• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Víťaza základnej časti a aktuálneho vicemajstra BC Prievidza čaká už zajtra Final Four Alpsko-adriatického poháru. Kto bude stáť zverencom Miljana Čuroviča v ceste?

BC Prievidza – Zlatorog Laško (Slovinsko)

Hala Komunalnega centra, utorok 1.3. o 17:00

Čo je dôležité vedieť: Na ceste do finále stojí pred Prievidzou prekážka v podobe slovinského Zlatorogu Laško. Baníci majú so štvrťfinálovým premožiteľom Levíc dobré skúsenosti, v skupinovej fáze sa v oboch zápasoch radovali z víťazstva. Aj keď je Prievidza na papieri domácim tímom, tak palubovku v Domžale poznajú lepšie hráči slovinského tímu. Laško sa po víťazstve nad Levicami zapotilo v šlágri s prvou Rogaskou, ktorej nakoniec podľahli tesne 78:84. Tím z Hornej Nitry sa dával v uplynulých dňoch zdravotne dokopy, aj skrz viaceré absencie si však vybojovali postup na Final Four cez rakúsky Traiskirchen. Do Slovinska pocestujú vo víťaznej nálade, na záver základnej časti si poradili bez väčších problémov s Nitrou. Bez ohľadu na výsledok zo stretnutia s Laškom si počkajú na svojho súpera, ktorým bude buď najväčší favorit a organizátor turnaja Helios Suns Domžale alebo KK Záhreb.

Čísla, čísla, čísla: Prievidza vstupuje do Final Four ako tím s najlepšou bilanciou počas celého priebehu súťaže. Zverenci Miljana Čuroviča našli ešte na začiatku novembra jediného doterajšieho premožiteľa, keď podľahli na palubovke chorvátskeho KK Záhrebu 78:87. Odvtedy ťahá slovenský zástupca sériu šiestich výhier v rade. Ani ich semifinálový súper na tom nie je zle, po zlom štarte, keď prehral prvé tri zápasy, sa nadýchol k sérii štyroch víťazstiev v rade, pri čom len v jedinom prípade od decembra zaváhal. Druhá semifinálová séria má favorita v domácom Domžale, ktorý podobne ako Prievidza, tiež ťahá 6-zápasovú víťaznú sériu.

Bilancia: Zo vzájomných súbojov v tejto sezóne vzišli víťazne hráči Prievidza, konkrétne po výsledkoch 79:72 a 80:78. Vyrovnanú bilanciu majú so Záhrebom, na ich palubovke prehrali 87:78, ale doma vyhrali jasne 90:62. S organizátorom záverečného turnaja si v tejto sezóne zatiaľ nemerali sily.

Povedali pred turnajom:

Martin Boško (manažér Prievidze): „V každej súťaži, ktorú hráme, máme tie najvyššie ciele.Či je to Eurovia SBL, Budiš Slovenský pohár alebo Sixt Alpe Adria Cup. Nevyberáme si priority, lebo pre nás je prioritou vždy najbližší zápas. Na Final Four sa predstavia 4 najlepšie tímy Alpsko-adriatického poháru. V semifinále nás čaká Laško, s ktorým sme už dva zápasy hrali. Odvtedy však zmenili trénera a hrajú lepšie. Do Domžale cestujeme v plnej sile s cieľom hrať dobrý basketbal a dosiahnuť úspech. Veď nejdeme len reprezentovať seba, ale aj slovenský basketbal. Alpsko-adriatický pohár má do budúcej sezóny veľké plány. O dobrej práci, ktorú sme s Levicami odviedli svedčí aj to, že majú záujem o 4 družstvá zo Slovenska. Liga má mať celkovo 16 tímov a okrem slovinských, chorvátskych, rakúskych a slovenských tímov, by sa jej mali zúčastniť aj družstvá z Maďarska a Srbska."

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): „Na turnajovú prípravu sme mali málo času, ale pokúsime sa uhrať čo najlepší výsledok. Najdôležitejšie je, aby sa chorí a zranení hráči dali pred začiatkom play-off do poriadku, ale dúfam, že budú môcť hrať už teraz v utorok a stredu. Prvý zápas hráme s Laškom, nad ktorým sme už dvakrát vyhrali. Medzitým zmenili herný štýl aj trénera. Musím priznať, že my sa nenachádzame v ideálnom období, sme ovplyvnení únavou, zraneniami a chorobou. Napriek všetkému verím, že budeme najlepším spôsobom reprezentovať slovenský basketbal.“

Mike Rostampour (hráč Prievidze): „Chceme našim fanúšikom a podporovateľom ukázať čo v nás je. Pod taktovkou najlepšieho trénera na Slovensku urobíme všetko preto, aby sme boli na Final Four úspešní.“

FOTO: PETER PENIAŠKO