• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Hlavnou udalosťou 26. kola je triumf Spišských Rytierov, v Leviciach si po dvojnásobnom predĺžení zabezpečili prvenstvo v základnej časti Niké SBL 2022/2023. Prievidzu opäť zradila koncovka, Svit si tak na svoje konto zaknihoval ďalšiu dôležitú výhru v súboji o 2. priečku. Riadna dráma sa črtá v boji o 4. – 6. miesto, Lučenec zdolal najtesnejším možným rozdielom Komárno a Inter nadelil Handlovej ďalšiu vysokú prehru.

Niké SBL 2022/2023 – 26. kolo:

MBK Baník Handlová – Inter Bratislava 81:110 (25:25, 20:31, 10:33, 26:21)

Handlová: Scott 27, Aranitovič 18, Skvašik 9, Kadaši a Skubeň po 7, Obert a Popovič po 6, Vojtek 1

Inter: Moorman 30, Zdanavičius 26, Hudec 21, Zakas 18, M. Koller 6, Weber 3, Bulaovič, Golian a D. Koller po 2

Povedali po zápase:

Karol Kučera, tréner Handlovej: “Prvý polčas sme sa ako-tak držali, pretože sme plnili pokyny zo šatne. V druhej polovici sme doplatili na množstvo ľahkých strát a keď na nás Inter agresívne pritlačil, rozsypali sme sa ako domček z karát. Inter bez debaty zaslúžene vysoko zvíťazil.”

Roman Skvašik, hráč Handlovej: “Na Inter sme sa pripravovali tak, ako na každého súpera a našim cieľom bolo odovzdať čo najlepší výkon. Žiaľ, doplácame na úzku rotáciu a je ťažké držať krok so súpermi, ktorí majú kvalitu. V prvom polčase sa nám síce darilo držať v bodovom kontakte, no v druhom sme poľavili a nemali sme na rozbehnutý Inter šancu.”

Danilo Rakočevič, tréner Interu: ”Sme spokojní, že si z Handlovej vezieme dôležité víťazstvo a že sme mohli dať priestor celej lavičke. Teší ma, že iba 15-ročný Maroš Golian strávil na palubovke až 12 minút a presvedčil ma, že si minutáž zaslúži. Handlovej prajem všetko dobré až do konca sezóny a pevne verím, že v ďalšom ligovom ročníku ju opäť v najvyššej súťaži uvidíme, pretože tam nesporne patrí.”

Goran Bulatovič, hráč Interu: ”Potrebovali sme takýto zápas, v ktorom si zahrá úplne každý. Aj tí najmladší dostali šancu a využili ju. Handlová odohrala dobrý prvý polčas a rozhodla až druhá polovica. Napriek vysokej prehre chcem Handlovej zablahoželať k bojovnému výkonu a prajem jej veľa šťastia v ďalších zápasoch.”

 

BKM Lučenec – BC Komárno 62:61 (17:19, 19:13, 18:17, 8:12)

Lučenec: Armstrong 11, Bolek a V. Kneževič po 10, Sullivan 6, Goss 4 (Zorvan 7, Láštic a Siládi po 5, Rákai 4)

Komárno: Gašič 20, Stuckey 14, Gatling 9, Dolník 4, Markovič 3 (Volárik 7, Danielič 4, Pipíška 0)

TH: 8/7 – 13/10, Fauly: 18 - 16, Trojky: 5 - 5, Rozhodovali: Tomašovič, Šarišský, Uhrin

Povedali po zápase:

Nenad Miloševič, tréner Lučenca: "Naozajstný play off zápas, myslím si, že oba tímy bojovali, išli na maximum. Tvrdé obrany, tvrdé súboje, takto má vyzerať basketbal. Myslím, že sme boli lepší väčšinu zápasu, aj keď Komárno ukázalo, prečo je na 4. mieste a prečo hralo Final Four Alpsko-jadranského pohára. Je to kvalitný tím, vedený fantastickým trénerom. Diváci sú zrejme spokojní, bola bitka až do poslednej sekundy. Čo sa týka môjho tímu, chcel by som hráčom zagratulovať, mladí hráči odviedli fantastickú robotu v obrane, dokonca si myslím, že až predčili starších a skúsenejších spoluhráčov, a podľa mňa oni vytvorili ten rozdiel, vďaka čomu sme mohli stretnutie vyhrať. Dobre pracujú na tréningoch, možno bola moja chyba, že som skôr nehral so širšou rotáciou, myslím si, že si plne zaslúžia každú minútu, čo hrali teraz. Verím, že budú pokračovať v tom, čo doteraz. Vyhrali sme tento zápas, ale nič to nemusí znamenať, ideme sa pripraviť na stredajší duel so Svitom."

Lukáš Bolek, hráč Lučenca: "Určite máme veľkú radosť, ale ako som povedal už predtým, ideme od zápasu k zápasu a snažíme sa, aby sa ukázala tá robota, ktorú robíme na tréningoch. A musím povedať, že za posledné obdobie veľmi dobre trénujeme a som rád, že sa nám to darí v posledných zápasoch aj ukazovať. Myslím si, že opäť kolektívna výhra, čo je vidieť aj podľa bodov a každý hráč, ktorý prišiel na ihrisko, tak odovzdal maximum. Takze jednoznačne tímová výhra, dôležitá pred koncom ligy a začiatkom play off, veríme, že to bude takto pokračovať. Chcem poďakovať fanúšikom, ktorí opäť prišli a vytvorili výbornú atmosféru."

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: "V prvom rade gratulujem Lučencu k zaslúženému víťazstvu. Bol to veľmi dobrý play off zápas, s veľkou intenzitou, energiou, obranou, bojovnosťou, oba tímy bojovali až do konca. Nemôžme príliš rozmýšľať nad touto prehrou, v stredu nás čaká ďalší zápas s Interom. Ešte raz gratulujem Lucencu."

Branislav Pipíška, hráč Komárna: "V prvom rade gratulujem Lučencu, že nás dokázali nás zdolať a udržať výsledok celého zápasu na pár bodoch. Zabojovali sme v posledných minútach, dotiahli sme sa, mali sme to na ruke, ale bohužiaľ otvorený lay up sme nepremenili. Taký je basketbal, nič sa s tým nedá robiť."

 

BC Prievidza – Iskra Svit 77:79 (24:13, 18:22, 18:23, 17:21)

Prievidza: Hukič 18, Anderson a Wheeler po 15, Taylor 8, Krčmárik 6 (Lukáč 10, Kincel 3, Walker 2, Jašš 0)

Svit: Atwood 27, King 19, Smith 12, Goncalves 11, Koval 10 (Monček 0)

TH: 12/9 – 11/10, Fauly: 16 - 13, Trojky: 8 - 7, Rozhodovali: Zubák, Ribakovs, Turčin

Povedali po zápase:

Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: „Prehru beriem na seba. To hodnotenie je už každý zápas fakticky rovnaké. Máme dobrú hru, máme dobrý rytmus, najmä v prvej štvrtine, v prvom rade v útoku a v obrane. Potom s tým povolíme, prídu nejaké hluché chvíle, teraz sa nám aj po tých hluchých chvíľach podarilo vrátiť. Na konci, keď sme urobili nejaký náskok, zase sme to pokazili, aj keď sme mali otvorené strely za tri body, no bohužiaľ, nepremenili sme ich. Mali sme potom problémy aj v obrane 1 na 1. Niektorí hráči nevedia pochopiť, že práve oni nemusia rozhodnúť zápas, ale že musíme hrať ako tím, ako kolektív a aj v útoku v tých rozhodujúcich chvíľach hrať kolektívne a nie riešiť to 1 na 1, 1 na 3 alebo 1 na 4. Keď dostanú loptu, nemusia to rozhodnúť oni, mali by hľadať hráča, ktorý je v najlepšej pozícii. Nechápem tomu prečo, lebo hra, taktika je postavená dobre, máme náskok, máme navrch, hráme dobre a potom jednoducho príde nejaký blok a začneme riešiť veci individuálne a to sa nám opakuje stále.“

Dušan Hukič, hráč Prievidze: „Myslím si, že zase raz sme hrali dobrý zápas takmer 40 minút, ale na konci sme v istých momentoch neboli dosť dobrí v obrane, nechali sme ich skórovať ľahké koše a mali sme problém nájsť správne riešenie v ofenzíve na skórovanie nejakých ľahkých košov a to je ono. Tesný zápas, zase o jednu loptu."

Oleg Meleščenko, tréner Svitu: „Pristúpili sme k zápasu úplne zle a chvalabohu, že to dopadlo tak, ako to dopadlo, pretože Prievidza mala na viac a bola blízko. My sme v závere trochu rozumnejšie zahrali a vyhrali sme o dva body, ja gratulujem svojmu mančaftu, ale všetky čísla ukazujú, že sme si neposúvali loptu, 12 asistencií za zápas je strašne málo. Ja viem, že Prievidza chce ako každý súper nad nami zvíťaziť, čo je v poriadku, no my musíme vystupovať trochu inak. Ten prístup, čo bol proti Prievidzi, ja beriem ako nerešpekt voči sebe a na tom musíme pracovať a makať."

Kayo Goncalves, hráč Svitu: „Niekedy máme problém s tým, že nezačneme zápas tvrdo, ale veľmi mäkko a teraz to bol jeden z tých zápasov. Pred stretnutím sme vedeli, že to bude ťažký zápas, že doma hrajú veľmi dobre, každý v lige vie, že v obrane hrajú veľmi tvrdo, v útoku toho veľa nabehajú. Na začiatku nás zaskočili, padli im nejaké strely. Urobili si 17-bodový náskok a z toho sme sa my potom odrazili a krok po kroku sme sme sa vracali a nakoniec sme zápas vyhrali."

 

Patrioti Levice – Spišskí Rytieri 114:121 po 2pp (21:18, 24:23, 20:28, 31:27 – 10:10, 8:15)

Patrioti: Kneževič 28, Bachan 27, McCallum 17, Abrhám 8, Kotásek 7, (Kovac 13, van Oostrum 12, Padgett 2)

Rytieri: McGlynn 26, Lopez 18, Fusek a Juríček po 15, Mrviš 0 (Granič 19, Hlivák 14, Thomas 11, Antoni 3)

TH: 37/25 – 34/25, Fauly: 30 - 32, Trojky: 13 - 12, Rozhodovali: Fuska, Doušek, Bara

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Bláznivý zápas s dvoma predĺženiami. Výborný duel, myslím si, že kto prišiel do haly, tak si to mohol užiť. Hralo sa vo vynikajúcej atmosfére. Zjavne každý bod rozhodoval. Išli sme na dno našich síl, čo sme mohli. Verím, že sa nám to vráti.“

Martin Bachan, hráč Patriotov: „Náročný zápas, fyzický, po mentálnej stránke, plný emócií. Myslím si, že to bolo stretnutie hodné play off. Nepodarilo sa nám vyhrať, ale musíme dať hlavy hore a pokračovať. Ešte máme o čo bojovať.“

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Podľa mňa brutálny zápas pre divákov, ktorý sa odohrával v atmosfére, ktorú dobre poznám. Na jednej strane, je to ťažké, ale aj veľká radosť hrať v takejto atmosfére. Levice majú na našu ligu veľmi dobré a kvalitné družstvo. Aj bez dvoch dôležitých hráčov to je stále kvalitný tím. My sme samozrejme radi, že sme zvládli takýto zápas, ktorý jasné, že mohol ísť na jednu alebo druhú stranu a bolo by to úplne zaslúžené. Znamená to teraz, že sme prví po základnej časti, to je fajn. Z toho sa nemôžeme tešiť, ešte len príde najdôležitejšia časť sezóny. V nej sa rozhoduje o veľkých veciach a na to sa chceme teraz pripraviť.“

Patrick McGlynn, hráč Rytierov: „Bol to skvelý zápas. Vedeli sme, že s Levicami to bude takéto stretnutie. Máme s nimi skvelé duely celú sezónu, možno na jednu výnimku. Hrali sme o potvrdenie prvého miesta po základnej časti, ale vedeli sme, že Levice majú skvelé družstvo, aj napriek absenciám. Dve predĺženia, bolo to bolestivé, ale našli sme spôsob ako vyhrať. Ešte k tomu vonku, čiže čo viac si priať.“

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. SNV Rytieri 26 20-6 2366:2222 46
2. SVT Svit 26 17-9 2204:2117 43
3. LEV Patrioti 26 16-10 2259:2043 42
4. LUC Lučenec 26 13-13 2133:2140 39
5. KOM Komárno 26 13-13 2045:1982 39
6. INT Inter 26 13-13 2020:2021 39
7.  PDA Prievidza 26 7-19 1821:1965 33
8. HAN Handlová 26 5-21 2070:2428 31

Foto: Lukáš Droppan