• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Program 18. kola prináša zaujímavé súboje o umiestnenie. Prievidza hrá s Komárnom o 6. miesto. Na diaľku bude o 7. priečku bojovať Handlová, v ceste jej stojí rozbehutý líder súťaže, Spišskí Rytieri. O tretiu, respektíve štvrtú pozíciu si to pred televíznymi kamerami rozdajú Lučenec a Inter Bratislava. A nesmierne zaujímavý bude aj súboj druhých Levíc so štvrtým Svitom. 

Niké SBL 2022/2023 - 18. kolo (sobota 14. januára):

BKM Lučenec - Inter Bratislava (16.00 h)

K zápasu: Pre Lučenec boli predchádzajúce dni veľmi fajn, v oboch prípadoch dokázali doma zvíťaziť bez väčších problémov nad Handlovou. Najskôr to bola ofenzívna prestrelka v lige (116:98), aby na to nadviazali oveľa dominantnejším výkonom (101:72), ktorý zaručil to, že sa obhajca Slovenského pohára predstaví na Final Four. V Niké SBL čaká "pelikánov" ešte pravdepodobne tuhý boj o 3./4. priečku, ktorá zaručuje výhodu domáceho prostredia v play off. Povinnosť im preto velí uspieť a nepozerať sa na konkurentov. 

Inter v lige prelomil viac ako mesačné čakanie na víťazstvo, proti Prievidzi sa na to nadrel (63:60). Vo štvrťfinále Slovenského pohára však následne prišla studená sprcha od Spišských Rytierov, aj keď konečný výsledok tomu tak nenasvedčuje - 82:94. Ešte to teda nie je ten Inter, ktorý vzbudzoval rešpekt najmä v prvej polovici základnej časti, ale v Lučenci by sa rád prinavrátil do formy z uplynulých týždňov. "Lučenec je súper, ktorý nás už dvakrát zdolal. Po výmene trénera sa ich forma zlepšila. Hlavne doma hrajú veľmi dobre. Musíme sa sústrediť na našu hru, do zápasu nastúpiť sústredení, s veľkou energiou a musíme hrať naše veci, ktoré vieme. Na konci, ak sa ukáže šanca na dobrý výsledok, musíme ju využiť," myslí si Goran Bulatovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Jakub Izák, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

DSC 0005 

MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Vedenie Handlovej bolo v uplynulých dňoch usilovné. Najskôr urobilo trénerskú zmenu, Toni Radič nemohol pokračovať na lavičke pre zdravotné problémy, tak jeho miesto zaujal jeho doterajší asistent Karol Kučera. "V sobotu nás čaká veľmi náročné stretnutie, v ktorom budeme hostiť jeden z najlepších tímov súťaže. Pokiaľ chceme uspieť, musíme odovzdať viac ako 100-percentný výkon. Pevne dúfam, že sa chlapci o víťazstvo pobijú zo všetkých síl a spolu s fanúšikmi oslávime plný bodový zisk," vyjadril sa Kučera. K tomu sa pridalo posilnenie, z Komárna sa podarilo na hornú Nitru stiahnuť Romana Skvašika. Postúpiť do semifinále Slovenského pohára sa nepodarilo, teraz čaká "baníkov" náročný boj o miesto v play off. Na Prievidzu aktuálne strácajú jedno víťazstvo. "V sobotu k nám pricestuje aktuálny líder súťaže. Cieľom Rytierov bude zisk plného bodového zisku a bez pochýb preň urobia všetko. My sa im v dosiahnutí tejto ambície musíme snažiť zabrániť. K tomu bude potrebné zmeniť herný prejav a náš výkon sa musí v porovnaní s poslednými dvoma zápasmi v Lučenci diametrálne zlepšiť. Verím, že podáme výkon, po ktorom sa budeme môcť pozrieť fanúšikom do očí. Napriek našej hernej kríze nás stále podporujú a zaslúžia si víťazstvo. Preto na ihrisku necháme všetko a pobijeme sa o dobrý výsledok," dodal Richard Rožánek. 

Spišiaci si užívajú výsledkovú a hernú pohodu, spokojne sa "zohrievajú" na čele Niké SBL, keď neprehrali 5 ligových stretnutí po sebe. K tomu si opäť zahrajú vo Final Four Slovenského pohára, prekážku v podobe Interu úspešne preskočili (94:82). Plus ideálne zapojili Lautara Lopeza do svojho systému a tak strata Isaiaha Washingtona nie je až taká citeľná. Svoju aktuálnu fazónu by chceli potvrdiť aj v Handlovej, čo nemusí byť pri pohľade na tabuľku také ľahké. "Absolútne a rezolútne odmietam tvrdenie, že keďže ide o súboj prvého s posledným, tak je to vopred vyhratý zápas. Na tom sa popálili už mnohí a my určite žiadne podcenenie nepripustíme. Vždy sa rozhoduje na palubovke, vieme, že Handlová má dobrý tím a máme pred nimi rešpekt. Samozrejme, že túžime vyhrať a urobíme pre to všetko, no kvalitu musíme ukázať na palubovke a nepozerat sa na tabuľky. Tie síce nejakú vypovednu hodnotu majú, ale rozhodujúce je to, čo odovzdáte na ihrisku. A my chceme v Handlovej odovzdať naše maximom. Ak sa nám to podarí, o výsledok strach mať nebudem," myslí si asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Marek Turčin
Kde sledovať:

60 

BC Prievidza - BC Komárno (18.00 h)

K zápasu: Prievidza mala počas týždňa voľno, čiže dôkladnejšie sa mohla pripraviť na priamy súboj o 6. priečku. Po tesnej prehre na Interi (60:63) to má stále všetko vo svojich rukách, na Handlovú má náskok víťazstva a Komárno má tesne pred sebou. Uvidíme, ako sa popasuje s dôležitosťou stretnutia. "Čaká nás ďalší ťažký súper. Tento zápas proti Komárnu bude zase iný ako tie predošlé. Samozrejme, aj v našom kádri došlo k zmenám, ale oproti poslednému zápasu v Komárne, má práve Komárno viacerých nových hráčov. Ale to nás zaujímať nemusí, my sa musíme sústrediť na seba. Poctivo sa pripravujeme na každý zápas, tak verím, že pred domácim publikom budeme bojovať naplno a zápas dopadne dobre," povedal asistent trénera Maroš Helmecy. 

"Diabli" z Komárna majú aktuálne výsledkovo najhoršiu formu v Niké SBL, víťazstva sa nedočkali už 4 zápasy. Aj preto im patrí v tabuľke až 6. miesto a preto súboj v Prievidzi má pre nich pokojne "štvorbodovú" hodnotu. Neúspechom by sa im vzdialili vyššie priečky a Prievidza by ich preskočila. V dohrávanom stretnutí 8. kola nemali proti Svitu veľký nárok (69:91), pretože k dispozícii neboli viaceré kľúčové opory. Na hornej Nitre teraz budú hrať o to, aby si prinavrátili najmä priazeň svojich fanúšikov. "Vieme, že zápasy v Prievidzi sa nevyhrávajú ľahko, avšak ak podáme maximálny a sústredený výkon, môžeme pomýšľať na úspech. Bolo by skvelé odštartovať akúsi víťaznú vlnu," uviedol Demarkus Stuckey. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Martin Margala, Martin Hudec
Kde sledovať:

DSC 8834 

Patrioti Levice - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Ďalšia tesná prehra v záverečných sekundách v Európskom pohári FIBA, tak možno charakterizovať stredu v podaní Levíc. Tentoraz bol ich "katom" ukrajinský Kyjev (76:77) a tak majster stále čaká v druhej fáze na premiérové víťazstvo. Na nezdar však musí rýchlo zabudnúť a opäť sa preladiť na ligové dianie, kde si drží druhú priečku, ale prenasledovatelia nie sú výrazne ďaleko. So Svitom už odohrali v tejto sezóne zaujímavé stretnutia, uvidíme, či to bude také aj do tretice. "Čaká nás domáci zápas so Svitom, musíme hrať celý zápas koncentrovane, jedine tak môžeme byť úspešní. U nich doma sme prehrali a prvý zápas v Leviciach sa rozhodol až po predĺžení, takže to určite bude náročné," prezradil David Abrhám. 

Svit si v stredu večer tabuľkovo polepšil, jasná výhra nad Komárnom (91:69) ho posunula na štvrtú pozíciu. Do Levíc pridú ešte aj s novou posilou, na voľné miesto pre legionára angažovali Xaviera Smitha. Vo svojom debute by rád pomohol k vždy cennejšiemu triumfu nad úradujúcim majstrom. "Podtatranci" to v tejto sezóne na Patriotov vedia, doma na nich našli recept a vonku potreboval ich najbližší súper až dve predĺženia. "Očakávam náročný zápas, do ktorého musíme vstúpiť hneď od prvej sekundy a nenechať súperovi ľahký náskok. Ako v každom zápase, rozhodovať bude obrana, Levice sú veľmi skúsené družstvo, ktoré bude trestať každú našu chybu a preto musíme byť koncentrovaní celých 40 minút," vyhlásil Šimon Turza. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Jozef Stopka
Kde sledovať:

Foto: Branislav Gúgľava, Marek Fontány, Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan