• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

11. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy máme rozdelené až do troch dní. Začína sa už v piatok, 7. novembra, v Spišskej Novej Vsi, kde domáci privítajú Nitru. V sobotu nás čakajú tri zápasy, medzi Svitom a Karlovkou, Levicou a Banskou Bystricou a tretí zápas odohrá Komárno s Handlovou. Basketbalový víkend ukončí v nedeľu, 8. novembra, druhá repríza finále, medzi Interom a Prievidou.

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK SPU Nitra

ŠH, piatok 6.11. od 18:00

V prvom vzájomnom zápase týchto dvoch tímov si basketbalisti Spišskej Novej Vsi priniesli z Nitry víťazstvo. V obidvoch družstvách však od tohto zápasu došlo k zmenám v kádri. Tím Nitru opustil Nikola Lalić a pribudol Martavious Irving. K tímu Ivana Kurillu sa od ich posledného stretnutia s Nitrančanmi pripojil Rafan Stefanik, Nikko Accosta a takmer po dvoch rokoch sa opäť vrátil aj Boris Kovalík. Spišiaci však v poslednom kole nepodali veľmi adekvátny výkon na palubovke Handlovej, ktorej podľahli o 37 bodov, a ktorý sa určite budú snažiť v piatkovom zápase napraviť. „Čaká nás neľahký zápas, no Nitru chceme určite doma zdolať. Hostia však budú určite nepríjemní, v každom zápase chcú siahnuť na víťazstvo, a preto musíme byť v strehu. Aj Nitra sa totiž posilnila, no máme ambíciu byť na domácej palubovke úspešní. Cesta k tomu vedie cez dobrú obranu a koncentráciu počas celého duelu,“ hovorí tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Nitrania v poslednom kole odohrali vyrovnaný zápas s Karlovkou, no prvého víťazstva sa stále nedočkali. Aj s Novovešťanmi odohrali v 2. kole vyrovnaný zápas a o svoj prvý triumf by mohli zabojovať práve na Spiši. „Spišská Nová Ves je súperom približne na našej úrovni, ich najlepším hráčom je Goran Bulatović, ktorý nie je len strelcom, ale hlavne vytvára šance a otvorené strely pre svojich spoluhráčov. Musíme si dať pozor najmä na neho, odstaviť ho od hry a možno ho trošku znervózniť. Snáď sa už úspech dostaví,“ konštatuje hráč Nitry, Jakub Novysedlák.

Spišská Nová Ves – Nitra v sezóne 2014/2015 77:73 (v)

BK Iskra Svit – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 8.11. od 18:00

Oba tímy majú za sebou veľmi dôležité a cenné víťazstvá. Svit si na domácej palubovke poradil s Interom Bratislava a Karlovka si vybojovala druhé domáce víťazstvo, a to nad Nitrou. Jasnými favoritmi tohto stretnutia sú však určite basketbalisti Svitu. Tí doma zaváhali iba jediný raz, s Prievidzou. Celkovo sa však udržiavajú v hornej časti tabuľky, na rozdiel od Karlovky, ktorá sa so Spišskou Novou Vsou bije o siedmu priečku. „Pod Tatry odchádzame víťazne naladení po triumfe nad Nitrou. Svit však bude úplne iný level, veď v stredu Iskra zdolala aj majstrovský Inter. Pre mňa to bude známe prostredie, aj pre niektorých ďalších hráčov Karlovky. Na opačnej strane, niektorí z nás tam budú hrať po prvý raz. Dúfam, že si nespravíme nejakú miernu hanbu, ako pred týždňom na Interi. Cieľom bude odohrať dôstojný zápas a takým spôsobom, aby sme sa opäť niekam posunuli,“ hovorí rozohrávač nováčika, Richard Kucsa.

Svit – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 81:61 (v)

BK Levickí Patrioti – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, sobota 8.11. od 18:00

V sobotu nás čaká prvý zápas sezóny medzi domácimi Levicami a Banskou Bystricou, nakoľko ich stretnutie z druhého kola sa uskutoční až v dohrávke, 9. decembra. Levičania odohrali posledný zápas v Prievidzi len so siedmymi hráčmi, čo sa výrazne odzrkadlilo aj na konečnom skóre. Ani v sobotňajšom zápase však nebudú môcť počítať s Milanom Oluićom a otázny je aj štart Vlada Klára s Matúšom Marchynom. Patrioti však v posledných troch zápasoch nezvíťazili a pred domácim publikom si určite potrebujú napraviť skóre. „Zatiaľ máme všetko vo vlastných rukách, a aj napriek vysokým prehrám v posledných zápasoch sme bodovo nič nestratili so súpermi, s ktorými budeme bojovať o pozície pred play-off. Teraz ale prichádzajú zápasy, ktoré potrebujeme zvládnuť. Zdravotný stav v tíme nie je dobrý a čaká nás veľmi náročný a nevyspytateľný súper. Práve teraz potrebujeme podporu z hľadiska viac, ako hocikedy predtým,“ povedal levický manažér, Ladislav Garaj.

Banskej Bystrici by malo začať svitať na lepšie časy. Do hry sa po niekoľkých mesiacoch vrátil reprezentant Richard Körner a zajtra čaká „policajtov“ posledný z dlhej série zápasov na súperových palubovkách. V poslednom kole sa im dokonca podarilo potrápiť Komárno, ktoré doma ešte nezaváhalo. V tomto zápase Bystričania nastrieľali až 95 bodov a prehrali len rozdielom piatich. Zvíťaziť sa im však podarilo zatiaľ len dvakrát, a to v Nitre a s Karlovkou. V sobotu ich čaká ďalší zápas na súperovej palubovke, kde určite budú chcieť zabojovať o svoje tretie víťazstvo. „Čaká nás súper, majúci vo svojich radoch hráčov, ktorí sú v hre veľmi agresívni a schopní skórovať. Takisto sú veľmi silí na doskoku, či už obrannom alebo útočnom, na čo si budeme musieť dávať najväčší pozor, a to dvojnásobne, nakoľko sa hrá u súpera,“ hovorí banskobystrický tréner, Martin Blaho.

MBK Rieker COM-therm Komárno – MBK Handlová

ŠH, sobota 8.11. od 18:00

Komárno si aj naďalej udržiava domácu neporaziteľnosť, aj keď v poslednom kole sa dosť potrápili s Banskou Bystricou. Čo sa týka tabuľkového postavenia, tak „lodiari“ sa aj naďalej pohybujú na najvyšších priečkach. V sobotu ich čaká ďalší zápas na domácej palubovke, v ktorom privítajú Handlovčanov. Tým sa síce striedajú slabé chvíle s tými svetlejšími, no v poslednom kole si s basketbalistami Spišskej Novej Vsi dokázali poradiť a zvíťazili až o 39 bodov. „V zápase proti Spišskej Novej Vsi sme podali výborný výkon, chlapci makali od začiatku a o výsledku sa rozhodlo už v prvom polčase. V Komárne to bude o niečom inom. Domáci hrajú v obrovskej pohode a na domácej palubovke majú zatiaľ 100% úspešnosť, ale súperovi  máme čo vracať, a ak ubránime trojkový oblúk, máme na horúcej komárňanskej pôde šancu uspieť,“ konštatuje športový riaditeľ Handlovej, Ivan Kartáč.

Komárno – Handlová v sezóne 2014/2015: 82:74 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – BC Prievidza

Hant aréna, nedeľa 9.11. od 18:00

Šláger 11. kola Eurovia SBL a druhá repríza minuloročného finále nás čaká až v nedeľu. Inter je však momentálne takisto o niečo oslabený, keď mu, okrem dlhodobo zraneného Martina Rančíka s Petrom Šimekom, už niekoľko zápasov chýba aj Jordan Dykstra. Bratislavčania si v poslednom kole pripísali druhú prehru v tejto sezóne, a to na palubovke Svitu. Tú prvú utŕžili hneď v druhom kole, práve v Prievidzi, ktorej v nedeľu budú chcieť ukázať, že doma už určite nezaváhajú. „Hneď od začiatku si treba uvedomiť, že všetko vychádza z dobrej agresívnej obrany. Keď budeme tímovo a dôrazne brániť, chytí sa aj útok a všetko pôjde ako má. Všetko teda tkvie v obrane a v dôslednom odstavovaní hráčov, aby nám nedoskakovali ľahké lopty, a aby sme jednoducho boli pánmi na našom ihrisku,“ jednoznačne prehlásil Martin Bílik.

Prievidžania však majú za sebou pomerne oddychový zápas, keď v stredu zdolali Levičanov 49-bodovým rozdielom. Od zaváhania v Handlovej dokonca ťahajú štvorzápasovú cíťaznú šnúru, ktorú by víťazstvom v Hant aréne radi predĺžili. „Čaká nás ťažký zápas, v podstate o prvé miesto. Ide o kvalitného súpera, ktorý sa pohybuje na prvých troch miestach v lige. Musíme hrať tvrdú agresívnu obranu ako doteraz, dominovať na útočnom doskoku a hrať to, čo si pred zápasom povieme. Myslím si, že tento zápas môžeme a aj ideme vyhrať,“ hovorí Jakub Pasovský.

Inter Bratislava – Prievidza v sezóne 2014/2015: 65:70 (v)

 

Foto: Petis Jaško