Vytlačiť
Kategória: Preview

Sobota večer už tradične patrí Niké SBL a po dlhšej pauze tomu tak bude aj v prvý marcový víkend. Čo prináša 24. kolo? Lákadlom je súboj lídra Niké SBL, Spišských Rytierov s čerstvým víťazom Slovenského pohára, Iskrou Svit. Na diaľku sa bude bojovať na hornej Nitre, Prievidza privíta Inter Bratislava a v neďalekej Handlovej sa predstaví Lučenec. 

Niké SBL 2022/2023 - 24. kolo (sobota 4. marca, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - BKM Lučenec

K zápasu: Nádeje "baníkov" na účasť v tohtoročnom play off sa v nedávnom období výrazne okresali a podľa toho k tomu pristúpilo aj vedenie klubu. V závere prestupového obdobia umožnilo odísť ďalšiemu svojmu kľúčovému hráčovi, Branislav Pipíška vymenil handlovský dres za komárňanský. "Zápasy proti Lučencu nikdy nie sú jednoduché. Lučenec disponuje kvalitnými americkými hráčmi, ktorí dominujú v hre jedna na jedna. A práve v zastavení individualít súpera bude spočívať naša úloha. Pokiaľ sa nám to v defenzíve podarí, máme šancu na dobrý výsledok," myslí si tréner Karol Kučera. Handlová sa pokúsi ešte zabojovať o 7. miesto, znamenajúce účasť v prvom kole vyraďovačky, ale s výrazne úzkou súpiskou to bude mať náročné. Plus mu k tomu nenahráva ani aktuálna forma, tím čaká na úspech už 8 zápasov. "Do zápasu proti Lučencu ideme s cieľom zastaviť dlhú sériu prehier a konečne zvíťaziť. Napriek tomu, že náš tím opustili viacerí hráči, nesmieme vešať hlavy. Naopak, musíme sa zomknúť a bojovať. Dôležité bude, aby sme postrážili hru jedna na jedna, v ktorej hráči Lučenca vynikajú. Pod kontrolu musíme dostať i útočný doskok a v útoku neprodukovať ľahké straty. V prípade, že sa nám podarí dodržať tieto tri zásadné veci, môžeme pomýšľať na víťazstvo," dodal Jakub Kádaši. 

Prvý vrchol sezóny nedopadol pre lučeneckých basketbalistov podľa predstáv, Slovenský pohár sa obhájiť nepodarilo a Final Four sa pre "pelikánov" skončilo už v semifinále. O nič jednoduchšie to nebudú mať ani v závere základnej časti, 5 kôl pred koncom im patrí až 6. priečka, čo rozhodne nie je umiestnenie, ktoré si vicemajster predstavuje. Prvým krokom k postupu v tabuľke môže byť úspech na hornej Nitre a pokúsiť sa stiahnuť stratu na konkurentov. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

DSC 4472 

BC Prievidza - Inter Bratislava

K zápasu: Na 6. miesto si stále robí zálusk aj tím Prievidze, ako uviedol tréner Krunoslav Krajnovič v rozhovore. Pravda ale je, že strata je dosť výrazná, no nie nemožná na stiahnutie. Na úvod je potrebné potešiť svojich fanúšikov a po dlhom čase im v domácom zápase urobiť radosť. Predpodklady na to prievidzské družstvo má, či to pretaví do reality, sa uvidí v sobotu večer.

Inter si pred reprezentačnou prestávkou výrazne pomohol z pohľadu sebavedomia, keď bez akýchkoľvek problémov doma triumfoval nad úradujúcim majstrom z Levíc. Bitka o 3. - 6. miesto je tak stále nesmierne vyrovnaná a každé zaváhanie/bodová pomoc môže v konečnom meraní rozhodovať. "Žlto-čierni" sa na konci prestupového obdobia napokon neposilnili, jedinou verejne oznámenou rošádou v družstve bol odchod Jacka Hemphilla. Vedenie tak evidentne dôveruje a dopraje priestor vlastným odchovancom, čo je rozhodne chvályhodná správa. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Image45 

Spišskí Rytieri - Iskra Svit

K zápasu: Dlhodobý líder Niké SBL prišiel pred reprezentačnou prestávkou o svoju víťaznú sériu, keď narazil v Komárne. O niekoľko dní neskôr sa mu nedarilo ani na Final Four Slovenského pohára, keď v ostro sledovanom súboji najtesnejším rozdielom prehral s Levicami. Aktuálne ciele Rytierov sú celkom jasné, čo najrýchlejšie sa vrátiť na víťaznú cestu a udržať si prvé miesto v tabuľke. "Súboj o podtatranskú kotlinu bude ako každé správne derby nabité emóciami a energiou. Navyše Svit má famóznu formu, vyhral Slovenský pohár a tak očakávam tvrdý súboj, v ktorom chceme samozrejme uspieť. 'Medvede' síce točia úzku rotáciu, no legionári, ktorí sú v nej, majú svoju kvalitu, ktorú pravidelne ukazujú. My musíme hrať umne, s potrebnou agresivitou. Ak chceme skončiť po základnej časti na prvom mieste a vyhnúť sa zradnemu štvrťfinále, svoj hrad si jednoducho musíme ustrážiť," vyhlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Svit nastupuje do marca ako najviac "hot" tím súťaže. V lige neprehral už 6 zápasov, sebavedomo dokráčal na tretie miesto v tabuľke a dokázal získať tiež prvú trofej sezóny - Slovenský pohár. Ako bonus, sa "Peak hráčom mesiaca február" stal Hayden Koval. Teraz čaká Iskru jedna z najťažších skúšok za posledné obdobie, v tradičnom podtatranskom derby sa predstavia u lídra. Podarí sa im prvýkrát v sezóne zdolať tohto súpera? 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla