• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po povinnostiach v pohárových súťažiach sa opäť prelaďujeme na Niké SBL. Hlavnou udalosťou soboty je zápas o prvé miesto, Inter Bratislava s novou posilou vyzve majstrovských Patriotov Levice. Handlová chce pokračovať vo svojich úspešných výsledkoch, Svit sa vrátiť na víťaznú vlnu. Prievidza má cieľ ukončiť čakanie na úspech, Lučenec zase predviesť, že je na správnej ceste.

Niké SBL 2022/2023 - 9. kolo (sobota 26. novembra)

Inter Bratislava - Patrioti Levice (17.00 h)

K zápasu: "Žlto-čierni" mali po úspešnom uhájení druhého miesta na Spiši (93:87) počas týždňa voľno, osemfinálové povinnosti v Slovenskom pohári si splnili už dávnejšie. Čerstvou správou je, že do súboja s Levicami pôjdu s ďalšou novou tvárou vo svojom tíme. Vedenie klubu angažovalo pod kôš 23-ročného Američana Jacka Hemphilla. Nielen jeho úlohou, ale aj ostatných bude uhájenie stopercentnej bilancie na Vietnamskej. Zvládnu to a budú v sobotu večer novým lídrom súťaže? „Musíme hrať našu hru. Zatiaľ som veľmi rád, že nech v posledných zápasoch čokoľvek súperovi padlo, vrátane ťažkých striel, tak sme sa nezložili a ďalej hrali našu hru. S tým som veľmi spokojný a dúfam, že nám to vydrží a budeme v tom konštantní. Levice budú určite veľmi motivované. Posledný ligový zápas prehrali, ale istotne sa budú chcieť víťazne naladiť na rozhodujúci zápas v Európskom pohári FIBA, ktorý odohrajú v stredu. Určite nás nepodcenia a pôjdu proti nám na 150 percent. Majú hráčov možno aj silnejších a atletickejších, no my musíme odpovedať kontaktom. Musíme ukázať, že tu nie sme náhodou a chceme súťažiť s najlepším tímom ligy. Chceme odovzdať maximum – to je náš plán. Či to bude stačiť na víťazstvo, uvidíme v sobotu okolo siedmej večer," vyhlásil tréner Danilo Rakočevič.

Scenár so zmenou tabuľkového postavenia si Patrioti rozhodne nepripúšťajú, najmä po tom, ako doma stratili proti Lučencu víťaznú sériu (90:95). Chuť si našťastie napravili na európskej scéne, triumfom nad cyperským Keravnosom (86:80) si udržali postupovú nádej na ďalšie účinkovanie v Európskom pohári FIBA. A práve od tohto zápasu by sa chceli nadýchnuť k ďalšiemu úspešnému ťaženiu v Niké SBL, ktorého úvodným krokom je obhajoba prvej priečky. "Čaká nás zápas o prvé miesto v tabuľke proti tímu, ktorý má zaujímavú kombináciu zahraničných hráčov a dravých mladíkov. Po poslednom ligovom zápase s Lučencom si všetci uvedomujeme, že na víťazstvo môžeme pomýšľať len v prípade rovnakého nasadenia a prístupu, ako v stretnutí s Keravnosom," uviedol rozohrávač Levíc Eduard Kotásek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

 DSC 5413

Iskra Svit - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: "Podtatranci" mali spomedzi všetkých najdlhšie ligové voľno, pretože víkendový duel s Komárnom musel byť odložený pre koronavírus v tíme súpera. Týždeň si vyplnili bezproblémovým postupom do štvrťfinále Slovenského pohára, keď uspeli na palubovke Košíc (95:44). Debut v drese Svitu čaká americký krídelník T.J. Atwood: "Bude to môj prvý ligový zápas so Svitom a už sa neviem toho dočkať. Či hráme doma vo Svite, alebo vonku, tak plánujeme hrať tvrdo a ísť si za víťazstvom."

Proti bude Handlová, ktorá sa pod vedením nového trénera Toniho Radiča herne a výsledkovo nakopla. Po úspešnom debute v Komárne, sa vo veľkom štýle podarilo zvládnuť banícke derby s Prievidzou (93:69). "Čaká nás ďalší náročný zápas, tentoraz na palubovke Svitu. V tomto prostredí sa nikdy nehrá ľahko, no je na nás, ako sa s týmto faktom vysporiadame. Našim cieľom je nadviazať na výkony z posledných dvoch zápasov, v ktorých sme hrali s dobrou tranzíciou lopty. V obrane musíme odstaviť najmä kľúčovú domácu trojicu – Kinga, Avramoviča a Goncalvesa. Ak sa nám to podarí, budeme mať reálnu šancu na dosiahnutie víťazstva," myslí si asistent trénera Karol Kučera. Miernou výstrahou pre "baníkov" je osemifinále Slovenského pohára, v ktorom si museli po väčšom boji vybojovať postup na ihrisku Považskej Bystrice (91:84). "Čaká nás náročný zápas proti kvalitnému a vynikajúco pripravenému súperovi. Pod košmi Svitu sa hrá vždy veľmi ťažko, preto bude z našej strany dôležitá maximálna koncentrácia. Musíme hrať s veľkým nasadením a chuťou, iba tak môžeme uspieť. Verím, že pokiaľ podáme tímový výkon počas celých štyridsiatich minút, môžeme Svitu oplatiť domácu prehru," vyjadril sa rozohrávač Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Mária Donovalová
Kde sledovať:

DSC 4975 

BKM Lučenec - BC Prievidza (18.00 h):

K zápasu: Potvrdiť napredovanie pod trénerom Nenadom Miloševičom a ukázať domácim fanúšikom, že triumf nad Levicami (95:90) nebol len výstrelom do tmy. Lučenec je stále prekvapujúco len na predposlednom mieste tabuľky, ale výkon proti majstrovi a následne suverénna výhra nad Rožňavou (117:34) v osemfinále Slovenského pohára, môže konečne nakopnúť družstvo správnym smerom. Pomôcť by malo v tomto smere angažovanie Tyrika Armstronga a tiež návrat Jána Zorvana do zostavy "pelikánov". "Čaká nás tím, ktorý ma jednu z najlepších obrán v lige. Robotu trénera Krajnoviča veľmi rešpektujem a nečaká nás nič ľahké. K zápasu pristupujeme maximálne zodpovedne. Verím, že sme sa dobre pripravili a odovzdáme koncentrovaný výkon s veľkou energiou. Dúfam, že príde veľa divákov a pomôžu nám vyhrať tento zápas," povedal kouč Nenad Miloševič. 

Prievidza je vo výsledkovej kríze, aktuálne má v lige najhoršiu fazónu, keď prehrala posledné 4 stretnutia. Najmä banícka konfrontácia s Handlovou (59:93) bude ešte dlho mrzieť a zostane v pamäti fanúšikov. Chuť si napravili aspoň v osemfinále Slovenského pohára proti Nitre (81:60), ale kolektív trénera Krunoslava Krajnoviča trápia absencie. Počas týždňa sa zranil Djukan Djukanovič, v stredu nehral Kellon Taylor a počas stretnutia navyše predčasne musel ísť na lavičku Marek Jašš. To, kto bude z nich v sobotu k dispozícii, sa rozhodne pravdepodobne až tesne pred zápasom. Jedno je ale isté, Prievidžania sa pokúsia zabojovať o to, aby sa dostali z posledného miesta v tabuľke. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Tomáš Kiss
Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan, Daniel Faix