• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ligový program ide expresnou rýchlosťou, blížime sa ku koncu prvej polovici základnej časti. V 13. kole sa bude hrať na diaľku o 7. miesto, Handlová sa predstaví v Leviciach a Prievidza doma privíta Spišských Rytierov.

Niké SBL 2022/2023 - 13. kolo (sobota 10. decembra):

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Úradujúci majster zlomil trojzápasovú šnúru prehier, doma proti Spišským Rytierom už ďalšie zaváhanie nepripustil (98:76). Za istých okolností - výhra nad Handlovou a prehry Spišiakov a Interu, by sa mohli opäť "žlto-zelení" stať lídrom súťaže. V prvom rade bude však potrebné sa ideálne pripraviť na začiatok druhej fázy Európskeho pohára FIBA, ktorá pre Levičanov štartuje už budúci týždeň. K tomu by mali pomôcť aj Devon Van Oostrum a David Abrhám, obaja môžu premiérovo zasiahnuť do súboja s "baníkmi". "Po vydarenom dueli proti Spišiakom nás čaká ďalší náročný ligový zápas na domácej palubovke, proti Handlovej. Teší nás, že sme prerušili šnúru prehier a budeme sa chcieť víťazne naladiť pred ďalším účinkovaním v Európskom pohári FIBA," prezradil Alex Krajčovič. 

Prekaziť tieto plány, to je jednoznačná ambícia Handlovej. Stále v oklieštenej zostave, ale k majstrovi príde povzbudená dôležitým víťazstvom nad lídrom súťaže Interom Bratislava (86:79). "V Leviciach musíme hrať s rovnakým nasadením a odhodlaním, aké sme ukázali v uplynulých dvoch zápasoch. Vieme, že to nebude jednoduché. Poznáme kvalitu súpera a preto sa musíme biť o každý meter palubovky," vyhlásil asistent trénera Karol Kučera. Na diaľku "baníci" stále bojujú so svojim rivalom z hornej Nitry, Prievidzou, o to, kto bude na predposlednom, respektíve poslednom mieste v súťaži. Tím trénera Toniho Radiča si samozrejme praje, aby sa podarilo podržať aktuálnu pozíciu a ideálne sa priblížiť šiestemu Komárnu. "Čaká nás veľmi náročné stretnutie proti kvalitnému súperovi z Levíc. Musíme sa sústrediť na svoju hru a vystupovať tak, ako v predchádzajúcich dvoch zápasoch. Chceme bojovať a hrať jeden pre druhého. Favoritom budú bez pochýb domáci, no už viackrát sa potvrdilo, že v rámci SBL je každý zdolateľný. Verím, že pokiaľ budeme koncentrovaní od samého začiatku, až do záverečného hvizdu, odohráme dôstojný zápas," dodal Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Martin Margala, Martin Hudec
Kde sledovať:

DSC 3807   

BC Prievidza - Spišskí Rytieri (19.00 h)

K zápasu: Podobne ako pred rokom, aj teraz to vyzerá tak, že hlavným rivalom Prievidze v boji o miesto v play off bude Handlová. Tímy z hornej Nitry sa striedajú na 7. na 8. mieste, každý bod má tak dvojnásobnú hodnotu. Zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča naposledy doma uspeli, svojich fanúšikov potešili na Mikuláša víťazstvom nad Svitom (91:75). K dispozícii už bola aj najnovšia posila BC, Jamari Wheeler v podstate naskočil do tohto duelu z lietadla. Teraz by už mal byť aklimatizovaný a lepšie zoznámený s prievidzským systémom. S tímom už naopak nie je Stevan Gligorijevič. Motívom tohto stretnutia bude aj 11. ročník akcie Lietajúci plyšáci. "Chceme hrať agresívne v obrane a najmä dobre komunikovať na našej polovici v rámci defenzívy. V útoku si musíme posúvať loptu a hrať tímovo. A keď to splníme, môžeme uspieť proti ktorémukoľvek tímu, aj proti jednému z najlepších mužstiev, aké majú práve Rytieri," naznačil Kellon Taylor cestu k výhre.  

Spišskí Rytieri nevyužili možnosť ísť na čelo Niké SBL, keď prehrali celkom hladko s Levicami (76:98). Po televíznom zápase prišla kritika od trénera Tea Hojča za to, ako vlastnými chybami umožnili súperovi bez väčších problémov ukončiť sériu prehier. "Novovešťania" sa hádam poučili z predchádzajúcich dvoch zápasov, v ktorých nepodali ideálny výkon a na hornej Nitre ukážu tú tvár, ktorá ich doviedla na aktuálne priečky v lige. "V rýchlom slede nás čaká ďalší náročný zápas na palubovke súpera. Prievidza sa posilnila, doma má jej hra fazónu, určite to bude ťažké stretnutie. My musíme, jednoducho musíme zlepšiť obranu. Byť v nej komunikatívnejší, flexibilnejší a hlavne koncentrovanejší počas celých 40 minút, nie len v pár sekvencicáh. Ak toto dokážeme splniť, potom máme reálnu šancu upspieť," vyhlásil Tomáš Mrviš. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Mária Donovalová
Kde sledovať: 

Foto: Barbora Klorusová, Lukáš Droppan