• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po vianočných sviatkoch sa naplno rozbieha Niké SBL, kompletným 15. kolom sa otvorí tretia štvrtina základnej časti. Na čele je ťahákom súboj Interu Bratislava so Spišským Rytiermi, o štvrté miesto si to rozdá Komárno so Svitom. V Lučenci sa predstavia Levice a šlágrom je aj banícke derby Prievidze s Handlovou. 

Niké SBL 2022/2023 - 15. kolo (streda 28. decembra):

Inter Bratislava - Spišskí Rytieri (17.00 h)

K zápasu: Spomedzi všetkých mali najdlhšiu prestávku hráči Interu Bratislava. Ideálny čas na to, aby skonsolidovali svoje výkony a konečne sa vrátili na správnu cestu. "Žlto-čierni" naposledy hrali pred dvoma týždňami, doma zaznamenali so Svitom (88:96) štvrtú prehru za sebou. Čelo tabuľky sa im vzdialilo a konkurenti sa priblížili. Teraz privítajú doma lídra súťaže, ktorého dokázali v oboch prípadoch v tejto sezóne zdolať. Dôležitou otázkou bude, či už bude družstvo trénera Danila Rakočeviča v kompletnom zložení. "Vieme, že nás čaká veľmi ťažký zápas proti momentálne prvému tímu ligy, ktorý má ešte aj novú posilu. Samozrejme, my máme naše ciele rovnaké. Po období, ktoré bolo ťažké aj po fyzickej stránke a počas ktorého nás postihla výsledková kríza, sa chceme vrátiť na víťaznú vlnu. Je jasné, že aby sme vôbec mohli pomýšľať na víťazstvo, musíme hrať po celých štyridsať minút v obrane aj útoku naše veci a odovzdať maximum," povedal tréner Danilo Rakočevič.

"Novovešťania" prichádzajú s veľkým odhodlaním, motiváciou a aj novou, dôverne známou posilou. Heroická výhra po trojnásobnom predĺžení v Lučenci (105:102) znamenala poistenie prvého miesta v tabuľke, k tomu sa pridalo bezproblémové dohranie skupinovej fázy Alpsko-jadranského pohára a čerešničkou na torte bolo angažovanie Lautara Lopeza. Argentínsky playmaker sa vo svojej premiére predstaví proti svojmu bývalému klubu a tak má duel o náboj naviac. Tradičným otáznikom bude, kto bude alebo nebude chýbať v zostave trénera Tea Hojča. "Tieto medzisviatočné zápasy majú vždy svoje špecifiká, príde na ne kopu fanúšikov, ktorí sa cez rok na basketbal nedostanú. Tak aj na Interi očakávame dobrú atmosféru a hoci ostatné výsledky nemali domáci najlepšie, musíme sa mať na pozore, vieme ako dokáže byť Inter nebezpečný. Od pondelka sme naplno trénovali, zapojil sa už aj Lautaro Lopez, je takým malým príbehom, že reštart v slovenskej lige zažije proti klubu, v ktorom naposledy pôsobil. Všetci v klube veríme, že to bude víťazný reštart, urobíme pre to maximum," prezradil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Stanislav Bara, Veronika Obertová
Kde sledovať:

DSC 3504 

BC Prievidza - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Tradičný "štvorbodový" duel, v ktorom musia zabrať najmä domáci. Ich rival z hornej Nitry totiž pred vianočnými sviatkami zvíťazil, takže má menší náskok, Prievidza sa ho pokúsi zmazať. Zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča prehrali posledné dve stretnutia, naposledy s Levicami (68:81), ale možnosť dlhšieho tréningového procesu umožnila lepšie zoznámenie sa s novými posilami, najmä Alonzom Walkerom: "Očakávam, že prinesieme do zápasu maximálnu energiu a sústredenie na zápas. Viem, že náš tím bude pripravený bojovať o víťazstvo. Naše hlavy sú nastavené na to, aby sme pre fanúšikov získali víťazstvo."

Triumf nad Svitom (97:81) a úspechy zo vzájomných zápasov pre Handlovú znamenajú, že siedma priečka je nateraz "v suchu". Postupne sa zlepšuje aj zdravotný stav v tíme, aj keď na lavičke ešte nebude k dispozícii tréner Toni Radič, družstvo tak povedie jeho asistent Karol Kučera: "V Prievidzi musíme predviesť bojovný výkon, sústrediť všetky naše sily do obrany a útočného doskoku. Do zápasu musíme dať maximálnu energiu, pretože iba tá nám môže priniesť šancu na úspech. Verím tomu, že posledný domáci zápas so Svitom všetkých chlapcov dobre naladil a do Prievidze sa ideme pobiť o dobrý výsledok." Dobrou správou je tak návrat viacerých opôr a pozitívny dojem zanechal zo svojho premiérového zápasu za "baníkov" tiež Dean Popovič. "Čaká nás velmi dôležitý zápas na palubovke Prievidze, ktorá z väčšej časti obmenila káder a bez pochýb sa na tretí vzájomný zápas proti Handlovej dobre pripravila. Rovnako tak ale vycestujeme pripravení aj my a dúfam, že svoj hlad po víťazstve aj do tretice zaženieme. Po kratšej ligovej prestávke sa na zápas veľmi teším a verím, že si priaznivci oboch táborov nájdu medzi sviatkami čas a v prievidzskej hale vytvoria skvelú atmosféru. Verím, že oba celky ponúknu divákom kvalitný a okulahodiaci basketbal, ktorý je pre derby stretnutia typický," dodal Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Marek Turčin, Richard Sirocký
Kde sledovať:

DSC 7740 

BKM Lučenec - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Lučencu padla po trojnásobnom predĺžení a prehre so Spišskými Rytiermi (102:105) prestávka tiež vhod. Ako avizoval tréner Nenad Miloševič, jeho zverenci sú na dobrej ceste a postupne sa to ukazuje aj v zápasoch a na výsledkoch. Zatiaľ je síce z toho v tabuľke len 6. miesto, ale 3. pozícia nie je ďaleko. K nej by mala pomôcť aj aktuálna posila, klub angažoval Tarena Sullivana, ktorý by mal proti Patriotom zažiť debut v drese BKM. 

Nabitý program zápasov v lige a Európskom pohári FIBA si vyžiadal svoju deň v levickom kolektíve, družstvo trápi maródka. "Žlto-zelení" sa ale po sérii prehier vrátili v Niké SBL na víťaznú vlnu a opäť atakujú prvú priečku v tabuľke. Tretí úspech za sebou zaznamenali proti Prievidzi (81:68) a sekundy ich delili od triumfu nad izraelskou Haifou (91:93). Po hráčskych zmenách sú Levičania na správnej ceste, čo by radi potvrdili aj v repríze finále. "Čaká nás neľahký zápas na palubovke Lučenca, ktorý ešte počas Vianoc vystužil svoju súpisku. Po našom predošlom vzájomnom zápase máme o motiváciu určite postarané," uviedol Eduard Kotásek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Peter Gacík
Kde sledovať:

DSC 4246 

BC Komárno - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Dobré výsledky dosahujú aj "diabli" z Komárna. V lige im pomohli dve víťazstvá za sebou, pred sviatkmi úspech v Handlovej (110:71) a všetko zavŕšili výhrou v Alpsko-jadranskom pohári. Zvládnutý zápas s chorvátskym Škrljevom (88:79) znamenal prvenstvo v C-skupine. Aby pozitívnych správ nebolo málo, klub oznámil návrat Vuka Djordjeviča na juh Slovenska. To všetko sumarizuje aktuálne dobrú náladu, ktorú plánujú potvrdiť aj proti Svitu. "Bude to nesmierne dôležité stretnutie pre nás aj z toho dôvodu, aby sme tento kalendárny rok ukončili úspešne. Vieme, proti komu nastúpime, že ide o mužstvo s kvalitnou ofenzívou, takže budeme musieť využívať naše šance aj my. Trénovali a pripravovali sme sa svedomito, mali sme 7 dní na oddych a regeneráciu, čiže verím, že sme pripravení podať čo najlepší výkon pred našimi fanúšikmi," vyhlásil Luka Gašič. 

Svit sa momentálne nachádza na 5. mieste, ak sa pozrú vyššie a tiež nižšie, tak všade je to mimoriadne vyrovnané. Ich pozícia sa môže kedykoľvek zmeniť, všetko záleží ale najmä od ich vlastných výsledkov. Pred Vianocami im to v Handlovej nevyšlo (81:97). Jedno je isté, poradiť si musia bez Sašu Avramoviča, ktorý má zápasovú stopku až do odvolania. Družstvo sa tak musí naučiť hrať bez jeho skúseností, ale ostatní sú pripravení ho plnohodnotne nahradiť. "Očakávame vyrovnaný a náročný zápas, ku ktorému budeme od začiatku až do konca musieť pristupovať zodpovedne. Rozhodujúcim faktorom bude určite obrana a taktiež sa musíme vyvarovať zbytočným stratám," myslí si Šimon Turza. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan