Vytlačiť
Kategória: Preview

Čo prináša 20. kolo? Súboj o 4. miesto medzi Lučencom a Svitom. Na hornej Nitre hrá Prievidza so Spišskými Rytiermi, Handlová s Levicami. V hlavnom meste Inter Bratislava privíta Komárno.

Niké SBL 2022/2023 - 20. kolo (sobota 21. januára):

Inter Bratislava - BC Komárno (17.00 h)

K zápasu: "Žlto-čierni" si prinavrátili tretie miesto v tabuľke, keď potvrdili papierové predpoklady doma proti Handlovej (80:62). Po sérii horších výsledkov si tak prinavracia Inter herné a výsledkové sebavedomie, na ktoré by rád nadviazal ďalším duelom pred vlastnými fanúšikmi. Na 3. - 6. prieške je to mimoriadne vyrovnané a nabité, preto každý úspech, respektíve zaváhanie, môže zohrať veľkú rolu. "Dúfam, že s Komárnom sa budeme cítiť lepšie ako v stredu proti Handlovej. Trošku voľnejšie, aby sme odohrali dobrý zápas proti dobrému súperovi. Nech je naša obrana pohyblivá, nech si v nej pomáhame, nech odstavujeme a nech bežíme vpred, do tranzície," prezradil kouč Danilo Rakočevič. 

Podobnú sinusoidu malo nedávno tiež Komárno a aj v prípade "diablov" platí, že si v januári výsledkovo pomohli. Celkom hladký úspech proti Lučencu (85:67) predznamenáva napĺňanie ambícií, ktoré toto družstvo má. S veľkou pravdepodobnosťou sa môže v zostávajúcom priebehu základnej časti koncentrovať na to, aby vylepšil svoju momentálnu 6. pozíciu. Ďalší krok k tomu môže urobiť v hlavnom meste. "Očakávam vyrovnané stretnutie. Inter má viacero hráčov s individuálnymi kvalitami, avšak ak si udržíme koncentráciu a energiu počas celého zápasu, ako v predošlých zápasoch, tak máme šancu na víťazstvo. Chémia v tíme je čoraz lepšia a lepšia, víťazná mentalita sa vrátila späť do kabíny," uviedol Vuk Djordjevič. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

IMG 0377 

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Tímy z hornej Nitry momentálne najdlhšie čakajú na víťazstvo a je dosť možné, že medzi týmito dvoma družstvami sa rozhodne o poslednom mieste v prvom kole play off. V prípade Handlovej sú to aktuálne 4 zápasy, naposledy prehrala na Interi (62:80). "Levice sú spolu so Spišskou Novou Vsou dvoma najsilnejšími mužstvami súťaže. Práve v zápasoch proti takýmto tímom treba ukázať bojovnosť, energiu a chuť. Chlapci majú jedinečnú príležitosť ukázať, že vedia hrať basketbal. Na Patriotov sa poctivo pripravujeme, pretože chceme na palubovke odovzdať maximum. Napriek obrovskej kvalite súpera, musíme ísť za víťazstvom od prvej až do poslednej minúty. Iba v prípade, že odohráme poctivých štyridsať minút, môžeme byť úspešní. Veľmi dôležitá bude podpora našich fanúšikov. Preto touto cestou pozývam všetkých Handlovčanov do športovej haly, chlapci budú podporu z hľadiska veľmi potrebovať," vyjadril sa tréner Karol Kučera. "Baníci" by radi najmä vylepšili domácu bilanciu, ktorá je v rámci ligy jediná negatívna - 3/6. "V ďalšom kole pricestujú do Handlovej Patrioti z Levíc, ktorí obhajujú majstrovský titul. Čaká nás veľmi náročné stretnutie, v ktorom sa pokúsime pre víťazstvo urobiť maximum. Verím, že nám v tom pomôže aj skvelé handlovské hľadisko, ktoré je pri dosahovaní našich cieľov nepostrádateľné. My sa budeme snažiť oplatiť podporu fanúšikov čo najlepším výkonom. Preto by som chcel priaznivcov handlovského basketbalu v mene celej šatne na tento dôležitý zápas pozvať," dodal Branislav Obert. 

Patrioti prišli o svoju víťaznú sériu a opätovne sa im vzdialila vidina obhajoby prvenstva po základnej časti. V televíznom zápase a šlágri 19. kola prehrali u Spišských Rytierov (89:100). Zase raz sa ukazuje, ako citeľná je strata Borisa Bojanovského v levickej zostave. V Handlovej tak nemôže mať majster iný cieľ, ako sa vrátiť na víťaznú vlnu. Či sa vráti niekto z absentujúcich hráčov, to je v tejto chvíli neznáme. "Po poslednom ligovom zápase si v Handlovej budeme chcieť spraviť chuť. Čaká nás nevyspytateľný súper, proti ktorému musíme hrať našu hru hneď od prvej minúty," povedal Eduard Kotásek. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

DSC 4424 

BC Prievidza - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Prievidza si stále drží 7. pozíciu, čo by znamenalo návrat do play off po ročnej absencii. Výsledková forma nie je ideálna, dôkazom je trojzápasová šnúra prehier. Zverencom trénera Krunoslava Krajnoviča stále niečo chýba, aby to napríklad vo vyrovnaných zápasoch zlomili na svoju stranu. Platilo to aj v stretnutí pod Tatrami so Svitom (75:82). Doma sa im predsa len viac darí, aj keď proti rozbehnutému lídrovi súťaže to nebude dvakrát jednoduchá úloha. "Potrebujeme sa držať princípov, ktoré máme už dlhšie nastavené, a to sú hlavne agresívna obrana a energia od prvých minút. Nie je tam veľa vecí, ktoré by sme chceli meniť, špeciálne na tohto súpera. Určite nepoviem nič nové, ak poviem, že kľúčom k úspešnej koncovke je koncentrácia do posledných sekúnd. Ak k nej pridáme aj správne taktické rozhodnutia v útoku, verím, že to konečne prelomíme a pripíšeme si víťazstvo," myslí si Samuel Kincel. 

"Novovešťania" si užívajú zaslúženú výsledkovú pohodu, sú na výslní Niké SBL a majú najlepšiu fazónu v tejto sezóne - neprehrali už 7 zápasov. Uspeli aj v ostro sledovanom stretnutí s Levicami (100:89) a aby toho nebolo málo, tak sa posilnili o Američana Aarona Thomasa. Toto všetko sú predpoklady, pre ktoré by pokračovali v súčasnom ťažení aj po stretnutí v Prievidzi. "Vezieme sa na víťaznej vlne, nebudem klamať, je to fajn pocit, no faktom je aj to, že sa z nej dá rýchlo spadnúť. Ak si však udržíme bojovnosť a kvalitu z ostatných zápasov, tak verím, že sa na nej povezieme ešte nejaký čas. Musíme si udržať koncentráciu, musíme zabudnúť na prognózy, tabuľku, vždy sa rozhoduje na ihrisku. A tam to bude opäť veľmi ťažké. Prievidza totiž podľa mňa nepatrí tam, kde sa momentálne nachádza, tím má kvalitu, má skvelé fanusikovske zázemie, to všetko na nás čaká a my sa s tým musime vyrovnať a pokúsiť sa zvíťaziť. Nastúpiť by sme mali už aj s našou novou posilou, samozrejme, ešte musí pochopiť systémy, no verím, že do tímu zapadne. Čaká nás mimoriadne náročný duel, no pozíciu lídra Niké SBL túžime na hornej Nitre potvrdiť," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

DSC 8219 

BKM Lučenec - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: K Lučencu stále patria výsledkové výkyvy, keď príde lepšia séria, tak na to príde schladenie. Presne takéto niečo sa udialo v Komárne (67:85), čo "pelikánov" stálo prepad na piatu pozíciu. Teraz to budú chcieť prirodzene vylepšiť a zároveň si napraviť chuť pred vlastnými fanúšikmi. 

Svit prichádza po cennej výhre nad Prievidzou (82:75), ktorá znamenala poistenie štvrtého miesta. "Medvede" sú už na tom oveľa lepšie, ako pred niekoľkými týždňami. Čoraz lepšie sa do zostavy zapracováva Xavier Smith. Keď sa k tomu pridá celkom solídna forma u súperov, tak Iskra nie je v Lučenci bez šance. "Pre obe strany veľmi dôležitý zápas, pretože sa hrá o štvrté, prípadné tretie miesto. Lučenec má dobré družstvo, veľmi dobre hrá doma, takže je pred nami výzva. Na druhej strane, nám sa darí vonku a na Lučenec sme pripravení. Verím, že to bude dobré stretnutie, v ktorom oba tímy budú tvrdo bojovať o svoje miesto v tabuľke," naznačil Kayo Goncalves. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan