• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná časť Niké SBL 14. kolom uzatvorí svoju prvú polovicu. Čo prináša? Šlágrom bude duel Lučenca so Spišskými Rytiermi. Komárno sa pokúsi získať prvé vonkajšie víťazstvo v Handlovej a Prievidza chce prekvapiť Levice. 

Niké SBL 2022/2023 - 14. kolo (sobota 17. decembra, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - BC Komárno

K zápasu: V tejto sezóne zatiaľ obvykle platí, že keď Prievidza vyhrá alebo prehrá, tak podobný osud zápasu sa deje aj Handlovej. Aj preto majú oba tímy z hornej Nitry totožnú výsledkovú bilanciu a často sa striedajú na predposlednom, respektíve poslednom mieste. Tento scenár sa udial aj počas predošlého víkendu, keď "baníci" prehrali v Leviciach (67:96). Handlovčania zatiaľ nehlásia žiadne kádrové novinky, otázny je štart Tomasa Cavallera, ktorý sa zranil tesne pred začiatkom duelu s Patriotmi. "V uplynulých dňoch sme sa na tréningoch stretávali len v štyroch. Dôvodom je rozsiahla maródka. Pre trénera bolo veľmi náročné pripravovať chlapcov na zápas a plnohodnotne nastaviť tréning bolo absolútne nemožné. Čakali sme do poslednej chvíle, či sa zdravotne pozviechame a budeme aspoň ôsmi. Žiaľ, situácia sa nezmenila a našich chlapcov čaká dlhšia regenerácia a doliečenie. Požiadali sme preto súpera, o odloženie tohto duelu, no nečakane sme narazili na zamietavé stanovisko. Manažment Komárna nepovažuje maródku v našom tíme za dostatočný dôvod odloženia zápasu a preto túto žiadosť zmietol zo stola. K tomuto kroku súpera sa v tomto momente vyjadrovať nebudem. V každom prípade, o nejakých ambíciách pred sobotným zápasom je ťažké hovoriť. Sami ešte nevieme, v akom zložení nastúpime a ako to bude vyzerať, nakoľko chlapci nemohli celý týždeň absolvovať plnohodnotný tréning. Za každého môžem ale vyhlásiť, že na palubovke zanechá maximum," vyjadril sa za MBK Baník Handlová Pavel Procner. 

Komárno tiež rieši svoje starosti, ako napríklad herné výpadky. Síce sa mu naposledy podarilo otočiť duel s Interom do šťastného konca (80:76), ale proti Kolínu to v Alpsko-jadranskom pohári už nevyšlo (68:69). "Diabli" tak prišli o svoju víťaznú sériu v tejto súťaži, ale stále môžu obsadiť prvé miesto vo svojej skupine. V lige zatiaľ nie sú na pozícii, na ktorej by ich radi videli fanúšikovia a navyše, stále zostávajú posledným tímom, ktorý ešte v tejto sezóne vonku nevyhral. "V Handlovej nás ako vždy čaká náročný zápas, budeme sa snažiť byť od prvej do poslednej minúty agresívni. Musíme konečne hrať celých 40 minút, a nie len 8, či 10, ako v posledných zápasoch, potom by sme mohli byť úspešní," myslí si Martin Danielič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Jakub Izák
Kde sledovať:

4 

BKM Lučenec - Spišskí Rytieri

K zápasu: Lučenec trápila početná zdravotná maródka, pre ktorú nemohol nastúpiť do víkendového duelu vo Svite. Pre trénera Nenada Miloševiča to bola škoda, pretože jeho zverenci sa konečne rozbehli, čoho dôkazom boli tri víťazstvá za sebou. Aktuálne je to najdlhšia séria v Niké SBL. Po 10-dňovom voľne sa tak posnažia získať ďalší úspech a vylepšiť ním tabuľkové postavenie. "Situácia nie je najlepšia, uvidíme v akej zostave nastúpime a koľko hráčov bude pripravených na zápas. Máme problém hlavne s tréningom. Žiaľ, nemôžeme spraviť normálny a dobrý tréning. Škoda, choroba nás zastihla vo výbornom rytme, ale s tým budeme bojovať a urobíme všetko, aby sme odohrali dobrý zápas. Verím, že nás príde podporiť množstvo priaznivcov a pomôžu nám v tejto pre nás nelichotivej chvíli," uviedol tréner "pelikánov".

Spišskí Rytieri sa po 13. kole usadili na čele tabuľky, ale na ich pozíciu si robia viacerí zálusk. "Novovešťanom" pomohol úspech v Prievidzi (94:79). Čo však trénera Tea Hojča neteší, sú pokračujúce starosti pri skladaní zostavy. Pri výhre nad chorvátskym Zabokom (86:81) absentoval Tomáš Mrviš a Isaiah Washington. Či sa jeden alebo obaja vrátia v sobotu na palubovky, to je v tejto chvíli otázne. "Veľmi ťažko sa mi definuje cieľ v tomto zápase. Sme zdravotne zdecimovaní, sám som zvedavý, koho napokon napíšeme na súpisku. Napriek tomu však neskladáme zbrane a určite necestujeme do Lučenca v porazeneckej nálade. Uvidíme, koho napokon 'zlepíme', aby mohol hrať, bude to ťažké, rýchly sled zápasov v lige i Alpsko-jadranskom pohári si vyberá svoju daň. Vedeli sme však do čoho ideme, nariekať nebudeme, verím, že tí, čo nastúpia, vydajú zo seba všetko a ak to tak bude, budeme všetci spokojní," vysvetlil aktuálnu situáciu asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Peter Karniš, Veronika Obertová
Kde sledovať:

DSC 3507 

Patrioti Levice - BC Prievidza

K zápasu: Cesta na sever a odveta v súboji šampiónov na úvod druhej fázy Európskeho pohára FIBA, nevyšla Patriotom podľa predstáv. Výsledkom bola proti Karhu najvyššia prehra v aktuálnej sezóne (71:105). Dobrou správou pre kouča Michala Madzina bolo aspoň to, že v pozitívnom svetle sa na ukázala najnovšia posila tímu Devon van Oostrum. V Niké SBL je to oveľa lepšie, za istých okolností sa môžu Levičania po sobote vrátiť na prvé miesto v tabuľke. K tomu však bude v prvom rade potrebné zvíťaziť. "Vieme, že to bude ťažký zápas. Prievidza urobila zmeny vo svojom tíme, podpísala nových hráčov a momentálne hrá dobrý basketbal. My musíme zabudnúť na stredajší duel v Karhu, v sobotu nastúpiť s veľkou energiou a hrať našu hru. Keď to tak bude a pridá sa k tomu dobrá obrana, tak tento zápas vyhráme," prezradil Miha Lapornik. 

Prievidza hrá o to, aby vianočné sviatky nestrávila na poslednej priečke Niké SBL. Doma jej to so Spišskými Rytiermi nevyšlo (79:94), ale vtedy ešte nebola k dispozícii staronová posila Alonzo Walker. Práve proti úradujúcemu majstrovi zažije obnovenú premiéru v drese BC a určite bude chcieť pomôcť k tomu, aby sa podarilo tímu z hornej Nitry vyhrať. "Určite nás nečaká nič ľahké proti družstvu, ktoré ma definitívne najširší a najlepší káder v slovenskej lige, a družstvu, ktoré slovenský basketbal aj výborne reprezentuje v Európe v Európskom pohár FIBA. Nič na tom nemení ani ich posledný zápas, ktorý prehrali vysokým rozdielom, lebo to je len jeden zápas a určite ďalšie stretnutia budú z ich strany lepšie. Nás od úvodu nečaká nič ľahké, ale samozrejme my tam nejdeme s bielou vlajkou, každý zápas chceme vyhrať. Poctivo sa pripravujeme vzhľadom na možnosti, ktoré momentálne máme, či už sú to nejaké drobné zranenia alebo choroby. Snažili sme sa posledných pár dní zapojiť do systému na tréningoch ešte stále nezohratého Jamariho Wheelera a Alonzo Walkera, ktorý sa k nám pridal v stredu, takže veríme, že budeme na tento zápas dobre pripravení. Priebeh stretnutia určite nebude ľahký, Levice sú silný tím a príchodom Brita Devona van Oostruma a Davida Abrháma ich sila ešte porástla. Verím, že zápas bude pre oči divákov zaujímavý, a že my odohráme to najlepšie, čo môžeme v tento moment," zamyslel sa tréner Krunoslav Krajnovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Richard Sirocký
Kde sledovať:

Foto: Karol Scholtz, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan