu: Svit sa tiež výsledkovo trápi, ale stále ma na dosah šiestu priečku. O miesto v play off už nepríde, čiže z pliec zverencov trénera Luku Bujasa mohol opadnúť tlak. Ten by teraz radi pretavili konečne do úspechu, navyše po dlhom čase sa predstavia pred domácim publikom. Uvidíme, či sa podarilo zlepšiť herný prejav Iskry, najmä v defenzíve. "V sobotu hráme konečne doma proti Komárnu. Vieme, v akej situácii sa nachádzame a verím, že sme na zápas dobre pripravení. Musíme sa dobre skoncentrovať a na ihrisku ísť na maximum svojich možností, jedine vtedy môžeme pomýšľať na úspech," myslí si asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Komárno má všetko vo svojich rukách, aktuálne je na druhom mieste tabuľky, ale má rovnaký počet bodov ako tretí Lučenec. Z tohto pohľadu to bude ešte tuhý boj o túto pozíciu, ktorá môže zohrať kľúčovú rolu v prípadnom semifinále play off. "Diabli" naposledy práve zdolali Lučenec v jeho hale (79:77). Do zostavy by sa navyše už mohol vrátiť aj Jorden Duffy, jeden z kľúčových pilierov hry BC. "Čaká nás ďalší náročný zápas vo Svite, kde sa nehrá nikdy ľahko. Síce je Svit na predposlednom mieste, no vieme, ako vedia prekvapiť súperov a hrať ich hru. Preto musíme nastúpiť koncentrovane a hrať našu hru celých 40 minút, aby sme boli úspešní," zamyslel sa rozohrávač Komárna Branislav Pipíška. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Veronika Obertová

Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan