• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvé kompletné kolo v roku 2023 prináša viaceré zaujímavé príbehy. Inter chce proti Prievidzi konečne zlomiť 6-zápasovú šnúru prehier. Svit sa vo východniarskom derby pokúsi zastaviť rozbehnutých Spišských Rytierov so 4 víťazstvami za sebou. Komárno má v pláne tiež prelomiť čakanie na úspech, v ceste im v ďalšom derby tohto kola budú stáť Levice. A o cenné dva body si to v rámci 17. kola rozdajú Lučenec a Handlová.

Niké SBL 2022/2023 - 17. kolo (sobota 7. januára):

Inter Bratislava - BC Prievidza (17.00 h)

K zápasu: Hlavnou témou na prelome kalendárnych rokov bola nelichotivá séria hráčov Interu, aktuálne číta už 6 prehier. Len lepšie vzájomné zápasy držia "žlto-čiernych" momentálne stále na 3. pozícii tabuľky, ale trio Svit, Lučenec a Komárno nie je ďaleko. Ako poznamenal tréner Danilo Rakočevič v našom rozhovore, tak je to len výsledková, nie herná kríza. Zabudnúť na ňu môžu doma a odštartovať rok 2023 tak, ako si všetci členovia bratislavského klubu prajú. Otáznik visí nad účasťou J.P. Moormana, ktorý nedohral zápas v Levicich (72:84). "V posledných dňoch sa veľa rozprávalo a popísalo o našej nepeknej sérii, ktorá je aktuálne na čísle šesť prehraných zápasov v Niké SBL. Všetko to uzavrel rok 2022, ktorý je už minulosťou. Máme pred sebou sobotu 7. januára 2023 a príležitosť, aby sme ukončil naše výsledkové nezdary. Verím, že si hneď na začiatku nového roka pripomenieme tie krajšie chvíle, ktoré sme prežili na Vietnamskej a vrátime sa na víťaznú vlnu, čo by sa naozaj patrilo už aj preto, lebo nie je dobré, aby sme doma púšťali perie. Spravíme maximum, aby sme do nového roku vkročili tou správnou nohou," prezradil generálny manažér Michal Ondruš. 

Prievidza mala ideálny záver kalendárneho roka, najskôr premiérovo v tejto sezóne zdolala v hornonitrianskom derby Handlovú a následne úspešne zvládla historicky prvý silvestrovský duel. Proti Lučencu (79:74) to mohlo byť aj za jednoduchších okolností, ale nakoniec zostali oba body doma. Tie môžu mať v konečnom meraní významnú hodnotu v boji o 7. priečku, pretože vďaka týmto dvom úspechom si vybudovali menší náskok práve na Handlovú. Ďaleko nie sú ani vyššie méty, k tomu je však potrebné uspieť v hlavnom meste. "V prvom rade je tu to, čo opakujeme v podstate každý zápas. Budeme musieť byť agresívni a koncentrovaní počas 40 minút, respektíve maximálne, koľko to pôjde, vzhľadom na to, že máme nejaké drobné zranenia. Ale som si istý, že chalani, ktorí v sobotu nastúpia, urobia všetko pre to, aby sme ten zápas vyhrali. Sami už vieme, ako ťažko sa hrá na Interi, no určite sa pokúsime spraviť všetko pre to, aby sme uspeli aj u súpera," uviedol tréner Krunoslav Krajnovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Tomáš Doušek, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

DSC 8199 

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Lučenčania stále striedajú lepšie zápasy s horšími, v Prievidzi si na Silvestra vybrali práve ten druhý moment (74:79). Nepomohla k tomu ani najnovšia posila tímu, Taren Sullivan, ktorý práve na hornej Nitre absolvoval zápasový debut. "Pelikáni" tak nevyužili šancu dotiahnuť sa na Svit a Inter, teraz to chcú napraviť doma. V ňom sa cítia komfortnejšie a aj výsledkovo je to lepšie. Zaujímavosťou je, že s týmto súperom sa stretnú aj v stredu v rámci štvrťfinále Slovenského pohára, v rovnakom garde.

Neúspech v hornonitrianskom derby s Prievidzou (70:79) mierne skomplikoval boj o 7. miesto, pretože súper Handlovej o toto umiestnenie si vytvoril mierny náskok. Zdravotná situácia u "baníkov" sa mierne zlepšila, ale ako informuje oficiálny klubový web, k dispozícii nebude Jakub Kádaši, ani tréner Toni Radič. "V poslednom zápase proti Lučencu sme pod vlastnými košmi vybuchli a hanobne prehrali. Do Lučenca tak cestujeme napraviť spackaný výkon z domácej palubovky. Na prvý novoročný zápas sme sa celý týždeň poctivo pripravovali a ja verím, že spomínané domáce zaváhanie odčiníme," vyjadril sa asistent trénera Karol Kučera. Ciele sú tak jasné, zostať v kontakte s Prievidzou. "Po dlhšej pauze sa už všetci tešíme na návrat pod ligové koše. Konečne sme sa mohli počas celého týždňa pripravovať na zápas v normálnom zložení. Sme si vedomí faktu, že nás čaká náročný duel proti kvalitnému súperovi. Lučenec je silný na každom poste a disponuje vynikajúcimi individualitami. Nepochybujem ale o tom, že s ním odohráme vyrovnaný zápas, z ktorého vyjde víťazne ten, kto urobí menej chýb," dodal Tomas Cavallero. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Lukáš Životský
Kde sledovať:

DSC 7090

BC Komárno - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Komárno sa prepadlo až na šiestu priečku, čo nie je pozícia, na ktorú by fanúšikovia po úspechu v minulej sezóne boli zvyknutí. Vuk Djordjevič v rozhovore pre náš web naznačil, že teraz sa to bude už len zlepšovať. Nový rok sa však pre "diablov" nezačal ideálne, na Spiši tesne prehrali (86:93). K dispozícii proti Rytierom nebol Miljan Markovič, jeho status pre derby je v tejto chvíli otázny. Motivácia zdolať úradujúceho šampióna a prerušiť dvojzápasové čakanie na výhru bude určite veľká. "Zápas by sme určite chceli odohrať lepšie, ako posledné stretnutie proti Spišskej. S Levicami sa nemôže stať taký výpadok, aký sme mali v prvej štvrtine posledného zápasu, pretože ťažko by sa nám vracalo do stretnutia proti takému súperovi, akým sú Levice. Majú podľa mňa najlepší tím v lige a najvyššie ambície. Stále nás však trápi maródka v mužstve. Už sme raz nad nimi vyhrali doma v tejto sezóne, nebolo by zlé to zopakovať," vyhlásil Roman Skvašik. 

Situácia v tabuľke a výhra nad Interom (84:72) sa vyvinula tak, že Patrioti mierne strácajú na prvých Spišiakov, ale zároveň majú náskok na prenasledovateľov. Zdravotná situácia v družstve sa dlhším zápasovým voľnom zlepšila, k tomu sa konečne podarilo zaplniť aj voľné miesto na súpiske. Najmä do priestoru pod košom angažovali skúseného Američana Jamesa Padgetta, ktorý by mal práve v derby absolvovať debut za Levice. Pre zverencov trénera Michala Madzina je to zároveň dôležitý duel pred stretnutím Európskeho pohára FIBA doma proti Budiveľniku Kyjev. "Komárno je veľmi nepríjemný súper. Hrá agresívnu obranu, na čo sa budeme musieť adaptovať. Od nášho posledného vzájomného zápasu ubehlo dosť času, počas ktorého sa súpiska súpera zmenila. Máme im čo oplácať, do Komárna ideme s jasným cieľom - vyhrať," povedal Martin Bachan. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Marek Turčin
Kde sledovať:

DSC 28 

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Svit si spestril záverečný zápas roku 2022 cenným úspechom v Komárne (69:64), vďaka ktorému si tabuľkovo polepšil a je už na 4. mieste. Potrebné je ale udržať stabilitu vo výkonoch, čo Iskru zatiaľ po väčšinu času trápi. Šancu majú hneď v derby, ktorým zároveň odštartujú výraznejšiu porciu stretnutí doma. "Určite to bude veľmi náročn zápas, je to derby a hlavne, hráme proti súperovi, ktorý je v lige na prvom mieste. To ale nič neznamená, celý týždeň sme sa dôkladne pripravovali na zápas. Z našej strany musí byť 100-percentná obrana, musíme hlavne eliminovať ich najlepších. Nemôžeme proti takémuto tímu, čo i len na minútu poľaviť, musíme sa 40 minút sústrediť na svoju hru. Pevne verím, že tak, ako sme zakončili starý rok, výhrou v Komárne, tak začneme nový rok úspechom proti Spišiakom," naznačil ambície Stanislav Baldovský. 

Žiaden Isaiah Washington? Pre Spišiakov zatiaľ žiaden problém, pretože Lautaro Lopez sa dokonale zhostil pozície, ktorú Američan v družstve trénera Tea Hojča zanechal. Výsledkom bol úspech proti Komárnu (93:86), štvrté víťazstvo za sebou a upevnenie postu lídra Niké SBL. Teraz čaká "Novovešťanov" ťažká skúška, čo naznačuje aj asistent trénera Erich Korfanta: "Opäť raz použijem okrídlenú frázu, že derby nemá favorita. A hoci sa zdá, že je to otrepané, je to jednoducho tak. Svit aj bez Avramoviča ide výkonmi nahor, navyše sa hrá v špecifickej hale, takže musíme ísť do zápasu s pokorou, rešpektom, no určite s túžbou vyhrať a potvrdiť líderskú pozíciu. Opäť sa musíme popasovať s úzkou rotáciou, určite nebude k dispozícii Adam Antoni, nad účasťou Dalibora Hliváka visí obrovský otáznik. V ostatnom čase sa nám vo Svite darí, verím, že si víťaznú sériu ešte predĺžime."

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Veronika Obertová, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan, Daniel Faix